Турта – красиво цвете и лек за миома и други болести

Красивото цвете турта е билка за душата, за различни болести и миома, избавя от кисти и кожни възпаления, и за други женски болести

Съдържание на статията: Турта. Състав и полезни свойства турта. Рецепти с турта от народната медицина. Турта за лечение на миома. Отглеждане на турта.

Турта.

Красивата турта се среща като едногодишни и многогодишни растения. Научното й име е Tagetes erecta, наричана е още и африканска турта или невен (African Marigold, но научното име на невена е Calendula officinalis) и е от семейство Сложноцветни (Asteraceae), от род Турти (Tagetes). Общото име на английски, „Marigold„, произлиза от фразата „златото на Мери“, което е името на първата ябълка, според древно поверие. Родината на ароматната турта е Южна Америка, откъдето е пренесена в Европа от испанските колонизатори през XVI век. В България освен този вид се среща често и видът Tagetes patula или French marigold. В някои страни туртата погрешно се нарича невен, защото двете растения си приличат. Родът турта – Tagetes включва много видове, три, от които са сред най-популярните градинарски цветя.

Турта - Tagates patula - African Marigold

Турта – Tagates patula – African Marigold

Туртата е много важна в непалската култура, където нестинарските гирлянди се използват почти във всяко домакинство, особено по време на фестивала Тихар. Най-често култивираните сортове турта (Tagetes) са известни с различни названия като африканска турта (или невен) – African Marigold (обикновено се отнася за сортове и хибриди на Tagetes erecta, въпреки че този вид не е от Африка), или френска турта (или невен) – French marigolds (обикновено се отнася за хибриди и сортове Tagetes patula, които са разработени във Франция, въпреки че видовете не са местни за тази страна). Френските турти – French marigolds, обикновено се засаждат в пеперудени градини като нектарен източник.

Една стара легенда на индианците в Централна и Южна Америка, казва, че цветето турта е един вид указател към скритите в земята находища на злато, с които е свързано и латинското име на билката Tages, което в етруските митове,.Tages е внук на Юпитер, който според легендата, разкривал на хората къде да намерят съкровища, които са под земята.

Повече от 50 вида турта има, но на нашия континент са разпространени само три, които се срещат по-често:

африканска турта (African Marigold), достига до височина до 120 см;

френска турта (French marigold) – среднорасли до 70 см;

“Фигурин

компактен вид с височина на джудже 20-40 см мексиканска турта, тя е с фини листа.

Турта - Tagetes erecta

Турта – Tagetes erecta

За всички видове турта е характерен техният по-специален аромат, който не може да бъде объркан с друг. Рязък, но приятен, той носи фините аромати на есента, въпреки че тези растения цъфтят от началото на лятото.

Почти всички едногодишни турти са със здрави, леко оребрени стъбла без големи ръбове. Листата от различните видове и разновидности, често са пересто-разсечени, с рядко назъбени ръбове. Те обикновено се намират на срещуположната страна един спрямо друг, но има и видове с последователни редове. Съцветия им са кошници, с ярки, слънчеви цветове, със сложни или единични съцветия.

Средните цветове са тръбести, бисексуални и образуват различни видове семена. Те започват да цъфтят през юни, а в южните райони – от май, узряването на разсада започва няколко седмици по-рано.

Характерно за туртата е, че процесът на цъфтежа е непрекъснат, продължава до замръзване, и това не е пречка за по-нататъшното развитие на растението. От семената израстват растения, от които до есента се получават буйни храст обсипани с ярки цветове.

Състав и полезни свойства турта.

В цветовете на билката е скрита цялата периодичната таблица, но богатството на неговите съставки го прави може би основната ценност за отглеждането му с лечебна цел. Етеричното масло от турта – сложна смес от такива масла като кехлибарено (с жълт цвят), оцитомен, апинен, мирцен, цирал, лимоноцен, сабинен. В неговия състав влизат калий, магнезий, калций, фосфор, желязо и редки микроелементи като селен, мед, злато, цинк. Те са богати на фолиева и аскорбинова киселина, мастно-разтворимите витамини А и Е, рутин, лутеин, флавоноиди.

Турта - Tagetes patula - French marigold

Турта – Tagetes patula – French marigold

Често градинарите засаждат туртите в по-отдалечени от минувачите по улиците места, защото не всеки харесва острия им аромат. Но това се дължи на големия брой етерични и летливи масла, които всъщност са основната причина за отглеждането на чудното цвете в Европа.

В растителния свят често се срещат представители, които щедро даряват хората с полезни и вещества, благодарение на които се съчетават в едно растение лекарствени, кулинарни и други свойства. Туртата е една от тези билки. Всъщност те могат да бъдат широко използвани за различни цели. В родината си, те са широко добавяни в храната като подправка и ароматна билка – също като магданоза в нашите географски ширини.

Използват се листата и стъблата, но специално имат стойност цветовете и по-точно венчелистчетата. Но ароматната турта е наричана също шафран Имеретия, който е съвсем друго – без нея грузинците ме могат да си представят своята кухня.

Изсушените листа се използват като подправки, като естествен оцветител и ароматизатор – в производството на алкохол, сладкиши, кексове, сирена. Целите цветове могат да украсяват основните ястия и салати, да ги използват в консервираните плодове и зеленчуци.

В допълнение към кулинарни изкушения, лековитата турта е била прилагана в решаването на някои вътрешни проблеми. Тъй като това растение е отличен инсектицид, така и тя може да се използва, за да се избавите от молците, като просто се разположат сушените цветове по рафтовете в килера. Често те се използват от ловци и риболовци, за да се предпазят от комари – цветовете на туртата се хвърлят в огъня и димът им прогонва летящите кръвопийци, защото те не могат да го понасят.

Цветовете на туртата са чудесен естествен оцветител, който е бил използван в продължение на много дълго време за приготвяне на бои, храни и текстил.

Наскоро се намери приложение на билката и в козметологията. Отвари, настойки, домашно масло, приготвени с цветовете на красивата турта, помагат да се справите с акне, за облекчаване на дразненето на кожата, за укрепване на косата.

Градинарите охотно използват турта като инсектицидно растение: те могат да почистят почвата около себе си от вредители, включително нематоди, отблъскват много насекоми, понякога причиняващи значителни щети на реколтата: лукова муха, молци, някои пеперуди, листни въшки. Антибактериалните и противогъбичните свойства на туртата защитават градинските растения от много заболявания.

Също така, опитни градинари препоръчват използването на туртата и като тор, но не ги слагат в компоста, а заравят смлени стъбла и листа директно в почвата.

Настойки от турта – цветове, стъбла, листа, корени, с които се пръскат зеленчуковите култури не само помагат да се отървете от вредителите, но също така като листен тор, обогатяват почвата около растенията с микроелементи.

Безкрайно е широкото им използването в медицината – народната и официалната. Билката турта може да помогне при лечението на почти всички важни органи на човешкото тяло. За метаболитни разстройства и свързани заболявания, чернодробни проблеми, за бъбреците, пикочния тракт, диабет, различни кожни заболявания, замъглено виждане и други очни проблеми, нервни нарушения, заболявания на дихателната система.

Турта – жълта теснолиста - Tagetes tenuifolia yellow

Турта – жълта теснолиста – Tagetes tenuifolia yellow

В народната традиция на невен много дълго заема почетно място като символ на здраве и благополучие в семейството. Обикновено Маковей (мед) Спас невен букети посветените в храмовете, и след това се прави с тях букети се съхраняват до следващата година.

Смята се, че след този празник невен може да се използва за лечение и приготвяне на храна.

В медицински приложения, използвани, не всички сортове, особено хибриди невен. Повечето от тях са богати на етерични масла и витамини глави цветя melkotsvetkovyh отхвърлят сортове.

Прости средства – отвари и настойки, красив цвят, приятен аромат, приготвени от цветя tagetesa помощ простудни заболявания, имат действие диуретик и се използват срещу червеи, снабдяват организма с витамини.

Добре е да знаете! На ден може да се пие до 2,5 литра отвари и настойки от турта.

При висока температура с простуда и грип невен (8-9 сухи цветя) влива термос два часа залив л кипяща вода.

Прясна гореща инфузия от невен също е много добра при настинки, придружен от тежка назална конгестия, синузит, бронхит.

За да се отървете от кожно раздразнение, направете отвара от супена лъжица натрошени съцветия добре натрошени в чаша завряла вода и ги варете на слаб огън за няколко минути. След това оставете отварата захлупена за 1-1,5 часа и прецедете. Отварата се втрива два пъти на ден по местата с кожни лезии.

Прясно изцеден сок от турта в Индия се счита за най-доброто лечение за екзема.

Ако на деца или възрастни се появят паразити – кръглите червеи и нематоди, могат да си помогнат като преди да си легнат изядат два (за деца) до пет (за възрастни) от фините цветове на цветето турта. Около седмица по-късно паразитите напускат тялото напълно.

Турта - Tagetes

Турта – Tagetes

Когато страдате от гнойни обриви, както и за смекчаване на петите, лактите, коленете, за да облекчите проблемите ще Ви помогне мазен екстракт от турта, домашно приготвен по следния начин: смачкани цветове се слагат в еднолитров буркан етаж, без да се притиска, върху тях изсипете рафинирано растително масло и да престоят за една седмица на тъмно място, прецеждат се и след това се намазват редовно два пъти на ден проблемните области, за да извършат възстановяване на кожата от обривите. За да запазите тази масло, то трябва да се съхранява в хладилник.

При ставни болки в краката помага пиенето на настойка от турта. 20-25 парчета пресни пухкави цветове се потапят в един литър вода, и след това добре увира и престоява докато се охлади течността. Тогава прецедете и изстискайте цветовете и пийте половин чаша на ден, може и с мед.

С турта можете да очистите черния дроб и бъбреците. Тя е полезна за стомашни спазми и диария.

Добавянето на отвара от турта във водна баня, ще Ви помогне да премахнете прекомерната раздразнителност, нервното напрежение и стреса. Тя помага с тази баня и в депресия, тревожност и страхови състояния.

В Мексико жените от индианските племена пият екстракти от турта за повишаване на лактацията.

Туртата също помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, полезна е и при кръвотечения. За да приготвите рецептата са нужни две супени лъжици смлени цветове смесете с една чаена лъжичка блатен тъжник, залейте ги с две чаши завряла вода и се пие по чаша три пъти дневно преди хранене.

В допълнение към нейните антибактериални, противовъзпалителни, антихелминтни свойства, туртата също притежава противогъбично действие. С отвара от турта се правят бани, извършват се промивки, като се използва пресен сок или масло, поставяйки ги директно върху засегнатата област.

Как се приготвят етерични масла от турта?

От турта може да бъде приготвено масло, което е полезно при различни здравословни проблеми. Ще са нужни: смачкани цветове – 1 част; растително масло – 10 части.

Смесете маслото и цветовете, и ги нагрейте на парна баня за половин час.

Важно! Температура на маслото по време на процеса трябва да бъде в границите от 60 до 70 градуса.

В резултат получавате масло, което е сравнимо със своите свойства с маслото от морски зърнастец: перфектно лекува рани и изгаряния, помага при заболявания на венците, възпаление на средното ухо, подходящо е както за вътрешно ползване, така и за външно, и извънредно подходящо по вкус за салати.

Маслото от турта омекотява кожата, то е особено добро за загрубели места. То помага да се отървете от сухи мазоли, брадавици, синини. Ако го смесите с крем за кожа, можете да получите отлично средство за масаж, с успокояващ ефект.

Маслото е добре да се взема и вътрешно при силна кашлица и бронхит. Съхранявайте го на хладно място например в хладилник.

Лосион за проблемна кожа

Кожните проблеми в различна степен, са свързани с нарушаване на нормалната дейност на вътрешните органи. Но това твърдение не отменя необходимостта от постоянна грижа за лицето и шията. Добър помощник в този случай ще бъде лосион получен от турта. За подготовката му е необходимо:

смлени съцветия от турта – 2 супени лъжици;

вряща вода – 200 мл;

лимонов сок – 1 чаена лъжичка;

водка – 1 супена лъжица.

Цветовете се заливат с вряла вода и престояват 8-10 часа, след което течността се филтрира чрез изстискване на съцветията. Към получената течност се добавя лимонов сок и водка, разбърква се добре и се съхранява в хладилника.

Турта - Tagates patula - African Marigold или French marigold

Турта – Tagates patula – African Marigold или French marigold

Този лосион помага за лечение на акне, почиства и успокоява раздразнената кожа и я подхранва с микроелементи. Ако кожата е много суха и чувствителна, количеството на лимоновия сок и водката леко трябва да се намалят.

Рецепти с турта от народната медицина.

Важно! Хибридните турти не са подходящи за получаване на терапевтични средства.

Тинктура от турта при диабет

За да се подготви тинктура ще са необходими:

цветове с кафяв или тъмно оранжев цвят – 50 броя;

водка или разреден алкохол – 500 мл.

Приготвяне на тинктурата: цветовете се подреждат в съд, пълен с водка и се оставят на тъмно място, за да се накиснат за една седмица. От време на време е необходимо съдът с инфузията да се разклаща.

Вземайте тинктурата три пъти на ден преди хранене по една чаена лъжичка. Особено ефективна е инфузията в начален етап на диабет, въпреки че тя намалява нивото на кръвната захар и в по-тежките случаи.

Също така е полезна и отварата от турта при диабет, която се състои от един цвят със семена, ситно нарязан в чаша вряща вода. Пийте по 50 мл четири пъти дневно.

Същата отвара може да се приема по време на пристъпи на панкреатит, но в различна доза: една супена лъжица на всеки половин до два часа.

Отвара от турта при псориазис

За приготвянето й ще ви трябва:

невен цветове – 8 броя;

вряща вода – 4.5 чаши.

Цветовете се заливат с четири чаши вряща вода и се вари на слаб огън за 5-7 минути. След това в отварата се добавят цветовете от турта и се налива още половин чаша вряла вода и отново се вари в същото време. Получената отвара се отделя и се смесва с първата.

Отварата се пие три пъти на ден по една трета чаша преди ядене. Продължителността на лечението е един месец. След това направите почивка от 7-10 дни и повторете лечението.

Турта - Tagates patula - African Marigold или French marigold

Турта – Tagates patula – African Marigold или French marigold

Добре е да знаете, че тази отвара помага не само при псориазис. Може да се приема за лечение на витилиго, невродермит, и с намаляване на зрителната острота, тежка загуба на коса.

Под формата на лосиони или лапи от отвари получени съгласно тази рецепта може да се използва за различни кожни заболявания.

Отвара от турта при панкреатит

Подготвя се обикновено за три дни. Необходими са: сухи цветове – 5-6 броя; вряща вода – 1 литър.

Цветовете се поставят в съд, заливат се със завряла вода и се увиват добре. Така те престояват, докато изстинат. След охлаждане се прецежда и се изстискват цветовете. Съхранявайте на хладно място в бутилката, за предпочитане тъмно стъкло.

Вземат се 50 мл от инфузията на всеки два часа, като предварително малко се нагрява.

Добре е да се знае, че тази инфузия може да се прилага при диабет, кървене, и като седативно средство със същата дозировка.

Тази инфузия помага при острици, но я приемат в този случай, по една супена лъжица на всеки час.

Ползите от турта за зрението

Съдържащият се в туртата лутеин допринася за запазване на зрителната острота, свързва свободните радикали, като предпазва всички тъкани на очната ябълка. Най-богати на лутеин са жълтите и оранжевите цветове на билката турта, с малки и средни размери.

Важно! Лутеинът почти напълно се разрушава от топлинна обработка.

Максимална полза за очите носят цветовете, които се използват пресни или сушени, без варене. За един ден са достатъчни 3-4 цветове, те могат да бъдат употребени и в сезонните салати, с основната им храна, да дъвчат вместо бонбони.

Турта - Tagetes erecta

Турта – Tagetes erecta

Не по-малко полза има и от ежедневната употреба на две супени лъжици масло от турта приготвено по домашния начин.

Особено полезни са туртите за тези хора, които работят на компютър, шофират, ангажирани в работа с взиране на дребни неща, която изисква напрежение на очите. Също така, ежедневното използване на турта е добра мярка за предотвратяване на възникването и развитието на катаракта. За зрението тя е полезна както невенът и дори има рецепти за запазване на зрението с турта и невен.

Отвари с турта също често се използват за промивки при конюнктивит – тук се използват противовъзпалителните и антимикробните свойства на цветето.

Вдишването на изпарения от отвара от турта при респираторни заболявания

В малък чайник от 0,5 литра или тенджера се вари с гореща вода цветове и пъпки по-добре е да са 5 броя. Врящата вода трябва да е в съда и да се вдишват парите. Увийте чайника с кърпа и го оставете да престои 5-7 минути. Вдишването се извършва в следния ред:

вдишвайте през устата – издишайте през носа, докато носа започва да диша свободно; дишайте по този начин за още 4-5 минути.

Внимание! При вдишването трябва да се внимава да не се изгорят лицето и лигавиците на устата с горещата пара!

Отвара за чернодробно прочистване

Народната медицина също препоръчва турта като средство за пречистване на черния дроб, тъй като тя е в състояние да тегли токсини и соли на тежки метали. Рецептата се получава, както следва:

Осем цвята се заливат с литър вода, вари се за 3-4 минути на слаб огън, след това отварата се изцежда.

Останалите цветове се заливат с вряща вода отново, но с по-малко количество – около ¾ литра, и се вари 5-6 минути.

Първата и втората отвара се смесват, филтрират се и се изцеждат цветовете.

Курсът на лечение трае един месец, а след това  се прави 7-дневна почивка и се повторя. Вземете чаша отвара два пъти на ден в 10-15 минути преди хранене. Между другото същата рецепта може да се използва и за лечение на кожни заболявания, като компрес при навяхвания, като успокоително, за намалява кръвното налягане, но също и за нормализиране на метаболизма.

Внимание! Ако отварите и настойките от турти изглеждат неприятни за вкуса, можете да им добавите малко лимонов сок или мед.

Турта за намаляване на кръвното налягане

Народната медицина препоръчва тази рецепта.

В равни обемни части се смесват сухи цветове от турта, невен и мента. Една супена лъжица от сместа се вари в чаша завряла вода, престоява петнадесет минути, след това се филтрува. В чаша инфузия се добавя лъжичка мед.

Напитката е ароматна с красив цвят, пие се половин час преди хранене.

Противопоказания за употребата на турта

Лековитата билка турта почти не разполага с противопоказания с изключение при бременност и кърмене. Също така не се употребява, когато сте свръхчувствителни към един или повече компоненти, включени в нейния състав.

Турта за лечение на миома.

В един брой на в-к Десант от 28 Август 2014 г., е публикувано една рецепта за миома излъчена в предаване по телевизия СКАТ с проф. Мермерски. Една госпожа Мария е споделила своите патила с откритата й миома, която лекарите са открили през 2005 г.. За 4 години лечение с билките тя успяла да се излекува. За съжаление не всички жени имат този късмет, тъй като някои споделят, че пият отвара или тинктура от турта и други билки, но нямат такъв резултат. Все пак доказано е от различни източници, че тази билка лекува миома.

Болната госпожа е чувала от няколко места, че миомата може да се лекува с турта, широколист живовляк и невен. Тя ги комбинирала като от всяка билка сложила по една препълнена лъжица в един литър вода и се слагат да се варят. След като заврат се махат от котлона и за един час се оставя отварата да кисне. Прецежда се, подслажда се с мед и се пресипва в буркан или шише. Това количество е дневната доза, която се употребява преди хранене. След четири години а тази билкова терапия, на поредния преглед било доказано, че миомата е изчезнала без следа.

Миомите са доброкачествени тумори на матката в нейната мускулна тъкан. Те може дълго време да останат без симптоми, а когато бъде открита, може да се налага вече отстраняването й чрез операция. Една от билките най-известни за лечение на опасното заболяване е коментираната турта или както се нарича още тагетис. Ето каква е лечебната рецепта:

Сваряват се 3 цветчета турта с дръжките им в 400 мл вода на бавен огън за 5 минути. Изчаква се да изстине, прецежда се отварата и се пие по 120 мл от нея 3 пъти за деня преди хранене. Лечението да се прилага за 3 месеца, като се правят интервали за почивка от по 5 – 6 дни на месец, пишат от framar.bg.

След множество проведени изследвания за терапии на женски болести с различни билки и билкови комбинации, резултатите от задълбочените анализи от независими източници показват, че има 5 билки, които в правилното съотношение, предсатвляват мощен комплекс, който е в състояние да помогне за премахването на кисти, миоми, безплодие, нередовна менструация и други. За създаването на точните пропорции е използвана технология на нетермично, водно – етанолово извличане на субстанциите, която позволява гарантиране на пълната лечебна сила на всяка билка и запазването й във времето, без да се променят свойствата и качествата на извлека.

Петте билки, използвани за получаването на тази вълшебна тинктура са невен, турта, полски хвощ, бял равнец и петопръстник. Свойствата на тези билки са проучени добре и познати и много хора ги употребяват на чай. Тяхната комбинация от извлеци е формула с най-широк спектър, създавана досега, която покрива причините за възникване на заболявания на женската пикочо – полова система.

Миомата изчезва от лек с турта - Уоманиксин.

Миомата изчезва от лек с турта – Уоманиксин.

Създаден е продукт, хранителна добавка, на основата на водно-спиртни извлеци от тези билки, който се нарича ”Уоманиксин”, пише сайтът d15d15d.alle.bg. Той е достъпен в аптечната мрежа и се купува без рецепта. Препоръчва се да бъде ползван за по-дълго време – между 3 и 6 месеца, за да може да се натрупа в организма и да разгърне целия лечебния си потенциал.

И чрез този билков продукт, науката показва за пореден път, че може да помогне и с възможностите на съвременните технологии, е създала продукт, който съдържа силно концентрирани и дозирани прецизно количества от веществата в растенията, които притежават лековити свойства. За да въздействаме върху миома, трябва да се изпият големи количества чай от билката турта. За да си го приготвяне често нямаме време и освен това той ще натовари работата на бъбреците и като помагаме на един орган, можем да навредим на друг. При концентрирания извлек, това неудобство е елиминирано.

Достатъчно е да се приема по точния брой капки сутрин и вечер и така дамите могат да бъдат сигурни, че гинекологичното им заболяване ще се лекува, без да се натоварват другите системи и органи. За работещите хора е трудно винаги да намират време и да приготвят всеки ден сами точните пропорции, а при това за билките, дори и продължителността на варене и запарване са от значение за качеството на получената лечебна смес.

От сайта tonik.info предлагат билковия продукт Уоманиксин за 49 лева за 1 брой, като при покупка на повечко бройки, цената леко се понижава. Приемат се по 60 капки, разтворени в 50 мл вода или сок, 3 пъти през деня. Едно шишенце съдържа 100 мл спиртен извлек. Подробности на сайта tonik.info/womanixin.

Отглеждане на турта.

Билката турта се размножава чрез семена.

Билката турта се размножава чрез семена.

Отглеждането на цветето турта, което е по-малко известно и с името тагетес или тагетис не е проблем. То има рядка непретенциозност, расте на всяка почва, въпреки че предпочита неутралната плодородна глинеста почва. Цветовете израстват и на по-бедни почви, три пъти по време на сезона, за да ги направи подхранване.

Обикновено туртите се засаждат в открити, слънчеви места. В обществените зелени площи често могат да се видят по релсите, защото отработените газове на транспортните средства не им причиняват никаква вреда. Частни насаждения в дворовете са по-рядко срещани. Но напоследък, техните гастрономически и терапевтични качества в комбинация с високата им декоративна стойност ги направи по-популярни.

Семена на Marigold обикновено се засяват през пролетта. Периодите варират за различните видове. Високият вид се препоръчва да се засява в средата на март, средният и дребнолистният – в началото на април. В този случай, през юни се осигурява изобилен цъфтеж на златни цветове.

Поддържайте почвата постоянно влажна.

Поддържайте почвата постоянно влажна.

Посейте семена в плитки бразди на 2 см. Разстоянието между две площадки зависи от характеристиките на сорта, обикновено се препоръчва схема, която е показана на торбите със семената. Разсадът се появява в рамките на една седмица, понякога по-рано. Когато израстнат два или три чифта истински листа, е необходимо да се направи оценка на плътността на плантацията.

Важно! Туртите са доста безразлични към разсаждането, така че, ако е необходимо, те са лесни да бъдат разсадени или засадени на избрано място на всеки етап от развитието си.

За да украсяват с ярки цветове, цветната градина през май, туртите могат да се отглеждат чрез разсад. За засяване се избира универсален грунд, който се продава в магазините за цветя, с добавка на пясък. Оптималната температура на кълняемост е 20-22 ˚С. Осветлението трябва да бъде добро – да се сложат на най-доброто топло място до светлия перваз на прозореца.

Турта – красиво цвете и лек за миома и други болести.

Турта – красиво цвете и лек за миома и други болести.

Семената в разсада се засяват на разстояние най-малко 2 см един от друг. По-близкото разположение на разсада ще ограничи разстоянието между тях да се простират и също може да причини редица заболявания. В следващата стъпка истинските листа и посадъчен материал се разпределят по схема 5х5 см.

Ако е възможно, на този етап разсад от турта може да се разсади в отделни саксии, където те ще чакат засаждането на открито място. Напоявайте семена и посадъчен материал, както е необходимо, не допускайте преовлажняване.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Турта – красиво цвете и лек за миома и други болести

  1. пила съм 2,5 г билката турта, като само я попарвах и сутрин и вечер по половин чаша.
    1 суп лъжица в 300 мл вода
    така миомата като глава на 5 месечно бебе изсахна.
    от тогаваминаха 15 г и сам добре

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *