Хепатит: Всичко за вирусен хепатит А, Б, С. Симптоми, лечение и профилактика

Особености на лечението на всички видове хепатит (А, Б, С, вирусен и другите) с народна медицина и билки. Разлика с жълтеница, симптоми. Кръвни изследвания. Увеличен черен дроб

Съдържание на публикацията:  Какво е хепатит;  Роля на черния дроб;  Типове хепатит;  Изследвания;  Алкохолен хепатит;  Как боли черен дроб; Хранене;  Общи съвети;  Препоръчителни храни;  Вредни храни;  Сок от грейпфрут;  Примерно меню;  23 народни средства;  Рецепта за болки;  Вредни билки;  Терапия от д-р Абрам Залманов;  Уникални средства от П. М. Куреннов;  Соковете на д-р Норман Уокър;  Прости народни рецепти;  Лечение с шиладжит;  Пчелни продукти;  Масло от морков;  Кристали;  Лечение с пясък;  Водолечение;  Лечение с глина;  Даоистка техника за пречистване.

10 000 души годишно по света умират от хронични вирусни хепатити, а страдащите наброяват над 180 милиона. 2 милиарда пък са имали допир до най-често срещания вирус на планетата – HBV, причинителя на заболяването от тип В.

Лекарите казват, че вирусните хепатити придобиват размерите на пандемия, по-опасна и по-мащабна от СПИН.

Инфектираните само с хепатит С в България се изчисляват на 1.5% от населението. Прогнозите са, че кръгът на засегнатите ще продължи да се разширява, подпомогнат от ред социални фактори.

Какво е хепатит? Разпространено е мисленето, че е жълтеница.

Всъщност това е асоциация на един от симптомите със самото заболяване. Явно, че въпреки внушителните си мащаби, то не е достатъчно познато, както и причините, превенцията и начините за лечение. По-надолу ще разберете как да останете извън процента заболели българи или в противен случай правилно да действате за себе си и близките си.

Черният дроб е главният орган за изхвърляне на отровните вещества от тялото. Неговите клетки, наречени хепатоцити, са миниатюрни, но те не прекъсват своята важна работа нито за миг. Като мощен филтър, буквално като мащабен преработвателен завод, те провеждат детоксикация на целия организъм, неутрализирайки и извеждайки токсините, които се натрупват непрекъснато.

По този начин от тялото се извеждат вещества, които могат да разстроят работата на много органи като сърцето и системи като кръвоносната.

Един голям и ефективен филтър, черният дроб извежда токсините от кръвния поток.

Той или ги преобразува във водоразтворими, за да се изхвърлят чрез бъбреците, или в мастноразтворими форми, за да се отведат навън през червата.

“Фигурин

Здравият орган е от огромно значение за правилния метаболизъм на холестерола.

В днешно време, когато природосъобразният живот е трудно приложим, черният дроб е на предната линия срещу различни по вида си атаки. На него е възложено да се справя не само с алкохол и лекарства, но също така с веществата, които приемаме от замърсения въздух, с автомобилните газове, цигарите, пестицидите в храната, замървената вода, както и промишлени вещества, които попадат в телата ни.

Замърсената околна среда всяка минута подава към черния дроб материал за преработка. Ако количеството нарасне над капацитета му, органът започва да се затруднява и да не бъде достатъчно ефективен. Отлагането на токсини е източник на умора, неразположение и главоболие, причинява лошо храносмилане и нисък имунитет.

Чернодробните клетки неутрализират причината за умората от умствената и физическата работа. Ако черният дроб не си върши добре работата, сънят през нощта не носи необходимата почивка и ние се събуждаме по-уморени, отколкото сме си легнали. Вирусните засягания на черния дроб усложняват в пъти така описаната картина.

Хепатит е общо наименование на възпаление на черния дроб. Този орган излиза от строя по различни причини – при вирусна инфекция, при прекаляване с алкохол и злоупотребата с лекарства, от отравяния с химикали, при срив на имунитета. Хепатитът, възникнал поради всяка от изброените причини, се означава с различен индекс.

Видове хепатит. Хепатит А

Инфекциозно заболяване, причинявано от Hepadnavirus (HAV). Той се разпространява чрез изпражненията, урината и телесните течности на инфектирания по „фекално-орален път“. Очевидният начин това да се допусне е заради занижена хигиена, когато частици от телесните течности на болния бъдат погълнати от здрав човек.

Затова наричат тип А „болест на мръсните ръце“. Предаването на заразата става от изцапана храна и вода, с помощта на хлебарки, мишки, мухи, и при директен контакт между здрав и болен. Понякога заболелите нямат симптоми и разпространяват вируса, без да знаят.

Затова единствената сигурна превенция е създаването на здрав навик за поддържане на чисти ръце и съблюдаване на чистотата на приеманата храна и вода. Вирусният хепатит причинява жълтеница и уврежда черния дроб.

Как да разпознаем хепатит тип А?

В първите 14-50 дни това е невъзможно, тъй като все още няма симптоми. След инкубационния срок се появяват умора, мускулни болки, недостиг на жизнени сили. Болният не се храни добре, температурата е леко повишена, чувства се дискомфорт в горе в корема.

На този етап инфектираният може да отдаде неразположението си на грип. Диагнозата се прояснява, когато урината започне да потъмнява, а изпражненията – да изсветляват. Освен това вече и черният дроб е увеличен. Следва пожълтяване на бялата част на окото, което по-късно обхваща кожата на лицето и на тялото.

Жълтеницата се проявява в различно тежка форма ида достигне дори оттенък на черно. Този период се нарича иктеричен и продължава до четири седмици. Черният дроб вече е нарастнал до 4 см. Когато симптомите на жълтеницата изчезнат, болният е навлязъл във възстановителния период, когато апетитът се завръща и черният дроб спада до нормалния си вид.

Лошото тук е, че този вид хепатит е възможно да протече и без видимо пожълтяване, което е причина заболяването да остане скрито за дълго време и съответно – инфектираният да предаде вируса на повече на брой контактни лица.

Предпазване от хепатит А

Профилактичните мерки са като при чревна инфекция и се състои в поддържане на лична хигиена. От малки се учим, че ръцете се мият със сапун след ходене в тоалетната, преди готвене у дома, преди да се седне на масата и винаги след докосване на предмети на обществени места. Особено застрашени от зараза са професионално ангажираните в заведения за хранене и в здравни обекти.

Храните, които не минават топлинна обработка, се мият обилно на течаща вода и този процес да не се неглижира, колкото и да затруднява това. Съдовете за отпадъци трябва да се държат добре затворени, да не се оставят хранителни отпадъци на открито, да не се допускат мухи до храната и домакинските боклуци. Това, което в последно време масово се наблюдава, е пиенето на вода от неясни водоизточници.

Туристи и планинари смятат, че потоците, изворите и крайпътните чешми са чисти и много по-здравословни, но именно те не рядко крият опасността от различни зарази. Така че съветът е: избягвайте да пиете вода с неясна чистота, приемайки, че тя е здравословна, само защото е в планината и евентуално – далече от човешка дейност.

Как да предпазим близките си от хепатит А.

Болният от тип А се нуждае от хоспитализиране, за да му се предостави медицинска помощ и да бъде изолиран от други хора, така че да няма възможността да предава вируса. В основата на лечението е режим на легло и специална диета. В помещенията, които използва болният, се провежда периодична дезинфекция.

Хепатит В

Причинителят на тип В е вируса HBV. Инфекцията обхваща цялото тяло, но най-характерно е това, че той нарушава черния дроб. HBV попада в кръвта и в по-ограничено количество – в телесни течности като сперма, секрети, кърма. Предава се при кръвопреливане и при манипулации със заразени инструменти. Инфектирането става и при полов акт, включително хомосексуален.

Застрашени са употребяващите инжекционно наркотици, когато не използват индивидуални игли. Смята се, че заради нарастването на процента на наркозависимите по цял свят, вирусните хепатити имат пандемично разпространение и случаите ще продължат да се увеличават право пропорционално на използващите опиати.

Риск представлява още правенето на пиърсинг, на татуировки и други манипулации с игли като акупунктурата. В общия случай винаги стои опасността от контакт с кръв, в която има HBV. Бебетата може да бъдат заразени от майките си в момента на раждането.

Вирусът HBV е изключително издръжлив и оцелява 20 години при – 20 градуса по Целзий.

По-важното е, че той остава жизнен за 6 месеца на стайна температура. Така острият хепатит от тип В се предава лесно по кръвен път и при сексуален акт. Инкубационният срок е 2-5 месеца.

И тук първите симптоми напомнят на грип, но може да се появи още стомашно-чревно неразположение като гадене и повръщане, и/или разстройство. Пожълтяването на бялата част на очите – склерите, и на кожата по цялото тяло са най-ясният симптом. Само че жълтеницата може да остане скрита или в много лека форма.

Със сигурност заразеният ще има лека температура, по-тъмна урина и по-светли изпражнения, умора и отпадналост, лош апетит, отвращение към някои храни, гадене, разстройство. Най-характерна е болката под ребрата вдясно и високо в корема. Проявата на жълтеница обикновено е знак, че болният навлиза във възстановителната фаза.
Обикновено заболяването е напълно лечимо, но има тежка и животозастрашаваща негова форма наречена фулминантна или светкавична. Има опасност да се развие хронична форма, когато инфекцията остане активна над половин година.

Усложненията при заразяване с HBV са напреднало увреждане на черния дроб, последваща цироза и рак.

Как да не допуснем контакт с вируса на хепатит В

Тъй като вирусът се предава чрез кръвта и телесните течности, безопасният секс и внимателното отношение към манипулации и кръвопреливане са логичният начин да се снижи евентуално инфектиране. Използването на игли и инструменти от няколко души без дезинфекция е източник на висок риск.

Хепатит С

Възпалението на черния дроб от тип С се дължи на вирус под името HCV. Той се разпространява основно по кръвен път. Това става при всички стандартни начини кръв от един човек да попадне в друг: при преливане, при хемодиализа, при венозни наркомани, при посещение при зъболекар, татуист, прилагане на акупунктура. Рискови са дори хемодиализните пациенти, при които не се налага кръвопреливане.

Като такива се определят ендоскопските хирургични операции и манипулациите в стоматологията заради в случай на недобре стерилизирани инструменти. До 90-те години на XX век кръвта не се е изследвала за HCV и преливането е било обичайният път за предаването му.

Как да разпознаем хепатит тип С?

Хроничната форма на тип С има нехарактерни симптоми, поради което той се счита за опасен и лесно разпространим. Всеки един от нас на теория е потенциален носител. Едва един от петима пациенти развива остри симптоми още в началото, а останалите нямат прояви на болестта или те са дотолкова слаби, че може да бъдат пренебрегнати.

Касае се за общ дискомфорт, нежелание за храна, евентуално повръщане. За разлика от другите типове, които наподобяват грип, хепатит С предполага погрешно диагностициране като стомашно разстройство. Жълтеница се проявява рядко. По-специфични оплаквания са дискомфорт в дясната част на тялото под ребрата и обриви по краката във вид на малки точици.

Хепатит С се определя като световен проблем. До 95% от боледувалите развиват хронична форма. 20% стигат до чернодробна недостатъчност и цироза. Една част от болните развиват цироза чак след 20-25 години.

Как да се предпазим ефективно от хепатит С?

Специфична защита срещу хепатит С няма. Срещу HAV и HBV се прилагат ваксини, но срещу HCV няма създадена такава. Причината е, че вирусът постоянно се променя и досега не е създаден устойчив препарат. Превенцията се свежда до строга хигиена и посещение на места, където правилата й се прилагат стриктно.

Трябва да внимаваме изрично да не контактуваме с вещи, по които е възможно да е останала чужда кръв, като тук се има предвид цялата гама от инструменти, игли до лични предмети като бръснарски принадлежности. Препоръчва се при интимен контакт да се използва презерватив.

Как да предпазим близките си от разглеждания хепатит С?

Носителите на хепатит С се ваксинират срещу другите два типа, ако до този момент те не са ги преболедували. Препоръчва се полова хигиена, да не се дарява кръв, да се уведомява за носителството при предстоящи манипулации.

Лечебна терапия при хепатит С

Заболяването е лечимо при всеки втори пациент. За да се изчисти организма от HCV, се използват интерферон с удължено действие, който се инжектира на 7 дни подкожно, и таблетки рибавирин, които се взимат заедно с храната, двукратно всеки ден.

За пълно оздравяване се счита, ако не бъде открит вирус 6 месеца и 2 години след като е приключило лечението. Не всеки носител на хепатит С трябва да получава медикаменти. Това зависи от проявените симптоми и от направените изследвания.

Изследвания за хепатит А, Б и С. Кръвни изследвания.

Хепатит А се установява чрез лабораторно изследване. Проверява се дали в кръвта на изследвания се намират антитела срещу HAV вируса. Те са доказателство за три възможности – или активно заболяване в настоящия момент, или минала инфекция, или показва, че ваксинирането е преминало успешно.

Антитела от клас имуноглобулин М са маркер, че болният се намира между 2 седмици от попадането на вируса в него до около година след оздравяването.

Антитела от клас имуноглобулин G показват, че е имало прекарване на този тип хепатит в миналото. Те се запазват завинаги и на практика означава, че е създаден траен и здрав имунитет срещу заболяването.

Хепатит В се установява чрез изследване за HBsAg (Австралийски антиген), който доказва, че вирусът е попаднал в човека. Това е най-ясното доказателство, че има инфектиране и HBV се намира в организма. При доказване на HBsAg се прави допълнително проучване на количеството и концентрацията му в черния дроб. Проверява се и наличието на антитела.

Анти HBsAg се появява, чак след като е изчезнал австралийския антиген и при имунизация. HBeAg показва, че вирусът в момента се размножава активно, тоест инфекцията е в своя активен етап. При хроничните хепатити се изследва анти HBeAg, които се появяват след HbeAg. Анти-HBcIgM е знак за остро заболяване. Анти HBc total е маркер за прекаран хепатит В, те остават в организма до смъртта. Този вид лабораторно изследване се прави преди да бъде направена имунизация.

Хепатит С също се установява чрез проверка на кръвта за антитела. Такива се появяват в организма до 5 месеца след попадането на вируса, така че резултатите от направен в първите месеци тест не са сигурни. Те може да бъдат отрицателни, въпреки инфектирането с HCV. Този тип се открива по-скоро случайно при високи нива на чернодробните ензими, при търсене на причините за проявените симптоми и при изследвания по показания за употребата на наркотици.

Чернодробните ензими (ALT и AST) достигат средно до 800 U/L около 1.5 месеца след заразяването до 3 месеца. Хепатит С се доказва категорично в 95% от случаите при следната комбинация от фактори: проявяване на симптоми, повишаване на чернодробните ензими и положителен тест за антитела.

Алкохолен хепатит

Възпаление, следствие от приемането на големи количества алкохол, които тялото не успява да преработи. Това може да е станало в продължително време с натрупване или при еднократно предозиране. Въпреки че вредата от пиенето е постоянна тема на коментар, повечето хора имат дълбока вътрешна убеденост, че от няколко чашки качествена ракия със салатка няма да има каквито и да било последствия.

С годините обаче, след десетки препивания, останали без видими последствия, това виждане се затвърждава. Истината е, че черният дроб има малко на брой нервни окончания и той не може отчетливо и навреме за сигнализира за проблем. Алкохолът обаче направо уврежда чернодробните клетки.

През стомашната лигавица той преминава в кръвта и след това нахлува в черния дроб. Този орган не го съхранява, а го изхвърля от тялото, като има някакъв капацитет за това. Ако чашките са обърнати една след друга или са били много, клетките ускоряват работата си, за да може да преработят всичко получено. В това време се отделя ацеталдехид, който отравя самия орган.

Той е виновникът за главоболието на следващия ден, но по-значимо като ефект е, че се разстройва образуването на кислород, получават се свободни радикали и се уврежда митохондриалното бета-окисление на мастни киселини.

Как се разпознава алкохолен хепатит

В началния стадий може да няма видими симптоми, но въпреки това да е налице нарушаване на работата на черния дроб. В честия случай се проявява неразположение, което да се обясни с преумора, настинка и дори на самото препиване: обща отпадналост, отслабване на организма, нежелание за хранене, повик за повръщане, липса на настроение.

По-ясен симптом е появата на тежест или усещане за натиск под ребрата в дясната част на торса, там, където е разположен черният дроб. В някои случаи има и жълтеница. В началото болестта е трудна за диагностициране, но забавянето става причина за по-трудно лечение, с по-бавни и несигурни резултати.

Напредналите фази на болестта са животозастрашаващи. Медицинските диагнози, в които се проявява чернодробното заболяване, са стеатоза, алкохолен хепатит и цироза.

Как да разпознаем болка в черния дроб

Болката в този орган трудно се определя. Възможно е да се сбърка с усещане в бъбреците, корема и дори в гърба. Разстроената работа на черния дроб се усеща в дясна част на тялото горе, непосредствено под гръдния кош. Тя обикновено е тъпа, но може да бъде и по-остра и да обхване по-широк периметър, включително гърба и дясното рамо.

Подходящо хранене

Начинът на хранене на болните е един сериозен ключ към доброто качество на живота и към излекуването им. Важно е да се избере такъв режим, че черният дроб да бъде минимално затормозен, за да може да се възстановява, като в това време да се повиши имунитетът и да се подкрепи тялото, за да се справи с проблема.

Общи съвети

Общ симптом при всички вирусни хепатити е нежеланието за храна и редовното й приемане. Причината е, че на инфектираните им се гади и имат пориви за повръщане. Загубата на апетит повлича след себе си отслабване и намаляване на съпротивителните сили.

Една тънкост за преодоляване на това неразположение е разделянето на храната на ограничени порции, които се приемат през два часа. Трик за повишаване на апетита е и изборът на любими ястия и избягване на поначало неприятните за пациента неща. В случай че и любимото ястие причинява гадене, се препоръчва поемане на въздух между хапките.

По-лесно се поглъщат сухи храни, тънки бисквитки, солети, също така студени ястия, защото те не миришат така силно. Все пак пациентът не се задължава да яде това, от което му се гади. В краен случай вместо храна се дават хранителни напитки.

Нека те да бъдат висококалорични – например с пълномаслено мляко, мед, пасирани плодове, най-добре – банан. Напитките също се приемат студени и през сламка. При драстично отслабване се прибягва към хранителни добавки. Загубата на тегло е важен симптом, който понякога неправилно се неглижира.

Пиене на достатъчно за съответното тяло вода! Нуждата се изчислява на 30 мл вода на всеки килограм телесно тегло на ден. Пресметнато това прави 1.7-2 литра на ден за жените със средно тегло 58-65 кг и по 2.5 литра за мъже със средно тегло 80 кг.

Говори се само и единствено за вода, а не за други напитки, които не се изчисляват в посоченото минимално количество. Избягват се кафето и газирани безалкохолни, които имат обезводняващо действие.

Избор на храни, които не натоварват черния дроб

При остър вирусен хепатит и до 1 година след оздравяването черният дроб продължава да възстановява нормалните си функции. Затова през целия период той трябва да бъде щаден от храни, които го затормозяват. Ето някои забранени храни и напитки, които затормозяват черния дроб:

Алкохол. И здравият черен дроб се затруднява да преработи алкохола, а заболелият, с разстроени функции, може да не успее да си свърши работата. Затова пиенето по време и след прекарването на вирусното заболяване може да коства отравяне на организма. Хората, които по принцип са приемали значителни количества, е необходимо да спрат алкохола изцяло.

Мазни и пържени храни. При заболяване на черния дроб мазнините може да се натрупват в него. Въпреки че хранителните мазнини не се свързват с натрупаните в органа, все пак се счита, че приемането им може да има принос в увреждането на органа и за поява на фиброза. Поради това е добре постно хранене, лишено от наситени мазнини. Те се откриват в най-значимо количество в хидрираните масла, в кравето масло и претопените животински мазнини, в рибеното масло, кашкава и сиренето, в ядките и семената, в тъмния шоколад и в преработените меса.

Твърде солени и твърде сладки храни.

Избягване на монодиети и други крайности. Човек, който приема основно зеленчуци или е на плодов режим, може да се влоши повече от друг, който понякога похапва от забранените мазни храни.

Извън гореописаните забрани, колкото по-разнообразно е менюто, толкова по-добре. Диетолозите считат, че богатата на различни вещества храна е по-вероятно да бъде преработена без проблеми от черния дроб.

Пациентите с хроничен хепатит, без тези с цироза, имат същите нужди като здравите, затова те трябва да се опитват да си осигурят максимално разнообразно хранене. Калорийната стойност на дневния прием се изчислява на 30-40 кал/кг телесно тегло.

Препоръчителни храни
 • Млечни продукти, заместени от оризово, соево или ядково мляко при непоносимост.
 • Протеин, приоритетно от риба и пилешко и по-малко от червено месо. Белтъчините имат добра роля при възстановяване на тъкани. Няма ограничение в количеството. Единствено на болните от цироза се предписва да ограничат приема на белтъчини, и то само ако при тях се проявява състояние на обърканост.
 • Приемане на повече въглехидрати.
 • Набляга се на зелените зеленчуци и се ограничават червените.
 • Щадене на организма и липса на физически натоварвания. Спортът е забранен!
 • Прием на витамини. Повечето хора приемат достатъчно водноразтворими витамини и имат адекватен резерв, въпреки че са болни от хроничен хепатит или цироза. Затова някои източници изключват приемането на допълнително количество като хранителна добавка, а други предписват до два мултивитамина дневно.

Хората, които продължават да приемат алкохолни напитки, получават недостиг на някои витамини, особено на B1 и B9, но за останалите вероятно няма да има допълнителна нужда.

Избор на естествени продукти и избягване на полуготовите ястия и заведенията за бързо хранене. Причината е, че ястията там може да имат химически добавки и повече сол. По същата логика се избягват консервите и се предпочитат свежи и пресни продукти. Черният дроб приема и обработва без проблеми по-разнообразната, пълноценна и свежа храна.

ДА или НЕ на сока от грейпфрут

Народната медицина и руски източници предписват сок от грейпфрут, приеман приоритетно през нощта. Според наши медици обаче този плод е по-скоро вреден, отколкото полезен. Дори консумацията му се забранява при приемането на лекарства. Смята се, че грейпфрутът пречи медикаментите да се разграждат и да свършат своята работа. Изследвания доказват, че ензимът CYP450, който подпомага усвояването на лекарствата, се разрушава от цитрусовия плод.

Веществата се събират в кръвта. Така дори една чаша фреш може да предизвика описаната реакция, която в продължение на 24 часа да пречи на усвояването на медикаментите.

Вредата от морковите

Големите количества моркови водят до натрупване на витамин А. Той от своя страна при предозиране предизвиква отлагане на мазнини в черния дроб.

Прием на допълнително желязо

Добавката на желязо е вредна за хората с чернодробни проблеми. Тъй като оксидантният стрес уврежда чернодробните клетки, а желязото е катализатор за такъв процес, причинявайки отделянето на свободни радикали. Единствено жените в менструация губят желязо и имат нужда от допълнителен прием. В останалите периоди жените, както и всички мъже, нямат нужда от добавки.

В този смисъл витамин С е полезен заради антиоксидантното си действия. Той обаче не бива да се предозира, защото в по-голяма доза може да подпомогне усвояването на желязото и да причини сериозното му натрупване в черния дроб. Събирането на желязо в органите е характерно за част от страдащите от хроничен хепатит.

Примерно седмично меню при вирусни хепатити и хронични заболявания на черния дроб
Първи ден
 1. Закуска: бял хляб, извара, чаша чай
 2. Обяд: бял хляб, супа от пасирани зеленчуци, печена нетлъста риба, зелена салата
 3. Следобедна закуска: плодове
 4. Вечеря: варени макарони с обезсолено сирене
Втори ден
 1. Закуска: бял хляб, кашкавал, домати
 2. Обяд: бял хляб, крем-супа, печена нетлъста риба с картофено пюре
 3. Следобедна закуска: плодове
 4. Вечеря: пшенична каша, кисело мляко.
Трети ден
 1. Закуска: бял хляб, 1 варено яйце, краставица
 2. Обяд: бял хляб, млечна супа, пиле със зеленчуци на фурна
 3. Следобедна закуска: печена ябълка на фурна
 4. Вечеря: ориз на фурна със свежа зеленчукова салата
Четвърти ден
 1. Закуска: постни курабийки с чаша мляко
 2. Обяд: бял хляб, пилешка супа, картофен огретен, зелена салата
 3. Следобедна закуска: подсладен чай с лимон
 4. Вечеря: печено нетлъсто месо със свежа зеленчукова салата
Пети ден
 1. Закуска: грис, чаша мляко
 2. Обяд: бял хляб, крем-супа, печена нетлъста риба със зеленчукова гарнитура
 3. Следобедна закуска: фреш
 4. Вечеря: запеканка от броколи, свежа зеленчукова салата
Шести ден
 1. Закуска: банички, чай с лимон
 2. Обяд: бял хляб, зеленчукова супа с ориз, омлет от 1 яйце, краставица
 3. Предобедна закуска: сух сладкиш, чай с лимон
 4. Вечеря: нетлъсти кюфтета, свежа зеленчукова салата
Седми ден
 1. Закуска: препечена филийка бял хляб с мармалад
 2. Обяд: бял хляб, супа от тиквички, пиле с ориз, зелена салата
 3. Следобедна закуска: печена тиква
 4. Вечеря: варена риба, картофено пюре, краставица
Още възможности за закуска:

препечени филийки с много малко маргарин, едно варено яйце, една чаена чаша корнфлейкс, най-много 1 чаена чаша мляко, кашкавал, сирене, извара. Плодове и плодови сокове – най-много 1 чаена чаша.

Още възможности за обяд:

сьомга и други нетлъсти риби, постни меса, печени картофи, зеленчукови ястия със зелен фасул, тиквички, картофи и други, зеленчукови пюрета, салати от домати, марули, краставици.

Още възможности за следобедна закуска:

картофен чипс, сок от ябълки, морков, парче кекс и други сухи, немазни и не много сладки десерти.

Още възможности за вечеря:

огретени и запеканки, зеленчукови ястия на фурна, зелени салати, кисел крем, ябълки и до половин чаша сладолед.

Народни средства при възпален черен дроб

1. Загряващи компреси.

Препоръчват се при наличието на болки. Най-лесни за приготвяне са с варени картофи и рициново масло. Прави се пюре от варени картофи, което се увива в не много дебела кърпа и се разполага върху болното място – под дясното подребрие. Компресите с рициново масло също се нагласят направо върху болезненото място. Затопля се малко рициново масло, като се внимава, защото е лесно запалимо. В него се потопява тънка кърпа, която се свива няколко пъти, след което се подлага найлон, а отгоре втора кърпа, която се прикрепя към тялото.

Горещите компреси се държат около 2 часа, а ако се легне с тях, може да останат цялата нощ до сутринта. Добре е след това мястото на налагането да се почисти с топла вода, в която е поставена малко сода за хляб.

2. Сок от равни части ряпа и червено цвекло: 1 чаена чаша дневно.
3. Сок от зеле: пие се ежедневно, най-малкото 45 дни.
4. Сух копър.
 • Взимат се 6 с.л. суха подправка и се варят за 16 минути в 400 мл вода, и се прецеждат през не много широка цедка или тензухче. Пият се по 100 мл сутрин, обед и вечер.
 • Семена на копър: 1 с.л. семена се накисват стабилно в 200 мл вода, предварително стигнала точката на кипене. Пие се сутрин, после на обяд и също така на вечерта по 1 супена лъжица, около 15 минути преди храна.
5. Тиквата допринася за чист черен дроб.

Дневната доза е 500 гр настъргана тиква или ½ чаша току-що изцеден сок. Препоръчва се провеждането на един разтоварващ ден само на варена тиква, като количеството за деня е 1 кг. То се разделя на 5 порции по 200 гр. Тиквата става особено вкусна, ако към нея се добавят мед и орехи.

6. Отвара от косата на царевица.

Пие се под формата на чай в продължение на горе-долу 6 месеца. Друга рецепта: 8 с.л. царевична коса се запарват в 1 л вода за около 3-4 часа. След прецеждането се долива с вода до първоначалното количество 1 л. Пие по ½ чаша четвърт час преди храна.

7. Отвара от невен.

Още елините са използвали невен при неразположения на черния дроб. Съвременната рецепта е: 2 ч.л цветове се пускат в 400 мл кипяща вода, запарват се около 1 час, час и нещо, и се прецеждат. Пие се внимателно по 1/2 чаша по възможност 4 пъти на ден. Има диуретично действие.

8. Отвара от цикория.

Тя се уважава от народните лечители не само за болки в черния дроб, стомаха и далака, но и при цироза, жълтеница и други. Редовната употреба на различни части от цикорията с мед и оцет е прекрасно средство.

Рецепта: 2 с.л. цикория се поставят наронени или ако са в друго състояние, тогава в каквото състояние са – в 500 мл гореща, а може и кипяща, вода и се добавят за по-бързо изстиване и други ползи 2 с.л. лед и 1 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок. Приема се топло, в количество по желание.

9. Корен на глухарче.

Една лъжичка смлени корени се пускат в 200 мл хладка вода. Запарват се на слаб огън за около 60 минути. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден, 1/2 час преди хранене. Билката действа благотворно на цялата храносмилателна система.

10. Чай от горска ягода.

Използват се листата на растението, набрани по време на неговия цъфтеж, заедно с корените. Предварително се изсушават в тъмна стая. За приготвянето на една доза чай са нужни две стиски, които се запарват за около 30 минути. Пие се подсладено сутрин и вечер. Горската ягода лекува бавно, но сигурно.

11. Жълт смил (безсмъртниче).

Цветовете му са въздействащи при заболявания (всякакви!) на черния дроб и жълтеница, но при по-дълго приложение има опасност да предизвика жлъчен застой. Използват се чайове, отвари и запарки. Пие се по 50-80 мл преди храна.

12. Корен от девесил.

Една чаена лъжичка от прекрасния корен от девесил се залива предпазливо с 200 мл кипяща вода и се запарва, да постои по всички изисквания не по-малко от 10 часа. Прецежда се през нов гевгир или цедка и се приема по 1/4 чаша всичко на всичко 4 пъти на ден, като за предпочитане е това да става на гладно, половин час преди храна.

13. Жълт кантарион. Балансира работата на черния дроб и има противовъзпалително действие. 1 супена лъжица от невероятния жълт кантарион се залива в някакъв съд с 200 мл гореща вода. Вари се 15 минути на котлонче или другаде и се прецежда. Приема се ¼ чаша ни повече, ни по-малко от 3 пъти на ден.

14. При възпаление на черния дроб

се взимат 25 г жълт смил и 25 г водна детелина, поставят се в 2 л хладка вода да се накиснат за минутка и се варят, докато течността се изпари от съда ви наполовина. Приема се по 50 мл винаги на гладно, по 3 пъти на ден, 1 час преди ядене. Своеобразното лечение се провежда 1 месец.

15. Отвара от бял трън.

3 супени лъжици изсушена билка се заливат в сравнително дълбок съд от рода на тенджера с 500 мл вода и се варят приблизително около 8-10 минути. Прецежда се, както се досещате, и се пие стриктно по няколко пъти на ден.

16. Плавун.

Възстановява тялото при възпаления и цироза. 1 равна чаена лъжичка се попарва с 250 мл вода и за неособено дълго време от порядъка на няколко часа се оставя в нея. Пие се на малки глътки – по една чаша на ден, сутрин на гладно, 30 минути преди закуска. Дозата се удвоява, ако диагнозата е чернодробна цироза и злокачествено чернодробно заболяване.

17. Сок от корените на пирей

влияе благоприятно при ужасния случай на цирозен черен дроб и обикновената жълтеница. Използва се отвара по следната хубава рецепта: 2 супени лъжици от пирея се варят приблизително 10 минути в 1/2 литър вода. Приема се 4 пъти на ден, ако не ви затруднява много, преди ядене, по 1 половин чаша.

18. Смес от листата на полски хвощ,

жълт кантарион и бял равнец и корени на цикория. Вземат се равни части от четирите растения – по 25 грама. Една супена лъжица от направената смес се залива с 250 гр вода, престоява 20 минути, след което за кратко се кипва (за 10-20 минути). Прецежда се и се пие редовно по 1 чаша на ден.

19. Тибетска рецепта с мед, лимон и зехтин.

Смесват се 100 мл пресен сок от лимон, 200 гр мед и 50 мл зехтин. Разбъркват се и се поставят в буркан или друг стъклен съд с по-широко гърло. Стои на хладно или в хладилник и се консумира сутрин след самото ставане на гладно. Препоръчва се за прочистване на тялото през преходните сезони, като тогава приемът продължава по 1 месец. Болните с чернодробни проблеми я приемат 2 пъти на ден – сутрин и после вечерта, и е добре след това да полежат известно време на дясната си страна.

20. При цироза и хроничен хепатит

се препоръчва сутрин и вечер по 30—50 г мед с добавка от 1 чаена лъжичка пчелно млечице.

21. Червена боровинка.

1 с.л. се залива с тенджерката или друг съд 250 мл кипяща вода. Запарва се в тази предварително кипнала вода в продължение на не повече от 30-40 минути, максимум 45, и се прецежда. Приема се по 3 с.л. до 4-5 пъти, но не по-малко от 4 пъти на ден.

22. С лечебна и профилактична цел

се препоръчва сутрин да се приема пчелен мед (30—50 г), към който е добавена чаена лъжичка пчелно млечице, а след хранене – супена лъжица мед с една чаена лъжичка перга. Пергата е прашец, складиран от пчелите в самите пчелни пити. Той е с много по-силно действие от директно събирания цветен прашец. Ефективно действа и сместа от една лъжичка мед с ябълков сок, приемани сутрин и вечер.

23. Блатен аир.

При хепатит се предписва настойка от корените. Тя се приготвя така: 1 чаена лъжичка от смления корен се кисне 12ч. в 200 гр. студена вода. Прецежда се и се пие по една глътка (ако е по-голяма, или две, ако са по-малки) преди всяко хранене. Според друга рецепта: 4 пъти на ден по горе-долу 100 мл, 30 минути преди ядене.

Рецепта за болки

Взимат се по 5 гр от следните билки: шипка, жълт кантарион, равнец, пача трева, мента, царевична свила, безсмъртниче и хвощ. Те се варят четвърт час 2.5 литра вода. Оставят се спокойно да престоят 8 часа. Така приготвената напитка се пие 3 пъти дневно, около 30 минути преди ядене.

Опасности при използването на билки

Традиционната медицина е скептична към използването на народни средства при чернодробни проблеми. Някои са абсолютно крайни, категорично забранявайки използването на билки. Всички медици препоръчват болният да се информира обстойно, преди да престъпи към използването. Те изтъкват, че не са проведени сериозни изследвания за ефекта от билковите терапии и че няма сигурни данни за тяхното действие и в същото време признават, че несъмнено в резултат от клинични изпитания ще бъде открито успешно лечение на чернодробните заболявания със средствата на природата.

Въпреки че билките не са достатъчно научно изследвани, много лекари и дори организации на пациенти с черно-дробни заболявания предупреждават, че има растения, които са опасни, увреждат или задълбочат състоянието на болния.

Пациентите се съветват да се обърнат към медицинско лице, преди да решат да използват растения. Обръща се внимание колко опасно е това да става под указанията на хора, които берат и продават растенията. Медици са на мнение, че някои билки са направо вредни и са способни не само да доведат до увреждане, но дори и до смърт.

Прости народни средства

Някои храни имат свойството да подпомагат работата на черния дроб. Народът е установил в практиката, че някои продукти от обичайната кухня се отразяват добре на храносмилането, носят комфорт и подкрепят безпроблемното функциониране на черния дроб. По-долу сме избрали някои от най-обикновените средства, доказани с времето.

Просто народно средство №1

Смесва се ½ чаша зелева чорба с 1/2 чаша доматен сок. Така приготвената напитка се приема трикратно през деня, винаги след хранене. Очевидно е, че това средство е слабо и няма да има незабавен резултат. То трябва да се пие редовно и може да минат месеци, преди да се усети реален резултат.

Просто народно средство №2

Лечение с мляко. Използва се 100 мл мляко с температура от 70—80°С и прясно изцеден сок от моркови. Сместа се пие сутрин на гладно сутрин, като за видим резултат е необходимо да минат няколко месеца.

Средство при болки в черния дроб

1/2 чаша качествено растително масло (зехтин) се смесва с 1/4 чаша сок от грейпфрут. Лечението се провежда през нощта, като приемането на сместта започва около 120 минути след вечеря. Най-напред се прочистват червата чрез клизма. Лягаме в леглото, внимателно се обръщаме на дясната си страна и намираме поза, в която можем да останем без натоварване и умора. Започва пиенето на сместта от масло и сок, бавно на глътки. Сутринта се прави още една клизма. Тази процедура се повтаря 4-5 поредни дни.

Рецепти с шиладжит, известен още като мумийо

Мумийото е „сок от скалите“, „кръвта на планината“. Източните народи използват шиладжита от незапомнени времена. Наричат го така, защото той се процежда през скалните пукнатини и застива като различни по големина висулки по таваните на пещерите. Изтичайки от недрата на земята, този сок увлича със себе си различни вещества, които имат лечебно действие.

Рецепта №1:

4 г шиладжит се разтваря в мляко и към него се добавят гроздов сок, сок от боровинки и мед. Пие се двукратно в течението на 28 дни. Това се прави сутрин преди закуска и вечер преди лягане.

Рецепта №2:

Сутрин на гладно – 0,35 г шиладжит, а вечер — 0,2 г. Пие се 10 поредни дни, след които има 5 дни почивка. Лечебният курс се състои от 10 такива цикъла.

Лечение с пчелни продукти

В народната медицина широко се използва пчелният мед като средство за излекуване на хепатит. Продуктът, произведен от пчелите, спомага организмът да попълни запасите си от необходимите му минерални вещества, витамини, органични киселини и захари. Традиционната медицина също одобрява подкрепата на основното лечение чрез средствата на меда, тъй като признава, че благодарение на своите химико-биологични свойства, той активира обменните процеси в черния дроб. Ето някои рецепти за конкретно приложение:

Рецепта № 1

Необходими продукти: 1 кг мед, 1 кг касис. Смесват се, разбъркват се до хомогенност. Получената смес се приема по 1 ч.л. 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене до изчерпване на приготвеното количество.

Рецепта № 2

Смесват се 50 мл сок от грейпфрут и 50 мл ленено масло. Пие се нощно време, след предварително проведена клизма, която се повтаря сутринта, след изпиване на приготвеното количество.

Рецепта №3

За тази рецепта е нужен 1 кг пресен цветен мед, който е събиран през пролетния сезон. Преди да се използва, той се втечнява на водна баня. След това към него се прибавя ½ кг орехово брашно. Бърка се до получаването на хомогенна смес, която престоява около 24 часа. Взима се по 1 с.л. преди закуска и преди вечеря в 30 поредни дни.

След това се прави почивка от 30 дни и отново се повтаря приемът. За вторият цикъл се приготвя отново прясна смес. Следващото прекъсване е двойно по-дълго и отново следва приготвянето на прясна смес и приемането й в продължение на 30 дни.

Трикратно провеждане на процедурата се смята, че е достатъчно.

Рецепта №4

1 кг мед, 4 броя лимони, 200 мл зехтин. Плодовете се обелват, отделят се семената, а меката част се меле в месомелачка. След това кашата се смесва със зехнита и меда и така приготвената смес се хапва 3 пъти дневно по 1 с.л., 30 минути преди храна. Пази се на хладно, за предпочитане в най-долните отделения на хладилника.

Лечение с масло от морков

В морковите се съдържа етерично масло, което от векове се полза като ценно лекарствено средство. Отдавна е установено, че то има свойството му да стимулира работата на черния дроб, а днес – за покрепа на лекуващите се от хепатит.

Маслото от морков действа детоксикиращо и така то облекчава черния дроб в неговите задължения. Масло от морков най-лесно се намира и приема във вид на капсули. Обръщаме внимание, че повечето продавани в шишенца етерични масла са за външна употреба. Необходимо е внимателно да се четат указанията на етикетите.

За по-ценно се счита маслото от морковени семена, което се добива от така наречения див морков Daucus carota. То се извлича само от семената на растението, което оскъпява производството му. Използва се в аромотерапията с пряко въздействие върху детоксикацията на черния дроб.

При хроничен хепатит прекрасен ефект дават още маслата от кипарис, здравец, лавандула, лимон, мандарина, мента, роза, розмарин, градински чай и мащерка.

Чудните способности на кристалите

Учителят Петър Дънов е казал някога, че способностите на скъпоценните камъни и досега остават скрити, но те имат в себе си безценна сила. Кристалите могат да регулират биополето на човека чрез своята енергия. Те имат уникално въздействие върху подобряване на енергетиката на целия организъм.

Всъщност използва се тяхната способност да концентрират, акумулират и предават енергия от природата към човека. Те са проводник на енергията, която поддържа всичко живо, наричана с различни имена – Ци, Чи, прана.

Кристалите имат възможност да помогнат и при чернодробни проблеми. За лечението на хроничен хепатит помагат следните видове – аквамарин, диамант, тюркоаз, планински кристал, малахит, лунен камък, топаз, гранат.

Аквамаринът въздейства на извеждането на вода от тялото, укрепва бъбреците и черния дроб. Тюркоазът подобрява функциите на този орган и подобрява чревната подвижност. Розовият кварц влияе върху функциите на редица органи, сред които и бъбреците, надбъбречните жлези, черният дроб.

Лечение с пясък

Взимаме чист пясък и го пресяваме, за да премахнем замърсяванията и по-едрите частици. След това се нагрява до 52—55 °С, изсипва се в платнена торбичка и се разполага върху черния дроб. Отгоре се покрива с някаква тъкан, която пази топлината за по-дълго. Държи се 20—30 минути. Препоръчват се 10 процедури, провеждани в поредни дни. Препоръчително е при обостряне на хроничен хепатит.

Водолечение

 1. Препоръчват се топли вани, в които водата е загрята до 38—40 °С. Процедурата е с максимална продължителност от 5 минути.
 2. Клизма с гореща вода (40 °С) 3 пъти дневно. За да се извърши такава клизма, болният се поставя да легне на твърда повърхност.

Лечение с глина

1 ч.л. бяла глина се размива в 250 мл вода. Една такава доза е достатъчна за 24 часа, като тя се разделя на два пъти. Лечението се провежда 21 дни. При нужда, то се повтаря след малка почивка от около 10 дни.

ВАЖНО! Текстът продължава със ! И ОЩЕ: !

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *