Фолиева киселина или витамин В9 срещу рак, анемия и Алцхаймер

Бременните трябва да приемат фолиева киселина или витамин В9 против вродени дефекти у плода

Всички витамини са полезни и липсата им се свързва с множество заболявания – някои от тях дори фатални. Витамин В9 или по-известен като фолиева киселина, както останалите витамини от група В, играе ключова роля в основните процеси, протичащи в организма. Тя е необходима за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и за клетъчното делене. Витамин В9 е необходим и за оползотворяването на въглехидрати и аминокиселини. Той е от особено значение и със свойството си да пренася желязо-съдържащи протеини в организма като спомага за формирането на червени кръвни телца.

фолиева киселина

Бременните трябва да приемат фолиева киселина или витамив В9 против вродени дефекти у плода

Дефицитът на витамин В9 или фолиева киселина води до развитието на сериозни болести като рак и за възникването на вродени дефекти у плода по време на бременност.
Витамин В9 увеличава апетита, предпазва от чревни инфекции и интоксикации с храни, подобрява лактацията, има обезболяващо действие, а в комбинация с витамини В6 и В12 може да забави както развитието на артеросклероза, така и побеляването на косата. Заедно с витамин В12 фолиевата киселина регулира процесите на кръвообразуване, като оказва антианемично действие при микроцитарна анемия. От особена важност по време на бременност е фактът, че фолиевата киселина съдейства за предотвратяване на вътрешноутробни аномалии на плода и спомага за неговия растеж и развитие.
Според последни изследвания витамин В9 или фолиева киселина води до значително намаляване на риска от инсулт.
Фолиевата киселина е водноразтворим витамин от група В и играе важна роля за телесните функции както при децата, така и при възрастните. Тя е необходима за жизненоважни химични реакции, които стимулират формирането на новите клетки в тъканите и органите на тялото и за формирането на нови червени кръвни телца от костния мозък. Фолиевата киселина е ключова и за здравето на нервната система и за метаболизирането на протеините, които приемаме с храната.
В топ 10 на най-богатите на витамин В9 храни попадат боб и нахут, леща, спанак, аспержи, маруля, авокадо, броколи, манго и тропически плодове, киви, портокали, банани, пълнозърнест пшеничен хляб. Богати на фолиева киселина или витамив В9 са също бирената мая, пилешкият черен дроб, сухият босилек, пшеничен зародиш, слънчогледовите семки, соята, магданозът, фъстъците.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *