Хвойна – полезно растение за стави и куп други болести

Плодовете на лековитата хвойна са полезни за ревматизъм и други ставни заболявания, белите дробове, при инфекции и още куп болести

Съдържание на статията: Хвойна.  Билка хвойна. Плод от хвойна. Масло от хвойна. Полезни свойства и здравни приложения на билката хвойна. Народна медицина с хвойна. Чай от хвойна.

Хвойна.

Растението обикновена хвойна е многогодишен вечнозелен храст или дърво, което може да достигне до 10 м височина. За медицински цели най-често се използва плодовете й, които е по-правилно да се наричат шишарки. Те имат диуретично, холеретична, бактерицидно, отхрачващо, болкоуспокояващо, успокоително, противовъзпалително, кръвопречистващо свойства.

Разнообразието от видове е просто невероятно, има повече от 70 разновидности. Ето защо тя се използва дълго време при лечението на различни заболявания. Постепенно игловидните му листа са намерили приложение да се използват от фармацевти, за да се създадат висококачествени лекарства.

Хвойна с научно название Juniperus са род иглолистни храсти и дървета принадлежащи към семейство Кипарисови (Cupressaceae). Планинската дребнорасла хвойна с възтъпи листа и полегнало стъбло (Juniperus communis depressa), на български понякога се нарича и „смрика“. Други имена на хвойната освен смрика са боровица, синя хвойна, клека.

Семенните шишарки приличат по-скоро на плодове. В началото те са зелени, а узряването им става за 18 месеца до пурпурно-черен цвят покрити със син тънък филм. Те имат сферична форма с диаметър 4-12 мм и естествено имат три, по-рядко шест люспи, всяка с по едно семе, слети една с друга. Опрашването става чрез вятъра. Поради бавното узряване на плодчетата, растението има шишарки не всяка година.

Това вечнозелено иглолистно растение се среща във формата на храсти с височина до 2 м или стройно дърво с форма на колона до 5 метра височина със съседните клони. Особеността на растението са твърди и лъскави игловидни листа с дължина до 1 сантиметър. Плодовете на растението (хвойнови шишарки) узряват през втората или третата година от живота. Първо те са зелени, след това стават синьо-черни, месести, кръгли (от 5 до 10 мл в диаметър).  Хвойната цъфти през май, а плодовете й узряват през септември-октомври.

Важно е да знаете, че можете да берете само зрели, синьо-черни плодове от втората или третата година. Събирането започва през септември. За да направите това, под един храст или дърво постелете найлон и разклатете плодовете по него. След това плодовете се почистват от клонки и игли. Изсъхва само по естествен начин – в тавани, веранди, под сенници. При сушене в печка или електрическа сушилня, се изчерпват полезните свойства на плодовете от хвойна. Суровините са защитени от влага, те са опаковани в плътни изделия, за да се предотврати изпарението на етеричното масло. Срок на годност – 3 години.

В допълнение, можете да съберете борови игли, кори, дърво, корен от хвойна. Кората и дървото са особено полезни за подагра и ревматизъм, те се използват за пречистване на кръвта. С иглите се лекуват респираторни инфекции, ставни болки, кожни обриви. Лечението с корени от хвойна дава положителен ефект при бронхит, белодробна туберкулоза, кожни заболявания.

Билка хвойна.

Зоната на виреене на повечето видове е умереният климат на Северното полукълбо. В допълнение към Европа, Северна Америка, субтропични планински райони на Азия (Пакистан, Непал, Северна Индия), растението се среща в Северна Африка. То обича сухи, пясъчни почви, варовик, склонове, хълмове, места с храсти, сечища край речни брегове. По-рядко се среща в мочурища и гъсти гори. В Русия расте в горите и рядко в зоната на лесостепта, в източната част на разпространението му на брега на река Лена.

Видове

Дърво хвойна

Дърво хвойна

Има около 75 вида хвойна. Много от тях се отглеждат за декоративни цели, отглеждани в градски градини и паркове, в частни парцели. Много видове са с ограничени диапазони – например мексикански, в Източна Африка, морски, китайски, калифорнийски, на Бермудските острови, на Кримския полуостров, тибетски и други.

В България сред природата се срещат пет вида:

Ниска хвойна (Juniperus pygmaea C. Koch)

Обикновената хвойна се нарича още и синя хвойна (Juniperus communis L.)

Червена хвойна (Juniperus oxycedrus L.)

Дървовидна хвойна (Juniperus excelsa M. Bieb.)

Миризлива (казашка) хвойна (Juniperus sabina L.)

Някои видове, различни от обикновената хвойна, се използват в народната медицина, например казашка хвойна. Най-често се среща в Карпатите и Крим. Това е опасно отровно растение. Може да се използва само външно. Събират се клоните и плодовете на храста. От тях се подготвят настойки и отвари за лечение на засегнатата кожа (краста, лишеи, рак на кожата, радиационни изгаряния, циреи). Също така, от отварата на казашката хвойна се правят промивки. Особено полезни са тези процедури за възникване на възпаление на трихомона на вагината. Прахът се използва за рани, екзема, язви, брадавици.

Кримска хвойна. Това е общо име за пет вида, които растат в Крим – висока, бодлива, миризлива, казашка, обикновена. Най-често се събират плодове от кримската бодлива или червена хвойна. Произвежда се хвойново масло, което се използва не само в медицината, но и в козметологията. И плодовете му са известни с диуретичен, стимулиращ, антихелминтозен ефект. Други видове се оценяват предимно за дървен материал.

Червена хвойна

Червена хвойна - Juniperus oxycedrus L.

Червена хвойна – Juniperus oxycedrus L.

Червената хвойна (Juniperus oxycedrus L.) е храст или дърво с височина до 10 метра. Листата са също игловидни като на обикновената хвойна. Те са разположени на прешлени по три върху клончетата. По горната им страна има жилка, която почти достига до върха им, а странично от нея има 2 бели ивици. За разлика от червената хвойна при синята тези ивици се сливат в горната част на жилката.

Червената хвойна e единственият вид в България, който има червени плодове. Цъфтежът им е от февруари до май. Използва се като декоративно и лечебно растение.

Лечебни свойства на хвойната

Лечебните свойства и противопоказанията на хвойната са били известни още на древногръцките лечители. В древна Гърция плодовете се считали за най-добрият антидот при ухапване от змии. В древния Рим също са открити диуретичните свойства на билката. При различни епидемии обичайно е да се фумигират помещенията и дрехите на пациентите с дим от клонки на хвойна. В Русия от хвойната са приготвяли съдове, в които храната може да се съхранява дълго време и да не се окислява. В езически времена хвойната била набедена, че има магически свойства. От нея са правени амулети и талисмани, къщите са били украсявани с хвойна за прогонване на зли духове.

На индианците отдавна са били известни лечебните свойства на хвойната и са я използвали много, например за болести на костите и ставите, лечението на рани. Когато някой индианец е боледувал е бил оставян в гора с хвойна, в която въздухът е изпълнен с аромата й и действа добре за оздравяването му. Във френските болници в миналото по време на варицела, чума и други заразни болести, са палели клонки хвойна и целебните свойства на хвойновите фитонциди са били използвани чрез отделения дим. С горенето на клонки от хвойна се осигурява дезинфекция в затворено помещение.

Игличките на хвойната са източник на фитонциди, веществото ефективно унищожава патогенните микроби и бактерии. Освен това те съдържат витамин С, танинови компоненти и етерични масла. За да елиминирате много заболявания, достатъчно е просто да останете в района, където храстите растат и вдъхват удивителен аромат.

Благодарение на терапевтичния им аромат, както и на народните рецепти и лекарствата, иглите ефективно възстановяват имунната система и предотвратяват развитието на ракови клетки. Лекарствата на тяхна база увеличават хемоглобина, възстановяват дисфункцията на щитовидната жлеза и сърдечно-съдовата система. Подобрява се работата на дихателната система, както и се стимулира функционирането на половите жлези.

Дървесината, кората и корените от хвойна имат лечебни свойства Терапевтични свойства на игловидните му листа имат приложение в народната медицина при заболявания на ставите: с подагра, ревматизъм, артрит, болести на бъбреците и уретрата, алергични обриви, депресия, безсъние и неврози, болести на храносмилателната система, болести на дихателната система: бронхит, трахеит, пневмония, ползи за здравето на мъжете, лечение на заболявания при жените, приложение в козметиката.

Поради състава си, растението има много терапевтични свойства, от които тялото се нуждае. Лекарствените средства, които се основават на него, имат такъв ефект върху тялото:

ефективно почиства кръвта и лекува рани;

има диуретичен, дезинфекционен, секреторен и отхрачващ ефект;

повишава апетита;

напълно анестезира;

унищожава вредните бактерии;

има успокояващ ефект;

отхрачващ ефект;

противовъзпалителен.

Лечебните свойства на корените от хвойна. Те като дървесината, съдържат дитерпенови алкохоли, танини. Също така в състава им са открити вещества с противовъзпалителни, бактерицидни, разреждащи свойства.

Иглите на хвойната. В тях има много фитонциди, които убиват патогенните бактерии. Поради това е полезно не само да се варят, но и да се вдишва етеричното масло от хвойна в природни условия. Смята се, че за един ден от хектар храсти се изпаряват 30 кг фитонциди. Също така в игличките има много витамин С, етерично масло, танини.

Плод от хвойна.

Диабет може да се излекува ефективно с плодове от хвойна и лимон

Диабет може да се излекува ефективно с плодове от хвойна и лимон

В плодовете на растението хвойна Juniper berries има много етерични масла, които в своя състав включват различни полезни вещества. Благодарение на ефективния състав на лековитата хвойна, плодовете се препоръчват за респираторни заболявания. Те качествено възстановяват кожата на лицето, косата и ноктите, както и са полезни в борбата с наднорменото тегло. Стимулират работоспособността и подобряват паметта.

Лекарствата на основата на плодовете на хвойната премахват дисфункцията на черния дроб и далака. Сърдечно-съдовата система се нормализира и не се допуска образуването на кръвни съсиреци. Плодовете съдържат терпен, летливи мазнини (теребентин), рицин, юниперин, танин, масло, пентосан, мравчена киселина, калций, гликоза, калий и манган.

Първото писмено споменаване на използването на хвойна за медицински цели датира от 1500 г. пр. Хр. Намереното в папирусните записи се отнася до използването на плодове за лечение на червеи.

За медицински цели плодовете от хвойна се използват от много народи. Те се прилагат за лечение на подагра, стомашни заболявания, с кожни заболявания, за отстраняване на брадавици, за лечение на бъбреци и пикочни пътища. Сокът и екстрактът от плодовете може да се използва външно за лечение на акне, за пърхот, микоза и кожни заболявания като псориазис.

Полезно е да се взема сок от плодове от хвойна при жени с менструално нарушение.

Плодове от хвойна

Плодове от хвойна

Сокът и екстрактът от хвойна се прилага при цистит, чревни инфекции, лоша циркулация, заболявания на уринарния тракт, бъбреците, подуване, стомашни язви, лошо храносмилане, настинки, астма, синузит и други възпалителни заболявания. Но разбира се, най-подходящото използване на хвойновите плодове е за ставите: артрит, подагра, ревматизъм.

Масло от хвойна.

Маслото се получава чрез суха дестилация на дървесината, наречена също „кафяв хвост“.

Взема се вътрешно в разредена форма за всички диагнози.

Пие се с дълъг курс като почистващ препарат за кръв, за да подобрите метаболизма и да намалите теглото си.

Може да се добавя към прахове и мехлеми за ревматична болка.

Добавя се към инхалации за заболявания на дихателната система.

С маслото може да се разтриват болезнено възпалени венци.

От него се правят лосиони за кожни заболявания, и при болки в ушите.

Ароматерапия и козметика с етерично масло от хвойна

Ароматерапия и козметика с етерично масло от хвойна

Използва се за антицелулитен масаж.

Приема се като успокоително.

Също така това лекарство се използва широко в козметологията

Хвойново масло за коса. Подпомага растежа на косата, укрепва на космените фоликули. Може да се прилага в чиста форма. Но по-често се комбинира с други масла – репей, розмарин, градински чай, кокосов орех, карамфил, жожоба. При повишено съдържание на мазнини в косата се препоръчва да добавите няколко капки масло от хвойна във всеки шампоан в шампоана. Също така хвойната (особено отвари) помага да се отървете от пърхота.

Хвойново масло за лице. Смята се за универсален, подходящ за всички видове кожа, в зависимост от комбинацията с други компоненти. То е естествен антисептик, помага да се отървете от акне и обриви, придава на кожата твърдост, еластичност и здравословен цвят. Има подмладяващи свойства, стимулира метаболитните процеси в кожата. Маслото от хвойна може да се добави към тоничните съставки и лосиони, което елиминира излишното съдържание на мазнини в кожата.

Противопоказанията за употреба могат да бъдат повишена чувствителност на кожата и алергия към масло. Преди употреба трябва да се направи тест за алергична реакция на малка част от кожата. Също така не се препоръчва използването на масло от хвойна в неговата чиста форма.

Полезни свойства и здравни приложения на билката хвойна.

Какви заболявания успешно се третират с хвойна?

Уринарна система. Хвойната е един от силните диуретични агенти от растителен произход. Инфузии и отвари от плодовете й се предписват за хронично възпаление на бъбреците, пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур, силна подпухналост, капки за дезинфекция на пикочните пътища.

Храносмилане. Лечебните свойства на плодовете от хвойна се използват при лечението на храносмилателни нарушения. Билката повишава апетита, нормализира перисталтиката, облекчава киселини, гадене, повръщане, диария, метеоризъм. Тя се приема при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, анакиден гастрит, язва на стомаха. Плодовете на хвойната могат да се използват не само за варене, но и за дъвчене за нормализиране на храносмилането.

Нервна система. Растението действа успокояващо, отпуска нервната система. Отделения и инфузии се препоръчват за неврози, безсъние. Полезно е да вземете иглолистни вани, преди да си легнете.

Дихателни органи. Тя добре разрежда храчката, помага при бронхит, възпаление на белите дробове, помага при продуктивна суха, натрапчива кашлица. При епидемии от остра респираторна вирусна инфекция или грип е полезно да се изпълни стаята с дим, за провеждане на сесии за ароматерапия.

За белите дробове и бронхите чачт от хвойна е отличен отхрачващ ефект, успокоява кашлицата, леко средство за улесняване, по-лесно и по-добро отделяне на храчки, разреждане на слуз.

Противогъбични и антимикробни свойства

Според проведеното изследване, хвойната засяга грам-отрицателните и грам-положителните бактерии. Грам-отрицателните бактерии са причина за Е. coli, пневмония, гонорея. Грам-положителните бактерии причиняват Staphylococcus aureus, което е често срещана инфекция и често не е чувствителна към антибиотично лечение.

Антиоксидантни свойства

Хвойновите плодове съдържат голям брой антиоксиданти. Тези съединения помагат да неутрализират ефекта на свободните радикали, които в крайна сметка водят до развитието на заболявания като рак, артрит и сърдечно-съдови заболявания.

Антиоксидантите помагат да се запази здравата кожа, младите, да се предотврати появата на бръчки, да се подобри обновяването на кожните клетки и да се намали възпалението.

За ставите

Плодовете хвойна имат противовъзпалителни свойства. Чаят, изработен от билката, спомага за облекчаване на ставната болка при заболявания като подагра, ревматизъм, артрит.

Антисептичните свойства на плодовете са полезни, за да се излекувате от дрожди, гъбични и бактериални инфекции.

Плодовете съдържат също естествен инсулин, който може да бъде полезен за диабетици и подобряване на работата на панкреаса.

Сокът от хвойновите плодове може да се приложи за намаляване на теглото, тъй като има диуретичен ефект, който помага да се очисти тялото от токсините.

Мускулно-скелетна система. Хвойната е добра за възпалителни процеси в ставите, мускулите и костите. При ревматизъм, невралгия, парализа, вътрешни тумори, външно използвани като лосиони и компреси.

Външно приложение. Тя се използва като бактерицидно средство за лечение на рани при дерматити, лишеи, краста, екзема, циреи, язви. Също така е полезно да се изплаква с отварите устната кухина при скорбут и възпаление на венците. Тинктурата може да се вкара в ушите при отит. С инфузия и отвара могат да се правят гаргари при тонзилит и фарингит. При кожни обриви, псориазис, екзема, ставни болки и неврози се препоръчват терапевтични вани от хвойна.

Противопоказания за употреба

Въпреки всички положителни свойства, хвойната има редица противопоказания. Преди да предприемете лечение с растението, добре е да се осведомите за тях:

– не е за бременни жени – през бременността се получава възможност за свиване на матката, тъй като може да предизвика спонтанен аборт;

– при повишено налягане;

– хронични бъбречни и стомашни заболявания;

– индивидуална непоносимост.

Лечението с хвойна не трябва да трае повече от 2 месеца. Ако това бъде пренебрегнато, ще има странични реакции, като дразнене на вътрешните тъкани на бъбреците и кървене. Въпреки това, при добра реколта, съхранение и спазване на препоръките за третиране, иглолистните храсти ще бъдат само от полза за тялото.

Хвойната е строго противопоказана и при остър възпалителен процес в бъбреците и храносмилателните органи. Не можете да приемате лекарства на основата на хвойна по време на бременност през всеки триместър, по време на кърмене и деца. Понякога има индивидуална непоносимост към растението. В случай на предозиране са възможни алергии и храносмилателни нарушения. При събирането на плодовете е важно да се прави разлика между видовете и да се помни токсичните свойства на казашката хвойна.

Народна медицина с хвойна.

Чай от хвойна

Чай от хвойна

От древни времена хвойната е била използвана за лечение на много болести. Много ефективни рецепти са оцелели до днес.

Болести на ставите: подагра, ревматизъм, артрит

За лечение на ставите можете да използвате силна оъвара от плодове и клонки от хвойна. Приготвяне на отварата става по следния начин. 100 грама плодове и клонки за заливат с два литра вряща вода и се варят за 5-7 минути на котлона.

След това отварата се изчаква да се охлади поне 10-15 минути и се изсипва във ваната, като се отцеждат нея плодовете и клонките.

Също така за лечение на ставите може да се използва екстракт от хвойна, за втриване в болните стави. Ако кожата е силно чувствителна, тя трябва да се смеси с носещото масло.

При болка в ставите можете да приемате тинктура. Предписанието й ще бъде по-ниско.

Тинктура за ставите на основата на алкохол. За приготвянето й се нуждаете от 20 цветпве от хвойна, те се изсипват в 100 мл алкохол. Оставете сместа за 10 дни в стъклена купа на тъмно място и когато изтече времето, тинктурата трябва да се филтрира, а плодовете изцедени. Лекарството се втрива в болните области.

Мехлем. Плодовете на хвойна и дафинови листа се смилат на прах, прибавят се към маслото – всички в равни пропорции. Всички компоненти трябва да се смесват добре. Сместа се прилага върху засегнатите зони два пъти дневно. Съхранявайте мехлемът в хладилника.

За лечението се използват клони и игли от растението. На тяхна основа се подготвя отвара, инфузия или вана.

За баня от хвойна, 200 г суха суровина трябва да се изсипят в 1 литър вряща вода. Трябва да се даде време за сместа добре да се запари билката. Инфузията се излива във вана, напълнена с вода, и се потапяте в нея за 20-30 минути.

При подагра е отлична тази инфузия. Необходимо е да се добавят 10 г сухи плодове в 250 мл вода. Сместа се вари 30 минути, а след това за още един час се оставя. Вземайте от отварата по 25 мл три пъти на ден.

Болести на бъбреците и уретрата

Инфузия. За приготвяне лъжица плодове сложете в 250 мл завряла вода. Лекарството се употребява за 4 часа и филтрирайте. Вземайте 1/3 чаша три пъти на ден.

Отвара. За да приготвите отвара, ще ви трябват няколко съставки:

хвойна;

корен от сладък корен;

мечо грозде.

Всички компоненти трябва да се приемат в еднаква степен и да се смесват добре. За да подготвите лекарство, е достатъчна една супена лъжица. Суха смес една лъжица се изсипва в 250 мл завряла вода и се вари 30 минути. Вземайте от отварата по 25 мл три пъти на ден.

Настойка от плодовете на хвойна. За приготвяне на лекарството вземете 1 чаена лъжичка плодове (нарязани) и ги налейте в 250 мл кипнала вода. Престоява 40 минути, добре обвити в топло одеяло. Цялата смес трябва да се изпие през деня.

Алергични обриви

Инфузия. За да я приготвите, имате нужда от клони и игли на растението, те трябва да бъдат раздробени добре. В съда е необходимо да поставите една супена лъжица хвойна и да я залеете с 250 мл завряла вода. Загрейте във водна баня за около 10 минути, след това филтрирайте. За един ден трябва да пиете по 200 мл от лекарството 3 пъти на ден.

Бани за кожата с хвойна. За кожните заболявания препоръчват клони и борови игли 300 г, нарязани и ги залейте с 10 литра студена вода. Оставете сместа за няколко часа, след това я оставете да заври на котлона за 30 минути. След това течността трябва да бъде филтрирана и добавена към банята. Процедурите за заздравяване трябва да се правят 10 пъти.

Депресия, безсъние и неврози

За да се премахнат всички признаци на раздразнителност и депресивно състояние, се препоръчва да се вземат хвойнови бани. За една процедура се нуждаете от 200 грама игли и клонки, те трябва да се раздробят и се изсипят в 1,5 литра вода. Всичко се вари за 30 минути. Оставете сместа така, че да се запари и след това да се филтрира. Чистата отвара се излива във вана и се потапяте във водата за 20 минути.

За да подобрите настроението и да намалите стреса, можете просто да пиете чай с плодове от хвойна.

Болести на храносмилателната система

Една супена лъжица смлени плодове се добавят в чаша вряща вода. Увийте я и да престои. След това инфузията се прецежда и се взема половин чаша преди хранене.

Тази инфузия може да е полезна за повишаване на апетита и като жлъчегонно средство.

Сироп. За да го приготвите, 1 супена лъжица натрошени сушени плодове се изсипват в 250 мл вода и се вари половин час. След това лекарството се филтрира. Добавете мед към течността, но захарта също може да се използва, за да изглежда като сироп. Вземете лекарството за по лъжица три пъти дневно, 30 минути преди хранене.

Отвара. 50 грама сушени плодове се изсипват в чаша завряла вода и престоява за 2 часа. След това лекарството се филтрира и добавяме 1 супена лъжица гранулирана захар (рафинирана). На водна баня се загрява и е готова за 5 минути. Взема се по супена лъжица три пъти на ден.

Болести на дихателната система: бронхит, трахеит, пневмония

Инхалация при кашлица и простудяване. За да се приготви, трябва да вземете 15 плодчета и да ги залеете с литър завряла вода. Лекарството трябва да бъде плътно покрито с капак за 10 минути. В крайна сметка капакът се отстранява и se вдишва лечебната пара.

Отвара. За да я приготвите, смелете 2 супени лъжици сушени плодове и ги изсипете в 500 мл вряла вода. Сместа се вари за 10 минути и следва да се остави да престои. Вземайте отварата три пъти дневно по 2 супени лъжици.

Кожни заболявания

За кожни заболявания като псориазис, атопичен дерматит, екзема се ползва сироп получен от плодовете на хвойна. За да направите това, две супени лъжици плодове се добавят към 400 мл завряла вода и се варят за няколко минути. Отварата се изчаква да се охлади за няколко минути и се филтрира. След това към получената течност се прибавя захар и се вари като сироп във водна баня.

Вземайте сиропа по супена лъжица три пъти на ден.

В народната медицина също се използва сок от пресни горски плодове от хвойна. Смесен с меден сок се приема като диуретик. Може да се приема при локални възпалителни заболявания.

При болки в ушите

Сок от плодовете на хвойната с алкохол се използва за болка в ушите. В това решение трябва да навлажните парче памук, да го изстискате и да го поставите в болното ухо.

За кръвта

За да се подобри състава на кръвта, пресните плодове от хвойна се взимат съгласно следната схема. Всеки ден дъвчете плодове, като се започне с 4 плодчета и всеки ден се увеличава с по един плод. След достигане на 15 плодове дневно, започвате да намалявате отново с по едно зрънце, докато достигнат 4 броя на ден.

Хвойната е полезна за здравето на мъжете

Ползите от хвойновите плодове и иглички за мъжете са познати от древни времена. Отвари и тинктури, основани на сурова хвойна, се препоръчват за приемане за импотентност при мъжете. Лечебните свойства на растението стимулират кръвообращението в малкия таз и гениталните органи, което допринася за сексуалната активност.

За да подготвите отвара, имате нужда от кората на растението. От младите клонки е необходимо да се отстрани кората (около 3 супени лъжици). Тя трябва да се залее с литър топла вода и да престои за 12 часа, за предпочитане в термос. В края на времето инфузията трябва да се вари още 10 минути и остава да се охлади. Вземайте лекарството трикратно през деня по 100 мл.

Лечение на заболявания при жените

Плодовете на лековитата хвойна са полезни за ревматизъм и други ставни заболявания, белите дробове, при инфекции и още куп болести

Плодовете на лековитата хвойна са полезни за ревматизъм и други ставни заболявания, белите дробове, при инфекции и още куп болести

Използването на хвойна за жените се дължи на качествения му състав. За женското тяло е полезно да се приготвят отвари, инфузии и тинктури, както и да се дъвчат плодове от хвойна. Лечебният разтвор може да бъде използван за промивки, което ще премахне възпалителния процес във вагината и придатките. Ароматерапията ще помогне при нервност през менопаузата, разстройства с хормоните и преди критичните дни.

За да приготвите отвара, ще ви са необходими 1 супена лъжица хвойнови плодове. Залейте ги с 250 мл завряла вода. Лечебната смес се вари във водна баня за 5 минути, след което се оставя няколко часа. В края филтрирайте. Това лекарство е универсално за лечението на много заболявания.

За приготвяне на отвара, две супени лъжици се добавят в един литър вода и се варят до кипене за 5-7 минути. Свалете от котлона и охладете. След това прецедете и вземайте отварата на всеки 2 часа по една лъжичка.

Приложение в козметиката

В козметологията се използва само етеричното масло от хвойна. Неговото приложение стимулира растежа на космите, и ги прави меки и подвижни. Добавянето малко към шампоана може бързо да Ви отърве от пърхота. Маслото е универсално лекарство за кожата на лицето. То е естествен антисептик, който елиминира акнето и обривите. Кремът на негова основа затяга кожата, прави я мека и еластична.

Маска за мазна коса. Лечебната маска съдържа само естествени масла. Свържете 3 супени лъжици зехтин с 6 капки хвойна. Маслената смес трябва да се затопли и да се приложи върху скалпа и косата. Завържете с филм и кърпа, оставете сместа за един час. Изплакнете косата с шампоан.

Лекарство за пърхот. Бързо елиминирайте пърхота, ако е постоянно добавена към козметиката за грижа за косата. Пропорцията е на около супена лъжица шампоан или балсам – 5 капки масло.

Маска за лицето. За да подготвите лечебен агент, имате нужда от следните компоненти:

яйчен белтък – 1 бр.;

масло от хвойна – 3 капки.

Белтъкът трябва да бъде разбит на добра пяна и да се добави маслото. Всички се смесват добре. Сместа се нанася върху лицето за 15 минути и след това се измива.

Тоник за проблемна кожа. За да подготвите този ефективен козметичен продукт, ще имате нужда от следните съставки:

– минерална вода не газирана – 200 мл;

– хвойново масло – 5 капки.

Всички компоненти се смесват и изливат в чисти съдове. Прилагайте ежедневно.

Чай от хвойна.

Чай от хвойна се прави като се завира чаша вода и в нея се добави лъжица плодове от хвойна. Те се накиснат за двадесетина минути и може да се пие след това. За лекуващите лека инфекция на пикочните пътища е подходящо да употребяват чай двукратно през деня, за облекчаване на симптомите.

За да подобрите настроението и да намалите стреса, можете просто да пиете чай с плодове от хвойна.

Чаят от хвойна има отличен отърчаващ ефект за белите дробове и бронхите, успокоява кашлицата, улеснява отделяне на храчки и разреждането на слузта.

Чаят от стрити хвойнови плодове е полезен за укрепване на храносмилателните органи, за подсилване на имунната система, за отделяне на урина и сол при подагра и ревматизъм, за подобряване на метаболизма, за помагане на организма на отделителните му функции при затлъстяване и отоци.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *