При болестта на Хашимото се спазва диета

Хашимото е опасна болест и затова трябва да се лекува навреме

Болестта на Хашимото е едно от автоимунните заболявания, което протича като възпалителен хроничен процес, който унищожава тъканта на щитовидната жлеза. Тя отговаря за обмяната на белтъчините, липидите и въглехидратите в нашия организъм, а с това и за повечето процеси в телата ни. Болестта е опасна, защото при нея може да се стигне до унищожение на тъканта на жлезата до 80%.

Хашимото е опасна болест и затова трябва да се лекува навреме

Хашимото е опасна болест и затова трябва да се лекува навреме

Като резултат се получава влошаване на здравето. Медицината провежда лечение с тиреоидни хормони и медикаменти, което дава възможност за подобряване на качеството на живота.

За болестта на Хашимото се изисква освен лечение с изписаните лекарства и хормони да се спазва и подходящ режим на хранене. Той се състои в 3 основни хранения, които да са достатъчно калорични, за да не се налага болният от болестта да яде между яденетата. Храната трябва да я разнообразна и богата на полезни вещества – витамини и минерали. Между храненията не трябва да се яде дори идребни храни, позволено е да се пие само вода. Интервалите между тях трябва да са 4-5 часа. Това условие за интервалите е валидно за всички болести и също за здрави хора. При здравословния начин на хранене също се поставя като правило да не се яде между основните хранения.

“Фигурин

При болестта на Хашимото, белтъчините трябва да са от месо, риба, млечни храни и яйца – 120 г протеини за деня. Въглехидратите трябва да са ограничени – ориз, макарони, 1 филия хляб, картофи. За мазнините се определя 40 на ден от качествени продукти като зехтин или нерафинирано слънчогледово олио от студена преса. Трябва да се ядат повече плодове и зеленчуци.  Млечните продукти да са също ограничени – от порядъка на около 50 г за ден.

Според диетата за Хашимото не трябва да се приемат океански риби, водорасли и други морски дарове. Може да се пие и запарка от коприва.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *