Тумор със зъби откриха в окото на жена (СНИМКИ)

При операция индийски офталмолози извадиха тумор-тератом, съдържаш два зъба, израсли в окото на млада жена

Индийски хирурзи попаднаха на странна находка – два напълно развити зъба в тумор, който се развивал в окото на 23-годишната индийка Нагабхушанан Шива още от нейното раждане.

Младата индийка загубила зрението на лявото си око.

Още тогава са забелязали, е нещо не е наред с окото на детето, но за нейните бедни родители лечението не е било по джоба, а с годините зрението й все повече се влошавало. Едва наскоро младата жена решила да потърси помощ, защото положението станало нетърпимо. Дясното й око било изместено встрани от постоянно нарастващо образувание, подуващо лицето й. При прегледа в държавната клиника по офталмология в град Ченай, Южна Индия, се установило наличието на доброкачествен тумор-тератом, който притискал окото и почти заел неговото място. Това, което озадачило лекарите, е наличието на две странни костни образувания, прилични на зъби.

Двата зъба открити в тумора

Наистина, след като отстранили успешно тумора, вътре в него били открити два напълно оформени човешки зъба. Тератомите са доброкачествени тумори, съдържат отделни части от човешкия организъм в почти зародишен вид. Засега причината за появата им в човешкия организъм не е напълно установена. Те са откривани и в половите органи, в коремната кухина, и дори вътре в черепа. Хирурзи са се натъквали на части от кожа с косми, костна и зъбна тъкан, дори коса и очи вътре в тези образувания, но никога досега не е описван подобен случай.

Доктор К. Васантха е извършил операцията

Специалистите отдават това на прекалено дългия период без адекватно лечение. Цели 23 години туморът и зъбите него са нараствали, докато напълно деформирали окото и зрението на младата жена вече не може да бъде възстановено.
Боян Петракиев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *