Физически упражнения за облекчаване на ревматоидния артрит

Тези упражнения ще ви помогнат да поддържате двигателната ви активност

Процесът на облекчаване болките от ревматоидния артрит включва и лечебна физкултура. По долу са описани упражнения които ще поддържат двигателната ви активност и ще ви предпазят от инвалидизация.

Тези упражнения ще ви поддържат в кондиция дори и ако страдате от ревматоиден артрит

1. Без да се надигаме от възглавницата, бавно обръщаме главата си наляво и надясно. Целта е да усетим леко напрежение в крайните точки на движението. Упражнението повтаряме от 3 до 5 пъти.

2. Вдишваме и повдигаме бавно с ръце над главата. При издишване, пак така бавно, ги отпускаме в първоначалното им положение. Повтаряме 3-5 пъти.

3. Бавно свиваме пръстите на ръцете и краката, докато усетим леко напрежение. Държим ги така няколко минути, после бавно ги разтваряме. Повтаря се 3-5 пъти.

4. Един след друг свиваме краката в коленните стави, като при това петата леко се хлъзга по чаршафа. Повтаряме 3-5 пъти.

5. Наклоняваме колената си надясно, после наляво – до позицията, която може да постигнем, без да чувстваме болка или дискомфорт. Желателно е това да става, без да отлепваме петите и таза от леглото.

6. Бавно повдигаме десния, после левия крак, като се стремим максимално да ги изправим в областта на колянната става. Това се прави в легнало положение на едната страна, после на другата – от 3 до 5 пъти.

7. И отново: отпускаме ръце покрай тялото. После с бавно вдишване ги вдигаме на горе. След това бавно издишваме и отпускаме ръцете надолу, докато заемем изходно положение. Повтаряме заключителното упражнение от 3 до 5 пъти.

Движенията трябва да се изпълняват бавно, в рамките на възможната амплитуда така, че да не предизвикват болка. През следващите дни можем да започнем да повтаряме този лечебен комплекс следобед. С времето можем също така да увеличим и броя на упражненията, но всичко това трябва да става постепенно и под наблюдението на лекар ревматолог.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *