Уасаби е силен антиоксидант и пречиства от токсини

Здравни ползи от рядко срещаното растение уасаби

Растението уасаби е известно като (Eutrema japonicum), също и с още другите имена японски хрян, намида и бергстрогросе. Той е член на семейството Кръстоцветни. Друг добре известни растения от това семейство са зеле, броколи, горчица, хрян и кресон. То е рядко срещано, предимно в Япония и Китай и се използва като подправка.

Уасаби е силен антиоксидант и пречиства от токсини

Уасаби е силен антиоксидант и пречиства от токсини

Както подсказва първата част от алтернативното му име, уасаби се отглежда в Япония в естествени среди в откритите водни обекти. То може да достигне височина от 30 сантиметра, а листата му, които са тъмнозелени и с формата на бъбрек, могат да растат до 15 см дълги с 15 см широки. Семената растат върху растението в малки, бели цветя, които са прикрепени към стъблото.

Поради това, че се нуждае от идеална и естествена среда, в която да расте, това е рядко растение, което вирее само в някои райони на Япония. Търсенето на природното уасаби е много високо и това е накарало японците да създадат среда, където то може да бъде изкуствено култивирано, а също и да се разчита на внос от Китай. Уасаби се среща рядко в САЩ или Канада. До този момент само щата Северна Каролина и провинция в Британска Колумбия са били в състояние да пресъздадат идеалната среда за отглеждането му.

Хранителни съставки в уасаби

Алил изотиоцианат е съставка в уасаби, която е отговорна за силната му миризма. Уникалният му вкус идва от други изотиоцианатни съединения, които са създадени от реакции между клетките на коренището, което влияе и за растенето на дълго стъбло. Когато клетките се спукат в резултат на хранене или раздробяване, реакция настъпва между различните компоненти в различни клетки в стъблото.

Тези компоненти обикновено се намират отделно от клетъчните стени, така че вкусът идващ от изотиоцианатните съединения не е наличен в рамките на стъблото освен, ако то не е повредено, с което да се разкъсат клетките и да позволи на съставките да се смесят и така да реагират. Реакцията за получаване на изотиоцианати е между коренища тиогликосиди (thioglycosides), (които са съединения, съдържащи глюкоза и сяра, известни също като тиол) и вода.

Тази хидролизна реакция се катализира от ензима мирозиназа и се случва само когато ензимът се освобождава, ако клетките се пръснат. Поради това производството на тези изотиоцианати е защитен механизъм на растението, за да не привлича животните да го ядат. Ние, хората, сме странни видове, тъй като ние всъщност търсим тези остри вкусове!

“Фигурин

Много растения имат подобен защитен механизъм на остри вкусове, произведени, когато клетките са повредени, а много от тези химикали са полезни за здравето на хората, и сякаш не са предназначени да реагират с другите същества да ги ядат, а именно другите бозайници. Интересно нали?

Такива устройства на растенията и други сложни неща в природата ни навеждат на мисълта, че животинския и растителния свят са създадени от един Интелигентен дизайнер, а не са плод на случайността, както е според еволюционната теория. Не може една сляпа случайност да създаде един толкова сложен механизъм, какъвто е открит в растението уасаби. В устройството на клетките и тъканите на растенията и живите същества ние виждаме интелигентна намеса, както е описано в документалния филм „Разкриване на тайната на живота”.

Медицински приложения и ползи за здравето

Най-добре познатото използване на уасаби за медицински цели е за изчистване на запушени синуси. Миризмата му е толкова силна, че то отнема само няколко секунди от вдишване на аромата на носните проходи, за да се изчистят и да позволи на лицето да диша нормално отново. Въпреки това, ако твърде много уасаби се инхалира, може да предизвика парене и болка от вътрешната страна на носната кухина. Освен това може да се използва за лечение на респираторни проблеми като кашлица, настинка или за синусите.

Уасаби – лютото лекарство

Уасаби – лютото лекарство

Учените продължават да учат ползите за здравето на открити в уасаби съставки, въпреки че не всички употреби са били одобрени за използване пред широката общественост все още. Наскоро беше открито, че някои съставки в него могат да се дават на пациенти, за да се предотврати образуването на кръвни съсиреци. Още по-обещаващо е, че някои от веществата в растението могат да попречат на растежа на човешките ракови клетки, намиращи се в лигавицата на стомаха. Уасаби е добре известно със своите силни антиоксидантни и храносмилателно стимулиращи свойства и може да се използва за насърчаване на цялостното здраве, а не само за лечение на заболявания и симптоми.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *