Причини да употребяваме повече фолиева киселина

Ето причините, поради които вашата диета трябва да има повече фолиева киселина (витамин B9)

Фолиевата киселина е добре известна с ползите си за предотвратяване при бременност на вродени дефекти, но това не е само за тях.

Тя също така е известна като витамин B9 и има значителни ползи за здравето и на двата пола от всички възрасти.

Съдържа се в храни като макаронени изделия, листни зеленчуци, боб и др.

Тя помага на организма за създаване и използване на нови протеини, също и за образуване на нови кръвни клетки и за създаване на нова ДНК.

Проучванията показват, че популярната фолиева киселина е ефикасна за предотвратяване на депресия, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, предотвратяване на болестта на Алцхаймер и дори някои форми на рак.

10 интересни факти, които не са толкова известни за фолиева киселина

Изследванията доказват, че ако жените, преди забременяване, приемат мултивитамини с фолиева киселина, се намалява с до 70% риска от дефекти на невралната тръба като спина бифида.

Жени, още преди да забременеят, е добре да вземат 400 мкг (0.4 мг) фолиева киселина като витамин.

Тя също така е известна с ползите си за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, на сърдечно-съдови заболявания, както и някои форми на рак.

Свойствата на фолиева киселина помагат в метаболизма на тялото и в премахването на хомоцистеин.

Хомоцистеинът сега се счита важен, за контрол на холестерола.

Полезната фолиева киселина се комбинира с 3 други хранителни вещества, с което се намалят нивата на хомоцистеина – витамин В6, витамин В12 и триметилглицин, известен и като бетаин.

Не забравяйте, че е необхидимо да се допълни диетата с магнезий, цинк и с рибофлавин и пиродиксин, освен фолиевата киселина, за да се помогне на метаболизма на Омега-3 мастните киселини.

Ако сте онаследили Паркинсон, Алцхаймер или рак на простатата, уверете се, че имате достатъчен прием на фолиева киселина.

Дозата от 1,000 мкг фолиева киселина дневно да не се превишава – над това количество тя може да се получи увреждане на нервите или недостиг на витамин B12.

“Фигурин

Проучванията показват, че фолиева киселина приета по-дълго време, спомага за запазване на паметта и възможностите за обработката на информацията.

По-богати източници на фолиева киселина: зърнени храни, макаронени изделия, хляб, броколи, царевица, бобови, моркови и плодови сокове.

Вижте и тази статия, от която тръгва подробна разработка ТУК: За ползите от прием на фолиева киселина при бременност и за лечение на какво ли не. Таблетки, цени, недостиг и др.

Някои соковете, които са произведени в САЩ са обогатени с фолиева киселина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *