Полезните фитоестрогени – пръв помощник на жените в менопауза

Както половите хормони, така и чудодейните фитоестрогени имат предпазваща функция за сърдечно-съдовата система

Полезните фитоестрогени компенсира загубата на способността на организма да произвежда полезните полови хормони при жените, които са в менопауза или по някакъв друг начин е нарушена функцията на половите жлези. Те са природни медикаменти, които помагат на жените да не изпитват дискомфорт и да нямат странични ефекти по много полезен начин, без да се използват синтетични лекарства.
Чудесните фитоестрогени са вещества от растителен произход, представляващи аналог на женските полови хормони. Попадайки в организма на жената, те са способни да регулират синтеза и да компенсират липсата на естрогени до нивото, от което зависи външния вид и здравето на жената.

фитоестрогени

Както половите хормони, така и чудодейните фитоестрогени имат предпазваща функция за сърдечно-съдовата система

Полезните фитоестрогени нямат хранителни свойства, защото липсата на прием не води до дефицит. От химична гледна точка те се разглеждат като полифеноли и проявяват структурно и функционално сходство с естрадиола.
Има два основни класа фитоескрогени – изофлавони и лигани. Първите оказват благоприятно действие, като намаляват оплакванията, свързани с менопаузата и най-вече горещите вълни и стреса. Те съдържат вещества, предпазващи от рак, антиоксиданти и такива, които укрепват имунитета.
Изофлавоните играят роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, на симптомите на менопауза, на остеопорозата и рака.
Богати на изофлавони от фитоестрогени са пшеница, ръж, царевица, боб, леща, а особено богати са соевите продукти.
Хормонално-заместителната терапия освен положителни, има и отрицателни страни. Наблюдават се такива реакции като повишена чувствителност и болка в млечните жлези, вагинално кръвотечение, риск от развитие на карцином на ендометриума, други хормонални процеси, възобновяване на менструалното кървене.
В резултат на което в последните години учените залагат на идеята да използват природни медикаменти, съдържащи фитоестрогени, като по-добра алтернатива на хормонално-заместителната терапия.
Полезните фитоестрогени, наподобявайки женските полови хормони – естрогените, имат сходно действие, но значително по-слаб ефект от тях. Както половите хормони, така и чудодейните фитоестрогени имат предпазваща функция за сърдечно-съдовата система.
Изследвания, показват че в малки дози полезните фитоестрогени действат като човешките полови хормони – естрогените, но в големи дози застрашават тяхното действие и производство. За да получите желаният ефект от употребата на фитоестрогени, най-доброто решение е консултация със специалист, който може да определи необходимите количества.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *