Хепатит Б – тихият убиец – какво представлява и как се лекува

Инфекцията на черния дроб от вируса на хепатит Б се лекува трудно. В някои случаи болестта преминава сама, но минава в латентна форма

Съдържание на статията:

Хепатит Б. Симптоми. Инкубационен период. Изследвания за хепатит Б. Заразяване. Лечение. Ваксина. Хроничен хепатит Б. Хепатит Б и бременност. Носител на хепатит Б. Диета. Вирусен хепатит Б. Предаване на хепатит Б.

Хепатит Б.

В съвременната медицинска практика доста често се регистрират заболели хора с хроничен хепатит Б. Какви са прогнозите и колко живеят с него пациентите? Обикновено какви симптоми се наблюдават при това заболяване? Не малко хора имат интерес да им получат отговори на подобни въпроси, по причина, че тази болест е сред една от най-разпространените в наше време на планетата. С ненавременна диагноза освен това и липса на правилно лечение, хепатитът, който понякога е наричан ”тихият убиец”, често завършва с летален изход за болния.

Хепатит Б (В) е вирусна инфекция, която засяга предимно черния дроб и води до хронична прогресивна форма на заболяването. Носителят на вируса може да развие цироза и рак на черния дроб. След като човек се излекува от това заболяване, той развива постоянен имунитет през целия живот, както е при хепатит А. Но е възможно да се премести острата форма в хронична и да прогресира.

Вирусът на хепатит Б (HBV) е главният виновник за появата на хепатит Б. Той се предава сексуално и чрез кръвта (с трансфузия на заразена кръв, използване на нестерилни спринцовки и др.). От по-важните симптоми на хепатит Б са слабост, гадене, остри болки, болка в десния хипохондриум, потъмняване на урината, жълтеница и обезцветяване на изпражненията. Диагнозата на хепатит Б се основава на серологичен кръвен тест, който може да идентифицира маркерите на хепатит Б.

Опасната болест протича с остра и хронична форма, лечението зависи от коя от тях боледува човек. Към лечението на острия вариант се включва спазване на диета и поддържаща терапия (лечение на симптомите). Лечението на хроничния хепатит Б, освен предписаната диета и поддържащата терапия, понякога включва употребата и на антивирусни лекарства. Как се предава вирусът на хепатит Б? Източници на вируса са хора, които са заболели от заразната болест или носители на неговия вирус (т.е. здрави хора с вируса в кръвта).

Черен дроб болен от хепатит Б

Черен дроб болен от хепатит Б

Хепатит Б вирусът се предава много лесно чрез кръвта. Обикновено това става чрез игли на спринцовки, ако след еднократна употреба те не са стерилизирани. Вирусът се съхранява за продължително време в най-малките кръвни частици, и при липса на необходимата стерилизация на използваните медицински инструменти и други като пиърсинги и режещи битови средства (например ножици, бръсначи, комплекти за маникюр) може без затруднение да се предава на здрави хора, които употребяват тези инструменти. В допълнение неговият вирус се секретира в спермата, така че ”тихият убиец” хепатит Б се причислява до полово предавани болести ( STD ).

Какви рискови фактори има за хепатит Б? Той се среща най-често сред хора на възраст от 15 до 30 години, но по-рядко при възрастни хора и деца. За заболяването има висок риск в следните групи хора:

 • Хора, които често посещават зъболекарски кабинети;
 • Хората, които често посещават салони за маникюр, фризьорски салони, татуировки и пиърсинг;
 • Наркомани, използващи инжектиращи лекарства;
 • При хора, които често прибягват до употребата на инжекционни лекарства, кръвопреливане и „изкуствен бъбрек“, преминаващи през апарата за хемодиализа;
 • При хора, които имат повече сексуални връзки, и при хомосексуалистите;
 • При хора, живеещи с болни от хепатит Б.

Рискът за заболяване от хепатит след заразяване е значително намален след ваксинация срещу него. След колко време след инфекцията започва да се проявява болестта? Инкубационният период (от момента на инфекцията до появата на симптомите) на хепатит Б е 12 седмици средно, но са възможни вариации от 2 до 6 месеца.

Какво се случва след инфекцията в тялото? След като  вирусът на хепатит Б навлезе в кръвта, той се придвижва в чернодробните клетки (хепатоцити) и влиза в тях. При хепатоцитите вирусът се репликира с последващо освобождаване на нови вируси и изземване на все нови клетки. След репликацията, ДНК областите на вируса се вмъкват в ДНК на хепатоцитите, като по този начин се променят техните идентификационни белези. Имунната система възприема променените хепатоцити като чужди и започва според предназначението си да се бори с тях. Синтезираните антитела за унищожаване на хепатоцитите, започват да унищожават чернодробните клетки, което като последствие причинява възпаление на черния дроб и прояви на хепатит.

Симптоми.

Симптоми и често забележими признаци на опасния хепатит Б. Известно време след заразяване с болестта може да се наблюдават следните симптоми:

 • Слабост, повишена умора;
 • Повишена температура (до 39 градуса по Целзий), втрисане, болка в ставите;
 • Гадене, повръщане, намален апетит или без него, изсветляване на изпражненията;
 • Затъмняване на урината (цвят на силен чай), пяна в урината;
 • Болка, дискомфорт, тежест в десния хипохондриум;
 • Жълтеница (появата на жълт цвят на кожата на тялото, склерата на очите и лигавицата на устата).

Всички посочени симптоми не могат да докажат развитие на хепатит Б, тъй като те се появяват в почти всяка друга негова форма. Появата на горепосочените симптоми трябва само да накара лекарят да предпише специални тестове, за да направи правилната диагноза.

Други прояви на хепатит

Хроничната му форма е заболяване, при което чернодробните клетки са подложени на унищожение. Органът обаче след време може да се възстанови, след оздравяването. Когато е нарушено нормалното функциониране на важния орган, обикновено се засяга дейността на целия организъм. На фона на болестта например, често се случват силни промени в кръвта в нивото на хормоните.

Може да се развие персистираща артериална хипертония, пурпура, артралгия, полиневропатия. При много пациенти се засягат мускулни, очни, ендокринни жлези, които могат да са съпътствани от аменорея, нарушения на щитовидната жлеза и совен това от захарния диабет. От заболяването на хепатит се стига до усложненията и злокачествената клетъчна дегенерация.

Инкубационен период.

Инкубационният период на опасния вирусен хепатит Б варира в доста широки граници, интервалът от момента на инфекцията до развитието на болестните симптоми може да е в границите от 30 до 180 дни. Затова понякога се нарича ”тихият убиец”, защото този период е голям. Често е невъзможно да се оцени инкубационният период на хроничната форма.

Изследвания за хепатит Б.

Ако човек е установил симптоми, които показват развитието на форма на хепатит В, или има причина да вярва, че може да се зарази с това заболяване, той трябва спешно да посети медицинско заведение. По време на приема, специалистът ще проведе изследване, като използва метода на палпацията, за да изследва черния дроб и да събере анамнеза за болестта.

За потвърждаването или опровергаването на основната диагноза ще помогне лабораторното изследване на кръвта и урината.

Какво да направите, ако подозирате вирусен хепатит Б? Когато се появят симптоми, които ви позволяват да подозирате хепатит, незабавно трябва да посетите лекар. Той ще предпише всички необходими изследвания, за да установи правилната диагноза. За да се установи вирусният хепатит Б, трябва да се направи кръвен серологичен тест. Присъствието в кръвния ДНК анализ на антигени на вируса на коментирания хепатит Б В (HBsAg, HBeAg) и наличието на антитела съответно срещу тези антигени (анти-HBs IgM, анти-НВе) доказва развитието на хепатит Б.

Анализът на кръвта за присъствие на HBsAg (това е австралийски антиген, който показва заболяване от хепатит В) може да покаже положителен резултат не по-рано от седем дни след инфекцията (най-често след 4 седмици). При положение, че не се открият антигени на вируса в кръвта, но присъстват антитела, се казва, че пациентът е имал хепатит Б преди или е бил ваксиниран срещу болестта. Един лекар може да назначи необходимите тестове за определяне на вида на хепатита, етапа на развитието и усложненията, които са възникнали. Въз основа на резултатите, лекарят ще състави режим на лечение.

Заразяване.

Рискът от заразяване с опасният вирус на хепатит Б се появява, когато посешавате:

 • козметични салони;
 • процедури на маникюр;
 • педикюр;
 • татуиране, татуиране или пиърсинг, ако инструментите не са достатъчно стерилни.

Методът на предаване на хепатит В по време на раждане се понася от детето от майката. За да се намали рискът от по-нататъшна инфекция, бебето се ваксинира. Болестта може да се прояви в бъдеще.

При контакт с кожата, както и със слизестите мембрани, здрави с всякакви течности за пациента, вероятността от инфекция не е много висока, което показва, че вирусът на хепатит В практически не се разпространява в ежедневието. Малките рани по кожата увеличават риска от инфекция няколко пъти. Течностите на пациента са опасни дори и в сухо състояние!

Вирусът се предава чрез слюнка, така че има шанс за заразяване и чрез целувка, ако здравият партньор има микротравми, зъбни проблеми и вендуза, придружени от кървене.

Рискова група

Специалистът бързо ще определи как е предаден вирусът на хепатит В, като открива обхвата и начина на живот на диагностицирания човек.

Обекти на инфекция с вируса:

 • Хепатит Б се предава от човек, който практикува хомосексуален и несериозен сексуален контакт;
 • Здравни работници;
 • Наркомани;
 • Лица, които изпълняват присъдите си в затворнически институции;
 • Пациенти на хемодиализа;
 • При кръвопреливане;
 • Деца родени от заразени с вируса майки;
 • Членовете на семейството са заразени.
 • Туристите, които са избрали туристическа дестинация в ендемични райони.

Лечение.

Как се лекува хепатит Б?

При хроничен хепатит се изисква понякога антивирусно лечение. Хроничният хепатит В се проявява циклично: стъпка репликация (възпроизвеждане) на вируса се заменя с ремисия (вирусът интегрира своето ДНК в генома на чернодробна клетка). Антивирусното лечение на тази форма на хепатит е от полза само по време на репликацията на вируса. Определете стадия на заболяването и установете, че периодът на репликация е възможен само при серологичен кръвен тест.

Използваните антивирусни лекарства за лечение на хепатит Б, включват ламивудин, алфа-интерферон и няколко други. Алфа интерферонът е с широк спектър на действие: потиска възпроизвеждането (репликацията) на вируса на хепатит Б, помага защитните ни сили да станат по-силни, стимулира имунната ни система и действа за предотвратяване на рака на черния дроб.

Ламивудин потиска също репликацията на хепатитния вирус, като възпрепятства възпроизвеждането му. По правило, при лечението на болестта, ламивудин и интерферон-алфа се комбинират в различни схеми. Изборът на тази или онази схема на лечение зависи от отделните показатели и е за лекуващия лекар. Пациентът трябва да бъде под наблюдението на лекар по време на лечението, тъй като понякога антивирусните лекарства дават странични ефекти, които могат да бъдат открити само от експерт на ранен етап. Към антивирусното лечение в допълнение, на пациентите с хроничен хепатит Б се предписва също диета и поддържаща терапия.

Лекува ли се хепатит Б?

Лечението на хроничен хепатит Б не е кратък процес, който като правило продължава повече от година. Антивирусното лечение на пациент с хроничен хепатит Б не се изисква, ако кръвната картина не се промени съществено (това се определя от лекар). В такива случаи се нуждаете от периодично посещение на лекар, за да контролирате развитието на болестта. При лечението, ламивудин и интерферон-алфа се комбинират в различни схеми.

Лечение на остър хепатит Б

В по-леки форми на хепатит Б се определя лека диета, накъсана диета – 5-6 пъти дневно, полупостелен режим (позволено е на пациента да става от леглото за хранене, ходене до тоалетна, хигиена).

При хепатит с умерена тежест се предписва интравенозно капково инжектиране на разтвори за детоксикация. Хепатопротектори – лекарства, които са предназначени да предпазят чернодробните клетки от разрушаване, витамини, сорбенти – лекарства, които отстраняват токсините от тялото и са свързани с лечението.

В случай на тежък хепатит Б, пациентът се прехвърля в интензивното отделение, където се извършва симптоматично лечение в зависимост от състоянието.

Рехабилитационният период – възстановяване след остро увреждане от вируси черен дроб – при всеки пациент възниква по различни начини. Някой е излекуван след няколко седмици, някой може да се нуждае от 4-6 месеца, за да подобри здравето си.

Обикновено прогнозите за остър хепатит Б са благоприятни: пълното възстановяване на заболяването е завършено при 90% от пациентите.

В 5-10% от случаите, при запазване на HBsAg в тялото развиват хронична форма на заболяването, свързано с повишен риск от усложнения (цироза, хепатоцелуларен карцином, неподвижност на жлъчния мехур, на сфинктера на Оди).

Интересно е, че преходът към хроничната форма на заболяването е по-характерен за хепатит с лека тежест (без жълтеница, с латентен поток).

Как се лекува хронична форма на хепатит В?

Когато се диагностицира хроничен хепатит В, лечението е сложно:

 • лекарства с антивирусен ефект, като ламевудин, адефовир и други;
 • предписват се лекарства, които инхибират растежа на склерозата на черния дроб, т.е. интерферони;
 • имуномодулаторите също са необходими, които нормализират имунните отговори на тялото на пациента;
 • важни хепатопротектори, които помагат на черния дроб да се бори на клетъчно ниво;
 • не можете да се лекувате без витамини и минерали.

Също така на пациентите се препоръчва всеки ден да пият много вода, за да детоксикират организма.

В зависимост от тежестта на заболяването, терапията може да се извършва както извънболнично, така и за постоянно. Решението за това дали пациентът трябва да бъде хоспитализиран или не, лекарят взема индивидуално в зависимост от клиничните прояви и тежестта на обостряне на хепатита.

За пациенти, които са били диагностицирани с хепатит Б, има няколко възможности за развитие на събития:

 • човек претърпява сложна терапия и се освобождава от вирусната инфекция, като придобива стабилен имунитет към това заболяване;
 • при пациенти с острата форма на хепатит Б, той може да премине в хронична форма, което може да бъде придружено от сериозни усложнения за организма;
 • пациентът след лечението става носител на антигена на хепатит Б, който от десетилетия няма да му причини безпокойство;
 • в продължение на 20 години този вирус може да присъства в кръвта на пациента без видими клинични прояви;
 • пациент, който не е отправил своевременно искане към медицинска институция, развива цироза или рак на черния дроб, което изисква спешна хирургическа интервенция.

След завършване на лечението в кръвта на отделни хора в продължение на много години, се развие антигенът на вируса. Тези хора стават носители на тази инфекция и трябва систематично да бъдат изследвани, както и по всякакъв начин да правят тестове.

Възможно ли е болният да се възстанови от хепатита? 

Пълното излекуване на хроничен хепатит В според лекарите е възможно, при условие че лечението и поведението на пациента са правилни (спазване на диета, индикации за лекар и мерки за предпазване от хепатит). Понякога всички симптоми на хепатит изчезват след лечението, кръвните тестове се връщат към нормалното, но антигена на вируса на хепатит В (австралийски антиген) остава да циркулира в кръвта за продължително време дори за десетки години. В такова състояние човекът се нарича носител на хепатит В.

Прогноза

Острият вирусен хепатит рядко води до смъртоносен резултат. Прогнозата се влошава при смесени инфекции с вируси на хепатит С, D, наличие на съпътстващи хронични заболявания на хепатобилиарната система, фулминантен ход на заболяването.

В хронична форма пациентите умират след няколко десетилетия от началото на заболяването в резултат на развитието на първичен рак или цироза на черния дроб.

Ваксина.

Каква е профилактиката за хепатит В? 

За да се предпазим от хепатит Б, препоръчително е всяко лице да бъде ваксинирано. Ваксината срещу хепатит Б е фрагмент на вируса синтетично подготвен, който е в състояние да създаде имунитет към производството на вирус. Ваксинацията за хепатит Б е абсолютно безопасна и не може да индуцира заболяване от хепатит Б. В днешно време, всяко новородено дете в първите 12 часа от живота си е имунизирано срещу хепатит Б. Тази ваксинация се повтаря на 1 месец и 6 месеца. Силният имунитет в много случаи се запазва до 19 годишна възраст. При възрастните хора се препоръчва да бъдат ваксинирани в допълнение към хората, които са изложени на риск.

Аварийна профилактика на хепатит Б

Ако човек е правил преливане на кръв и се е случило дарителят да е била на заразен с вируса на хепатит Б и евентуално е бил инфектиран, се извършва спешна профилактика. Аварийната превенция се състои във въвеждането на специална подготовка с имуноглобулин (той блокира вирусите в кръвта), както и на ваксини срещу хепатит Б. Повторната ваксинация се извършва съгласно специални схеми.

Хроничен хепатит Б.

Каква е разликата между острия хепатит Б и хроничния? Той може да бъде остър и хроничен, според свойствата на вируса и защитните сили на тялото.

Острият хепатит Б се развива бурно, но в 90% от случаите той завършва с пълно възстановяване за 6-8 седмици. Острият хепатит в 10% от случаите става хроничен. Хроничният продължава повече от половин година и се проявява в индивида периодично: активиране на фазата на заболяването (тя става при активна вирусна репликация в хепатоцитите), фази на алтернативно затихване (вирусите не се размножават, но техните ДНК се вливат в ДНК на клетките на черния дроб). При хроничен хепатит Б симптомите могат да не бъдат изразени или да отсъстват напълно, но въпреки това човек е болен и е в състояние да зарази други хора.

Какъв е рискът от хроничен хепатит Б? В много случаи при спазване на изискваните правила относно диетата и поведението, той протича бавно и относително благоприятно. Обаче в редки случаи заболяването прогресира, когато след известно време при човек с хепатит Б се развива цироза на черния дроб (заместване на чернодробните клетки със съединителна тъкан). В такъв случай, рано или късно след проявата на цироза се развива чернодробна недостатъчност. Също така, вирусът на хепатит Б има свойството на онкоген, т.е. той е способен да индуцира рак на черния дроб .

Хепатит Б и бременност.

Вирусът на опасния хепатит В не може да зарази плода от бременна жена, тъй като е срванително голям, за да се прехвърли през плацентата. За детето рискът от инфекция е налице по време на раждането или когато плацентата е повредена (например при амниоцентеза). В тези случаи, когато бременна жена е болна, веднага след раждането в детето трябва да въведен специален лекарствен продукт – имуноглобулин. Той е антитяло, което, когато открие в кръвта на детето вируса на хепатит Б, го убива незабавно и предотвратява развитието на болестта.

През първите 12 часа след раждането бебето трябва да се ваксинира срещу хепатит Б. Ваксината се повтаря на 1 месец и 6 месеца. При адекватно изпълнение на всички тези процедури рискът от заразяване на детето с вируса е минимален. На 1 година то трябва да бъде подложено на тест за изключване на хепатит В.

Носител на хепатит Б.

Понякога след лечението на болния всички симптоми на хепатит изчезват, кръвните тестове се връщат към правилните стойности, но антигена на вируса остава да се движи в кръвта още десетки години. Това състояние за човека може да се определи като носител на хепатит Б.

Времето на относително спокойствие, през което болният е само носител на вируса, може да трае години. През това време не се забелязва активно възпроизводство на заразните вирусни частици. Вирусът се предава чрез негови източници и това са хора, които са болни от хепатит Б или носители на този вирус (т.е. здрави хора с вируса в кръвта).

Диета.

За хепатит Б се предписва диета

За хепатит Б се предписва диета

В острия период се показани почивката на легло и строгата диета. Диетата при хепатит Б в острия период е насочена към максималното щадене на тялото с пълноценното хранене. Острият процес изисква спазване на диета номер 5А, в която храната се приготвя само настъргана или добре сварена. Супата може да бъде направена с фино нарязани зеленчуци. Отделни ястия се приготвят в печена форма, но без кора. Храненето е 5 пъти на ден.

При хроничен хепатит Б, диета № 5 не е задължителна, но при създаването на менюто си заслужава да се споменава. Експертите твърдят, че в хроничен стадий е важно да се придържаме към здравословно хранене. Правилното здравословно хранене предполага използването на достатъчен брой протеини, мазнини, въглехидрати и полезни микроелементи.

Какво не трябва да се яде?

Забранява се използването на:

 • пресен и ръжен хляб;
 • продукти, изработени от маслено тесто или сладкарски изделия;
 • просо и всички бобови растения;
 • бульони;
 • тлъсто месо, пържено месо, колбаси, пушено месо;
 • странични продукти и консерви;
 • сметана и мазни извара;
 • гъби, бобови растения, кисели краставички, ряпа, репички, ряпа, зеле, киселец, чесън, лук;
 • кисели плодове и богати на фибри;
 • какао, кафе, шоколад, газирани напитки.

Позволени хранителни продукти

Инфекцията на черния дроб от вируса на хепатит Б се лекува трудно.

Инфекцията на черния дроб от вируса на хепатит Б се лекува трудно.

Ястия и храни, разрешени за употреба при остри и хронични форми на хепатит Б:

 • вчерашен хляб;
 • пресни сладкиши с различни пълнежи;
 • бисквити, бонбони;
 • супи, приготвени на вода, мляко, нискомаслен бульон;
 • пилешка шунка и колбаси;
 • месо – пиле, телешко, заек;
 • риба – полюс, мерлуза, от рода на треската;
 • ястия на пара и печени омлети;
 • кюфтета и пържоли на пара;
 • мляко, нискомаслени млечни продукти;
 • всички видове зърнени култури;
 • фиде и паста;
 • зеленчукови салати, подправени със слънчогледово олио или нискомаслена сметана;
 • растителни мазнини;
 • пчелен мед;
 • плодове и зеленчуци в печени, варени, сурови;
 • не-кисели растителни, плодови и плодови сокове;
 • зелен чай.

При хепатит се нарушават процесите на образуване на жлъчка, което води до нарушаване на усвояването на храносмилателния тракт на витамин К и неговата недостатъчност Продукти, съдържащи витамин К:

 • магданоз;
 • кресон;
 • босилек;
 • кинза;
 • зеле (броколи, Пекин, бяла глава);
 • целина корен;
 • сушени сини сливи;
 • авокадо;
 • кашу, кедрови ядки.

Вирусен хепатит Б.

Вирусен хепатит Б

Вирусен хепатит Б

Какви са характеристиките на вируса на хепатит Б?

Няколко минути вирусът лесно издържа нагряване до 100 ° С, устойчивостта му на температура се повишава, ако патогенът е в кръвния серум.

Нееднократното му замразяване не се отразява на неговите свойства, след размразяването, той все още ще бъде заразен.

Вирусът не се култивира в лабораторни условия, което затруднява изследването му.

Микроорганизмът се намира във всички човешки биологични флуиди и инфекциозността му надвишава дори стократно ХИВ.

Вирусът се инактивира чрез третиране в автоклави с нагряване до 120 ° С в продължение на 45 минути или в шкаф за сух огън при 180 ° С в продължение на 60 минути.

Вирусът умира, когато е изложен на химически дезинфектанти: хлорамин, формалин, водороден прекис.

Етапи на развитие

Симптомите на заболяването вирусен хепатит зависят предимно от етапите на развитие на болестта, които обикновено се определят като четири:

Степента на имунна толерантност се наблюдава в случай, че инфекцията на страдащия е настъпила в много ранна възраст. Тогава няма прояви на болестта. Всъщност той може да се окаже и доста продължителен – до 15-20 години.

Тогава следва активният етап, при който се наблюдава бързо умножение на вирусните частици, и то се придружава от смъртта на много чернодробни клетки. Понякога такава посока на болестта води до ускорено развитие на чернодробна цироза. При положение, че това не се получи, състоянието се променя и болестта преминава към хроничната форма на хепатит, тъй като тя е в преход – във фаза на неактивен вирус.

Относителното спокойствие, през което пациентът е носител на вируса, както казахме продължава според отделния случай различно време – дори с години. През това време не се наблюдава чрез тестовете активно възпроизвеждане на вирусни частици.

Въпреки факта, че по време на неактивния период няма особени нарушения, тяло на човека е слабо и по-уязвимо към различни инфекции. Заразяването с вируси, например херпес симплекс или безобидната настинка, може да доведе до реактивиране на болестта, по-точно, обостряне на хроничната ѝ форма, при което се получава увеличаване на броя на вирусите, съответно и смъртта на клетките на черния дроб.

Как се лекува остър вирусен хепатит Б? 

Обикновено хепатит В не се нуждае от специално антивирусно лечение и преминава самостоятелно за 4-8 седмици. За пациентите с остър вирусен хепатит В лекарите предписват диета и в допълнение поддържащо лечение, което е полезно за справяне с проявите на заболяването.

Предаване на хепатит Б.

Начини на предаване на хепатит Б

Начини на предаване на хепатит Б

Според оценките на СЗО повече от 2 милиарда души по света са заразени с вируса на хепатит Б, 75% от населението на света живее в региони с висок процент на заболеваемост. Ежегодно се диагностицира остра форма на инфекция при 4 милиона души.

След като вирусът на хепатит В попадне в кръвта на здрав човек, той достига хепатоцитите (чернодробните клетки) с кръвния поток. Те репликират (умножават) вируса, който засяга нарастващ брой нови клетки, като някои части от ДНК на вируса се вграждат в ДНК на хепатоцитите.

Имунната система не разпознава променените клетки и ги възприема като чужди. Започва разрастването на антителата за унищожаване на променените хепатоцити. Така се получава разрушаване на черния дроб, което води до възпалителен процес и хепатит.

По-голямата част от случаите на хепатит Б са хора на възраст 15-30 години. Сред тези, които са починали от тази болест, делът на наркоманите е 80%. Лицата, които си инжектират наркотици, носят най-голям риск от инфекцията.

Как се предава хепатит В?

Човек трябва да знае как се предава хепатит В, за да може да предприеме действия, ако е до носителя на вируса. Вирусната инфекция е в:

 • кръвта;
 • вагиналното отделяне;
 • спермата.

В тези биологични течности на носителя концентрацията на вируса е в големи количества.

Има няколко начина за предаване на вируса на хепатит В:

 • ако трансфектирате здрав човек с заразена кръв;
 • използване на една и съща спринцовка няколко пъти;
 • чрез медицинско оборудване, ако не е спазена правилната чистота: по време на сексуален контакт;
 • новородено от майката:
 • инфекция в ежедневието.

Основният начин на заразяване с хепатит от група В е чрез кръвта и всяка друга биологична течност. В същото време, вирусът е много активен, инфекцията може да изчезне след няколко дни, след като кръвта например напълно изсъхне върху дрехите или хигиената. Следователно опасността от заразяване е навсякъде, където може да има контакт с биологичните течности на други хора.

Още за хепатит – ТУК.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *