Тромбофлебит – ефективни народни рецепти за лечение

За лечение на тромбофлебит има съвременни много ефективни лечебни средства с лазер и други, но рецептите от народната медицина също имат приложение

Съдържание на статията: Тромбофлебит. Причини за тромбофлебит. Тромбофлебит симптоми. Тромбофлебит лечение. Тромбофлебит народно лечение. Диета при тромбофлебит.

Тромбофлебит.

Тромбофлебит се нарича съдова патология, която се проявява като възпаление на намираща се под кожата вена и формира тромб, който стеснява проводимостта на съда. Възпалението на стената на вената се получава от запушването й от кръвен съсирек, който се нарича тромб. Най-често заболяването се появява на долните крайници. Важна роля има съсирването на кръвта, и промените в стените на вените. Най-често, тромбофлебит се развива в разширени вени.

Получените съсиреци могат да се разтварят, но те също могат да запушват съдовете, с което се прекъсва процесът на циркулация. От венозната стена тромбът може да се откъсне и да се влее чрез притока на кръв на кръвоносните съдове в други органи.

Една разновидност на заболяването е флебит, когато стените на вените са възпалени, но не се образуват тромби. Развитието на заболяването е комплекс от причини: инфекции, забавяне на кръвния приток през вените, понижаване на реактивността на кръвта, промяната в състава на кръвта, съсирване и увеличаване нарушението на целостта на стените на съдовете.

Разграничават се следните видове тромбофлебит: остър, подостър, хроничен.

Среща се тромбофлебит на дълбоките вени разположени в краката и освен тях и на повърхностните вени, и от това зависи локализацията на възпалението или тромба, и естеството на процеса – гноен и не-гноен тромбофлебит.

По-често то се развива в крайниците в повърхностните им вени. Заболяването от този вид е наречено повърхностен тромбофлебит.

Причината за болестното развитие може да бъде травма на кръвоносните съдове. Поради факта, че вените не разполагат със собствена мускулна структура, кръвните съсиреци се формират, без да се отделят и отстраняват, и така те се развиват в повърхностните съдове разнасящи кръвта, а това води до нарушение на кръвообращението за по-продължително време в отделна част на крайника.

“Фигурин

Дълбоката венозна тромбоза се среща във вените на по-дебелата мускулна тъкан и при промени в налягането, съсиреците могат да се отделят от стените на вените и да запушат малките съдове на други органи в тялото (сърце, бял дроб, мозък). В такива случаи, тромбозата става причина за сериозни усложнения като емболия, те могат от своя страна да доведат до летален изход на пациента.

Повърхностният тромбофлебит се разпознава лесно.

Повърхностният тромбофлебит се разпознава лесно.

Причини за тромбофлебит.

Обикновено причината за възникване на тромбофлебит на повърхностните вени е увреждането на техните стени. Това се случва от неправилното поставяне на иглите за интравенозни инфузии или на катетър и други. На долните крайници опасният тромбофлебит се развива обикновено като следствие на разширените вени.

Причините за дълбок тромбофлебит са:

Неактивен, с малко движения начин на живот. Вследствие на продължително обездвижване, без необходимата физическа активност, съсирекът расте и добива много голям размер, с което причинява сериозни увреждания в кръвообращението в засегнатия кръвоносен съд;

Увреждане поради дразнене на венозната стена с катетър или увреждане от инфекция от игла, попадане във вените на дразнещи химикали.

Дълбок тромбофлебит

Дълбок тромбофлебит

Вродени (наследствени) или придобити нередности в кръвосъсирващата система.

Сред рисковите фактори за заболяването се включват:

Продължителна принудителна позиция на крайниците при ограничена подвижност (продължително пътуване на дълги разстояния, особено със самолет, често или постоянно лежане в леглото след операция или поради заболяване).

Затлъстяване.

Пушене, най-опасно е в комбинация при хормонална заместителна терапия или с хормонални контрацептиви (в продажба е орален контрацептив ново поколение, който намалява в голяма степен вероятността от образуване на тромби).

Хематологични и онкологични заболявания.

Нараняване на крайниците.

 

Алкохолизъм.

Според проучване от 2004 г. жени, с пралагана комбинирана хормонална терапия (прогестин и естроген) в постменопауза, се наблюдава, че имат два пъти по-висок риск от венозна тромбоза в сравнение с друга група от жени, на които не се прилага хормонална терапия.

Тромбофлебит симптоми.

Симптоми и признаци на тромбоза са: остра болка в прасците, болки в мускулите, докато човек стиска ръцете си, зачервяване, подуване, не само на краката, но и под очите.

Симптомите на тромбоза зависят от формата, в която се появява болестта и където има образуване на кръвен съсирек.

Симптомите на тромбофлебит на вените на краката близо до повърхността не могат да бъдат объркани с други заболявания. Най-често заболяването започва на фона на съществуващите разширени вени. Най-често разпространен се оказва тромбофлебитът на голямата подкожна вена. В местата, на тези вени се появяват силни болки. Температурата на тялото на пациента, се издига до нивото на тридесет и осем градуса и по-горе. Кожата в мястото на вената е зачервена и подута. Ако тествате вената, тя ще бъде по-твърда и подута. При натискане тя ще причини болка на пациента.

С развитието на тромбофлебит на дълбоките вени на обикновено на краката, симптомите зависят от това точно къде се създава тромб. Дълбокият венозен тромбофлебит започва с остра болка в прасците. Получава се усещане за подуване на мускулите. Усилват се болезнените явления, ако се отпусне крака надолу и температурата на тялото на пациента се покачва. Долната част на крака се подува, кожата става по-сива. След два дни цялата долната част на тялото на пациента е покрита с мрежа от подути вени. Ако се опитате да огъвате крака навътре, то след това ще се почувства силна болка в прасците. Също така е болезнено за пациента и притискането на мускула на прасеца. Ако компресирате долната част на крака отпред и отзад, пациентът ще почувства болка. Този симптом се нарича Мойсей. В същото време при слагане на компрес на долната част на крака в дясно и в ляво, болката ще изчезне.

Симптомите на общата феморална венозна тромбоза е силна болка в крака, той силно се подува и посинява. Пациентът изпитва треска, повишаване на температурата на тялото. В горната бедрена част и слабините се подуват повърхностните вени.

Най-тежките симптоми на тромбофлебит са на сегмент на илиачната-феморална магистрална вена. Ако съсирекът все още не е напълно включен в празнината на вената, пациентът чувства не много силна болка в областта на кръста долната част на корема и кръстната кост. Пациентът се оплаква от основно влошаване на здравето, леко повишава температурата на тялото. Ако кръвният съсирек във вената не е прилепен към венозната стена, може да се развие белодробна емболия – и това е само симптом на тромбоза.

Ако кръвният съсирек напълно затваря вена, симптомите на тромбофлебит са силни болки в слабините, набъбване на краката, което се простира в слабините, седалищната област и дори на предната коремна стена. Подуването първоначално не е плътно, но се втвърдява с времето. Кожата се оцветява в синкав или бял цвят на фона на ярко прозиращите вени. Температурата на тялото достига до 38-39 градуса, болният е в треска, не иска да се движи, той е много слаб, и показва признаци на самоотравяне на организма.

Тромбофлебит лечение.

Лечението на острата форма на коментираната болест се избира според състоянието на съдовете, природата на заболяването, локализацията на тромбите. Обикновено се прилага консервативна терапия, включваща местно и общо лечение. Страдащите с диагноза остър тромбофлебит на предмишницата и долната част на крака, не е проблем да бъдат обслужени като амбулаторни пациенти. При останалоте видове тромбофлебит пациентите се изпращат в болницата. Те са определени за режим на легло, при което засегнатият крак е в добро състояние.

Към местното лечение се включени следните процедури:

– Налагането на един от мехлемите: Вишневски, бутандионов или хепаринов.

– Компреси с малко спирт или студена обработка, с опция за еластична превръзка.

– Орални препарати се препоръчват за по-добра микроциркулацията на кръвта, като флекситал, теоникон, трентал и т.н.

– Като инхибитори са предназначени индометацин, курантил, аспирин и други.

– За корекция на нарушения кръвен приток във вените може да се приложи Ескузан, Троксевазин, Венарутон, Детралекс.

– Препаратите за обезболявания, намаляване на възпаление и на температурата – аналгин, фенилбутазон, реопирин и т. н..

– За десенсибилизация – супрастин, дифенхидрамин и така нататък.

След като острият възпалителен процес е изключен, за увеличаване на ефективността на резорбцията на тромбите се препоръчва за третиране на физиотерапевтична лампи, високочестотни лъчения. Добри резултати се получават от терапия с йонофореза с хепарин, протеолитични ензими ( химотрипсин, трипсин, и други), а също и с калиев йодид. Еластичната компресия може да продължи за още два месеца след основното лечение, с едновременно приемане на подходящи препарати, предписани от лекаря.

Хирургична операция се извършва в екстремни случаи със следните указания:

– Възходящ тромбофлебит в остра форма на малки и големи подкожни, повърхностни вени, с разположение на горната или средната част на бедрото.

– Висок риск от белодробна емболия.

– Топене на тромб с гноен ексудат.

При лечение на тромбофлебит се използва лазер, същността, на който е затопляне на венозната стена малко над тромба. С този метод може да се постигне премахване на възли от анормални венозни големи съдове като се спре растежът на кръвния съсирек с възпаление. Елиминиране на вероятността от притискане на тромбът навътре в съдовете, за което помага алтернативната техника с лазерен лъч насочен срещуположно на движението на кръвния поток. В момента това е уникален метод.

При начален тромбофлебит се прилага и друг ефективен метод, който не позволява на тромба да се развива и да проникне в дълбоко разположените съдове. Лечението е свързано с лигиране на местата, където повърхностната вена преминава в дълбока. Тя се нарича кросектомия. Манипулацията се извършва чрез използване на локална анестезия в амбулаторни условия.

Инжектиране при тромбофлебит

По-точно от недостатъчната компресия се стига до наличието на интравенозни хематоми, които наподобяват разрези на вени с тромби. В тях се вижда маса с катранен вид, която включва склерозант и кръвни съсиреци. Това е интравенозен хематом, а той може да причини остър тромбофлебит.

При лечение на постинжекционен тромбофлебит се прилагат превръзки с терапевтични мехлеми, като се използва еластична компресия и подходящи средства (както при остра форма). Понякога във вената се прави специален разрез, пункция за отстраняване на кръвна склерозирала маса.

Хроничен тромбофлебит

Хроничният тромбофлебит, който е по-различен от острата форма, няма уточнени ясни симптоми и признаци. Болките в тази форма са с периодичен характер, най-вече след натоварването на краката (продължително ходене, и т.н.). В условия на покой почти отсъстват. Отоците също са незначителни. Ето защо, човек не бърза да потърси медицинска помощ.

При лечението на хронични форми на тромбофлебит се използва мехлем, препоръчва се еластична компресия постоянно прилагана чрез специални чорапи или превръзки, терапия с упражнения – лфк, физическа терапия и лечение на минерални извори и бани с кал.

Тромбофлебит на повърхностните (варикозни) вени

Една от най-често срещаните форми на заболяването е остър тромбофлебит, който е придружен от силна болка, зачервяване на вените до областта на слабините. В тази форма тромбите на венозната болест получават изразено подуване, и става много напрегната.

С развитието на кръвния съсирек, подуването се премества в по-дълбоките вени, където се явяват много опасни симптоми. При тази форма на тромбоза главната особеност е силна болка по време на ходене, а също и всеки допир до варикозната вена. Заболяването е придружено от треска и слабост, общи симптоми, наподобяващи настинка.

Заболяванията разширени вени и тромбофлебит са свързани. Често развитието на разширени вени провокира кръвни съсиреци в повърхностните и в по-дълбоките вени, което се характеризира с ниска скорост на кръвния поток в основните възли. В случая тромбофлебитът е най-сериозното усложнение на разширените вени. Тя много често отива в тромбоемболия на белодробната артерия и става причина за посттромбофлебитен синдром.

При лечението на тромбофлебит, причинен от разширени вени, противовъзпалителната терапия се използва за облекчаване на болките и за понижаване на възпалението. В нея са включени хормонални кремове, компреси с 50% алкохол, и свещи с бутидион или диклофенак.

Пречка за прехода в тромбите във вените в дълбоките слоеве, се явява еластичната компресия специално трикотажно бельо ( чорапи, чорапогащи ) или бинтове. За намаляване на подуванията и възпаленията се предписват лекарства за подобряване на кръвообращението – Антистакс, Детралекс и други.

Тромбофлебит и бременност

Бременността е период, в който на жените най-често се случват заболявания като разширени вени и тромбофлебит. Това се дължи на увеличението на вътрематочното налягане и физиологичните промени в състава на кръвта. Най-голямата опасност от тромбофлебит е в периода след раждането, още на първите дни, тъй като най-често усложненията на тромбоемболизъм се случват точно след раждането. Раждането е огромен товар за съдовете.

– Първо, налягането вътре в коремната кухина се повишава цели два до три пъти.

– На второ място, когато бебето минава през родовия канал, за няколко минутки главичката му се прищипва от тазовите вени.

– При това тонуса на вените, на техните стени разположени на краката рязко се понижава и се получава разширяването им.

Това обикновено води до нарушение на естествения поток на кръвта в краката и образуването на кръвни съсиреци (тромби).

При получаването на разширени вени, усещането за първите признаци обикновено се наблюдават във втория триместър, тогава бременната жена значително започва да наддава на тегло. Първо, се появяват разширени вени по подбедриците по кожата, по бедрата или глезените, а след това вените нарастват и се появява болка. Краката вечер започват все повече да се подуват, понякога се получават конвулсии.

След появата на тези симптоми, пациентът трябва незабавно да се консултира с флеболог. Той ще проведе цветно двустранно сканиране на крайниците, с цел изследване на състоянието на кръвоносната система на бременната и да предприеме нещо за предотвратяване на по-тежка форма на болестта и да се избегне сложно лечение.

През този период профилактиката на тромбофлебит е много важна, която включва следното:

– С появата на симптомите и до раждането бременните трябва да носят еластично компресионно бельо дреха (чорапогащници, дълги чорапи). За техния избор е нежен съвет от лекар флеболист, тъй като неправилно избраното налягане (компресия) е възможно неблагоприятно да повлияе на състоянието на пациентката, да причини неудобство при носене и т. н.

– Полезно е за бременни жени да правят гимнастика, като се прилагат и упражнения за по-добър приток на кръв в кръвоносните съдове на краката. Двигателната активност предпазва не само от застояване на кръвта в краката, но и допринася за допълнителен приток на кислород вътре към плода. Разбира се това трябва да става с мярка.

– Всеки ден, зиме или лете, в дъжд или слънце, бременните трябва да правят кратка разходка (поне 30 минути) преди да си легнат.

– Менюто на бременните трябва да е добре подбрано, да съдържа повече растителни храни, и то предимно да са сурови. Особено полезни са диня, пъпеш, ананас. Те допринасят за разреждане на кръвта, и са биостимулатори на хемодилуция с активно действие.

– Бременните трябва да ограничат употребата на течности, тъй като в детеродния период се наблюдава задържането им в тялото, което си е риск от трайни и трудни за премахване отоци.

По време на бременност опасният тромбофлебит на повърхностните вени често е придружен от силна болка. Трябва да не се забравя, че в този момент не се препоръчва лечение. Необходимо е бързо да се облекчи дискомфортът на пациентките, както и да се предотврати проникването на тромби във вените, разположени по-надълбоко. За това ще помогне включването на катетър на вените. Прави се пробиване на засегнатото място, за да се отстранят тромбите. За плода методът е безопасен, манипулацията е само под местна анестезия (анестетичен агент се инжектира под кожата и се образува защитна възглавница около проблемният съд).

Детралекс

Флебологистът в някои случаи при лечение на проблемните разширени вени, обикновено може да реши да назначи лекарството Детралекс. За него обаче има ограничение: бъдещите майки могат да го използват само по време на втората половина на бременността. Лекарството е ефективно за лечение на разширени вени на всички етапи и за други болести на кръвоносната система, и е напълно безопасно. Състои се от растителни компоненти и не влияе на състава на кръвта, а само повишава тонуса на кръвоносните съдове, на техните стени. Освен това е без странични ефекти, но са появата на алергична реакция има вероятност.

Детралекс при лечението на тромбоза дава положителни резултати в съчетание с дезагреганти и тромболитични лекарства. Като независимо терапевтично средство за тромбоза се използва рядко, главно за венозна недостатъчност от хроничен характер. Често се предписва след операция от тромбофлебит, като поддържаща и дългосрочна терапия.

Профилактика на тромбофлебит

Предотвратяването на тази болест се определя от навременното лечение на заболяванията, които се усложняват от развитието на тромбофлебит. Пациенти с разширени вени, трофични язви и т.н., трябва незабавно да се подложат на операция. Повишеното ниво на протромбин в кръвта изисква антикоагуланти, което е особено необходимо при пациенти с ограничена движение.

Предотвратяване на разделяне и прехвърляне на тромба

Основната цел при лечението е да се предотврати откъсването на тромб и миграцията му към белите дробове. В момента за това се използват едни специални капани – кава филтър, във вътрешността на долната куха вена. Този структура е под формата на чадър, която се вмъква чрез пункция на вената. През кава филтъра преминава кръвта като задържа големи съсиреци. Методът е сигурен, с добра надеждност, но се отличава с някои забележими недостатъци. Филтърът когато улавя съсиреци, често сам се тромболизира, а това води до разпространението на оток и образуване на кръвни съсиреци на другия крак с развитието в краката на тежка венозна недостатъчност. В ракива случаи не се получава тромбоемболизъм, но се развива заболяването посттромболизъм с възможното развитие на язви по вените. Рядко се случва тромбозата да се разпространи и над кава филтъра.

Има не по-малко сполучлив метод за предотвратяване на тромбоемболични събития, но той изисква много големи хирургични умения. Нарича се тромбектомия (отстраняване на съсиреци от вените). Тази операция позволява да се премахне не само източникът на тромбоемболизъм, а и да подобри дългосрочните резултати от лечението на дълбока венозна тромбоза. Псоттромболитично заболяване след качествено отстраняване на кръвните съсиреци не се развива.

Превенция

Главният начин, за да се предотврати тромбофлебит е активният начин на живот. Препоръчителна е физическа активност всеки ден или поне по-често (бягане, плуване, бързо ходене, аеробика, танци и други спортове). За да се предотврати коментираното заболяване:

– Избягвайте да сте в легнало или седнало положение за по-продължително време.

– Не е добре изобщо човек да е легнал за продължително време. Ако имате причина и не можете да се измъкнете от леглото поради нараняване или болест, е правилно да се обуват еластични чорапи.

– При продължителни пътувания и полети добре е да се изправите, да се разхождате из коридора превозното средство. Ако с автомобил пътувате, да спирате на всеки 100-150 км и да правите раздвижване.

– Избягвайте обезводняването. Пийте достатъчно вода и други течности.

В здравеопазването за предотвратяване на тромбоза, периодично се прави поставяне на интравенозни катетри.

Каква е перспективата за болестта?

Тромбозата на нашите повърхностни вени прогресира рядко до тежко състояние и обикновено не води до твърде опасни усложнения, макар че има случаи специално на тромбоемболия на малките кръвоносни съдове, но те не са причина за летален изход на пациента.

Дълбоката венозна тромбоза е с повишен риск от тромбоемболия на белите дробове, а също и на другите артерии в жизнено важните органи. За съжаление това сериозно усложнение е възможно да доведе до смърт.

Тромбофлебит народно лечение.

Лечението на тромбофлебит с народна медицина е в състояние да помогне за намаляване на усложненията и по-лекото изкарване на заболяването, намаляване на болката и подуването на краката и облекчаване на други симптоми. Това е доказано с повече от един методи за лечение. Някои от тях са много по-ефективни от лекарствата от синтетичен произход. Сред най-ефективните за това заболяване се считат пчелните продукти: прополис, мед и пчелен подмор (това се мъртви пчели, но се използват още пресни, сухи, да нямат мухъл). Ето и няколко предложени рецепти на тези продукти.

Пчелни продукти

Получаване на тинктура от пчелен подмор. Както е известно животът на пчелите е кратък. И през пролетта на старите пчели, които са работили през лятото умират. Младите пчели ги изнасят на дъската за излитане. Това се нарича подмор. Само трябва да се приберат и да се залеят с водка (шепа подмор на 0,5 л водка). Престоява две седмици и се прецежда. Получената тинктура се използва като компрес, за нанасяне върху проблемната област, за 1,5 – 2 часа.

Компрес с мед. За да си го направите чист мед се поставя върху кърпа от лен, и се прилага за част от засегнатата вена. Към компреса с мед може да добавите и настъргани листа каланхое, или се прилагат към зелеви листа. Тези растения само увеличават ефвектът на меда.

Телата на пчелите съдържат вещества, които се прилагат в различни лекарства. Това са пчелна отрова, нектар и полен, прополис и микрочастички восък. Телата им в същността си са готово лекарство, но в микроскопични дози.

От прополис може да се приготви лечебен мехлем за тромбоза. За тази цел той се смила, смесва се със сгорещено масло в 3:10 пропорции и се затопля леко (не повече от 15 минути). Прилага се като компрес или просто се втрива в засегнатата област.

Ябълков оцет

Едно от най-ефективните средства срещу тази тежка болест на вените е ябълковият оцет приготвен в домашни условия. Той се използва за втриване, предварително разреден с вода (супена лъжица оцет на чаша вода). Препоръчва се да се прилага вечер и сутрин. Смята се, че след месец ще се получи подобрение на вените.

Гъша мазнина

В селата много болести на краката и ръцете (изгаряния, измръзване), както и язви от всякакъв произход и коментираният тромбофлебит, са лекувани с гъша мас. Това повечето от хората живеещи в градовете не го знаят. Това и днес е прието за едно от най-полезните средства, които се използват както в чиста форма, така и в получаването на мазила с добавяне на някои билки – жълт кантарион или невен. Може да се постигне пълното възстановяване като се използва 30% мас с добавяне на суспензия от смачкани корени черен оман. За направата на това мазило, сто грама гъша мас се смесват с 30 г корен от черен оман. Загрява се за 15 минути и следва да се прецеди. Така мехлемът е напълно готов за употреба.

Билков чай за вътрешна употреба

Някои външни средства понякога не са достатъчни, за справяне с болестта. Народната медицина препоръчва да се вземат и отвари от билки, подобряващи циркулацията на кръвта и които увеличават еластичността на стените на вените.

Най-ефективният чай е този от коприва. Той не само дава полезен ефект върху нашата кръвоносна система, но освен това лекува и укрепва цялото тяло. Той е особено полезен през пролетта, когато липсват все още много витамини.

Най-подходящо е да се ползва по възможност млада коприва, за приготвянето на отвара, която има лековити свойства и зарежда с жизненост. За да я направите, вземете прясна коприва. Изплакнете я добре и може да я запарите с вряла вода, като я сипете в трилитров буркан, в него добавите три супени лъжици захар и се изсипете върху тях завряла вода. Увийте с тензух гърлото на буркана и го сложете на топло за три или четири дни, с цел да ферментира. С изтичането на дните, когато квасът е готов, прецедете течността и можете да започнете лечение, употребява се по 1/2 чаша трикратно през деня, 20 минути преди ядене.

Полезно е също така да се вземе Ескузан – цветове от конски кестен накиснати в алкохол.

Добър ефект дава при лечението на тромбоза чай от глави сушена детелина (по една лъжица на чаша).

Всичките предложени методи за лечение от народната медицина, преди употреба е необходимо да се съгласуват с лекар. Използвайте ги по-добре заедно с медикаментозната терапия.

Лечение на тромбофлебит с народни средства включва употреба на настойки и отвари от растения, които имат противовъзпалителни свойства. Такива са:

Инфузия от коприва – 1/3 чаша за вътрешна консумация трикратно през деня;

Листа от златен мустак за външна употреба;

Чай от листа на лешник;

Мед под формата на компрес върху проблемната област на вените;

Листо от зеле с локално приложение, намачкано или натрошено за извличане на сока му. Преди прилагането с растително масло се намазва мястото му;

Тинктура от пъпки на бреза за локално приложение;

Смес от суспензия от кисело мляко и с билката пелин се прилага местно във вид на компрес.

Да се има предвид, че на такива заболявания като тромбофлебит, народното лечение не осигурява пълно облекчаване, но само помага за временно подобрение и това се дължи на неприятните симптоми на абстиненция. За предотвратяване на повторното развитие на болестта тромбофлебит, обърнете се към специалист за помощ.

От билката върбинка вземете една лъжица и я сипете в чаша завряла вода. Престояват в термос няколко часа. Взема се за един ден при тромбофлебит.

За отстраняване на възпаление при тромбофлебит се прилагат през нощта на засегнатите места пресни листа от люляк.

Изсипва се в кофа с 200 г суха билка бял смил, залива се със завряла вода, да кисне захлупена кофа. Когато инфузията се охлади до умерена температура, краката се потапят в кофа и се държат около 30 минути, с добавяне на вряща вода. Ваните се правят през нощта при тромбофлебит.

Вземете равни части от листа живовляк, цветове лечебен росопас, цветове бял равнец, кора от бяла върба (по-добре вътрешния край, където свършва кората и започва дървесината), плодове или цветове кестен, малина и корен бяла ружа (може да бъде цветове и листа), цветове лайка, разбъркайте добре. Сипват се 2 лъжици от сместа в 600 мл кипяща вода, довежда се до кипене и веднага се маха от котлона и престоява само една нощ. Употребява се по 0.75 чаши сутрин и вечер. От остатъка да се направи компрес за през нощта. Отварата е полезна при разширени вени и тромбофлебит.

Тромбофлебитът е свързан с възпаление и образуване на венозни тромби (кръвни съсиреци) като проява на атеросклероза и други заболявания на кръвта, което води до увеличена коагулация и забавяне на кръвния поток. Това представлява голям риск от заболяване, тъй като образуваните на кръвни съсиреци (тромби) могат да се откъснат от кръвоносния съд и да се преместят през кръвоносната система, а увеличаването на обема, може дори да доведе до припокриване на съдовете навсякъде.

Болните от тромбофлебит и разширени вени трябва да спят с вдигнати крака. На сутринта след сън е необходимо да се извърши проста гимнастика: повдигане на краката и така да се направят 6 – 8 движения с махове нагоре – надолу и хоризонтално под формата на ножица, а след това задръжте краката под прав ъгъл и без да ги отпускате, да наденете еластичен чорап на крака или фиксирате превръзка. При отпуснати надолу крака да се направи това е безполезно, защото венозните клапи са отпуснати.

Задължително трябва да бъде допълнено лечението с билки: червена детелина, нейните цъфтящи глави, билка комунига. Оставя се да кипи в кана или чайник една лъжица на чаша вряща вода и употребявайте най-малко 2 пъти на ден.

Отварата от зелените листа и стръкове на морковите трябва да се пие вместо чай или вода.

Кората на върбата или трепетликата се използва за вани за крака. Две лъжици кора се добавят в 2 чаши завряла вода и се варят 15 минути. Продължителност на баните е 1/2 часа.

Където е болката, приложете извара или глина и ежедневно масажирайте петата на болния крак.

Корени от черен оман се използват като мехлем за леко втриване. Мехлемът се приготвя чрез смесване при нагряване на свинска мас или гъша мас с черен оман прах в съотношение 1:1.

Прясна наситнена билка горски пелин се смесва 1:1 с любимото на много от нас кисело мляко и под формата на компреси се прилага към краката, когато има значително подути вени.

Наситнени листа папрат се смесват 1:1 с кисело мляко и се прилага като компрес върху областите с разширени вени. Лечението се извършва 3 – 4 дни. Същият брой дни се прави почивка и след това се повтаря.

Листата и цветовете на магарешки бодил, репей и подбел се използват за компрес през нощта за 40 минути.

Преди всяко хранене се пие ябълков оцет 2 лъжици в чаша вода. Също така оцет се намазва върху цялата дължина на мястото на поражение на частите на краката за един месец.

Пригответе инфузия от по 2 – 3 лъжици от билките: детелина – 2 части, черен оман корен – 2 части, лайка цветове – 1.5 части. В рамките на 2 часа престояват във вряла вода и се използва като компрес

Пригответе инфузия от по 2 – 3 лъжици от корен от бяла ружа, корен от девесил, съцветия от невен, корен от черен оман, цветове от лайка и съцветие от трън в равни части и се подготвят за компреси.
20 г сушено на прах коренища се добавят в 0.5 литра ябълково вино домашно приготвено, престоява 2 седмици и се употребява по 2 лъжици трикратно през деня преди хранене.

100 г сухи бели цъфтящи върхове на детелина се смесват с литър водка, настоява 3 седмици, вземат се по 15 – 20 капки, с питейна вода, трикратно през деня преди всяко ядене.

Тромбофлебит – ефективни народни рецепти за лечение.

Тромбофлебит – ефективни народни рецепти за лечение.

Към 50 грама от индийско орехче на прах се добавят 0.5 литра водка, престоява 8 – 10 дни. Взема се по лъжичка трикратно през деня преди всяко основно ядене.

Зрели домати се нарязват и се прикрепят към разширените вени, през 3 – 4 часа се подменят с пресни резени.

Народно лекарство за лечение на тромбофлебит е използването на наситнени листа от мъжка папрат, смесва се с лъжица каша с едно и също количество кисело мляко, слага се на тънък слой върху марля, която след това се налага на заболелите места. Лечението се провежда на 5 дни, а след това същият брой дни се почива и се повтаря.

Старият начин за предотвратяване на коментираните разширени вени е масаж от ходилата на краката до коляното с търкаляне на восъчни свещи, с леко натискане на кожата. По-добре е да го направите като поставите първо на единия, после другия крак на стола.

Сутрин по време на сутрешния тоалет е полезно да си измиете краката до глезените с хладка вода, със силен поток добре охладена вода и редуването й с топла вода за 20 секунди.

Гимнастика при тромбофлебит

Най-големите медицински светила в продължение на много години водят спор относно необходимостта от упражняването на заболявания на краката. Дори някои са на мнение, че пациентите имат нужда от пълноценна почивка, а други са големи поддръжници на физическата активност. От опита си лекарите са стигнали до заключението, че са прави и едните и другите.

По време на обостряне, когато рискът от откъсване на тромб и появата на сериозни усложнения е достатъчно висок, трябва да се съобразите с почивка на легло, без да правите натоварвания на краката. През този период, строго са забранени термалните бани и всички видове масаж.

Към края на лечението обаче, през време на рехабилитацията, както и за предотвратяване на болестта, могат да се прилагат упражнения, които подобряват еластичността на венозните стени и подобряват циркулацията на кръвта, тогава те са много полезни. Единственото условие е да се внимава с интензивността, без прекаляване. Следните включват комплексът от упражненията за терапия:

В легнало положение:

Упражнение „риба“. Отпуснете тялото си, и вибрирайте, симулирайки движението на рибата във водата. Продължава за една до две минути.

Краката бавно се вдигат и се пускат в по-ниска изходна позиция. Повторете не повече от 8-10 пъти.

„Ножици“. Вдигнете краката си о го движете странично, а след това ги изместете. Броят на повторенията да са 10 пъти.

В изправено или седнало положение:

Кръгови движения на всеки крак, към десния или левия фланг (от пет до десет пъти).

В изправено положение:

– Повдигане на пръстите на краката и отпускане на пети (до 15 пъти).

– Свийте десния крак и го повдигнете. След това го изправете и пуснете на пода.

Това движение се извършва с левия крак, после с десния. Това упражнение може да се прави като последователно се променя всеки път, ту ляв ту есен крак. Вторият вариант предвижда осъществяването движение първо на единия крак (12 пъти), а след това същото – с другия крак.

Диета при тромбофлебит.

Как да се храним при тромбофлебит?

Една от причините за описаното заболяване е затлъстяването. Ето защо всеки, който е изложен на някакво заболяване на венозната система, трябва да се ограничава с употребата на определени продукти.

През зимата приемайте мултивитамини. Направете го правило – всеки ден да ядете скилидка чесън, не забравяйте да ядете и лук.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *