Болните от Хашимото трябва се хранят балансирано, за да отслабнат

Лечението на Хашимото става с тиреоидни хормони и медикаментозно лечение, което позволява болните да имат един малко по-нормален живот

Много хора, заболели от Хашимото, натрупват килограми и се чудят как може да отслабнат. Хашимото всъщност е автоимунна болест, която постепенно унищожава щитовидната жлеза. Тази жлеза от своя страна се грижи за правилния метаболизъм на въглехидратите, белтъчините и липидите. Поради тази причина и болните от Хашимото натрупват килограми, като допълнително с това се влошават здравето и качеството на живот. Лечението на Хашимото става с тиреоидни хормони и медикаментозно лечение, което позволява болните да имат един малко по-нормален живот.

Хашимото

Лечението на Хашимото става с тиреоидни хормони и медикаментозно лечение, което позволява болните да имат един малко по-нормален живот

Натрупаните излишни килограми става с регулярно следене и изследване на нивата на хормоните в кръвта, според която се назначава и дозата на лекарствата. Освен това при Хашимото е необходимо и балансирано хранене, както и повече движение и физическа активност.
Хората, страдащи от Хашимото трябва задължително да се хранят три пъти дневно с поне 4-часов интервал между храненията, през които не се приемат никакви храни и напитки освен вода. За да може болният от Хашимото да издържи тези 4 часа на нехранене, храната трябва да е достатъчно калорична, но не и прекалено.
Затова балансираното меню трябва да съдържа 120 гр. протеини, които може да си осигурите чрез сирене, кашкавал, месо, яйца и риба. Разрешени са 1-2 порции въглехидрати като филия хляб, картофи, ориз, порция макарони. Мазнината трябва да е около 40 грама и е по-добре да бъде от полезните масла – зехтин или шарлан. Млечните продукти са ограничени до размер на кибритена кутия. За да е балансирана диетата при Хашимото задължително трябва да се ядат пресни зеленчуци и плодове – както в сурово, така и в сготвено състояние. Трябва да се пие вода и да се спортува умерено.
Болните от Хашимото трябва да избягват храни, които оказват възпалителен ефект върху щитовидната жлеза – океански риби, мор¬ски дарове, водорасли.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *