Ето как да успокоите кашлицата без лекарства!

Кашлянето няколко пъти на ден е нормална реакция на организма

Кашлицата се появява най-често през зимния сезон който се характеризира с повишено ниво на респираторни инфекции. Кашлицата се дели на суха – при нея не се отделя или се отделя минимално количество секрет, и влажна – образуват се храчки. Кашлицата в началото е суха и дразнеща. Ако се задълбочи и се стигне до възпаление на носа и ларинкса, кашлицата се задълбочава и става мъчителна. Ако се обхванат бронхите, кашлянето става дълбоко и се отделят секрети.

Кашлицата се появява най-често през зимния сезон

Кашлянето няколко пъти на ден е нормална реакция на организма целяща да се прочистят дихателните пътища. Следователно използването на медикаменти за подтискането и не са препоръчителни. Трябва да се даде възможност на организма да се освободи от кашлицата от самосебе си. Приемането на много вода и чайове спомага за този процес и улеснява отхрачването.
При задълбочена кашлица най-ефективните процедури са инхалациите с топъл и влажен въздух. Много полезно е инхалацията със сода и сол. Вдишвайте бавно и дълбоко в продължение на 20 мин.

Друг ефективен лек за кашлицата са топлите гаргари. По 3-4 пъти на ден плакнете гърлото си с една чаша затоплена вода, в която е разтворена една чаена лъжичка лимонов сок или ябълков оцет. Изплаквайте след това с антибактериален разтвор, който може закупите от аптеките.
Чайовете са много полезни при кашлица. Използвайте лайка, липа, мащерка, мента, риган, ленено семе, и др.

Комбинацията от мед и кромид лук е изключително здравословен и ползотворен метод при облекчаване на кашлицата. Ефикасната рецепта помага за втечняването на секретите. Смесва се 100 г настърган лук и 200 г мед в отношение 1 към 2. При суха кашлица трябва да се приема поне по пет пъти дневно по 1-2 чаени лъжички.

Ако след изброените методи кашлицата не отминава – обърнете се към лекар. Случаите, в които намесата на лекар е задължителна – висока температура, шум или свистене на белите дробове при дишане, наличие на жълти или зелени на цвят храчки, наличие на кръв в секретите.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *