Хепатит А – какви са причините, лечението и диетата

В сравнение с другите видове хепатити, хепатит А е най-лекият и повечето болни – до 90% оздравяват без последици, но са възможни усложнения и смъртни случаи

Съдържание на статията:

Какво е хепатит А? Симптоми. Ваксина за хепатит А. Заразяване. Лечение. Диета при хепатит А. Инкубационен период за хепатит А. Вирусен хепатит А.

Какво е хепатит А?

Заразният хепатит А или както е известен още с названието болест на Боткин, е остро вирусно чернодробно заболяване, което сериозно уврежда клетките на органа. Той се проявява като обща интоксикация и жълтеница. Хепатит А лесно се пренася по фекално-орален път, така че се нарича също и „болест на мръсните ръце“.

В сравнение с другите хепатити (B, C и E), това заболяване се счита за най-доброкачествено. Хепатит А се отличава и с това, че не причинява хронични увреждания и има ниска смъртност по-малка от 0,4%. В неусложнена посока симптомите на болестта изчезват в рамките на 2 седмици и функцията на черния дроб се възстановява за един месец и половина.

Болестите са еднакво чувствителни както към мъжете, така и към жените от всички възрасти. Децата от една година до десет години носят болестта в лека форма, а кърмачетата и възрастните хора в тежка форма. След изкарване на заболяването се получава постоянен имунитет, така че от хепатит А се боледува само веднъж.

Статистика за разпространението на хепатит А. Според СЗО 1,5 милиона души страдат от болестта годишно. В действителност, броят на заболелите е в пъти повече. Факт е, че 90% от децата и 25% от възрастните страдат от латентна асимптоматична форма на заболяването.

Хепатит А - пожълтяване на склерата и кожата, лошата хигиена е една от причините за заразяване с вируса

Хепатит А – пожълтяване на склерата и кожата, лошата хигиена е една от причините за заразяване с вируса

Вирусният хепатит А е разпространен в развиващите се страни с ниска хигиена – в Египет, Тунис, Индия, Югоизточна Азия, Южна Америка и Карибите. Това трябва да се помни за туристите, които отиват на почивка в горещи страни. В някои страни заболяването е толкова често, че всички деца се разболяват преди десетгодишна възраст. Територията на ОНД се отнася до страни със среден риск от инфекция – 20-50 случая на 100 хил. души. Тук се отбелязва сезонното нарастване на заболеваемостта през август до началото на септември.

История. Хепатит А е известен още от древността като „иктерична болест“. Големи епидемии са избухвали по време на войните, когато човешките маси са се озовали в условия на нехигиенични условия, така че хепатитът тогава е бил наречен „жълтеница на окопите“. Лекарите отдавна свързват заболяването само с обструкция на жлъчните пътища. През 1888 г., Сергей Петрович Боткин (1832-89) излага хипотезата, че болестта е от инфекциозен характер, затова по-късно тя е кръстена на него.

Хепатитният вирус е открит едва през 70-те години на ХХ век. Тогава се е появила възможност да се създаде ваксина, която предпазва от инфекцията.

Свойства на вируса на хепатит А

Вирусът на хепатит А или HAV принадлежи към семейството на пикорнавирусите (от италианския „малък“). Това наистина се различава от другите патогени в много малки размери – 27-30 нм.

Структура. Вирусът има кръгла сферична форма и представлява една верига от РНК, капсулирана в протеинова обвивка – капсид.

HAV има 1 серотип (разновидност). Следователно, след прехвърляне на болест в кръвта, антителата остават към нея и в случай на повторна инфекция болестта не се развива.

Стабилност във външната среда. Въпреки факта, че вирусът няма черупка, той се запазва достатъчно дълго във външна среда:

 • при стоене в суха среда върху битови стоки – до 7 дни;
 • във влажна среда и върху хранителни продукти за 3-10 месеца;
 • когато се нагрява до 60 ° C, може да издържи до 12 часа;
 • когато се замразява под -20 ° C, оцелява години наред.

Вирусът се неутрализира чрез кипене за повече от 5 минути или в разтвори на дезинфектанти: белина, калиев перманганат, хлорамин Т, формалин. Предвид стабилността на вируса, дезинфекцията в помещенията, където пациентът трябва да бъде лекуван се извършва особено внимателно.

Жизнен цикъл на HAV. С храната вирусът попада върху лигавицата на устата и червата. Оттам той прониква в кръвта и в черния дроб.

От влизането на вируса в тялото преди проявата на болестта минават от 7 дни до 7 седмици. В повечето случаи инкубационният период трае 14-28 дни.

Освен това вирусът прониква в чернодробните клетки – хепатоцити. Как той се справя с това все още не е установено. Там той излиза от обвивката и се вгражда в рибозомите на клетките. Той преустройва работата на тези органели (структура на клетката) по такъв начин, че да създава нови копия на вируса – вириони. Нови вируси с жлъчката влизат в червата и се екскретират с фекалиите. Засегнатите чернодробни клетки изчезват и умират, а вирусът се придвижва до съседни хепатоцити. Този процес продължава, докато тялото развие достатъчно антитела, които ще унищожат вирусите.

Симптоми.

От гледна точка на епидемологията, инкубационният период е най-опасният, тъй като болният е заразоносител, но той все още не знае за това. Поради тази причина Хепатит А се счита за опасна болест.

Следващият етап на заболяването е продромален. Човекът е напълно заразен. Проявите на продромалния етап на хепатит А са следните:

 • заболяването започва остро с повишаване на телесната температура до 38-40 ° С, което се забелязва поне 3 дни;
 • първите признаци на хепатит А включват зачервяване на гърлото, главоболие, леко запушване а носа със секрети;
 • гадене, понижен апетит, възможно е повръщане, но в редки случаи;
 • възможно е също появата на болки в стомаха или чувство на дискомфорт;
 • близо 2 дни по-късно урината потъмнява, много хора я определят като аналогия с цвета на тъмната бира или светлия чай, изпражненията стават течни и безцветни;
 • през този период на хепатит А далакът и черният дроб се увеличават и стават болезнени на палпация.

В самото начало периодът на продрома прилича на респираторна инфекция, и само в края преди разгара ѝ стават по-ясни.

Тест за хепатит А

Тест за хепатит А

До 2 месеца протича този етап, а при типичното протичане, диагнозата почти никога не предизвика въпроси. Слабото протичане на заболяването изглежда приблизително както следва:

 • Такъв хепатит А се появява като жълтеница: започва в момент на затихване или снижение на температурата на тялото до субфебрилни цифри, склерата и устната лигавица стават жълти след това кожата. Важна подробност – степента на пожълтяване на кожата съответства на тежестта на заболяването.
 • Всички симптоми на диспепсия като гадене, болки в стомаха, повръщане, се запазват и развиват в случай на тежко протичане на хепатит А.
 • Болки възникват още и в дясното подребрие, което значително се усилва след хранене, особено при грешки в диетата – мазна  люта храна, алкохол.
 • Нараства общата слабост, появява се летаргия, прогресира умората, което е свързано с нарушена функция на черния дроб и увреждане на клетките му (хепатоцити).
 • Как още се проявява хепатит А? Понижават се артериалното налягане и  сърдечната честота, езикът става обложен и с налепи по него, а черният дроб се увеличава.
 • Увеличава се и слезката в почти 30% от случаите.
 • Типичните симптоми на инфекциозно заболяване са жълтеница, увеличение на черния дроб, и диспептични симптоми.

Особености на протичането на болестта при деца и възрастни.

При възрастните и децата понякога заболяването възниква при някои характеристики, които зависят от имунитета и то самия орган.

С какво се отличава хепатит А при децата?

Най-често децата на от 3 до 12годишна възраст са болни, особено тези, които са в организирани детски групи: в детски ясли, училища и интернати.

Малките деца до една година в повечето случаи съхраняват майчиния имунитет или пасивен имунитет.

Симптомите на хепатит А при децата са следните: изразена интоксикация, увеличава се размерът на черния дроб забележимо не само при палпация, но и зрително, като правило при средна тежест на протичане на заболяването.

Продължително протичане на заболяването се случва само в 3% от случаите.

Какви признаци на хепатит А у децата се появяват в по-ранна възраст? Децата стават нервни, хленчещи, отказват да се хранят, не спят добре, често повръщат храната след ядене, не дават да ги преглеждат, тъй като при палпация и боли коремът, на фона на основното заболяване се обострят хроническите инфекции и често се присъединяват нови.

Как протича хепатит А при възрастните? Средната степен на тежест на болестта напълно съответства на описаната по-горе клинична картина. Лекото по тежест протичане само малко се отличава.

За повечето възрастни на 35 – 40 години се образува активен имунитет, понякога той е свързан с латентна инфекция.

Агресивно и дългосрочно протичат смесените инфекции, например, ако едно лице е заразено с хепатит А и В едновременно.

Симптомите на хепатит А при възрастните са разнообразни – температурата в началото може да нарастне или да се увеличи рязко, получават се изразени диспептични явления: дискомфорт в областта на стомаха, гадене, повтарящо се повръщане, а пожълтяване на склерата и кожата могат да се появят при лека форма.

С възрастта се увеличава вероятността от летален изход от болестта, при пациенти над 50 години броят на такива усложнения в 4 пъти превишават смъртността в детската възраст.

В самото начало на активното проявление хепатит А наподобява повече заболяванията на дихателните пътища, затова по време на продължителна инфекция, диагнозата трябва да бъде направена допълнително.

Симптоми на хепатит А

Симптом Механизмът на развитие Как се проявява външно или при диагностициране
Преджълтеничният период трае 3-7 дни
В края на инкубационния период се появяват признаци на обща интоксикация. Продуктите от разпадане на чернодробните клетки отравят тялото на пациента, включително и нервната система. Недомогване, умора, летаргия, загуба на апетит.
Увеличаване на температурата. В първите дни на заболяването при 50% от пациентите. Реакцията на имунната система при наличието на вируса в кръвта. Втрисане , треска, температура до 38-39 ° С.
Периодът на жълтеницата трае 2-4 седмици
Жълтеницата се проявява на 5-10-ия ден от началото на заболяването В кръвта се натрупва жлъчен пигмент билирубин. Това е продукт на разпадането на червените кръвни клетки в черния дроб. Обикновено пигментът се свързва с кръвните протеини. Но когато функцията на черния дроб е нарушена, тя не може да го изпрати до жлъчката, и билирубинът се връща в кръвта. На първо място, лигавицата на мембраната под езика и склерата на очите стават жълти, след което кожата придобива жълт, шафранов цвят. Това се случва, когато концентрацията на билирубин в кръвта надвишава 200-400 мг/л. При появата на жълтеница температурата се нормализира.
Потъмняване на урината. Излишният билирубин и уробилин от кръвта се екскретират през бъбреците с урината. Урината придобива цвета на тъмната бира, пени се.
Обезцветяване на изпражненията. При хепатит се намалява постъпването на стеркобилин от жлъчката в стомаха. Това е пигмент от унищожени червени кръвни клетки, които оцветяват изпражненията. В преджълтеничния период изпражненията постепенно се обезцветяват стават петнисти, след това напълно се обезцветяват.
Болка в дясното подребрие. Вирусите поразяват чернодробните клетки и причиняват тяхната смърт, развива се оток. Черният дроб увеличава размера си и разтяга чувствителната капсула. Усещането за разтягане, болка и тежест в десния хипохондриум. Черният дроб е разширен, при палпиране пациентът има болезнено усещане.
Увеличен далак. Той се свързва с имунния отговор към инфекцията и подобрения клирънс (степен на очистване) от токсини. При палпиране, далакът се усеща, че е разширен.
Диспептични явления. Проблемите с храносмилането са свързани с нарушена чернодробна функция. Жлъчката застоява в жлъчния мехур и не навлиза в червата в достатъчни количества. Гадене, повръщане, тежест в стомаха, оригване, подуване на корема, запек.
Болка в мускулите и ставите. Болките се свързват с натрупването на токсини, причинени от смъртта на вирусите и чернодробните клетки. Болки в тялото и мускулите.
Сърбеж по кожата. Увеличаване на нивото на жлъчните киселини в кръвта води до тяхното натрупване в кожата и алергична реакция. Сухота на кожата, която е придружена от сърбеж.
Периодът на възстановяване продължава от 1 седмица до 6 месеца.
Симптомите постепенно отслабват, функцията на черния дроб се възстановява.

Ваксина за хепатит А.

Ваксинирането е насочено към намаляване на податливостта към вируса.

Човешкият имуноглобулин е нормален. Препаратът се прилага интравенозно на капки за хора, живеещи в същия апартамент с болния човек. Лекарството съдържа готови донорни антитела срещу хепатит А и други инфекции. Неговото използване няколко пъти намалява риска от заболяване.

Ваксината срещу хепатит А е смес от неутрализирани пречистени вируси. В отговор на въвеждането на ваксината, тялото произвежда специфични антитела. Ето защо, ако възникне инфекция, болестта не се развива – антителата бързо неутрализират вирусите.

Ваксината не е включена в списъка на задължителните ваксини заради скъпите разходи.

Въвеждането ѝ се препоръчва за хора в рисковата група:

 • пътници, заминаващи за държави с ниско ниво на хигиена;
 • военнослужещи, които остават на терена дълго време;
 • хората в бежанските лагери и на други места, където е невъзможно да се спазват хигиенните правила поради липса на водоснабдяване и канализация;
 • медицински персонал;
 • работници на предприятия от хранително-вкусовата промишленост.

Имунизацията се извършва на хора в риск.

Според епидемиологичните показания, всички лица в огнищата на инфекцията се ваксинират, които са в контакт с болните.

От скоро ваксината се прилага и на деца живеещи в страни с висок процент на заболеваемост.

Лекарството се инжектира два пъти интрамускулно в делтоидния мускул. Реваксинацията се извършва не по-рано от един месец след първата инжекция на ваксината. Такава схема осигурява пълна защита срещу болестта за най-малко 20 години.

Ваксинирането срещу хепатит А се извършва от следните ваксини:

 • Алгавак М, произвеен в Русия, е разрешен за всички възрастни и деца на възраст от 3 години;
 • Havrix 720 и Havrix 1440 за деца и възрастни съответно, производство са на Smith Claim Bichem Великобритания;
 • Avaksim за деца от 2 години, Avaksim 80 за деца от година до 15 години, Avaksim 160 за деца от 16 години, това е френска ваксина за различни възрастови групи;
 • Ваксината Vakta произведена в САЩ.

Заразяване.

Механизмът на предаване на хепатит А е фекално-орален

Механизмът на предаване на хепатит А е фекално-орален

Причини за хепатит А

Механизмът на предаване е фекално-орален.

Болен човек изхвърля огромно количество вируси в околната среда с изпражненията. Те могат да влязат във водата, храната, битовите стоки. Ако патогенът попадне в устата на здрав човек, податлив на инфекции, тогава се развива хепатит.

Може да се заразите с хепатит А в следните ситуации:

Къпане и плуване в замърсени басейни и водоеми. Вирусът влиза в устата със сладководна и морска вода.

Хранене със заразена храна. Често това са плодове, за торенето на които са използвани човешки изпражнения.

Хранене със сурови молюски и миди от замърсени водоеми, върху които патогенът може да се съхранява дълго време.

При използване на слабо пречистена вода. Замърсената вода е опасна не само да се пие, но и когато се ползва за миене на съдовете и ръцете.

Когато живеете заедно с пациента, инфекцията се получава чрез домакински предмети, дръжки на вратите, кърпи, играчки.

При сексуален контакт с пациента. Този начин на предаване е особено често срещан сред хомосексуалистите.

Когато се инжектира интравенозно с нестерилна спринцовка. Вирусът циркулира в кръвта и преминава през иглата от един човек на друг.

Рискови фактори за хепатит А:

 • неспазване на правилата за лична хигиена;
 • престой в места с голяма концентрация на хора: интернати, казарми;
 • пребиваване в условия, където няма водоснабдяване и канализация: бежански лагери, полеви лагери за военнослужещи;
 • пътувания до райони с висока честота без предварителна ваксинация;
 • живеещи с човек с хепатит А;
 • липса на достъп до безопасна питейна вода.

Лечение.

Няма специфично лекарство за хепатит А. Терапията е насочена към елиминиране на симптомите, премахване на интоксикацията и бързото възстановяване на нормалната чернодробна функция.

Група лекарствени препарати Механизъм на терапевтично действие Представители Как се приемат
Витамини Намаляват съдовата пропускливост, снижават отока на чернодробната тъкан, увеличават устойчивостта на организма към вируса. Аскорутин, Ундевит, Аевит По 1 таблетка 3 пъти на ден.
Хепатопротектори Ускоряват възстановяването и разделянето на увредените чернодробни клетки. Осигуряват структурни елементи, необходими за изграждането на хепатоцитните клетъчни мембрани. Есенциале, Карсил, Хепатофалк По 1-2 капсули 3 пъти на ден.
Хелатори За отстраняването на токсините от червата и премахване на подуването на корема. Смекта, Полифепан 2 часа след всяко хранене.
Ензимни препарати. При средни и тежки форми. Подпомагат разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати и ускорено усвояване на храната в червата. Креон, Мезим-Форте, Панкреатин, Фестал, Ензистал, Пансинорм. По време на всяко хранене по 1-2 таблетки.
Глюкокортикоиди. При рязко влошаване на състоянието. Те имат противовъзпалителен антиалергичен ефект, намаляват атаката на имунитетните клетки ( лимфоцити и левкоцити) върху увредените чернодробни клетки. Преднизолон, Метилпреднизолон. 60 мг / ден орално или 120 мг / ден интрамускулно за 3 дни.
Имуномодулатори Подобряват работата на имунитета.Стимулират производството на антитела за борба с вируса на хепатит А. Тималин, Тимоген Въвеждат се интрамускулно по 5-20 мг на ден за 3-10 дни.
Т-активин Подкожно се инжектира 1 мл от 0,01% разтвор за 5-14 дни.
Разтвори за дезонтоксификация Свързва токсините, които циркулират в кръвта, и поощряват бързото им отделяне в урината. Гемодез, Геополиглюкин Интравенозно на капки 300-500 мл на ден.
Препарати за хологване (увеличават отделянето на секрети от жлъчката). Премахване на стагнацията на жлъчката в черния дроб, насърчаване на нейното пречистване и подобряване на храносмилането. Сорбитол, Магнезиев сулфат 1 чаена лъжичка лекарство, за да се разтвори в чаша топла преварена вода и да се пие за през нощта.

В момента лекарите се опитват да изоставят ненужните лекарства, като определят само необходимия минимум за елиминиране на симптомите.

Необходима ли е хоспитализация за лечение на хепатит А? В случай на хепатит А, ю е необходимо хоспитализиране в отдела за инфекциозни заболявания:

 • при сложни форми на хепатит А;
 • със съвместен ход на болестта и друг хепатит;
 • с алкохолно увреждане на черния дроб;
 • при пациенти в старческа възраст и деца под 1 година;
 • при отслабени пациенти с тежки съпътстващи заболявания.

Терапията за инфекциозни чернодробни заболявания включва преди всичко спазването на режим. Пълноценният сън, ходенето на открито и дневния сън е норма за пациентите с хепатит А.

При интоксикация значително се увеличава температурата, болният се изпраща в отдела на инфекциозна болница и с провежда с него детоксикационна терапия.

Трябва да му се дават витамини, за да се стимулират метаболитните процеси.

За да се предпазят чернодробните клетки от вредните ефекти на вируса на хепатит А, се провежда курс на терапия с препарати с урзедеоксихолична киселина.

Останалото лечение е симптоматично – в зависимост от използваните индикации холеретични лекарства, болкоуспокояващи.

Пациентите с хепатит А са изолирани за 30 дни, а карантината за хепатит А лица за контакт е не по-малко от 35 дни.

Правила за хигиена за предотвратяване на заразата:

 • измийте добре ръцете си след използване на тоалетната;
 • пийте само преварена вода;
 • измивайте зеленчуците и плодовете;
 • не плувайте в езера, които могат да бъдат замърсени от канализацията;
 • трябва добре да се вари и приготвят храните, които са за готвене.

Дейности по отношение на лицата за контакт

За да се предотврати разпространението на инфекцията, здравните работници наблюдават хората, които са били в контакт с пациентите:

 • Карантината в групите и детските колективи е за период от 35 дни от момента на изолиране на последния човек, който се е разболял.
 • Наблюдават се всички хора контактували с болните. Проверява се дали има жълтеникавост върху лигавиците и склерата, независимо дали черният дроб е увеличен. Когато се появят грипоподобни симптоми, те трябва да бъдат изолирани.
 • За хората боли в контакт с болните трябва да се прави кръвен тест за наличие на специфични антитела срещу вируса на хепатит А (IgG).

Хепатит А се счита за сравнително доброкачествено заболяване, но изисква сериозно отношение и лечение. В противен случай последствията му могат да се усещат за месеци и години.

Диета при хепатит А.

При лечението на хепатит А се препоръчва диета 5

При лечението на хепатит А се препоръчва диета 5

При лечението на хепатит А се препоръчва диета 5. В борбата срещу инфекциите, терапевтичното хранене играе голяма роля. С него се намалява натоварването на черния дроб и се предпазват клетките. Препоръчва се да се яде на малки порции 4-6 пъти на ден.

Позволени продукти за хепатит А:

 • млечни продукти: нискомаслена извара, кефир, кисело мляко, нискомаслена сметана;
 • постно месо: говеждо, пилешко;
 • месни продукти: кюфтета със сос, колбаси и варени колбаси от говеждо месо;
 • постна риба: щука, костур, шаран, мерлуза, полок;
 • зеленчуци: картофи, тиквички, карфиол, краставици, цвекло, моркови, зеле, домати;
 • гарнитури: зърнени храни (с изключение на боб и перлен ечемик), макаронени изделия;
 • супи, нискомаслен зеленчук, млечни продукти с добавка на зърнени храни;
 • хляб вчерашен, сухари;
 • яйца: омлет от протеини, 1 яйце меко сварено на ден;
 • десерти: мус, желе, кисели, мармалад, мармалад, пастил, бисквитки, мед, домашни конфитюри от сушени плодове;
 • мазнини: масло 5-10 г, растителни масла до 30-40 г;
 • напитки: черен чай, билков чай, компоти, сокове, плодов чай, отвара от дива роза, кафе с мляко, алкална минерална вода, 5% глюкозен разтвор.
 • препарати за рехидратиране за възстановяване на електролитния баланс препоръчани Регидрон, Хумана електролит, Хидровит форте.

Изключете от диетата:

 • пържени и пушени ястия;
 • консервирана риба, месо, зеленчук;
 • месо от мастни сортове: свинско, гъска, патица;
 • мазна риба: есетра, главоч, пикантна херинга, хайвер;
 • мазнини: сланина, свинска мас, маргарин;
 • печени сладкиши и тестени сладкиши, пресен хляб;
 • мастни млечни продукти: пълномаслено мляко, сметана, мазни извара, осолено сирене
 • супи с концентрирано месо, рибен бульон, кисела зелева супа;
 • зеленчуци : репички, ряпа, кисело зеле, киселец, лук, магданоз, кисели краставички, гъби;
 • десерти: сладолед, шоколад, продукти със сметана, сладкиши, десерти на пара;
 • напитки: силно кафе, какао, газирани напитки, алкохол.

Диетите трябва да се спазват по време на заболяването и за 3-6 месеца след възстановяване. Ограничението на мазнините и простите въглехидрати могат да предотвратят мастната дегенерация на черния дроб. Лесните за асимилира ястия и частичната храна допринася за по-добро изтичане на жлъчката и нормализиране на храносмилането.

Много е важно да се придържате към режима на пиене. За да елиминирате токсините, трябва да консумирате поне 2 литра чиста вода, с изключение на газираната.

Инкубационен период за хепатит А.

Има няколко варианта на протичане на хепатит А. Болестта може да се започне с типична клиническа картина и да бъде без симптоми.

В развитието на болестта се разграничават няколко етапа в случай на очевидни симптоми.

Инкубационният период на вирусния хепатит А започва от времето, когато патогенът попадне в човешкото тяло и до момента на първоначалните прояви. Той може да продължи от 1 до 7 седмици, но обикновено е  21-28 дни.

Периодът на продрома (ранните признаци и симптоми) е с продължителност 7 дни, понякога 3 седмици. Симптомите наподобяват началото на вирусно заболяване на горните дихателни пътища.

Проявата на заболяването или периодът на познати клинични типични симптоми продължават 2 или 3 седмици, но в някои случаи отнема 2 месеца.

Следва реконвалесценция (период на пълно оздравяване) или възстановяване.

След като човек преживее инфекцията, в тялото му се образува имунитет, който е постоянен за през целия му живот. Възможно ли е той да се разболее повторно от болестта? Такава възможност се изключва, тъй като след трансфера на болестта, тялото произвежда клетки, които предпазват от повторна инфекция.

Още за хепатит А – ТУК.

Вирусен хепатит А.

За разлика от другите видове хепатити, заболяването хепатит А е най-леко и повечето болни оздравяват без последици в 90% от случаите, но са възможни усложнения и смъртни случаи

За разлика от другите видове хепатити, заболяването хепатит А е най-леко и повечето болни оздравяват без последици в 90% от случаите, но са възможни усложнения и смъртни случаи

Както казахме по-горе понятието ”хепатит“ е общо и означава възпаление на човешкия черен дроб. От него не боледуват животните, а само хората. Възпалението може да се получи в следствие на вирусна инфекция, употребата на определени лекарства, прекомерна пиене на алкохол, контакт с някои отрови, химикали или като последица от нарушение в имунната ни система.

Хепатит А е възпаление на органа, но от вирусна инфекция, която е в състояние да разболее черния дроб и да го увреди. В сравнение с другите видове вирусен хепатит, коментираният хепатит А протича обикновено леко до умерено и с не голяма продължителност. Неговата отличителна черта е, че като правило не продължава дълго е с по-кратък период на време, без да изпитва болният постоянни периоди на кризи и отшумяване. Черният дроб въпреки възпалението му, в повечето случаи оздравява и напълно се възстановява без трайни последствия.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *