Ето какви са пътищата на заразяване от кожна туберкулоза!

Туберкулоза на кожата и пътища на заразяване

туберкулоза-зараза-пътища

Ето какви са пътищата на заразяване от кожна туберкулоза!

Най-честият път за проникване на туберкулозната инфекция върху кожата е ендогенният или метастатичният път, т. е. когато пренасянето на заразата става чрез кръвния или лимфния ток от огнище във вътрешните органи — най-често белите дробове. Друг възможен начин за разпространение на туберкулозната инфекция върху кожата е този по съседство — от туберкулозен лимфен възел и други. Трети начин на заразяване на кожата е автоинокулацията — чрез разнасянето на бактериите по естествените пътища (чрез храчки, слюнка, урина, изпражнения и пр., напр. при туберкулоза на бъбреците). Коховият бактерии, който се отделя с урината, може да инфектира кожата на половите органи, при туберкулоза на белите дробове може да се заразят лигавиците на устата, устните и пр. Макар върху кожата да попадат често туберкулозни бактерии отвън, първичното и заразяване по екзогенен път е сравнително рядко.

туберкулоза-зараза-пътища

Туберкулоза на кожата

Тона се дължи, от една страна, на защитните свойства и устойчивостта на нормалната кожа и, от друга страна, на неблагоприятната среда за вирееш на туберкулозния бактерии, каквато представлява кожата с нейната сравнително ниска температура и киселата реакция на епидермиса. Такова заразяване се улеснява от наличието на входна врата — нарушение целостта на епидермиса вследствие одраскване, пукнатини, травми и пр. Първичната туберкулозна инфекция се среща след убождане при медицински работници, които сецират трупове на починали от туберкулоза лица.
За появата и развитието на пътищата на зараза с туберкулоза на кожата имат значение редица предразполагащи моменти и общото състояние на организма. Колкото един организъм е по-неизтощен, със запазени защитни сили, е укрепнала нервна система и пр., толкова вероятността той да се бори и справи с попаднали туберкулозни бактерии е по-голяма. Обратно, организмът, който е отслабнал от прекарани тежки заболявания, инфекциозни болести, умствена преумора, алкохолизъм, пушене и пр., е изложен най-вече на заразяване с туберкулоза и пътищата за това са много.

ВИЖТЕ ТУК!!!>>

споделяне в социални мрежиБОЯН МАГА – АСТРОЛОГЪТ
НА ЗВЕЗДИТЕ ПРАВИ
ПЕРСОНАЛНИ ГАДАНИЯ!


ВИЖТЕ ТУК!!!>>

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *