Уртикария – причини, симптоми, лечение, природни средства и диета

В едно интервю на БЛИЦ БГ, д-р Мария Стаевска изтъкна, че острата уртикария се причинява от лекарства и инфекции, а с оток на Квинке, става и смъртоносна

Съдържание на статията:

Уртикария. Копривна треска. Симптоми. Причини. Лечение. Диета. Нервна уртикария. Уртикария при деца. Хронична уртикария. Лечение на уртикария с билки.

Уртикария.

Неприятната уртикария е сред най-често срещаните кожни заболявания, но е малко позната. Тя е вариант на обрив, главно от алергичен произход, проявяващ се при дерматит и други кожни заболявания.

Като правило уртикарията е по-скоро симптом, отколкото независимо заболяване. Например, това може да бъде кожна проява на алергичен шок, бронхиална астма, някакъв вид автоимунно заболяване. Много рядко уртикарията е независима алергична реакция без обичайните симптоми.

Според статистиката най-малко една проява на уртикария е била понесена от всеки трети жител на планетата, около 7% от хората са преживели болестта един път в живота си, и повече от 15% са боледували от нея два пъти. За България процентът на заболелите поне веднъж стига до 12. Най-високата честота на заболяването пада на възраст от 20 до 40 години и от това заболяване страдат предимно дамите.

Уртикарията е много неприятно разнообразие от кожен дерматит, който се появява при контакт с алерген, на фона на нарушение на вътрешните органи или нервите. Тя представлява повдигнат, червен, кожен сърбящ обрив, който често се причинява от алерген.  Характерни симптоми на заболяването са хиперемия и подуване на кожата, сърбеж и появата на множество подути елементи. Обривът прилича на този при опарване от коприва.

В едно изказване в интервю на blitz.bg, д-р Мария Стаевска изтъкна, че острата уртикария се причинява от лекарства и инфекции, а ако се съчетае с оток на Квинке, става смъртоносна.

Синоними за уртикария, които се срещат, са термините копринен обрив, копривна треска.

Копривна треска.

Преди да се започне лечението, трябва да се разбере причината, която е довела до неприятните симптоми. За да постигнем това, трябва да обърнем внимание какви лекарства приемаме или какви храни използваме. Обриви и сърбеж при дете или възрастен могат да се появят в резултат на приемането на каквито и да било привидно безвредни лекарства (антипиретични, аналгетични). В такива случаи незабавно трябва да спрете да използвате лекарството, което провокира обрив.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ако симптомите на копривна треска се появят, след като сте били нервни на работното място или сте имали стрес, тогава причината за неприятностите е свързана с нервно разстройство и на помощ ще дойдат успокоителните лекарства.

В повечето случаи симптомите на уртикария се развиват от храната. Ако в рамките на 15-20 минути, след като сте изяли определен тип храна, имате характерен обрив, тогава незабавно трябва да изключите този продукт от вашата диета. Най-често се провокират реакции на свръхчувствителност от орехови ядки, морски дарове, плодове, горски плодове, шоколад, яйца, сладки, сладкарски изделия или напитки с високо съдържание на консерванти и оцветители.

В повечето случаи е достатъчно да се изключи предизвикателната причина и копривната треска ще премине сама. Например, ако обривът се появява след горещ душ, стоене на слънце или в студа, от опитайте се да сведете до минимум тези ефекти. В други случаи лекарят избира индивидуално необходимите лекарства и оптималния режим на лечение. И у дома можете да си помогнете с помощта на народни средства.

Симптоми.

Уртикарията може да се разпространи по лицето, ръцете, краката, гърба и други части на тялото. При това се появяват червени сърбящи мехури или петна, които са много подобни на онези, които се наблюдават при изгарянето от коприва. Следователно и името му следва от това копривна треска. Броят на сърбящите възли, както и техният размер, зависи от тежестта на обривите. Характерна особеност на уртикарията е нейната миграционна и нестабилна природа. Например, обривът може да изчезне няколко часа след появата и след това да се появи отново.

Симптоми на остра уртикария при възрастни

По същността на тежестта се разграничават остра и хронична уртикария. Продължителността на острата уртикария е няколко седмици, на хроничната – от няколко месеца до няколко години. Също така, разликата между острата копривна треска и хроничната е естеството на развитието на симптомите. При хроничния вариант на болестта, основните симптоми постоянно се появяват, а след това изчезват, научно такъв курс се нарича повтарящ се. Симптомите могат да се появят отново, след това да изчезнат отново в продължение на години. При остра копривна треска само един обрив може да изчезне, но остават други симптоми (температура, неразположение). По този начин, при остра уртикария, героите нямат леки пропуски, които се наблюдават при хронични.

Утикария с обриви

Класическата проява на остра уртикария при възрастни е обривът. По принцип обривът се представя от малки мехури (блистери). Те са с малка кухина с бледорозов цвят, която леко се издига над повърхността на кожата. Кожата около блистера винаги е тъмночервена. При натискане на мехура, той бледнее. Независимо от размера и броя на мехурчетата, те винаги се придружават от сърбеж.

Особеността на уртикарията при възрастни е, че тя бързо и изведнъж се появява и бързо изчезва.

Сърбеж при уртикария

Важен диагностичен симптом на остра уртикария е пруритус (сърбеж). Причината за сърбежа с мехурите е дразненето на нервните окончания, които са включени в кожата, хистамин. Така че, при уртикария, в кръвта се отделя голямо количество хистаминов невротрансмитер. Това вещество разширява съдовете, допринасяйки за проникването на течност в тъканите и за образуването на едем. Също така, хистаминът дразни нервните окончания, като по този начин предизвиква най-силния сърбеж. Интензивността на сърбежа може да варира от лек до болезнен.

Причини.

Причините, които предизвикват уртикария, могат да бъдат както външни, така и вътрешни. Според статистиката, уртикарията се развива 2 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Въз основа на това учените предполагат, че това заболяване може да бъде провокирано от хормонални нарушения, характерни за женското тяло.

Към условията, при които се променя балансът на хормоните, се включват:

 • менструален цикъл;
 • менопауза;
 • бременност;
 • прием на орални контрацептиви.

Трябва да се отбележи, че за много епизоди на уртикария факторът, който провокира болестта, остава неясен. Ако причината след необходимите тестове и изследвания не е намерена, болестта се определя като идиопатична уртикария.

Причини за хронична уртикария:

 • физически фактори;
 • хранителни продукти;
 • хепатит;
 • инфекциозни заболявания;
 • гастрит;
 • нарушения на имунната система;
 • херпес;
 • дерматит;
 • захарен диабет;
 • левкемия.

Инфекция

Според скорошни проучвания, инфекциозните заболявания инициират копривна треска в около 15% от случаите. Причината за заболяването може да бъде както вирусна, така и бактериална инфекция. В развитието на тази патология ролята на огнищата на хроничното възпаление е особено важна. Това може да бъде кариес, тонзилит, анекситис. Като възможни причини за уртикария в съвременната медицина също се считат за възпалителни заболявания като гастрит, холецистит, улцерозни лезии на органите на стомашно-чревния тракт.

Нарушения на имунната система (автоимунна уртикария)

Приблизително 20 процента от случаите на копривна треска са автоимунни реакции, при които тялото възприема клетките си като непознати и започва да ги атакува. Уртикарията, провокирана от неправилното функциониране на имунната система, се нарича автоимунна уртикария. В този случай заболяването има редица отличителни белези. Така автоимунната уртикария се характеризира с по-дълъг и по-тежък курс. Използването на антихистамини, които са един от основните методи за лечение, дава слаби резултати или изобщо не помага.

Храни (алергична уртикария)

Храните и алергичната реакция, която предизвикват, могат да доведат до алергична форма на тази патология. В зряла възраст, копривната треска причинена от храна, се среща рядко, а броят на всички случаи не надвишава 10% от общия брой нейни прояви. Почти винаги алергиите към храната се придружават от други фактори (най-често хронични възпалителни процеси), които могат да действат като причинители на това заболяване.

Физически фактори (слънце, студ)

Различни фактори на околната среда причиняват уртикария в 20% от случаите. В този случай заболяването се нарича физическа уртикария. В зависимост от конкретните обстоятелства, които са предизвикали заболяването, има няколко вида физическа уртикария.

Съществуват следните физически фактори, които могат да причинят уртикария:

 • Слънце. При някои пациенти (най-често жени) поради излагане на слънчева светлина върху кожата се проявяват характерни за тази патология на мехури. Обривът се появява в онези части от тялото, които не са покрити с дрехи (рамене, лице). Развитието на слънчевата уртикария започва няколко минути след излагане на слънчева светлина.
 • Хлад, студ. В този случай, студена вода или въздух може да предизвика уртикария. При някои хора симптомите на болестта се проявяват при ядене на твърде студена храна. Мехури при студена уртикария не се появяват на охладените зони на кожата, а около тях.
 • Вода. Реакцията на тялото да влезе в контакт с вода, която предизвиква сърбящ обрив по кожата, се нарича водна уртикария. В някои случаи обривът отсъства или почти е невидим, а от симптомите има само сърбеж.
 • Вибрация. В този случай обривът се появява в резултат на вибрационно действие. Вибрационната уртикария най-често засяга хора, чиято работа е свързана с използването на определено оборудване (например вибратор, къртач).
 • Алергени. Прах, цветен прашец, животински косми и други традиционни алергени, попадащи на кожата, причиняват обрив. Симптомите на контактна копривна треска изчезват след прекъсване на контакта с алергена.
 • Рязко повишаване на телесната температура. Температурата на тялото може да се промени поради прекомерно емоционално или физическо натоварване, яденето на твърде гореща и / или пикантна храна, посещение на парна баня. Специалистите наричат ​​този тип заболяване холинергична уртикария. Тази форма на заболяването се характеризира с появата на малки мехури с блед нюанс, които се намират в горната част на тялото.
 • Механично дразнене. Най-често дразнене на кожата е от плътно облечени дрехи, твърде плътно привързани, притискащи копчета. За появата на симптомите, като правило, е необходим дългосрочен ефект на механичния фактор. Това заболяване се нарича дермографска уртикария. Мехурите при тази болест имат линейна форма и се появяват на кожата не заедно със сърбежа, но след известно време.

Уртикария и дерматит

Дерматитът е поражение на кожата, най-често с автоимунна природа. Това заболяване може да бъде както причина за уртикария, така и просто съпътстващо заболяване. Най-често срещаната комбинация от копривна треска и дерматит се наблюдава при децата. Една трета от децата от по-младата възрастова група, страдащи от уртикария, имат атопичен дерматит. Това предполага, че патогенезата (механизмът на формиране) на тези заболявания е до голяма степен подобна. В основата на тяхното развитие е недостатъчният отговор на имунната система. Тъй като атопията (предразположение към алергията) е характерна за децата, комбинацията от тези две заболявания се среща главно в тях. Дерматитът може да се появи и като вторично заболяване, на фона на алергична уртикария.

Уртикария и захарен диабет

Захарният диабет е патология, при която няма адекватна асимилация на глюкозата от тъканите. Вместо това концентрацията на кръвната глюкоза нараства повече от 5,5 милимола на литър кръв и многобройни нарушения се наблюдават на нивото на микроциркулацията. Поради това има и нарушения в храненето на телесните тъкани и намаляване на тяхната резистентност към инфекции. В крайна сметка захарният диабет води до намаляване на имунитета, срещу който се влошават хроничните заболявания и се развиват нови.

На фона на намален имунитет и ниска резистентност (стабилност) на кожата, често се развива дерматит, по-рядко уртикария. Любими места за обриви с диабет са краката, глезените, дланите. Това се обяснява с факта, че тези части на тялото са най-отдалечени, т.е. разположени в периферията. В тях кръвообращението е най-лошото, което е почвата за развитие на обрива. Проявлението на уртикария при диабет, както при други заболявания, е малък обрив с мехурчета.

Уртикария и хепатит

Хепатитът е възпалителната лезия на черния дроб, главно предизвикана от вирусна инфекция. Така че се различават хепатит А, хепатит В, хепатит С. Патологията може да бъде един от рисковите фактори за развитието на уртикария. Това се обяснява с няколко причини. Първо, при хепатит, липсват някои витамини, а именно А, Е, К. Тези витамини, особено А ​​и Е, играят важна роля за запазването на целостта на кожата. Когато те не са достатъчни, тъканите стават по-уязвими. Ето защо витамини играят важна роля в лечението на уртикария. Втората причина е дисфункцията на имунната система, която се забелязва при хепатита. Това се превръща в допълнителен рисков фактор за развитието на уртикария.

Уртикария и гастрит

Гастритът и други патологии на стомашно-чревния тракт понякога могат да бъдат причина за уртикария. Най-често те стават рисков фактор за развитието на холинергична уртикария. Това се обяснява с факта, че при тези заболявания се образува повишена чувствителност към ацетилхолин (невротрансмитер). Тази анормална чувствителност стои в основата на холинергичната уртикария или сърбежната дерматоза. Атаката на ацетилхолин води до образуването на множество сърбящи възли на кожата.

Уртикария и херпес

Херпесът в изключителни случаи може да доведе до развитие на уртикария. Това може да се случи в случай, че се развива на фона на намален имунитет при хора с предразположеност към алергии. Освен това, херпесът може да се развие при хора с хронична форма на копривна треска. Много често тези две заболявания могат да се проявяват със същите симптоми – малки сърбящи възли.Уртикарията обаче се отличава с мигриращия характер на обрива, както и връзката с външни фактори (храна, лекарства).

Уртикария и левкемия

 

Лечение.

Лечението на уртикария като правило се провежда в две направления:

Ограничаването на контакта с алергените е ключът към успешното лечение на алергии. Поради хранителната природа на появата на уртикария върху кожата, най-важният фактор за възстановяване е спазването на диетата. Тя е необходима и за тези пациенти, които имат алергии на кожата, причинени, например, от лекарства, прах или цветен прашец.

Предотвратяване на развитието на по-нататъшни стадии на заболяването (антихистаминова терапия). При особено тежки случаи на уртикария върху кожата се използва комбинирано лечение с глюкокортикоиди. Симптоматичната терапия ви позволява да ускорите възстановяването и да облекчите дискомфорта, причинен от проявата на кожна алергия.

Лечението на алергична уртикария има смисъл да започне, веднага щом заболяването бъде диагностицирано от специалист – терапевт, алерголог или дерматолог. Как да се третира болестта при възрастни и деца, отдавна е известно – необходимо е да се изключи контактът с алергени и да се започне с приемането на подходящите лекарства.

Диета.

Диетата при уртикария е неразделна част от лечението, тъй като заболяването се отнася до хетерогенна група от дерматози, които в повечето случаи се развиват като алергични реакции с различни задействания.

Сред тези фактори са лекарства, инфекция, излагане на химикали и такива химикали в производството и за бита, слънчеви лъчи и хипотермия, хапещи насекоми и цветен прашец. Но диетата за уртикария е необходима най-вече, когато се появят сърбящи мехурчета върху зачервена кожа, причинени от консумацията на храни, които човешкото тяло не може да понася.

Трябва да се подчертае, че особеността на диетата за това заболяване е, че това е хипоалергенна диета.

Лекарят трябва да предпише лечение за уртикария. Това може да направи някой дерматолог или алерголог, тъй като по отношение на локализацията на заболяването, то е свързано с дерматологията и предвид неговата етиология – е алергично. Ето защо е необходимо точно да се определи причината за възникналата патология. Това също не е толкова просто: самите лекари признават, че стандартизиран диагностичен и лечебен подход към болестта все още не са на разположение, и само в 50% от случаите се оказва, истинската причина за острата форма на уртикария. В други случаи произходът на заболяването остава неопределен, и лекарите диагностицират „идиопатична уртикария.“

Диета при остра уртикария

Диета за хронична уртикария

Нервна уртикария.

Често въз основа на стрес се появяват по кожата симптоми, характерни за обриви от уртикария, които също са придружени от сърбеж. Тази патология се нарича психогенна или неврогенна уртикария.

Симптомите на неврогенната уртикария Те се характеризират с големи мехури, които се сливат помежду си и обхващат огромни части на тялото. Индивидуалните елементи на обрива имат овална или кръгла форма, но когато се комбинират, формациите придобиват дори многоъгълни очертания. Цветът на мехурите (блистерите) може да варира от бяло до розово, а в някои случаи те могат да бъдат двуцветни (бяло в центъра и розово около ръбовете). Задължителен симптом на неврогенната уртикария е интензивният сърбеж.

В някои случаи, известно време след появата на обрива, пациентите развиват ангиоедем, който най-често засяга ларинкса или лигавицата на храносмилателния тракт. Когато ларинкса на пациента е подут, болката в гърлото го смущава, трудно му е да диша, да говори и да преглъща храна. Ако отокът се разпространи до органите на храносмилателния тракт, пациентът изпитва желание да повръща, гадене, болка в пъпа и странични части на корема. Може да има и разстройства на диарията под формата на диария.

Причини за психогенна уртикария Когато човек е в състояние на стрес, тялото започва да нарушава импулсите, които нервната система произвежда. Под влиянието на дразнещи фактори, кръвоносните съдове се разширяват и пропускливостта на стените им се увеличава и в тях започва да тече много течности. Всичко това води до образуването на мехури по кожата, които се съпровождат от силен сърбеж. Най-често неврогенната уртикария се диагностицира при жени и юноши.

Хората, които са склонни към тази патология, споделят някои общи характеристики. Така че, такива пациенти се отличават с раздразнителност и кратък нрав, емоционална нестабилност и често остават в състояние на нервно изтощение. Симптомите на психогенната уртикария се улесняват от външни фактори като прекомерен физически или психически стрес, конфликти в семейството или на работното място и вътрешни семейни проблеми (особено при юноши). Групата с повишен риск включва хора, които имат функционални нарушения на храносмилателния тракт, гениталните органи и сърдечно-съдовата система. При лечението на неврогенната уртикария важна роля играят елиминирането на фактори, които действат като провокатори на стреса.При липса на компетентна медицинска помощ тази болест приема хронична форма (най-често при възрастни пациенти).

Уртикария при деца.

За децата няма по-малка вероятност да се разболеят от уртикария, отколкото възрастните. Така че от 5 до 7 процента от децата в училищна възраст страдат от някаква форма на болестта. В ранното детство (до 2 – 3 години) преобладаваща е острата уртикария. При деца на възраст от 3 до 13 години има остра и хронична уртикария. Що се отнася до кърмачетата (до една година), тяхната уртикария е честа причина за спешни състояния. По този повод те често се хоспитализират в болница.

Като правило се наблюдава остра уртикария при деца с атопия (предразположение към алергични реакции). Проучванията показват, че едно от всеки пет деца, които влизат в болница с остра уртикария, също страда от атопичен дерматит. Повече от половината от хоспитализираните деца имат други алергични реакции.

Симптоми на уртикария при деца

Ключовият симптом на детската уртикария е обриви под формата на мехури по кожата. Когато проникне в тялото алерген, започва да се произвежда много хистамин, което прави стените на съдовете крехки. Вследствие на това се натрупват много течности в кожата, развива се подуване и мехури. При сложни форми на уртикария кожните промени могат да бъдат допълнени от симптоми от дихателните, храносмилателните или други системи на тялото.

Характеристики на кожните промени при уртикария при деца

Нарушенията на кожата на децата с уртикария се появяват внезапно и не са придружени от някакви предварителни симптоми. На тялото на детето се появяват мехури, извисяващи се над кожата, които могат да имат подчертан розов или червен оттенък. Най-често обривът се появява в кожните гънки или в местата, където кожата влиза в контакт с дрехите. Блистери могат да се появяват и на бедрата, на вътрешната страна на лактите и коленете и на други части на тялото. С лек натиск в центъра на блистера се появява плътен бял възел. Характерна особеност на обрива при уртикария е силният сърбеж, поради което детето започва да разчесва кожата. Това води до факта, че блистерите започват да се увеличават по размер, а червените корички се образуват на повърхността им.

Хронична уртикария.

Хроничната уртикария е тип, чиито прояви не изчезват повече от месец и половина. Като правило причините за тези заболявания са неизвестни, затова се наричат и ​​идиопатични. Хроничната идиопатична уртикария е най-честата кожна болест. Средната продължителност на хроничния курс е от 3 до 5 години. При децата хроничната уртикария е рядка и не надвишава един процент от всички диагностицирани случаи на това заболяване. Сред възрастното население, хроничната форма представлява около 40% от всички открити епизоди на уртикария. Жените са по-податливи на това заболяване, отколкото мъжете.

В зависимост от редовността на появата на обрива се отличава постоянна и повтаряща се форма на хронична уртикария. При постоянния тип на заболяването, мехурчетата практически не изчезват от кожата, тъй като за периодичното е характерно, че има периоди на ремисия (време, когато обривът напълно изчезва).

Симптоми на хронична уртикария

При хронична уртикария, както при острата форма, ключовият симптом е обрив, представляващ мехури с различни форми и размери.

Разграничаване на следните признаци на обрив при хронична уртикария:

 • за хроничната уртикария не се характеризира с такъв обилен обрив, както при острата форма на заболяването;
 • блистерите се издигат над повърхността на кожата, имат плоска форма и ясно определени ръбове;
 • визуално елементите на обрива са подобни на тези от ухапвания от насекоми и техният диаметър може да варира от милиметри до няколко сантиметра;
 • на първо място, блистерите имат розов или червен цвят, но след време те стават по-леки;
 • обриви на сърбежа на кожата и могат да образуват големи непрекъснати форми;
 • има обрив спонтанно, по очевидни причини;
 • в някои случаи появата на мехури се предшества от фактори като изменението на климата, различни настинки, стресови ефекти.

Лечение на уртикария с билки.

Лечение на уртикария с билки

Лечение на уртикария с билки

Народната медицина предлага за лечение на уртикария надеждни и доказани средства на базата на билки и натурални съставки. Особено популярни са билкови отвари и инфузии, които могат да бъдат погълнати или използвани като лосиони и компреси за външна употреба и елиминиране на кожни симптоми. Ето няколко популярни рецепти на базата на билки:

Целина. Това растение често се използва за различни кожни заболявания, тъй като може ефективно да елиминира възпалението, да премахне отока, да поддържа защитата на тялото и да подобри здравето.

Целина за уртикария

Целина за уртикария

Сок от целина. За лечение на копривна треска можете да използвате пресен сок или настойка от целина. За да се приготви сок, месестите стъбла на растението се смилат и получената маса се изцежда през няколко слоя марля. Пийте само прясно направен сок. Препоръчва се да се пие 30 минути преди хранене по две супени лъжици. Растителната маса, която остава след изстискването, е по-добре да не се изхвърля, а да се приложи външно върху засегнатите области на кожата. Такъв компрес ще успокои дразненето и сърбежа.

Настойка от целина. За да подготвите инфузията, се нуждаете от корена на растението. Той се раздробява, залива се с вряла вода и престоява два часа. Прецежда се през инфузионен филтър и се пие по 50 мл преди всяко хранене. Това лекарство напълно премахва отока, тъй като има диуретичен ефект.

Коприва. От листата на копривата можете да направите инфузия или да ги приготвите вместо чай. За да направите инфузия, две големи лъжици от натрошени листа от коприва се изсипват в 200 мл завряла вода и престояват, докато течността се охлади. След това филтрирайте и използвайте за лосиони или компреси върху засегнатата кожа.

Коприва за уртикария

Коприва за уртикария

За вътрешна употреба листата от коприва (пресни или сухи) се приготвят като чай, добавя се малко мед и се пие няколко пъти дневно. Настойката от коприва може да се използва за козметичен лед. За да направите това, тя се излива в калъпи и се поставя във фризер. Полученият лед се използва за лечение на огнища на обриви. Дребният лед бързо облекчава сърбежа и раздразнението на кожата, но не може да се използва при студова уртикария.

Валериана и глог. Тези растения имат подчертано успокояващ ефект и са от голяма полза в случаите, когато причината за уртикария е то нервен стрес или психоемоционален срив. Най-добре е да вземете смес от 30 капки глог и валериан, преди да си легнете. Това ще ви помогне да се успокоите, да се отпуснете и да нормализирате съня.

Бял равнец. Отварата от растението има противовъзпалителен ефект, облекчава дразненето, помага за намаляване на отока. Тя се приема вътрешно. Тинктура от бял равнец се използва за външно лечение на обриви, осигурява антисептичен и антибактериален ефект.

Бял равнец за уртикария

Бял равнец за уртикария

За да се подготви отвара от 20 грама от растението като суров материал, се залива със завряла вода и престоява за 30 минути. Взема се питието охладено и филтрирано по 100 мл преди всяко хранене. Тинктура от бял равнец се приготвя по следния начин: 50 г суха билка се залива с 500 мл водка и престояват на тъмно място за една седмица. Крайната формулировка се филтрира и се използва за лосиони и избърсване на засегнатите зони на кожата.

Хрян за уртикария

Хрян за уртикария

Хрян. Той е отличен бактерициден и противовъзпалителен агент. Употребата му при уртикария помага да се елиминират токсините и да се намалят симптомите на кожата. За подготовката на терапевтичния настържете свеж корен от хрян на малко ренде, изстискайте сока и го смесете с мед в съотношение 1:1. Готовата лечебна смес се приема по чаена лъжичка преди да ядете.

Мента. Инфузията от билката има лек успокояващ ефект, което прави по-лесно да се прехвърлят неприятните симптоми на уртикария, като сърбеж и дразнене на кожата. Ментата може да се вари и пие като чай, т.е., изсипват се 2 чаени лъжици мента с вряща вода, престояват 10-15 минути и се пие докато е още топла.

Народните средства за уртикария се основават не само на отвари и настойки, като у дома си може да направи свои собствени медицински мазила, които ще помогнат за облекчаване на неприятните симптоми и премахване на възпалението на кожата.

Мехлем от жълт кантарион. Когато се прилага върху кожата, има омекотяващ ефект, намалява възпалението, премахва дразненето. За да приготвите мехлема, можете да вземете пресен или сушен жълт кантарион. Листата на растението напълно се смачкват, 2 части от растителния материал се смесва равномерно с бебешки крем или вазелин и се оставят за един ден, така че съставът да се влее. Готовият мехлем се прилага върху местата, засегнати от уртикарията два пъти на ден.

Мехлем от змийско мляко. Подготвя се почти по същия начин. Растителните суровини се смилат, вземат се 2 супени лъжици и се смесват с вазелин или глицерин. Мехлемът трябва да престои за 1-2 дни, след което може да се използва за лечение на засегнатата кожа. Съхранявайте лекарствения състав в хладилника.

Компрес от картофи. За облекчаване на сърбежа, премахване на дразнене и суха кожа, можете да използвате пакет от сурови картофи. За да направите това, картофените клубени измиват добре, почистват се и се стриват с финно ренде. Получената маса се разстила върху марля и се нанася върху засегнатата кожа за 20 минути.

Лечение на уртикария при деца с народни средства в домашни условия

Уртикарията е много по-разпространена при децата, отколкото при възрастните. Това се дължи на уязвимостта на не напълно формирания имунитет и характеристиките на невроендокринната система. При децата симптомите на заболяването са по-тежки, отколкото при възрастните и заболяването е по-тежко. В повечето случаи уртикарията се развива в съответствие с остър сценарий, т.е. в рамките на няколко минути след контакта с алергена (храна, лекарства, домакински химикали) тялото е покрито със сърбящ, червен обрив. Детето става неспокойно, мрачно, често плаче, не спи добре и не яде. Симптомите на уртикария могат да бъдат придружени от влошаване на общото благосъстояние: треска, главоболие, гадене, повръщане, стомашно разстройство.

Лечението на уртикария при деца с народни средства е възможно само след консултация с лекар и предписване на основното лекарство. Трябва да се разбере, че народните рецепти са в състояние само да облекчат състоянието и да служат като допълнение към основните медицински мерки. Тинктурите и отварите от лечебни билки са в състояние да подкрепят тялото и да укрепят защитата му. Компреси, лосиони, душове на основата на натурални съставки, също могат да облекчат неприятните симптоми на кожата и да ускорят възстановяването.

Отвара от лекарствени билки. За тяхното приготвяне се препоръчва използването на растения, които имат противовъзпалителни и укрепващи свойства. Лечебните инфузии за перорално приложение се правят на базата на лайка, жълт кантарион, градински чай, невен, бутрак, женско биле, листа от бреза. Всички отвари се приготвят съгласно една стандартна схема. Две супени лъжици растителна суровина се изсипва в чаша гореща вода, вари се при ниска температура за 5-10 минути, охлажда се, филтрира се и се пие по 100 мл няколко пъти на ден преди хранене.

Как да се отървем от опасната уртикария с природни средства и диета

Как да се отървем от опасната уртикария с природни средства и диета

Под формата на чай, можете да варете и да дадете на детето инфузия от мента, коприва, жълт кантарион, цвят от лайм. Тези растения ще спомогнат за успокояване на нервната система на бебето.

Полезно е да се приема 2-3 пъти на ден за 1 ч.л. сок от целина или коприва. Тези лекарства намаляват възпалението и облекчават подпухването.

Кожата на бебето може да бъде намазана с домашен мехлем, на базата на рициново масло. Тази композиция ще успокои раздразнената кожа и ще намали сърбежа. Първо подгответе инфузия от невен, който има силен противовъзпалителен и антисептичен ефект. Цветове от невен 20 г се добавят в 200 мл завряла вода и престояват, докато течността напълно се охлади. Рициновото масло може да бъде закупено във всяка аптека. За да получите лекарствения състав, 2 супени лъжици от маслата се смесват с 1 ч.л. готова инфузия. С получената смес се третира засегната, сърбяща кожа.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *