Хранене и лечение на уртикария

Заболяването уртикария възниква в резултат на някакви алергени от храната или околната среда

Уртикария, известна и като копривна треска е огнище на подути, бледи червени петна или плаки, които се появяват изведнъж – или в резултат на реакция на организма към някои алергени, или по неизвестни причини. Тя може да се получи от различни вещества и обикновено започва като сърбящ участък от кожата, който започва да се подува и да почервенява.

Заболяването уртикария възниква в резултат на някакви алергени от храната или околната среда

Заболяването уртикария възниква в резултат на някакви алергени от храната или околната среда

Петната по кожата обикновено причиняват сърбеж, но може също така да бъдат и болезнени като от ужилване на насекомо. Те могат да възникнат навсякъде по тялото, по лицето, устните, езика, гърлото или ушите. петната се различават по размер (например като на гумичка на молив, до чиния), и могат да се съединят, за да образуват по-големи площи, известни като плаки. Тези сърбежи или болки могат да продължат с часове или до един ден преди да отшумят.

Какво причинява уртикария?

Алергичните петна, често пъти се образуват в отговор на хистамина, проникнал в кръвната плазма от малките кръвоносни съдове в кожата. Хистаминът е химична субстанция, изградена от специализирани клетки по кръвоносните съдове на кожата.

Алергични реакции към химикалите от определени храни, от ужилване от насекоми, излагане на слънчева светлина или лекарства, могат да предизвикат освобождаването на хистамин. Това често е невъзможно да се разбере защо петната са се образували.

Външните причини за появата на петната по кожата, могат да са от пряка физическа стимулация на кожата – например, студ, топлина, излагане на слънце, вибрации, налягане, изпотяване и упражнения. Петната обикновено се появяват точно там, където кожата е стимулирана и рядко се появяват на друго място. Повечето от тях се появяват в рамките на един час след експозиция.

Демир бозан билки за бъбреци

Лечение

Най-доброто лечение за уртикария е да се открият и отстранят причините, но това не е лесна задача. Антихистамините обикновено са предписани от лекар, за да се осигури освобождаване от симптомите. те действат най-добре, ако се приемат по редовен график за предотвратяване на образуването на обриви.

Хроничната уртикария може да бъде лекувана с антихистамини или комбинация от медикаменти. Когато антихистамините не осигуряват облекчение, могат да бъдат предписани перорални кортикостероиди. A биологично лекарство, омализумаб (Xolair), също е одобрен за лечение на хроничните обриви за пациенти най-малко на 12-годишна възраст.

При тежки обриви, може да бъде необходимо да се инжектират лекарствата епинефрин (адреналин) или кортизон.

Как да се облекчат обривите?

Докато чакате обривите и подуването да изчезнат, ето някои съвети:

Нанесете хладни компреси или мокри кърпи на засегнатите райони.

Опитайте се да работите и спите в хладно помещение.

Носете широки прилепнали леки дрехи.

Хранене и лечение на уртикария

Хранене и лечение на уртикария

Храни, които могат да бъдат причина за болестта и трябва да се избягват са раци, гъби, риба, миди, шоколад, месо, кисели краставички, яйца, сирене, сладолед, пастърма, некачествени салами като суджуци, къпини, ягоди, малини, бобови храни, орехи, хайвер, сушени плодове и други.

Билки за уртикария – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *