Ухапване от кърлеж – лечение, симптоми и предпазване

Ако при ухапване на кърлеж, човек не се лекува навреме, инфекцията може да предизвика усложнения, трайно увреждане на органите и възпаления

Съдържание на статията:

Кърлеж. Ухапване от кърлеж. Симптоми при ухапване от кърлеж. Как изглежда ухапване от кърлеж. Снимки. Забит кърлеж. Как се вади?  Последствия. Болести от кърлеж. Как се вади кърлеж от куче. Лечение  при ухапване от кърлеж. Изследване на кърлеж. Тетанус от ухапване от кърлеж.

Кърлеж.

През периода пролет-лято вероятността за получаване на ухапване от кърлеж значително се увеличава. Този проблем трябва да се вземе много на сериозно. Те са паразити, някои от които носят инфекции опасни за човешкия живот и здраве. Всяка година много туристи постъпват в лечебни заведения за ухапване от паразитите, сред които много деца. Колко случая остават нерегистрирани е неизвестно.

Дребните кърлежи имат научно название Ixodoidea са малки паякообразни и се отнасят към надсемейство Ixodoidea, семейство Ixodidae, от подклас Акари (Acari). Те са от семейството на твърдите кърлежи, едно от двете големи семейства на кърлежите, състоящо се от над 700 вида. Те са ектадартизиопаразити, хранят се чрез кръвосмучене от млекопитаещи, птици, а в понякога и от влечуги и земноводни. Те са важен източник за разпространението на много инфекциозни болести.

Другото голямо семейство кърлежи е това на меките кърлежи (Argasidae). Те са ектопаразити на широка гама от видовете гостоприемници, а някои са преносители на болести.

Всеки кърлеж притежава 4 чифта специфични крачета. Предните 2 чифта имат вендузи, с които се прикрепят към тялото на животното или човека, а на задните два чифта крачета имат дълги власинки. За разлика от женския кърлеж, мъжкият също има вендузи и на последния чифт крачета, които са  му от полза за прикрепването при половото сношение.

Топлият сезон е характерен за кърлежите. Първите случаи на атака са записани в началото на пролетта, когато температурата на въздуха е по-висока от 0 °С, а последната – през есента. Пикът на ухапване се наблюдава от април до юли.

Кърлежите не обичат яркото слънце и вятър, така че търсят плячката си на влажни, не твърде сенчести места, в гъсти треви и храсти. Най-често се срещат в дефилета, в края на горите, по краищата на пътеките или в парковете. Чувствайки жертвата, акарите повдигат предните си лапи и активно ги движат, опитвайки се да се придържат към дрехите. Това го правят много умело, помагат им смукателите и куките, разположени на предните крайници. По време на ухапването, паразитите инжектират обезболяващо вещество като комарите, така че засмукването на кръв остава незабелязано. Любимите места за ухапване са шията, зоната зад ушите, подмишниците, ингвиналната зона, сгъвките на лактите.

Ухапване от кърлеж

Ухапване от кърлеж

Можем да отбележим, че не всички акари са носители на болести. Но дори стерилните паразити, и такива 85-90%, могат да причинят алергични реакции.

За да се насити достатъчно мъжкият кръвопиец са достатъчно часове, но женската се нуждае от няколко дни. При избора на ловен обект паразитите не са взискателни, хапят всички, които попадат на пътя – птици, малки и големи животни, хора.

Ухапване от кърлеж.

Всяко ухапване от кърлеж може да се превърне в сериозен здравословен проблем, тъй като сред тези паразити има носители на опасни заболявания. Освен това е възможна силна алергична реакция към самата захапка. Помислете за основните симптоми и последствия, както и за признаците на възможно развитие на заболяване след ухапване от кърлежи.

Устройството на устния механизъм позволява на смучещия кръв кърлеж да се придържа дълбоко и здраво към кожата, без да причинява болка на жертвата, така че човек често открива на тялото си паразита едва на следващия ден или няколко дни по-късно, или дори напълно не забелязва ухапването или самия паразит.

Женските кърлежи могат да останат на кожата от няколко часа до седмица, а мъжките са в състояние да смучат за кратко, като правят малки ухапвания. Следователно, например, ако някой види на кожата си не смучещи, а просто пълзящи акари, шансовете са високи, кърлежите все още да не са му причинили ухапване.

Хората, които са най-изложени на риск от сериозно заболяване от ухапване от кърлежи, са тези, живеещи в ендемични райони, както, и които посещават тези райони през периода на специална активност на кърлежите – от май до средата на юни и от края на август до края на септември.

Но опасността от нападение от кърлежи продължава през топлия период на годината, когато ние посещаваме практически всички горски територии, паркове и други райони, където има трева и сенчести подслони. Можете да получите ухапване от кърлежите дори и на вашата вила или на родната територия на вашата частна къща, ако тревата не е окосена.

Акарите се локализират в тревата главно на височина 30 см и се прикрепват към краката на тези хора, които минават покрай тях. Най-често те се натрупват на тревата по пътеките, усещайки човешката миризма, на тези които минават оттам. Понякога се хващат за храстите и по-ниските клони на дърветата.

Веднъж прикрепил се към тялото на човек, досадният кърлеж започва да търси места с тънка кожа, която е по-лесно да захапят, така че най-често той присъства в областта на:

 • слабините,
 • корема и талията,
 • мишниците,
 • гърдите
 • ушите и врата,
 • на скалпа.

Ако подозирате, че има вероятност от ухапване от кърлежи и за предотвратяването му, тези места трябва да бъдат внимателно огледани, след като посетите гората и парка.

Симптоми при ухапване от кърлеж.

Симптомите на ухапване от кърлежи в човек понякога се ограничават само от малък червеникав пластир и подуване в областта на раната и след няколко дни кожата придобива нормален вид. Под въздействието на слюнката и микротравмата, които кърлежите предизвикват с устния механизъм, върху кожата се появяват леки възпаления и локална алергична реакция. Болка не се усеща, но в някои случаи може да има лек сърбеж.

Позоваването на лекаря е необходимо във всеки случай, дори ако отсъстват отрицателни реакции от тялото. Провеждането на първите етапи на опасни заболявания понякога е скрито, освен това някои болести имат дълъг инкубационен период. Липсата на болестта може да бъде потвърдена само, ако се направи кръвен тест.

Симптоми на алергична реакция при ухапване от кърлеж

Алергията се случва в отговор на влизането в раната на слюнка при ухапване от кърлеж. Индивидуалната реакция на тялото зависи от състоянието на здравето като цяло. Последствията от ухапване от кърлеж при страдащи от алергия, деца, възрастни хора и хора с отслабен имунитет са по-тежки. Можете да премахнете лека алергична реакция с антихистамини.

Чести признаци на алергия:

 • слабост;
 • сънливост;
 • болки в ставите;
 • главоболие;
 • гадене;
 • виене на свят,
 • повишаване на температурата;
 • сърбеж и появата на обриви в ухапаното място и в други части на тялото.

При силна индивидуална алергична реакция може да възникне анафилактичен шок, който се предхожда от:

 • затруднено дишане;
 • халюцинации;
 • оток на Квинке (бързо и масово подуване на лицето, гърлото или крайниците);
 • загуба на съзнание.

В допълнение към посочените признаци освен слабост и другите може жертвата да почувства неразположение, треска, студени тръпки и фотофобия.

Фотофобията е един от симптомите на ухапване от кърлежи. Динамиката на признаците зависи от броя на смучещите паразити и от характеристиките на засегнатия организъм. Особено ярки са симптомите на ухапване от кърлеж се проявяват при възрастни хора, деца и страдащи от алергични реакции или имунодефицитни патологии.

Моля, обърнете внимание. При хората от тази група симптоматиката може да бъде допълнена с понижено налягане, повишен сърдечен ритъм, сърбеж, главоболие и увеличаване на близките лимфни възли. В редки случаи, затруднено дишане и халюцинации.

Анафилактичният шок може да бъде спрян с въвеждането на преднизолон и епинефрин. Ако симптомите след ухапване от кърлеж показват силна алергична реакция, е необходимо спешно повикване на линейка, в противен случай е възможен и фатален изход.

Повишената температура след ухапване от кърлеж като симптом на заболяването

Повишаването на телесната температура в първите часове след ухапване от кърлеж най-често не казва нищо сериозно. Така че може да е алергична реакция на кръвта към слюнката. Трябва да бъдете внимателни, ако треската се появява няколко дни след смученето на кръв от паразита. Такава реакция на тялото може да говори за началото на болест.

Всяка инфекция, причинена от ухапване и смучене на кръв, има своите особености:

 • При появата на кърлежов енцефалит се появява треска от възвратен тип, тя се връща. Първото повишаване на температурата се забелязва на 2-3 ден след ухапването. Два дни по-късно всичко се връща към нормалното. В някои случаи се наблюдава повтарящо се повишаване на температурата за 9-10 дни.
 • При борелиозата е характерн треска в средата на заболяването, която се придружава от други симптоми на инфекция.
 • При моноцитна ерхилиоза температурата се повишава 10-14 дни след ухапване от кърлеж и продължава около 3 седмици.

Оказва се, че практически всички болести, предавани от смучене на кръв, са придружени от висока температура.

Признаци за развитие на енцефалит, причинен от ухапване от кърлеж

Инкубационният период на енцефалит, породен от кърлежи, може да продължи от 4 до 14 дни. През този период заразеното лице няма външни здравословни проблеми. Тогава температурата се повишава рязко до 38-39 ° C, пациентът е трескав, апетитът изчезва, има болка в мускулите и очите, гадене или повръщане, силно главоболие.

След това идва ремисията, тогава пациентът изпитва известно облекчение. Това е втората фаза на болестта, по време на която се засяга нервната система. Впоследствие може да се развие менингит, енцефалит и парализа. При липса на лечение е вероятно да има фатален изход.

Проблемът е, че симптомите на заболяването в началния етап често се бъркат с грипа и АРИ, така че не отивайте при лекаря и се ангажирайте със самолечение. Ако има висока температура след откритата или предполагаемата кърлежи, не трябва да пропускате времето – в болницата се нуждаете от кръвен тест и лечение.

Симптоми на борелиоза – лаймска болест

Епиметово петно от ухапване от кърлеж

Епиметово петно от ухапване от кърлеж

При ухапване от кърлеж носител на борелиоза, мястото на ухапването придобива вид на специфична еритема, която постепенно се увеличава до 10-20 см, а понякога до 60 см в диаметър. Епиметовото петно ​​може да е кръгло, овално или неправилно оформено. Жертвата може да усети парене, сърбеж и болка на мястото на ухапването, но по-често първите признаци са ограничени само до еритема.

След известно време контурът на мястото образува ръб с богат червен цвят, докато самата граница изглежда леко подута. Центърът на еритема става бледо бял или цианотичен. Няколко дни по-късно в областта на ухапването се образува коричка и белег, които изчезват напълно след около 2 седмици.

Инкубационният период преди началото на първите симптоми варира от няколко дни до две седмици.След това идва първият стадий на заболяването, който трае от 3 до 30 дни. През този период пациентът изпитва мускулни болки, главоболие, слабост, умора, възпалено гърло, хрема, мускули на стегнато гърло, гадене. След това, за известно време, болестта може да отиде в латентна форма до няколко месеца, през която сърцето и ставите са засегнати.

За съжаление, еритемата често се смесва с местна алергична реакция, без да й се дава голямо значение. Неразположението по време на първия стадий на заболяването се приписва за простуда или претоварване на работното място. Болестта преминава в латентна форма и открито се проявява след няколко месеца, когато вече е причинена сериозна вреда на тялото.

Симптоми за развитието на други заболявания

Увеличаването на температурата до 38 ° C или по-висока може да покаже появата на развитие на някоя от кърлежите. Важно е да запомните, че симптоми като треска не се случват веднага след ухапване. Инкубационният период на някои заболявания може да продължи до 14 дни (ерлихиоза, хеморагична треска) или до 21 дни (туларемия).

На фона на висока температура, симптомът може да се укаже и начало на някое заболяване като:

 • сърцебиене и скокове ма кръвното налягане;
 • възпалено гърло, облагане на езика и хрема;
 • анорексия, гадене и повръщане;
 • увеличение на лимфните възли и обрив по лицето (тиф);
 • кървене от носа, коремна болка, диария (туларемия);
 • студени тръпки, потене, замъгляне на съзнанието, болка в гърба (хеморагична треска).

След ухапване от кърлежи е необходимо да измервате температурата ежедневно за 2 седмици и да наблюдавате здравословното състояние: всички промени, които се появяват, не трябва да се пренебрегват.

Как изглежда ухапване от кърлеж.

Ето как изглежда мястото на кожата при ухапване от кърлеж

Ето как изглежда мястото на кожата при ухапване от кърлеж

 

Ухапване от кърлеж по врата

Ухапване от кърлеж по врата

 

Снимки.

 

 

Забит кърлеж.

Какво трябва да се прави, ако забележите ухапване от кърлеж, който все още е забит в кожата? На първо място – не се паникьосвайте, правете всичко според инструкциите. Необходимо е да го премахнете от кожата и кръвоносната система възможно най-скоро. Правете това бавно и внимателно, за да не го повредите и да не предизвиквате инфекция.

Не използвайте бензин, лак за нокти или други химикали. Няма да помогне и растително масло или мазнини. По-добре е да се използват ефективни и доказани на практика методи.

Как се вади?

Как се маха кърлеж?

Стъпка 1 – Отстранете кърлежите незабавно, както е установено.

Отстранете забития кърлеж възможно най-бързо. Ако кърлежите са заразени, вероятността от енцефалитна болест, причинена от кърлежи, зависи от количеството на вирусите, които проникват, когато кърлежите „ухапване“, т.е. времето, през което кърлежите са били в състояние на смучене на кръв.

Трябва да се опитате да отстраните кърлежите живи с главата, защото в главите им има слюнчени жлези, в които има вируси, бактерии и други микроорганизми.

Какво да направите първо, ако сте пострадали от ухапване от кърлеж:

 • обработете мястото на ухапване с алкохолно средство;
 • ако имате гумени ръкавици – наденете ги;
 • издърпайте кърлежа с един от инструментите предназначени за това.

Метод 1. Устройство за вадене на кърлеж завършващо с нещо като конец оформен като пръстен.

Завъртаме кърлежите с едно от устройствата за вадене

Завъртаме кърлежите с едно от устройствата за вадене

Издърпайте цепката на устройството под кърлежа по тясната му част колкото е възможно по-близо до кожата, след това стегнете примката около паразита и го завъртете около оста му (като винт) – по време на въртенето хоботчето му се усуква и след 2-3 завъртания кърлежът се отстранява напълно.

По подобен начин се прави и с другите устройства. Захваща се паразита около и под главата и се върти.

Домашните пилета могат да бъдат направени от скобата за пакета за хляб (направете разрез в края и огъване) или отрязани от опаковъчния материал, например от опаковката за таблетки.

Метод 2. Използване на нишка, конец.

Използваме синтетична нишка или конец

Използваме синтетична нишка или конец

Увийте силна (синтетична) нишка около главата на кърлежа под формата на бримка на възел колкото е възможно по-близо до хобота му и колкото е възможно по-близо до кожата, направете няколко завъртания, за да не разкъсате кърлежа на две.

Протегнете краищата на конеца настрани с въртящи се движения, внимателно издърпайте кърлежа и го изваждайте по малко. Не правете резки движения, дръпнете бавно, без драскотини и с прекъсвания.

Или след като свържете конеца, завъртете двата края на нишката заедно, като държите усуканата нишка под ъгъл от 45 градуса към ухапването, започнете да правите ротационни движения около акара, като леко издърпате конеца към вас.

Метод 3. Пинсети.

Правилно извадете кърлежа с пинсети

Правилно извадете кърлежа с пинсети

Хванете кърлежа с пинсети близо до хобота и близо до кожата, без да притискате корема, завъртете го около оста му.

Когато се използват пинсети, е необходимо да се действа много внимателно, тъй като съществува голям риск от смачкване на тялото на акара и заразяване на раната, което ще увеличи риска от инфекция.

Метод 4. Пръсти.

Ако нямате някое от изброените по-горе средства, опитайте да премахнете кърлежите с пръсти. Наденете ръкавици, или обвийте пръстите си с превръзка. Протрийте кожата с алкохол. Завъртете кърлежа около оста му последователно в едната и другата страна.

След отстраняване му, лекувайте раната с всякакви антисептични средства (йод, зеленика, бетадин, алкохол, хлорхексидин, водороден прекис, одеколон и други.) И измивайте добре ръцете си. Раната трябва да се лекува ежедневно с антисептично средство, не е необходимо да се фиксира превръзка. Раната обикновено зараства за една седмица.

Ако главата на акара се отдели, когато той бъде премахнат – ако те е останала забита  вкожата, ще видите черна точка – трябва да я извадите. Ако остане в кожата може да причини възпаление и повръщане. С отделянето на главата на кърлежите инфекционният процес може да продължи, тъй като в слюнчените жлези и канали може да има значителна концентрация на вируса на енцефалит, причинен от кърлежи.

За да премахнете отделената глава, по-добре е да се свържете с най-близката медицинска институция.

Ако това не е възможно, останките от кърлежа могат да бъдат отстранени от раната със стерилна игла (или предварително обработена с огън). След екстракцията си, мястото на ухапване трябва да се измие със сапунен разтвор, да се изсуши и дезинфекцира с алкохол, зеленина, йод или друг алкохол-съдържащ разтвор.

Ако не са налице стерилни игли и антисептици, оставете главата (хобота) на кърлежа както е – след изсъхването му ще се изтръгне заедно с гнойта.

Работете в гумени ръкавици или увити върхове на пръстите. Не се допирайте до кърлежа.

Ако не можете да го отстраните самостоятелно, той е на трудно място или се страхувате да го наранявате, свържете се с най-близкото лечебно заведение на вашето място (аварийна станция, хирургичен отдел на поликлиника, болница за инфекциозни болести, медицинска амбулаторна клиника).

Добре е предварително да се осведомите, мястото, където ходите дали  еобработено  с химически препарати против кърлежи.

След премахване на кърлежите, трябва да ги доставите за изследване за наличие на опасни инфекциозни болести, характерни за територията, в която са били събрани. Да се извърши аварийна превенция.

В случай, че извадените кърлежи са заразни, Вие трябва бъдете уведомени от медицинската служба, където сте ги дали за изследване. След това трябва да бъдете информирани за необходимостта от предприемане на спешни превантивни мерки в рамките на 72 часа след смученето на кръв под наблюдението на лекар по инфекциозни болести или при отсъствието му от лекар-терапевт.

Последствия.

Какви усложнения могат да възникнат след ухапване от кърлеж?

Като обобщим всичко това, можем да направим едно много разочароващо заключение за последствията от ухапване от кърлежи. Както може да се види, инфекциите засягат най-важните системи на тялото:

 • белите дробове – с развитието на пневмония и симптоми на белодробна хеморагия;
 • черен дроб – има храносмилателно разстройство, проблеми с изпражненията (диария);
 • ЦНС – с чести главоболия, халюцинации, пареза и парализа;
 • сърдечно-съдова система – получава се аритмия, скокове на кръвното налягане;
 • в ставите – образува артрит и артралгия.

Последствията от ухапване от кърлеж могат да се развият по два начина. При благоприятни резултати се губи работоспособност, има слабост и летаргия през последните 2-3 месеца, и след това всички функции на тялото се нормализират.

Ако заболяването е с умерена тежест, възстановяването продължава до шест месеца и повече. Сериозната форма на заболяването изисква период на рехабилитация до 2-3 години, при условие, че заболяването е станало без парализа и пареза.

Ако резултатът е неблагоприятен, има стабилно и продължително (или постоянно) намаляване на качеството на живот на лицето, което е претърпяло ухапване от кърлеж. То се проявява като нарушение на двигателната функция. Клиничната картина значително се влошава под въздействието на нервна и физическа умора, бременност, редовен прием на алкохол.

Устойчивите аномалии под формата на епилептични прояви и спонтанни гърчове водят до неспособност на пациента.

Увреждане (инвалидност) вследствие на ухапване от кърлеж

Както е известно, има 3 групи инвалидност. Степента на увреждане на тялото след ухапване от кърлеж се определя от специална медицинска комисия:

 • Увреждане на група III – лека пареза на ръцете и краката, редки епилептични припадъци, неспособност да се изпълняват висококвалифицирани и изискващи точност и внимание на работата.
 • Инвалидност на група II – ярка пареза на крайниците, частична пареза на мускулите, изразена епилепсия с умствени промени, астеничен синдром, загуба на способност за самообслужване.
 • Инвалидност на група I – придобита деменция, тежко увреждане на двигателната функция, персистираща и пълна епилепсия, обща пареза на мускулите, загуба на самоконтрол и неспособност за самостоятелно движение.

В особено тежки случаи при неадекватно лечение на инфекции, причинени от ухапване от кърлежи или пълна липса на терапия, е възможно фатален изход.

Болести от кърлеж.

Най-честите заболявания, предавани чрез ухапване от кърлежи.

Заболяване Патоген на заболяването Кърлеж причинител на заболяването Как изглежда?
Енцефалит, причинен от кърлежи Вирус от фамилията Flavaviridae Пасищни кърлежи – Иксодови акари I. ricinus, I. persicatus
Иксодова кърлежова борелиоза (лаймска болест) Спирохета -Borrelia burgdoferi Иксодови акари I. persicatus (Европа, Азия), I. scapularis, I. pacificus (Северна Америка)
Кримска хеморагична треска Вирус от рода Nairovirus, семейство от Buyavirus Акари от вида Hyaloma, N. Marginatum, H. punctata, D. marginatus, R. Rossicus

Най-голямата опасност за хората е наличието на горски (iksodovye, argasovye) акари, които се хранят с кръв. Тези кърлежи могат да причинят тежки заболявания, сред които:

Енцефалит, причинен от кърлежи. Вирусна инфекция, при която е засегната обвивката на мозъка и / или гръбначния мозък. Сред възможните последствия са неврологични и психиатрични усложнения, парализа, смърт.

 • Борелиоза (лаймска болест). Инфекциозна болест, засягаща нервната система, сърцето и ставите. При липса на лечение това може да доведе до увреждане или смърт.
 • Ерлихиоза. Бактериална инфекция, водеща до бъбречна и респираторна недостатъчност.
 • Анаплазмоза. Форма на болест на кръвта, причинена от анаплазмоза, (инфекциозна тромбоцитопения).
 • Тифодина треска (тиф). Инфекциозно заболяване, което причинява обрив по кожата и уврежда лимфните възли.
 • Бабезиоза. Паразитна инфекциозна болест, водеща до аномалии в функционирането на кръвоносната система, бъбречна недостатъчност и токсична енцефалопатия.
 • Туларемия. Остра инфекциозна болест на бактериална етиология, която често засяга вътрешните органи.
 • Хеморагична треска. Остра вирусна треска, засягаща съдовете. Често води до развитие на тромбохеморагичен синдром.

Най-често срещаните са първите две заболявания (енцефалит, причинен от кърлежи, а борелиозата), останалата част се диагностицира много по-рядко. Някои акари могат да бъдат носители на няколко инфекции едновременно и вследствие на това да заразят хората с няколко заболявания наведнъж.

Но не всички кърлежи са носители на болести – приблизително 80-90% от тях са чисти от вируси и бактерии. Обаче, възможна е тежка алергична реакция към паразитните слюнки, особено ако човек е склонен към алергии, слабо здраве, наскоро е подложен на хирургическа интервенция или е получил много хапки наведнъж.

Енцефалит, причинен от кърлежи

Енцефалитът, причинен от кърлежи, е инфекциозно вирусно заболяване, предавано чрез ухапване от кърлежи, характеризиращо се с висока температура и увреждане на централната нервна система, което често води до инвалидност и смърт.

Основните му носители са кърлежите иксоди. В дивата природа, патогенът циркулира между едри и малки животни, обикновено гризачи и птици. В териториите, разработени от човека, домашните животни крави и кози – стават допълнителен обект на смучене на кръв от тях. Причиняващият агент на енцефалита, се съхранява доста дълго време в паразитите и преминава през потомците им чрез овулите.

Обърнете внимание на следния факт. Заразяването с вируса се извършва чрез ухапване от кърлежи. Често предаването на патогена се получава по елементарен път – хранително, чрез заразено краве или козе мляко, което не е подложено на кипене.

Асимптоматичният ход на заболяването се случва много често и може да достигне 85-90% в някои огнища. Дългосрочното кръвотечение значително увеличава риска от изразени форми на патология. Вирусът добре толерира ниските температури, но умира доста бързо, когато се нагрява до 80 ° С.

Инфекцията с енцефалит, породена от кърлежи, е със сезонен характер. Първият връх на заболяването се наблюдава през май-юни, вторият се регистрира през август – началото на септември.

По време на ухапването патогенът незабавно навлиза в кръвообращението през слюнчените жлези на кърлежите, където е в най-висока концентрация. След няколко часа вирусът прониква в засегнатата централна нервна система и след 2 дни може да се открие в мозъчните тъкани. Инкубационният период на енцефалит с ухапване от кърлежи е 14-21 дни, с инфекция чрез мляко – не повече от седмица.

Средните симптоми се проявяват след 7-14 дни (5-25 дни) след инфекцията. Началото на заболяването е остро, по-често пациентът може да посочи не само деня, но и часа на възникване на болестта.

В повечето случаи заболяването завършва с пълно възстановяване. С фокални форми, голям процент от факта, че човек ще остане с увреждания. Условия на неработоспособност от 2-3 седмици до 2-3 месеца, в зависимост от формата на заболяването.

Iksod tick-borreliosis (Лаймска болест) – това е инфекциозно заболяване, предавано чрез ухапване на ixodids, характеризиращи се с увреждане на нервната система, кожата, ставите, сърцето, болестта е склонна към хронична инфекция.

Ако кърлежите се отстраняват не по-късно от 5 часа след ухапването, борелиозата може да бъде избегната. Това се дължи на факта, че причинителят на болестта е в червата на акарите и започва да се освобождава само когато активното вещество започва да се храни, а това се случва средно 5 часа след въвеждането му в човешката кожа.

Прогнозата за живота е благоприятна. При закъсняло и неправилно лечение заболяването става хронично и може да доведе до увреждане. Периодът на неработоспособност е от 7 до 30 дни, в зависимост от курса и формата на заболяването.

Кримската хеморагична треска е сериозно вирусно инфекциозно заболяване, предавано чрез ухапвания от кърлежи, характеризиращи се с висока температура, интоксикация и кървене. Болестта принадлежи към редица опасни инфекциозни болести.

Късна хоспитализация Неправилната диагностика и лечение често води до смърт. Смъртността е 25%. Периодът на неработоспособност е от 7 до 30 дни в зависимост от формата на заболяването.

Как се вади кърлеж от куче.

Ако кучето е ухапано от кърлеж на улицата, последствията могат да се окажат отрицателни и понякога уви, смъртоносни. То е застрашено от инфекция от пироплазмоза – инфекция, причинена от протозои от рода Piroplasma canis. Можете също да намерите друго име за болестта – бабезиоза.

Тези патогени живеят в слюнчените жлези на кърлежите, заразени с пироплазма, но отиват там, когато се хранят кръвта с кръвта на болното животно. След пироплазмата паразитите се предават на новите поколения, така че техните ларви и нимфи ​​могат също да причинят заболяване.

Инфекцията с пироплазмоза при кучета води до висока смъртност, така че е толкова важно, след ухапването да не се пропуснат характерните симптоми навреме, за да започне да се лекува, а не да загуби приятел с четири крака.

Ако забележите, че кърлежи се подават от тялото на кучето, най-добре е да ги премахнете възможно най-скоро. Колкото по-бързо се усети опасното ухапване на кърлеж в кучето, симптомите и лечението ще бъдат по-лесни и резултатът ще бъде по-благоприятен.

Продължителността на ухапване на куче от заразни кърлежи е от голямо значение, тъй като влизането на пироплазма в тялото на жертвата не се прекъсва по време на храненето на кръвосмешението. Съответно, колкото по-рано този процес е прекратен, толкова по-малко патогени на инфекция ще влязат в кръвта на кучето, а по-лесно и по-успешно ще бъде лечението.

Ваденето на кърлеж от куче става по подобен начин на този при човека. С подходящ инструмент се захваща паразитът до или под главата и се усуква няколко пъти, както е показано на снимката.

Лечение  при ухапване от кърлеж.

Ако сте пострадали от ухапване от кърлеж и резултатите от тестовете разкриват инфекция, пациентът се нуждае от имунотерапия, базирана на предписанието на лекаря. Допълнителното лечение зависи от вида на патогена, който е проникнал в тялото.

Терапия на пациенти с енцефалит, породен от кърлежи

Няма конкретни начини за лечение на енцефалит, причинен от кърлежи днес. Ако има признаци на увреждане на централната нервна система, пострадалото лице трябва да бъде хоспитализирано за медицинска помощ. Схемата за терапия включва:

 • Почивка на леглото през цялото време на треската и една седмица след нейното прекратяване.
 • За през първите дни на заболяването е показано въвеждането на имуноглобулин. За да се постигне най-добър резултат, е необходимо да се приложи агентът възможно най-рано, за предпочитане през първите три дни след ухапване от кърлежи.
 • По принцип на пациента се предписват кортикостероиди и кръвни заместители.
 • При менингит се прилагат повишени дози витамини В и С.
 • Ако се влоши дихателната функция, на засегнатото лице се прилага изкуствена вентилация.

В периода на възстановяване, на пациента се предписват ноотропични средства, транквиланти и имитатори на тестостерон.

Като допълнение към основното лечение за жертвата на ухапване могат да се предписват антибиотици. Антимикробните средства се използват за инхибиране на патогенната микрофлора, която може да причини различни усложнения.

Терапия на пациенти с борелиоза

Лечението на борелиоза (лаймска болест) включва приемане на антибиотици. Те се използват за потискане на спирохеите – патогени на болестта. Най-често използваните лекарства са серията пеницилин и цефалоспорините. За да се спре еритема, предписват се антимикробни средства от тетрациклиновата група.

Когато се появят неврологични нарушения, жертвата се хоспитализира. В болничния комплекс се провежда терапия, която включва:

 • кръвни заместители;
 • кортикостероиди;
 • имитатори на тестостерон;
 • ноотропични средства за подобряване на церебралната циркулация;
 • витаминни комплекси.

Резултатът от борелиозата зависи от навременността на откриването на евентуалното ухапване от кърлеж, правилната диагноза и ранното започване на терапията. Нелегалното лечение често води до хронична фаза на лаймска болест, която се прекратява с голяма трудност и може да доведе до увреждане или смърт на жертвата.

Моля, обърнете внимание. За лечение на протозойни инфекции се използват лекарства, които изключват по-нататъшен растеж и развитие на протозои.

Предотвратяване на ухапване от кърлеж

Основната мярка за превенция на заболяванията, предавани от кръвосмучещите е ваксинацията. Събитието значително намалява риска от инфекция след ухапване от кърлежи. Ваксинирането е необходимо за хора, живеещи в епидемиологично опасни зони или хора, чиято работа е свързана с горското стопанство.

Въпреки че препоръката е за хора с ограничен риск, по-добре е да се ваксинират всички. В края на краищата, не е известно кой ще е „късметлия“ да се срещне с кърлеж приносител на болести.

Първата ваксинация е разрешена от ранна възраст. Не е нужно сами да купуваме ваксината и да я занесем за ваксинация. Ваксината изисква много строги правила за съхранение, спазване на определен температурен и светлинен режим, които не могат да се извършват у дома. Ето защо, да си купите скъпо лекарство и да го съхранявате в хладилника, е безсмислено.

Има два варианта на ваксинация:

Профилактична ваксинация. Помага за предпазване от ухапване от кърлежи за една година и след допълнителна ваксинация – поне 3 години. Реваксинациите се извършват на всеки три години.

Спешна ваксинация. Позволява ви да се предпазите от ухапвания от кърлежи за кратко време. Такава процедура например ще бъде необходима при спешно пътуване до региони с висока активност на кърлежите. Докато сте в епидемиологично опасни зони, препоръчваме да приемате йодантипирин.

Ваксината се прилага само след подробно изследване, визуална проверка и измерване на температурата. Лицата с възпалителни заболявания не се ваксинират, докато не се възстановят напълно.

Как да се предпазите от ухапван от кърлеж?

За предпазване от ухапване от кърлеж е важно дрехите и обувките да са добре подбрани, за да не може да се промъкне отнякъде опасният паразит.

Отивайки в неблагоприятна зона, трябва да изберете дрехи от светли тонове:

 • риза или яке с маншети и здрава яка, панталони, прилепващи плътно в ботуши;
 • костюм за антиансфалтит;
 • плътна качулка с ивици, предпазваща ушите и шията от кърлежи;
 • желателно е облеклото да се третира с инсектицид.

По време на ходене се препоръчва да се избягват дерета и висока трева, по-добре е да се движете по средата на пътя. След като напуснете гората, внимателно проверявайте себе си за наличието на кърлежи. В този случай става възможно откриването и премахването на паразита преди захапване.

Как да избегнете ухапване от кърлежи

За да се отблъснат червеите, се получават специални инсектициди, базирани на DETA, репелентите обаче не са достатъчно ефективни и изискват прилагане на всеки 2 часа. С тях могат да се обработват отворени места по тялото и дрехите.

По-ефективни са акарицидите. Препаратите се използват за унищожаване на кърлежи при контакт с дрехите. С тях могат да се обработват само външното облекло.

Обърнете внимание! Често се продават акарициди за приложение върху кожата. Въпреки това, трябва да ги използвате много внимателно. Възможно е да се получи силна алергична реакция и отравяне.

Изследване на кърлеж.

Изследване на паразита за Лаймска болест

Донася се в лабораторията изваденият кърлеж поставен вчаст контейнер. Не трябва да се добавя вода или спирт, или нещо друго за съхранението му.  Резултатът може да е готов още на следващия работен късно след обяд.

Ухапване от кърлеж – може да се окаже смъртоносно

Ухапване от кърлеж – може да се окаже смъртоносно

Ако е разкъсан при ваденето, каквото е останало от тялото му, трябва да се донесе. Не е нужно да е жив.

Изследването му е с по-ниска стойност за диагнозата за разлика от серологичното изследване. Поради това серологичното изследване не се изключва.

Тетанус от ухапване от кърлеж.

Професор Тодор Кантарджиев предупреждава, че накои частни кабинети се възползват и вземат парите на пострадалите от ухапване от кърлеж и им бият инжекция против тетанус, съобщава vesti.bg.

Серологично изследване, с което се доказва някаква болест може да се направи едва 20 дни след ухапването.

Ваксината за тетанус има смисъл да се слага само при дълбока рана, която е замърсена с почва. От нея няма никаква полза лед ухапване от кърлеж , обяснява микробиологът.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *