Как се лекува анална фистула

Симптоми на аналната фистула е постоянен дискомфорт, сърбеж, болки и зачервяване около отвора

Едно доста неприятно заболяване е аналната фистула. Тя представлява образуван канал между червото и кожата около ануса. От този канал периодично изтича секрет – смес от гной, кръв и фекалии, които зацапват бельото. Друг симптом на аналната фистула е постоянен дискомфорт, сърбеж, болки и зачервяване около отвора.

фистула

Симптоми на аналната фистула е постоянен дискомфорт, сърбеж, болки и зачервяване около отвора

Аналната или както в медицината го наричат перианална фистула се образува от предходен перианален абсцес. Инфекцията и възпалението в жлезите около ануса образуват кухина, изпълнена с гной. Най-често при спонтанно спукване на абсцеса и по-рядко след хирургична инцизия, гнойта се изчиства навън през кожата, но остава отвора на болната анална жлеза към дебелото черво. Оттам периодично навлизат чревно съдържимо, газ и бактерии и поддържат секрецията и хроничното възпаление. Периодично външният отвор се запушва и може да си помислим, че всичко е добре, но по-късно отново се подува около фистулата и протича отново.
Лошото е, че тези абсцеси могат да формират нова анална фистула. Без лечение хроничното възпаление прогресира, влошава качеството на живот, понижава имунитета, води до алергии и отравя организма.
Лошото е, че алтернативното лечение с билки, мазане, антибиотици, лепила и опити за зашиване на аналната фистула са неефективни и дори могат да бъдат опасни. Единственият засега успешен метод е хирургичното лечение. Операцията се прави с епидурална или обща упойка, а по време на операцията хирургът намира вътрешния отвор на аналната фистула и най-често се прилага фистулотомия – отваряне на фистулния ход по цялата дължина, изчистването му и създаване на възможност да заздравее. Има няколко метода за хирургично лечение на фистула.
Най-неприятното е, че след операция е възможно отново да се получи рецидив и да се появи отново анална фистула.

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Как се лекува анална фистула

  1. Синът ми има две и трябва да чакаме до февруари за операция притеснявам се че докторът не иска да зашие операциата че можело да се наложи дс го отвори пак нормално ли е

    • Лекарят е компетентен по проблема и ой трябва да реши. Ако искате потърсете друг лекар за второ мнение.

    • Фистула не се зашива, госпожо!!! Всичко трябва да изтича навън и раната да заздравее отвътре-навън. Ако се зашие всичката мръсотия ще остане вътре.

  2. Вече трета година страдам от анална фистула оперираха ме два пъти и постояно се мени този път е доста на вътре в червото и незнам към кого да се обърна за помощ .почна да излиза доста гнои и кръв казаха ми да пия антибиотик малко по намаля обаче искам и се моля някои да ме избави от този кошмар ако има някои които знае кои може да ми помогне моля пишете ми.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *