Ето как да се справите по-бързо с хематом

За разнасяне на хематом е необходимо пострадалият да налага студено лед или мокри кърпи, за да се помогне за неговото разнасяне

Винаги травмата на меките тъкани води до посиняване, което е от кръвоизлив в тях. Под кожата се натрупва кръв или под обвивката на мускулите, която се нарича фасция. Травмата в първия случай представлява лек оток с малко кръвонасядания, от които се получава това оцветяване в синьо и лилаво. Цветовете се получават от двата пигмента в кръвта – хемосидерин и хемоглобин. Постепенно цветът се променя и след известно време напълно изчезва. Когато травмата се е получила малко по-надълбоко в тъканите, тогава се нарича хематом, а в случая е субфасциален.

Как да се справим по-бързо с хематом

Как да се справим по-бързо с хематом

Хематом се нарича натрупване по време на травма на по-голямо количество кръв в меките тъкани, към което се добавят и други течности от тъканите. Отокът при него е по-болезнен и той се намира малко по-надълбоко в меките тъкани – в мускулатурата. За хематома е характерно, че може да се появи от 2 до 4 дни след травмата и да не е на мястото на травмата, а на друго далеч от нея.

При хематома се получава болка в мястото и е в зависимост от състоянието на човека и способността на кръвта да се съсирва. Тъканите около нараненото място се подуват и хематомът притиска съседните структури и това причинява болката.

Ако вземате аспирин може да увеличите риска от кървене и да се получат други хематоми.

За да помогнем на организма да разнесе кръвонасядането по-бързо, трябва да оставим тялото в покой, да вдигнем травмирането място на по-високо, за да се отича кръвта, да наложим лед върху хематома, да се направи еластична и не много стегната, а леко хлабава, но плътна и еластична превръзка над мястото на травмата с цел да не се увеличава отока предизвикан от процеса на възпаление.

Налагането на лед се препоръчва да се прави като първо той се постави в кърпа, за да не се преохлади кожата. Достатъчно е да се държи по 15-20 минути на всеки 1-2 часа. Тази процедура може да се прави 2-4 дни.

“Фигурин

В по-тежки случаи се налага вадене н кръв от хематома с инцекции или с хирургиеска намеса. Особено пасен е, когато е в мозъка, тогава може да има опасност за живота на пострадалия.

Към тези процедури може да се добави физиотерапия, магнит, лечение с ултразвук и електролечение, кинезитерапия, масаж, пасивно разтягане на мускулите – стречинг.

Приложение намират болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства като аналгин, парацетамол, ибупрофен, кортикостероиди, и други. Може да се взема витамин С, защото укрепва съдовете и гелове за мазане с хеларин.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *