Ароматната хвойна има много приложения за здравето

Обикновената хвойна действа притововирусно и антисептично

Лековитата хвойна (Juniperus Communis) е вечнозелено дърво, растящо свободно в различни части на Европа, Азия и Северна Америка. Макар че има много разновидности на хвойна, най-често в Северна Америка вирее видът обикновена хвойна.Това специално дърво расте до 3 метра височина и има семена, конуси и игловидни листа.

Ароматната хвойна има много приложения за здравето

Ароматната хвойна има много приложения за здравето

Лечебните части на хвойновото дърво са известни като плодове, но всъщност са черни до тъмносини топчета, които идват от шишарките й. Семената от мъжка хвойна узряват за 18 месеца, докато от женската хвойна узряват в рамките на 2 до 3 години.

Ползи

Получените етерични масла и екстракти от плодовете на хвойната съдържат терпинен-4-ол, съединение, което стимулира бъбреците и действа като диуретик. Аментофлавон е друго съединение, което има антивирусни свойства.

Етеричните масла от хвойна се оказват, че са от полза, когато се вдишват. Вдишването е полезно за лечение на бронхит и да действа като болкоуспокояващо, при силна болка. Използването на хвойна е не само за медицинска употреба. Нейните етерични масла имат терпентин-подобен мирис и горчив вкус. Те често се използват като подправка и като ароматизатор за храни и напитки например в джин. Хвойната се слага в някои козметични произведения като червило, балсам за коса, основа, сенки за очи, за баня и масло.

Вътрешна употреба на хвойна

Погълнати форми на хвойна помагат при възпаление и увеличаване на производството на стомашна киселина, което ги прави полезни средства за защита, за да помогнат за успокояване на храносмилателната система.Тя е полезна за лечение на стомашно разстройство, загуба на апетит, киселини, газове, подуване на корема, глисти, стомашно-чревни инфекции и други състояния.

Антисептичните свойства на хвойната действат за дезинфекция на пикочните пътища, помагат да се отърве тялото от излишната пикочна киселина, която може да доведе до подагра. Тя също така намалява течността около ставите, полезна е при болести на панкреаса, но в начален етап, облекчава проблемите при менструация.

Локални приложения

Лековитата хвойна е полезна при заболявания на кожата и медицински състояния – акне, микоза, кожни образувания, цистит, брадавици, псориазис и екзема. Маслото Кейд което не идва от плодовете, но от дървото, е полезно при псориазис на скалпа. Подходяща е за лечение на кожни рани и ухапвания от змии, облекчава ставни и мускулни болки и е полезна за хора, страдащи от артрит и ревматизъм.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Как да се ползва лековитата хвойна?

Синя хвойна

Синя хвойна

Хвойната е налична в много форми, като например чай, капсули, мазила или лосиони. Чаят обикновено се използва при храносмилателни проблеми, докато маслата често са за използване в горещи вани за инхалация. Краткосрочното ползване от 1 до 2 г. на ден разделена на 2 до 3 дози за период до шест седмици по принцип е прието за безопасно за повечето хора.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ароматната хвойна има много приложения за здравето

  1. Благодаря за публикацията ! Изключително полезна информация !!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *