Уасаби е силен антиоксидант и пречиства от токсини

Здравни ползи от рядко срещаното растение уасаби

Растението уасаби е известно като (Eutrema japonicum), също и с още другите имена японски хрян, намида и бергстрогросе. Той е член на семейството Кръстоцветни. Друг добре известни растения от това семейство са зеле, броколи, горчица, хрян и кресон. То е рядко срещано, предимно в Япония и Китай и се използва като подправка.

Уасаби е силен антиоксидант и пречиства от токсини

Уасаби е силен антиоксидант и пречиства от токсини

Както подсказва първата част от алтернативното му име, уасаби се отглежда в Япония в естествени среди в откритите водни обекти. То може да достигне височина от 30 сантиметра, а листата му, които са тъмнозелени и с формата на бъбрек, могат да растат до 15 см дълги с 15 см широки. Семената растат върху растението в малки, бели цветя, които са прикрепени към стъблото.

Поради това, че се нуждае от идеална и естествена среда, в която да расте, това е рядко растение, което вирее само в някои райони на Япония. Търсенето на природното уасаби е много високо и това е накарало японците да създадат среда, където то може да бъде изкуствено култивирано, а също и да се разчита на внос от Китай. Уасаби се среща рядко в САЩ или Канада. До този момент само щата Северна Каролина и провинция в Британска Колумбия са били в състояние да пресъздадат идеалната среда за отглеждането му.

Хранителни съставки в уасаби

Алил изотиоцианат е съставка в уасаби, която е отговорна за силната му миризма. Уникалният му вкус идва от други изотиоцианатни съединения, които са създадени от реакции между клетките на коренището, което влияе и за растенето на дълго стъбло. Когато клетките се спукат в резултат на хранене или раздробяване, реакция настъпва между различните компоненти в различни клетки в стъблото.

Тези компоненти обикновено се намират отделно от клетъчните стени, така че вкусът идващ от изотиоцианатните съединения не е наличен в рамките на стъблото освен, ако то не е повредено, с което да се разкъсат клетките и да позволи на съставките да се смесят и така да реагират. Реакцията за получаване на изотиоцианати е между коренища тиогликосиди (thioglycosides), (които са съединения, съдържащи глюкоза и сяра, известни също като тиол) и вода.

Тази хидролизна реакция се катализира от ензима мирозиназа и се случва само когато ензимът се освобождава, ако клетките се пръснат. Поради това производството на тези изотиоцианати е защитен механизъм на растението, за да не привлича животните да го ядат. Ние, хората, сме странни видове, тъй като ние всъщност търсим тези остри вкусове!

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Много растения имат подобен защитен механизъм на остри вкусове, произведени, когато клетките са повредени, а много от тези химикали са полезни за здравето на хората, и сякаш не са предназначени да реагират с другите същества да ги ядат, а именно другите бозайници. Интересно нали?

Такива устройства на растенията и други сложни неща в природата ни навеждат на мисълта, че животинския и растителния свят са създадени от един Интелигентен дизайнер, а не са плод на случайността, както е според еволюционната теория. Не може една сляпа случайност да създаде един толкова сложен механизъм, какъвто е открит в растението уасаби. В устройството на клетките и тъканите на растенията и живите същества ние виждаме интелигентна намеса, както е описано в документалния филм „Разкриване на тайната на живота”.

Медицински приложения и ползи за здравето

Най-добре познатото използване на уасаби за медицински цели е за изчистване на запушени синуси. Миризмата му е толкова силна, че то отнема само няколко секунди от вдишване на аромата на носните проходи, за да се изчистят и да позволи на лицето да диша нормално отново. Въпреки това, ако твърде много уасаби се инхалира, може да предизвика парене и болка от вътрешната страна на носната кухина. Освен това може да се използва за лечение на респираторни проблеми като кашлица, настинка или за синусите.

Уасаби – лютото лекарство

Уасаби – лютото лекарство

Учените продължават да учат ползите за здравето на открити в уасаби съставки, въпреки че не всички употреби са били одобрени за използване пред широката общественост все още. Наскоро беше открито, че някои съставки в него могат да се дават на пациенти, за да се предотврати образуването на кръвни съсиреци. Още по-обещаващо е, че някои от веществата в растението могат да попречат на растежа на човешките ракови клетки, намиращи се в лигавицата на стомаха. Уасаби е добре известно със своите силни антиоксидантни и храносмилателно стимулиращи свойства и може да се използва за насърчаване на цялостното здраве, а не само за лечение на заболявания и симптоми.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *