Тученица спасява от диабет и артрит

Полезният бурен – тученица – помага при сърдечно-съдови заболявания и съдържа огромни количества витамин С

Едно дълги години пренебрегвано като безполезен бурен растение – удивителната тученица – от година е във фокуса на вниманието на учени, природолюбители, билкари и хора, почитатели на здравословното хранене и полезния начин на живот.

Преди няколко месеца учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив доказаха официално, че растението тученица може да се ползва профилактично за предотвратяване и справяне с такива болести като диабет тип 2, артрит, рак, сърдечно-съдови заболявания. Освен това то помага при главоболие, мигрена и мускулни спазми.

тученица

Полезният бурен – тученица – помага при сърдечно-съдови заболявания и съдържа огромни кочилества витамин С

Екипът от експерти е изследвал полезната тученица и е открил, че растението е богато на хранителни вещества и полезни компоненти като омега-3 мастни киселини, алфа-линоленова киселина, витамините В, С, А и Е. В полезната тученица е открито високо каротеноидно съдържание, включитнелно бета каротен.

Освен това растението е богато на калций, калий, литий, мелатонин, а заради високото съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученица е полезна за сърдечно-съдовата система и превенция на аритмия.

Буренът чудо има способността да засилва имунитета и по този начин да помага на онкоболните да се справят раковите образувания.

Учените от Пловдив са установили, че екстракт от тученица влияе благоприятно върху дейността на белия дроб. Полезни са както стеблото и листата, които помагат при бронхит, така и семената, които пък влияят много добре при болни от диабет тип 2.

Най-добре е тученица да се консумира сурова, като се направи на салата или като добавка към други пресни салати, тъй като по този начин се запазват всичките полезни вещества. Но растението може да се използва и в различни готвени ястия като супи или манджи и дори баници.

Не забравяйте, че ако искате да си наберете тученица, е добре да направите това някъде сред природата, за да има ефект от него.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Тученица спасява от диабет и артрит

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *