Учени откриха лек срещу страх

Инжекция превръща страхливеца в храбрец

С новото откритие страхливецът става храбрец

Страхът е комплекс от негативни чувства, емоции и характерни поведенчески реакции у хората и животните, които се активират от обект, тълкуван като заплашителен.
Страховете обикновено се формират на базата на предишен опит и по своята същност имат защитна функция. Съществуват обаче и такива, които възникват, без индивидът преди това да е попадал в ситуациите, които ги предизвикват, и са плод на фантазията (често са по-интензивни от породените от непосредствения опит).
Ако направим психоанализа за причините, пораждащи страх, и потърсим отговора на въпроса, какво е страх, ще трябва да разгледаме биологичната същност на страха. Не отдавна учени успяха да създадат лекарство срещу страх, като установили точно механизма, по който работи това полезно и същевременно опасно чувство. Според учените проблема се крие в ендотоксините, които се съдържат в храносмилателния тракт на човека. Именно те активизират нашата имунна система и така съдействат за блокирането на страха. Истината е, че засега действието на новото лекарство е изпитано само върху гризачи. Резултатите от експеримента обаче са направо поразителни. Това дава основание на лекарите да се надяват, че съвсем не е далеч денят, в който ще могат с помощта на няколко инжекции да превърнат и най-страхливия човек в истински храбрец.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *