Турта – цветето, което топи миоми и помага при артрит

Тинктура от турта е подходящо средство за лечение на артрит, подагра и дегенеративни нарушения на ставите и гръбначния стълб

Нашите баби са били много умни – те са засаждали в градината си все полезни и красиви растения, цветя и билки – навен, турта, здравец.

Подробно за билката ТУК: Турта, лечебното растение, за което трябва да знаете повече!

Жълто-оранжевата турта е не само красиво цвете, но и много полезно растение, което се води предимно женска билка, тъй като помага при гинекологични проблеми и топи миоми.

Всъщност красивата турта не е тепично българско растение, а е пренесена по нашите земи чак от Южна Америка. Тя е заемала важно място в ритуалите и медицината на местните индианци, които я използвали за лечение на редица заболявания, за добиване на жълта боя за телата, за подправка, а също и като важен елемент от религиозните церемонии.

С листата на растението и днес се подправят салати и месни ястия.
От турта се извлича масло, което заедно с маслото от сандалово дърво се използва за производството на парфюми.

турта

Тинктура от турта е подходящо средство за лечение на артрит, подагра и дегенеративни нарушения на ставите и гръбначния стълб

Полезната турта се прилага традиционно за лечение на кашлица, при простудни заболявания, колики, за премахване на мазоли, против оттоци, измръзвания и гъбични инфекции. Освен това турта се използва като противоглистно средство, при очни и кожни инфекции.

Освен във фармакологията, кулинарията и парфюмерията красивата и полезна турта се използва и за ароматизиране на тютюневи изделия, в хранително-вкусовата промишленост, в това число и в алкохолните и безалкохолни напитки.

В българската народна медицина се използва растението Tagetes erecta – турта с оранжеви съцветия. Те съдържат голямо количество каротин и пигменти и се прилагат при лечение на кръвоизливи, миоми на матката, маточни възпаления, мастопатия, кисти и при женски стерилитет.

Цветовете на турта оказват благоприятно влияние върху зрението и кожата. Турта е ценен източник на флавоноиди, етерично масло, дъбилни вещества и други биоактивни вещества с антисептично и тонизиращо действие.

Турта има благоприятно въздействие и срещу брадавици и екземи. Има изследвания за действието на турта при болни от диабет тип 2, като предварителните данни показват изненадващо добър ефект.

Тинктура от турта е подходящо средство за лечение на артрит, подагра и дегенеративни нарушения на ставите или на гръбначния стълб.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *