Важната фолиева киселина помага за вашето ДНК и здраве

Необходимата фолиева киселина се намира в много храни

Фолиевата киселина е вид витамин В – В9, който обикновено се намира в храни като сушени зърна, грах, леща, портокали, пълнозърнести продукти, черен дроб, аспержи, цвекло, броколи, брюкселско зеле, спанак и други. Тя помага на тялото ви произвежда и поддържа нови клетки, а също така и за предотвратяване на промените в ДНК, които могат да доведат до рак.

Важната фолиева киселина помага за вашето ДНК и здраве

Важната фолиева киселина помага за вашето ДНК и здраве

Като лекарство, тя се използва за лечение на нейния дефицит и някои видове анемия (недостиг на червени кръвни клетки), причинена от недостиг на фолиева киселина. Витамин В9 понякога се използва в комбинация с други лекарства за лечение на злокачествена анемия. Въпреки това не може да лекува недостигът на витамин B12 и да предотврати възможно увреждане на гръбначния мозък.

Важна информация

Вие не трябва да я използвате като лекарство фолиева киселина, ако някога сте имали алергична реакция към нея. Преди да започнете да я вземате, кажете на вашия лекар за това си намерение, ако имате бъбречно заболяване (или ако сте на диализа), инфекция, ако сте алкохолик или ако имате всякакъв вид анемия, която не е била диагностицирана от лекар и потвърдена с лабораторен анализ.

При бременност не се очаква тя да бъде вредна за нероденото бебе а дори да е необходима и вашите нужди от дозата може да се увеличат дори през този период. Консултирайте се с вашия лекар относно приема на фолиева киселина по време на бременността. Вашите нужди от дозата също може да са различни, ако кърмите бебето. По време на бременност е полезно да се повиши дозата от нея, защото тя предпазва бъдещото бебе от увреждане на мозъка и гръбначния стълб.

Странични ефекти от фолиевата киселина

Източници на фолиева киселина

Източници на фолиева киселина

Вземете спешни мерки и потърсете медицинска помощ, ако чувствате някои от тези признаци на алергична реакция към лекарствената форма на фолиева киселина: копривна треска; подуване на езика, лицето, устните, гърлото или някъде другаде, затруднено дишане. По-малко сериозни нежелани реакции е по-вероятно да се появат, но могат да включват: гадене, загуба на апетит, подуване, газове, горчив или неприятен вкус в устата, проблеми със съня, депресия или раздразнителност и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *