Фарингит – причини, симптоми, лечение, билки и лекарства

Заболяването фарингит е сред причините за най-често посещение при лекар според едно проучване на Американската остеопатична асоциация

Съдържание на статията:

Фарингит. Симптоми на фарингит. Лечение на фарингит. Хроничен фарингит. Симптоми на хроничен фарингит. Лечение на хроничен фарингит. Лекарства. Хомеопатия. Фарингит и ларингит. Фарингит с температура. Фарингит при деца.

Фарингит.

Заболяването фарингит представлява възпаление на фаринкса, част от гърлото, който лежи точно зад небцето и се простира до адамовата ябълка (ларинкса). Възпалението обикновено възниква, когато вируси (или понякога бактерии) се вливат в гърлото при простуда, грипна инфекция или такава на околоносните кухини (синусова инфекция).

При фарингит симптомите се проявяват чрез изпотяване, усещане за „буца“ и възпалено гърло, по-силно при преглъщане, суха кашлица, треска. В повечето случаи пълното излекуване е възможно, възможен е и преход на остър процес към хроничен. Рядко могат да се появят усложнения: ревматични увреждания на сърцето и ставите.

В зависимост от причинителя на фарингит (вирус или бактерия), също се предписва специфично лечение, тъй като бактериалното възпаление трябва да се лекува с антибиотици, които лекарят избира, а вирусното възпаление преминава само по себе си и изисква само симптоматично лечение. Тази патология много рядко се среща изолирано, главно се комбинира с остри възпалителни заболявания на горните дихателни пътища.

Възпалителният процес протича в остра или хронична форма на фарингеалната лигавица. Приема се, че той се подразделя на видове според локализацията на възпалението. Фаринксът при човека има три отделения – назофаринкс (горната част), орофаринкс(средната секция) и ларингофаринкс (долната част). Но такива разделения в повечето случаи е условно, защото с развитието на остър фарингит се получава дифузно увреждане на лигавицата. Увреждането от бактериалните и вирусните инфекции става мигриращо и най-вече има понижаващ характер. Ако болният развие хроничен фарингит, възпалението възниква в един от горните части на фаринкса.

По принцип, фарингитът при деца и възрастни се дължи на вдишване на твърде студен или мръсен въздух. Освен това и някои раздразнения с химикали – алкохол, тютюн и т.н. – могат да предизвикат проявление на фарингит. Появата на инфекциозен фарингит се дължи на действието на микробите – стрептококи, пневмококи, стафилококи. Той се развива също така под влияние на редица вируси и гъбички. В някои случаи проявата на фарингит причинява разпространението на инфекция от възпалителния фокус, разположен до гърлото. Често фарингитът се проявява при пациенти със синузит, ринит, кариес.

В отделни случаи развитието на хроничен фарингит се дължи на развила се патология на храносмилателните органи. Това е възможно при гастрит, холецистит, панкреатит. Хроничният катарален фарингит се проявява като последица от поглъщането на кисело стомашно съдържание във фаринкса в съня, ако в човека прогресира гастроезофагеален рефлукс. В такива случаи е важно първоначално да се елиминира основното заболяване. Също така, зловредното пушене често е причина за атрофични промени в фаринксалната лигавица.

Развитието на фарингит се случва често при хора, които постоянно страдат от задух с носа. Развитието на фарингит е пряко повлияно от постоянното дишане на устата и от ефекта на вазоконстрикторните капки, които се източват в фаринкса.

Хроничният фарингит понякога се получава като последица от алергията, както и при болни с различни ендокринни нарушения, със захарен диабет, както и с белодробна, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Видове

В хода на заболяването се изолират остри форми на фарингит, както и хронични.

Те се разделят по степента и дълбочината на увреждането на структурата на мукозата (лигавицата) на фаринкса: катарален и гноен.

Остър катарален фарингит – външно се характеризира с появата на подуване и хиперемия (зачервяване) на лигавиците на фаринкса. В същото време на гърба му се образува много червени фоликули, както и прозрачна или леко мътна слуз. Има оток, зачервяване на езика.

Гнойни форми на остър фарингит – придружени са от появата на повърхността на гърба на фарингеалните стенни клъстери на гнойни маси с възможно образуване на язви.

Острият фарингит може да протича самостоятелно и също така да бъде придружен от остро възпаление, което покрива горните дихателни пътища: ринит или възпаление на лигавицата назофаринкс.

Формите на хроничния фарингит се различават в дълбочината на увреждане на структурата на лигавиците на фаринкса: катарален, хипертрофичен и атрофичен.

Хроничният катарален фарингит се характеризира с хиперемия, малък оток на тъканите на фарингеалната лигавица. Индивидуалните места понякога са покрити с прозрачна или леко мътна слуз.

Хроничният хипертрофичен фарингит е със значителна тежест на хиперемия, подуване на лигавицата. В допълнение се наблюдава удебеляване на езика и подуване на мекото небце.

Хроничният атрофичен фарингит се отличава с известно изтъняване (атрофия), горната част  на фаринкса. Те обикновено са розово-бледи, понякога блестящо лакирани. Някои от областите им са покрити с кори, вискозна слуз, често с гной.

Страничният фарингит е една от формите на хипертрофичен хроничен фарингит, характеризиращ се с хипертрофия на лимфаденоидни тъкани, разположени вътре в страничните гънки на фаринкса зад палатинските арки.

Фактори на развитие на остър фарингит

Основната причина за остър фарингит (ОФ) е вдишването на заразен, мръсен или студен въздух с устата, както и ефектът на различни стимули върху фарингеалната повърхност. Ето защо той се разделя допълнително според етиологичните характеристики (произход):

 • алергичен;
 • травматично-оперативна медицинска намеса, навлизане на чуждо тяло в мукозата;
 • инфекциозни – гъбични, вирусни бактерии.

Острата форма може да се причини и от различни дразнещи вещества: пушене, алкохолни напитки, облъчване, вдишване на горещи пари, замърсени с прах, химикали във въздуха.

Развитието на болестта може да се предизвика от:

 • микроби – стафило-, стрепто-, пневмококи и други;
 • вируси (почти 70% от случаите на ОФ) – аденовируси, грипни вируси, риновируси, короновируси;
 • гъби – кандида.

Oстрият фарингит може да се развие поради разпространението на инфекции от някоя от близките възпалителни огнища до областта на фаринкса. Например, в случай на ринит, зъбен кариес, синузит, възпаление на максиларните синуси. Съществуват форми на ОФ, които са били наименовани за специфични патогени: Leptotrix buccalis, Епщайн-Бар вирус, Yersinia enterocolitica или с гонококи (гонорея на гърлото).

Симптоми на фарингит.

В хода на развитието на заболяването, пациентът получава симптоми на болестта. Те се характеризират с ясно изразено дращене в гърлото, постоянна сухота и дискомфорт. Страдащият може да се оплаче от наличието на болки по време на преглъщане, най-силно изразени при празно гърло. Понякога развитието на болестта се свързва с изразено общо неразположение, повишаване на температурата на тялото.

Ако от заболяването се появява възпалителен процес до ушите, пациентът може да усети болка в тях. В процеса на палпиране на цервикалните лимфни възли, болният може да усети болезненост и тяхното увеличение. Има и хиперемия на задната фарингеална стена и горна част на небцето. Въпреки това, възпалението на сливиците, което се случва при ангина, не се наблюдава.

Много често острият фарингит е първият признак на различни инфекциозни заболявания. Те могат да се появят като морбили, рубеола, червена треска.

При хроничната форма няма повишаване на температурата на тялото и общото благосъстояние на пациента значително не се влошава. Човек непрекъснато чувства сухота в гърлото, пот и усещане за бучка в гърлото, което го кара постоянно да иска да изчисти гърлото си.

При коментираното заболяване пациентът има устойчива суха кашлица, която се различава значително от кашлицата при бронхит. Постоянното усещане за дискомфорт в хроничната форма на фарингит води също до необходимостта от непрекъснато орделяне на слуз, която се натрупва по фаринксовия мукус. В резултат на това болният става се изнервя много, не може да спи нормално и да прави обикновени неща, без да бъде разсеян.

Симптомите на атрофичната форма се изразяват в силна сухота на фаринкса. Неговата мукоза се разрежда, понякога се покрива със суха слуз. Понякога на повърхността на лигавицата могат да се видят зачервени съдове. Хипертрофичният фарингит се характеризира с наличието на огнища на хиперпластична лимфоидна тъкан върху задната стена на фаринкса. Когато заболяването се влоши, тези симптоми на фарингит се съпровождат от хиперемия и подуване на лигавицата.

ХФ при децата понякога се изразява не само при постоянна суха кашлица, но и при наличието на хрипове. Ето защо, при прегледа на лекаря трябва ясно да се разграничи това състояние с бронхиална астма.

Тежестта на симптомите зависи от етиологията и формите на фарингит. Обикновено ОФ и ХФ се придружават от:

 • хиперемия на лигавиците на фаринкса;
 • „грануларност“ на лимфоидните фарингеални тъкани;
 • формиране на задната повърхност на фаринкса, понякога се простира до повърхността на палатинните тонзили, слузесто-гнойни налепи;
 • обща слабост;
 • периодични, понякога постоянни главоболия;
 • продължителна, често суха кашлица;
 • повишаване на температурата – до 37.5 °С;
 • ринит;
 • мускулна болка.

В случаите на ХФ, които са само проява на някакво основно заболяване, симптоматиката е „обогатена“ и нейните симптоми.

При фарингит, окципиталните и субмундибуларните лимфни възли могат да се увеличат, натискът върху тях може да причини доста болезнени усещания.

Разпространението на инфекцията в областта на средното ухо се доказва от появата на усещане за замайване, болка в ушите.

Често при деца общите заболявания са объркани с различни заболявания на ARVI: скарлатина, морбили. Неговите симптоми са подобни на тези на ангина, което се характеризира не само от по-голямата тежест на симптомите на болката, но и от значително повишаване на температурата – до 39 0 °С. Симптоматологията на фарингита е подобна на тази на дифтерияте. Отличителна черта: отсъствието на трудно отделени сиво-бели и бели налепи.

Редица неврологични разстройства, заболявания на други системи на тялото също се характеризират със сходни признаци. За да направите точна диагноза, трябва да се консултирате с лекар.

Усложнения на фарингит

Усложнението на ОФ, който не е излекуван навреме, често води до ХФ. В същото време, хроничната форма на болестта с времето провокира развитието на редица други неприятни болести. При стрептококов фарингит, абсцесът може да се превърне в усложнение, с болезненост в гърлото, едностранно оток и еритем.

Стрептококовата инфекция на гърлото преминава до няколко дни без провеждане на лечение. То се извършва с антибиотици и помага обикновено да се отстранят симптомите 16 часа по-рано. Лечението с антибиотици се прилага, за да се  избегне или намали рискът от по-сериозно заболяване. Така например такова е едно сърдечно заболяване, известно като ревматична треска, което протича с натрупване на гной в гърлото, на лекарите е познато като ретрофарингеален абсцес. От антибиотиците има полза, ако са дадени до 9 дни от появата на симптомите.

Усложнението на ХФ често е ларингит, трахеит (съответно възпаление на ларинкса и трахеята). Може да има и проявление на хроничен бронхит .

Някои форми на фарингит (по-специално, формата на заболяването, причиняващо б-хемолитична стрептококова група А) впоследствие също провокират развитието на остър артикуларен ревматизъм при човека.

Друго неприятно усложнение на хроничния фарингит е общият спад в качеството на живот. Пациентите с хронична форма на заболяването не могат да говори дълго време. Ето защо, за хората, чиято професия е свързана с необходимостта от изнасяне на лекция и други видове оратори, подобна болест може да се превърне в много голям проблем. При хроничен фарингит, премахването на сливиците е противопоказано. Следователно, възпалението може да се влоши с течение на времето и в резултат на това гласът на човек се променя значително.

Диагностика

Опитен специалист оториноларинголог без особени затруднения може да диагностицира както остър, така и хроничен фарингит. Първоначално е необходимо пациентът да бъде прегледан. За целта се извършва фарингоскопия – изследване на лигавицата на гърлото на пациента. В някои случаи пациентът получава допълнителен бактериологичен или вирусологичен преглед. За да го извърши, се използва тампон от фаринкса.

Трябва да се отбележи, че при наличие на симптоми на фарингит пациентите рядко често се обръщат към специалист, като предпочитат да лекуват заболяването с лекарства за домашно лечение или да вземат лекарства, без да предписват лекар. Но дори и с появата на известно облекчение на състоянието, причината за фарингита остава неразрешена. Ето защо е важно да се направят своевременни изследвания и да се предпише правилната терапия за фарингит.

Лечение на фарингит.

Ако пациентът е диагностициран с остър фарингит или ако има остра екзацербация на хроничната форма на заболяването и в този случай няма значими нарушения в общото състояние на лицето, тогава се използва само симптоматично лечение на фарингит. Важно е пациентът да спазва диета за определен период от време, без да яде ястия, които дразнят лигавиците. В острия период не трябва да се използват топли и много студени ястия, кисели и солени храни. Не е по-малко важно да се използва много течност, за да се активира екскрецията на токсините от тялото. В един ден трябва да пиете най-малко два литра различни напитки. Горещите вани за крака са показани, правят се загряващи компреси, които се поставят върху шията отпред. Можете да използвате инхалации на пара, произведени вкъщи, както и да пиете топло мляко с мед. Много е важно по време на заболяването напълно да се откажете от пушенето.

Можете да използвате инхалации на пара при фарингит

Можете да използвате инхалации на пара при фарингит

При неусложнения фарингит не се прилага антибиотично лечение.

Понякога лекарят предписва локални антимикробни средства, както и антибактериални лекарства. Когато се появи заболяването обикновено се предписва антисептично лекарство – то може да бъде хексетидин, хлорхексидин, бензидамин, амбазон и други. Използват се и локални анестетици и етерични масла ( тетракаин, лидокаин, ментол ). Възможна е употребата на лекарства, съдържащи естествени антисептици, витамини.

Антимикробните средства се използват за изплакване на гърлото, под формата на инхалации, инсуфлация, таблетки и такива за смучене. Важно е лекарствата, които имат широк спектър на действие срещу микроби и вируси, да се прилагат върху лигавицата. Те обаче не трябва да бъдат токсични, предизвикващи дразнене и алергични реакции.

Препаратите под формата на подсладени таблетки за резорбция обикновено се предписват за леки форми на фарингит. Важно е да се отбележи, че повечето от тези лекарства включват хлорхексидин, който е токсично вещество. Затова не превишавайте дозата на лекарствата и неконтролираното им приемане. Последното е особено вярно за децата.

Някои лекарства, съдържащи например прополис, йодни производни, сулфонамиди, могат да причинят алергични реакции. Лекарствата, съдържащи етерични масла и билкови антисептици, също могат да предизвикат алергия при някои пациенти.

За да се намали болката в гърлото, за изплакване могат да се използват не-корозивни разтвори на форацилин, лек разтвор на калиев перманганат. Изплакванията в острия период могат да се практикуват всеки час.

Ако фарингитът се случва при хора твърде често, това е пряко доказателство за проблеми със защитата на организма. Ето защо, лечението на фарингит трябва в някои случаи да включва коригиране на имунитета.

Следователно трябва да се назначи от лекар оптимално лекарство за лечение на фарингит, според неговата антимикробна активност, както и индивидуалните характеристики на пациента.

Лечение на фарингит с народни средства

За лечение на фарингит, може да помогне и народната медицина. Има няколко билкови отвари, които могат да се използват както за поглъщане, така и за гаргара. Като напитка в остри състояния, препоръчително е да се използва отвара от малинови листа, чай от лайка, мента, къпина.

За подготовката на билкови комбинации, които са ефективни при лечението на фарингит и се използват за изплакване, можете да вземете листа от градински чай и мента, цветове от лайка, семена от копър на равни части. Една супена лъжица от нарязаната смес трябва да се залее с чаша завряла вода и да престои за двадесет минути.

Лечение на фарингит с народни средства

Лечение на фарингит с народни средства

По подобен начин се подготвя друга колекция, която включва корен от аир, ленени семена, цветове на лайка, сладка детелина.

Лечението на фарингит с народни средства също включва използването на някои билкови отвари и инфузии за инхалации. За тази цел, често се използва инфузия на лайка, дъбова кора, градински чай, борови връхчета, невен. За да приготвите инфузии от билки, които се използват за вдишване, трябва да вземете 10 грама смачкани суровини за една чаша вряла вода. Такива инхалации траят пет минути, могат да се правят няколко пъти на ден, като се използват различни билки.

Освен това при всяка форма на фарингит народната медицина препоръчва гаргара със суров картофен сок, инфузия от боровинкови листа и отвара от плодове.

Ако човек страда от атрофичен фарингит, инхалации с масло може да подобри състоянието му. За такова вдишване е подходящо масло от праскови, маслини, ментолово масло. Приготвянето на разтвора за инхалация може да се направи с 5-10 капки масло в чаша завряла вода. Вдишвайте парата през тръба с формата на фуния няколко пъти на ден.

Инхалацията със сода (една чаена лъжичка сода на чаша вода) значително намалява сухотата в гърлото.

Хроничен фарингит.

Хроничният фарингит е възпаление на лимфоидните тъкани и лигавиците на фаринкса. Най-често заболяването се проявява при възрастни. При възпалителния процес понякога се включват близките отдели, например, назофаринкса или дори носната кухина. Болестта като правило води до екзацербации, които се проявяват под формата на симптоми, характерни за острата форма.

Какво представлява хроничният фарингит?

Хроничният фарингит е заболяване, при което хроничният възпалителен процес се локализира в лигавицата и лимфоидния апарат на фаринкса. Много често фарингитът съпътства заболявания на храносмилателната система, при които възниква ретрограден трансфер на стомашно съдържимо във фаринкса и в устната кухина.

Характерна особеност на хроничния фарингит е изолираното възпаление на една от фарингеалните секции (назофаринкс, рото- или ларингофаринкс) без участие в патологичния процес на лимфоидните образувания, т.е. тонзили.

Обикновено действа като независима патология, но в някои случаи това са само симптом на други заболявания, включително остри инфекциозни процеси.

Причини

Ето кои са причините за развитието на хроничен фарингит:

 • чести респираторни вирусни инфекции;
 • непълни случаи на остър фарингит;
 • продължително излагане на дразнители на лигавицата на фаринкса, горните дихателни пътища;
 • хронични възпалителни заболявания (синузит, тонзилит, зъбен кариес, ринит);
 • заболявания на стомашно-чревния тракт (гастро-езофагеална рефлуксна болест ( ГЕРБ), панкреатит );
 • състояния след сливиците (отстраняване на палатинните сливици);
 • злоупотреба с алкохол;
 • нарушение на назалното дишане (изкривяване на носната преграда, полипи и аденоиди);
 • използване на остри, горещи храни.

Форми

Хроничният фарингит може да бъде класифициран по тип:

Катарален. Обикновено това засяга пушачите с многогодишен опит и тези, които постоянно трябва да вдишват вредни газове. Характерна особеност е подуването на лигавицата. В редки случаи се появява слуз на гърба на фаринкса.

Хипертрофична. Лигавиците и лимфните възли нарастват по размер. Натрупва се слуз, което провокира появата на лоша миризма от устата и кашлица.

Атрофична. Състоянието на лигавицата сериозно се влошава, става по-тънка. Формираната слуз се втвърдява, пречи при преглъщането и се наслоява при кашляне.

При възрастните хора атрофичният фарингит се случва много често. Това е свързано, на първо място, с промените на фарингеалната лигавица свързани с възрастта. При изследване лекарят определя сухотата, тежестта и бледността на фарингеалната лигавица, която може да бъде покрита със слуз под формата на суха коричка.

Симптоми на хроничен фарингит.

Хроничният фарингит има същите симптоми като при острите (температура и тежко влошаване на здравето – изключения). Единствената разлика е, че в първия случай те са по-малко изразени, но се чувстват постоянно.

Признаците на хроничен фарингит включват:

Суха кашлица. Тя може да се проявява често или рядко. Понякога при хроничния фарингит, тя се характеризира с пароксизмален характер.

Усещане за сухота в устната кухина. Този симптом се наблюдава при пациенти с хроничен фарингит, дори ако слюноотделянето е нормално.

Жажда. Усещането може да се появи дори след пиене.

Неприятно усещане в гърлото. Страданието, болката – всичко това характеризира този симптом.

По време на ремисия на хроничния процес се наблюдават само локални признаци на патология при пациентите. При влошаване на възпалението, то се характеризира с наличие на интоксикация с повишена температура, обща слабост, неразположение. В допълнение, има увеличение на местните симптоми. В това отношение пациентите имат нужда да се отърват от симптомите за кратко време.

По време на обостряне на заболяването възпалителни признаци могат да се появят в близките органи, под формата на тонзилит, трахеит или ларингит. В този случай лечението на хроничен фарингит с народни средства не е допустимо, тъй като съществува риск от усложнения с вторична инфекция на други органи.

Усложнения

Неправилният или недобросъвестно лекуваният фарингит започва да се разпространява с възпаление на съседни органи с развитието на следните заболявания:

 • възпаление на сливиците;
 • ларингит;
 • трахеит;
 • бронхит;
 • регионален лимфаденит.

Възможно е също така да се развият системни възпалителни заболявания:

 • гломерулонефрит;
 • миокардит;
 • ревматизъм.

Най-сериозното усложнение на атрофичния хроничен фарингит е преходът до злокачествена форма – рак.

Лечение на хроничен фарингит.

Лечението има няколко направления: премахване на причините за болестта, спиране на симптомите, предотвратяване на обострянията и укрепване на имунитета и възстановяване на увредените тъкани.

Лечението с антибиотици е почти винаги необходимо при обостряне на хроничната форма на заболяването. Системната антибактериална терапия се изисква в случаите, когато симптомите на заболяването са силно изразени. В други случаи се предписва терапия с локални средства.

Лекарства.

В допълнение към антибиотичната терапия, пациентите се препоръчват да правят гаргара с антисептични и противовъзпалителни разтвори, билкови отвари (лайка, градински чай). За лечение на обостряния на хроничен фарингит се използват също таблетки, подсладени таблетки и таблетки за резорбция (Граммидин нео, Фарингосепт, Септолет) и спрейове (Каметон, Стрепсилс, Хексорал), които включват противовъзпалителни, антисептични, аналгетични и етерични масла.

Лечението може да включва изплакване на гърлото с билкови отвари, като невен, градински чай, лайка и някои други. Може да се използват и медикаменти: Ротокан, Хлорхексидин, Фурацилин.

За да се подсили имунитета, витаминните комплекси се предписват, в тежки случаи и имуномодулатори.

Ако кашлицата е проблем при фарингит, тогава е необходимо да се използват ефикасни и безопасни сиропи на основата на растителни култури като Хербион, Бронхипрет, Евкабал, сироп от живовляк от серията н Доктор Тайс. Тези лекарства имат добър ефект и отхрачващо действие.

Муколитични лекарства – те разтварят храчките. Това включва Бромхексин, Амбробене, АЦЦ, Лазолван, Флудитек.

За гаргара

Най-разпространената рецепта за изплакване е физиологичният разтвор, желателно е да се използва морска сол за да си го направите. За една чаша топла вода вземете една лъжица сол, правете гаргара до три пъти на ден.

Можете също така да използвате слаба инфузия на лайка, това лекарство ще спомогне за успокояване на възпалено гърло. Вземете една супена лъжица сушена билка на чаша вряща вода, преди да изплакнете, трябва да охладите инфузията.

Народни методи

Преди това, как да започнете да използвате народни средства, е необходимо да се консултирате с лекар.

Билкови колекции: лайка, невен цветове, градински чай, плодове от шипка се смесват на равни части, 3 супени лъжици от сместа се изсипват в литър вряща вода, престояват за 60 минути, след това се пие като топъл чай.

Тинктурата от мащерка има добър омекотяващ ефект. Сипете лъжичка от билката в 200 мл завряла вода, престоява за 1,5 часа, изплаква се гърлото.

За третирането използвайте пресни сокове от моркови и картофи, които се смесват по еднакви части, добавете лъжичка мед и пийте 0,5 чаши на ден.

Растително масло. При атрофичната форма се прилага следният народен метод на третиране: смесване на нерафинирано растително масло със сол. Намажете с този състав гърлото и шията отпред и отстрани, масажирайте два пъти на ден.

Маслена инхалация. Добавете 10 капки масло (от зехтин, праскова, ментол, ела, морски зърнастец, лавандула и от портокалово) в чаша завряла вода. Вдишвайте през фуния (или чрез инхалатор) 5-10 минути 2 пъти на ден.

Общи препоръки за възрастни с хроничен фарингит:

 • закаляване на тялото;
 • при понижен имунитет се приемат имуномодулатори;
 • навременно лечение на заболявания на назофаринкса, ринит, синузит, зъби и венци;
 • премахване или поне намаляване на излагането на вредни фактори на околната среда (дим, прах, сух, студен или горещ въздух);
 • да се откажи пациентът от пушенето;
 • рационално и балансирано хранене, премахване от диетата на прекомерно солени, остри, кисела ястия, вечеря 2-3 часа преди лягане;
 • ако назалното дишане е нарушено във времето, за да го възстановите, опитайте се да не използвате вазоконстриктор.

Хроничният фарингит трябва да се лекува безпроблемно, така че да няма усложнения за други органи. Не забравяйте да се свържете с Вашия лекар за точна диагноза и лечение.

Хомеопатия.

Следните хомеопатични лекарства се предлагат за фарингит:

 • Беладона – 9 СН;
 • Фитолака ;
 • Апис Мелифика;
 • Лахезис (9 СН);
 • Ликоподиум клаватум (9 СН по пет гранули);
 • Меркуриус солубилис;
 • Дулкамара (9 СН);
 • Натрум сулфурикум (15 СН);
 • Хепар сулфурикум (30 СН);
 • Нукс вомика;
 • Силицея и ехинацея;
 • Тонзилотрен.

Лекарството трябва да бъде изписано от лекар хомеопат.

Фарингит и ларингит.

Заболяването фарингит е сред причините за най-често посещение при лекар

Заболяването фарингит е сред причините за най-често посещение при лекар

Фарингитът е възпаление на фаринкса, част от гърлото, който лежи точно зад небцето и се простира до адамовата ябълка (ларинкса).

Възпалението на ларинкса, където са гласните струни се нарича ларингит. В този случай гласът се променя като става по-дрезгав. Други симптоми са дразнеща суха кашлица, сухота и усещане за дращене в гърлото, също и неговото зачервяване.

При ларингит,ако състоянието не се подобрява повече от 2 седмици, трябва да се потърси лекарска помощ.

При по-тежки симптоми при децата се налага да се търси спешна лекарска помощ. Такива са:

 • затруднено дишане със звучно вдишване;
 • от устата изтича слюнка;
 • не може да преглъща;
 • температура над 39 °С.

Фарингит с температура.

Обикновено при хроничен фарингит няма повишаване на телесната температура и общото благосъстояние на пациента не се влошава значително. При възпалено гърло и настинка тя е все още ниска, а когато е налице и грип се наблюдава и повишението ѝ до 38,9 °С.

Фарингит при деца.

Фарингитът протича много трудна за малки деца, особено е опасен за деца до една година. Понякога острият фарингит при децата е придружен от повишаване на температурата до 40 °С. Поради болката в гърлото, детето отказва да яде. Отокът на лигавицата може да предизвика симптоми на задушаване. Наличието на фокус на възпаление в фаринкса при малки деца често води до развитие на остър отит на средното ухо.

Опитът за самолечение може да причини непоправима вреда на незрелия организъм на детето. При най-малкото съмнение за остър фарингит бебето спешно трябва да се занесе при лекар за консултация.

Често при децата общите заболявания се бъркат с различни заболявания на ARVI: морбили, скарлатина. Техните симптоми наподобяват тези на ангина, което е характерно не само за по-голямата тежест на симптомите на болката, но и от значително повишаване на температурата – до 39 °С.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *