Хепатит С – нежният убиец – лечение, лекарства, диета и симптоми

Какви оплаквания (симптоми) предизвиква вирусният хепатит С, може ли да се лекува успешно? Основният му проблем е, че дълго време симптомите не се появяват!

Съдържание на статията:

Хепатит С. Симптоми. Лечение. Лекува ли се хепатит С. Заразяване. Хроничен хепатит С. Ново лечение на хепатит С. Диета при хепатит С.

Хепатит С.

Хепатит С е вирусно заболяване на черния дроб, което още се нарича и „нежен убиец“. Тази болест се промъква тайно, неусетно, без ясни признаци и води до най-тежките последици: рак или цироза на черния дроб.

В сравнение с другите вирусни чернодробни поражения, хепатит С е най-опасният. Той не причинява тежки симптоми и е слабо разпознат от имунната система. Променливостта на антигена пречи за разработването на ваксина, така че всяко лице рискува да се зарази. Когато липсва ранно лечение се стига до развитието на хронична инфекция, която бавно изчерпва ресурсите на черния дроб и води до рак, цироза, увреждане, както и други сериозни последствия.

Вирусът е открит през 1989 г., дотогава болестта са я наричали „хепатит нито А, нито В“. Заразяването с хепатит С може да се случи както на наркомани, които използват една игла, така и на абсолютно здрави хора. В края на краищата от вируса човек може да се зарази в кабинета на зъболекаря или в салона за маникюр.

След инфекцията, хепатитът се държи много спокоен, няма признаци. Вирусите се размножават в черния дроб, като постепенно унищожават клетките. При това в повечето случаи човек не изпитва признаци на заболяването. И тъй като няма оплаквания и призиви към лекар – няма лечение. В резултат на това в 75% от случаите болестта преминава в хроничен стадий и възникват сериозни последствия. Често първите признаци на заболяването човек усеща едва, когато развие цироза, която не може да бъде излекувана.

Колко често се появява хепатит С? На планетата има повече от 150 милиона хронично болни пациенти. Всяка година заболяването се открива при 3-4 милиона души. И смъртността от ефектите на хепатит С е 350 хиляди души годишно. Наистина впечатляващи цифри.

Hepatit C virus HCV

Hepatit C virus HCV

Болестта се разпространява неравномерно. В някои страни с ниско ниво на санитарна култура, 5% от общото население е заразено. Мъжете и жените са еднакво податливи на това заболяване, но при жените лечението е по-успешно. При децата хепатитът е по-подходящ за терапия, и само в 20% от случаите става хроничен. Докато при възрастните 20% от пациентите са успешно излекувани, 20% са носители на вируса и 60% са с хронични чернодробни заболявания.

Какво представлява вирусът на хепатит С?

Вирусът на хепатит С (HCV) е малък вирус с кръгла форма, принадлежащ към фамилията Flaviviridae. Основната му част е една верига от рибонуклеинова киселина (РНК). Той е отговорен за предаването на генетичната информация на вирусите-потомци. Веригата е покрита с обвивка от протеинови молекули – капсид. Външният защитен слой на капсулата се състои от мазнини. На тяхната повърхност има подобрения, подобни на вулкани – това са протеинови молекули, които служат за проникване в човешките клетки.

Вирусът има интересна функция. Той непрекъснато се променя. Към днешна дата има 11 варианта – генотипове. Но след инфекция един от тях вирусът продължава да мутира. В резултат на това пациентът може да бъде идентифициран до 40 разновидности на един генотип.

Това е свойството на вируса, което му позволява да остане в тялото толкова дълго.

Докато човешкият имунитет се учи как да произвежда антитела за борба с един вид, вирусът вече има време да се промени. Тогава имунитетът трябва да започне отново да развива „своите защитници“. От това натоварване човешката имунна система постепенно се изчерпва.

Какво се случва в тялото, когато вирусът попадне в него?

С частици от чужда кръв, вирусът на хепатит С навлиза в тялото. После попада в кръвообращението и попада в черния дроб. В неговите клетки хепатоцитите е идеалното място за размножаване на нови вируси.

Вирусът влиза в клетката през обвивката и се установява в основата ѝ. Той променя работата на хепатоцитите по такъв начин, че създава елементи за изграждането на нови вирусни организми – вириони. Болната чернодробна клетка създава до 50 вируса на ден. Разбира се, при това не е в състояние да изпълнява директните си функции.

Новите вируси на хепатит С се разпространяват и засягат здрави чернодробни и кръвни клетки. В резултат на това, след 2 до 26 седмици, 15% от заразените развиват остра форма.

Вирусът на хепатит С – HCV

Вирусът на хепатит С – HCV

В повечето случаи около 85%, човек изпитва само слабост. Често затова той не предполага нещо сериозно или други заболявания и не се свързва с лекар. Болестта може да се открие само с помощта на кръвни изследвания. Често това става случайно.

Няма рецептори на болката в черния дроб. Следователно, когато неговите клетки са унищожени, ние не чувстваме нищо. Когато разстройствата станат големи, подуването започва и черният дроб се увеличава. В същото време се разтяга чувствителната капсула, която го заобикаля. Само на този етап има болка под дясното ребро.

Унищожаването на вируса от кръвните клетки води до намаляване на имунитета. А фактът, че патогенът присъства в най-малките капиляри на мозъка, обяснява повишената умора и раздразнителност. Така че мнозинството от пациентите – до 70% се оплакват от депресия.

Лошо засяга състоянието и интоксикацията на човека, което се дължи на активността на вируса. Състоянието се влошава също така, защото черният дроб, който трябва да пречисти кръвта от токсините, не изпълнява функциите си.

Симптоми.

След проникването на вируса в тялото, болестта не започва веднага. Инкубационният период (от момента на инфекцията до появата на клинични признаци) трае 2-26 дни. По това време антигенът се адаптира към новите условия и започва да се размножава.

Трудно е да се подозират симптоми за HCV, защото те приличат на прояви на грип или друга вирусна инфекция. Често вирусът се открива случайно при допускане до болница или медицински преглед.

Първите признаци на хепатит С при жените и мъжете

Симптомите на хепатита са еднакви и за двата пола, но жените са по-твърди, така че тяхната клинична картина е по-малко изразена, въпреки че всичко е индивидуално.

Острата форма на болестта причинява такива симптоми като:

 • слабост и умора;
 • разширяване на черния дроб и далака;
 • потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията;
 • жълтеница – пожълтяване на очите и кожата;
 • кожен сърбеж;
 • болка в горната част на корема;
 • втрисане;
 • главоболие, болки в мускулите и ставите;
 • гадене, понякога повръщане;
 • намален апетит;
 • появата на кожни обриви (рядко);
 • повишаване на температурата.

Повечето хора си затварят очите за влошаване на здравето си и изкарват болестта на крака, като елиминират симптомите с помощта лекове от домашната аптечка.

В един остър период имунитетът може самостоятелно да победи патогена, след това клиничните признаци изчезват и престават да се смущават.

При 80% от хората, които не са лекувани, болестта преминава в хронична форма и симптомите се променят.

Видове и етапи на хепатит С

Според международната класификация на заболяванията хепатитът, причинен от HCV, е разделен на остър (код Б17.1) и хроничен (код Б18.2).

Класическият ход на вирусната инфекция започва с остра фаза, придружена от неекспресирани признаци на интоксикация. Свръх бързите или мъниеносните форми не са фиксирани. Тежката форма е характерна за хепатит тип А и В.

Хора, които нямат високо вирусно натоварване, хроничната форма продължава без симптоми. Те се наричат ​​носители на вируси. Много хора са заинтересувани с какво се отличава този вид хепатит C, и как се предава. Концепцията обозначава, че има вирус HCV в тялото, но възпроизводството на антигена е частично задържано от имунитета.

Смята се, че такъв човек не е опасен за другите, но всъщност всеки случай е различен. Рискът от заразяване с вируса е много по-нисък, но го има.

Диагностика на хепатит С

Тестът за хепатит започва с анализ на общото антитяло. Тези маркери се появяват в отговор на действието на антигена. В кръвта на пациент с остра форма те се определят 1-1,5 месеца след инфекцията.

Откриването на имуноглобулини казва, че човек:

 • е болен с остра или хронична форма на инфекция;
 • е преносител;
 • се сблъсква с патогена, но го преодолява независимо;
 • е преминал медикаментозно лечение.

Ако пациентът реагира положително, трябва да се консултира с лекар и да направи допълнителни тестове:

 • антитела к lgMи lgG методом ИФА;
 • HCV РНК е качествена и количествена;
 • ПЦР-генотипирование.

Въз основа на констатациите се прави точна диагноза. Ако тестът за антитела е фалшиво положителен и не се откриват други маркери на инфекцията, тогава лицето се счита за здраво.

За да разберете какви са промените в организма след въвеждането на вируса, се извършват допълнителни проучвания:

 • разгънат и биохимичен кръвен тест;
 • коагулограма (за съсирването на кръвта);
 • общ анализ на урината;
 • фибро-тест;
 • други.

За оценяването на черния дроб и другите органи ще ви помогнат:

 • ултразвуково изследване;
 • рентген;
 • фиброскан;
 • МРТ, КТ;
 • допплерография.

При изразени признаци на енцефалопатия се извършва оценка на мозъчната функция чрез използване на енцефалограма, компютърна томография.

Лечение.

Генотипи на вируса

Генотипът е агрегатът на гените на организма. HCV има около 6 разновидности, които се подразделят на подтипове. Досега Световната здравна организация е признала съществуването на 11 генотипа на вируса на хепатит C. Вирусът на хепатит С е много променлив. Той мутира, адаптиран към условията няколко хиляди години и почти достига съвършенство. Ето защо болестта издържа на пристъпите на имунитета и често се превръща в хронична форма.

Генотипите на вируса са неговите варианти, които се различават по структурата на РНК веригата. Те са обозначени с номера от 1 до 11. Всеки генотип се различава от колегите му с около една трета. Но във всяка такава група има няколко възможности. Разликите между тях не са много големи и са разделени в подтипове. За обозначаването им се използват цифри и букви (1а или 1б).

Защо да се определи генотипът на вируса? Факт е, че различните генотипове причиняват различни форми на заболяването. Някои подвидове могат да изчезнат сами, без лечение. Други, напротив, не подлежат на лечение. Ако идентифицирате различни вируси, можете правилно да изберете дозата и продължителността на лечението. Например генотипи 1 и 4 са по-устойчиви на лечение с интерферон.

Има друга интересна особеност в генотипите – те засягат хората в различни региони:

 • 1а – в Америка и Австралия;
 • 1b – в цяла Европа и Азия;
 • 2а – на островите на Япония и Китай;
 • 2б – в САЩ и Северна Европа;
 • 2в – в Западна и Южна Европа;
 • 3а – в Австралия, Европа и Южна Азия;
 • 4а – в Египет;
 • 4в – в Централна Африка;
 • 5а – в Южна Африка;
 • 6а – в Хонконг, Макао и Виетнам;
 • 7а и 7б – в Тайланд;
 • 8а, 8б и 9а – във Виетнам;
 • 10а и 11а – в Индонезия.

В Русия генотипите 1, 2 и 3 са по-чести от другите. Генотип 1 е най-разпространеният в света и по-лошо от другите може да се лекува със съвременни лекарства. Това важи особено за подтип 1b, чиято прогноза е по-лоша в сравнение с другите разновидности. Генотипи 1 и 4 се лекуват средно 48-72 седмици. За хора с 1 генотип се изискват големи дози от лекарства, които зависят от телесното тегло.

Докато подтипове 2, 3, 5 и 6 дават малко количество вирус в кръвта и имат по-благоприятна прогноза. Те могат да бъдат излекувани в рамките на 12-24 седмици. Болестта се оттегля доста бързо, когато се използват лекарствата Интерферон и Рибавирин. Генотип 3 причинява сериозно усложнение – влияе на отлагането на мазнини в черния дроб (стеатоза). Това явление значително влошава състоянието на пациента.

Съществуват доказателства, че едно лице може едновременно да се зарази с няколко генотипа, но един от тях винаги ще надвие над другите.

Вирусът на хепатит С (HCV) е малък вирус с кръгла форма, принадлежащ към фамилията Flaviviridae.

Вирусът на хепатит С (HCV) е малък вирус с кръгла форма, принадлежащ към фамилията Flaviviridae.

Специфичните особености на първия генотип включват:

 • висок риск от усложнения под формата на цироза и хепатоцелуларен карцином;
 • резистентност към много режими на лечение и чести рецидиви;
 • разпространение на симптомите на астения и вегетативни разстройства.

Вторият генотип реагира по-добре на медикаментите и по-рядко води до фиброзни увреждания на черния дроб, както и до ракови тумори. Рецидивите се срещат рядко.

Според статистиката за генотипи 3а и 3b се откриват главно при млади хора на възраст под 30 години. Те се характеризират с бърза прогресия и могат да доведат до цироза или карцином в рамките на 7-10 години. При 70% от лицата на фона на тази инфекция, хепатоза, което е мастна дегенерация на черния дроб.

Лекарите са идентифицирали редица модели между генотипа и пътищата за инфекция. Разнообразие 1b е по-често открито сред хората, които са получили кръвопреливания, 3а е по-често диагностициран сред наркомани.

В редки случаи няколко генотипа циркулират едновременно в кръвта на болните хора. Съобщава се, че инфекциите са предадени едновременно от един пациент или повторена инфекция.

Четвъртият, петият и шестият генотип се докарва от топлите страни или с тях човек се заразява от други пътници, които са посетили Африка, Азия, Египет.

Учените все още не са успели да създадат инокулация срещу HCV поради високата степен на вариабилност на антигена.

Основните задачи на терапията са да се спре вирусът и да се премахне възпалението на черния дроб. Съществува „златен стандарт“ за лечение на хепатит С: антивирусни лекарства Интерферон и Рибавирин. Интерферонът се бори с инфекцията и Рибавиринът засилва ефекта му.

Успехът на лечението зависи от много фактори:

 • генотип на вируса;
 • количеството на вирусите в кръвта;
 • възрастта, пола и индивидуалните характеристики на тялото;
 • интензивността на имунитета.

Например най-добри резултати се получават при лечение на жени, млади хора и такива, чието тегло не надвишава нормата.

Ефективността на лечението варира от 40 до 85%. Терапията е доста скъпа и може да варира от няколкостотин до няколко хиляди долара. Сумата зависи до голяма степен от производителя на лекарствата.

Напоследък се появиха много реклами, които предлагат чудодейни средства. Тези лекарства или техники обещават пълно излекуване на хепатит С в двуседмичен период, но няма доказателства за тяхната ефективност и лекарите предупреждават, че това е изпомпване на пари.

Нека да преминем към лекарствата, които наистина помагат да се отървете от вируса.

Интерферон

Това е протеинова структура, която обикновено се произвежда от човешките клетки за борба с вирусите. За да се приготви лекарството, съответният участък от човешка ДНК се имплантира в Е. coli чрез методи за генно инженерство. След това протеиновите молекули се изолират и пречистват. Благодарение на тази технология, интерферонът се произвежда в промишлен мащаб.

Интерферон алфа-2а или 2с при инжекции е подходящ за лечение на хепатит С. Други форми, като например свещи, не помагат.

Механизъм на действие на интерферона:

 • предпазва здравите клетки от проникване на вируса в тях;
 • укрепва клетъчната стена, така че патогените да не могат да проникнат;
 • предотвратява възпроизвеждането на вируса;
 • забавя производството на частици от вируса;
 • активира работата на гени в клетката, които се борят с вирусите;
 • стимулира имунната система да се бори с вируса.

Допълнителното приложение на Интерферон помага на организма да се справи с инфекцията . В допълнение той предотвратява развитието на цироза и рак на черния дроб.

Прости интерферони – това са по-евтините и по този начин са на разположение на общодостъпните лекарства:

Роферон-A (интерферон алфа-2а) Увеличава устойчивостта на клетките към вируса. Укрепва имунната система, така че активно унищожава патогена. Назначават се по 3-4.5 милиона IU (международни единици) 3 пъти седмично. Продължителността на лечението е от 6 месеца до една година.

Интрон-А (интерферон алфа-2b). Той се свързва с рецепторите на клетъчната повърхност и променя своята работа. В резултат на това вирусът вече не може да се възпроизвежда в клетката. Също така лекарството увеличава активността на фагоцитите – имунните клетки, които абсорбират вирусите. Първите 6 месеца доза от 3 милиона IU 3 пъти седмично. Продължителността на лечението може да продължи до една година.

Пелигрираният интерферон е също интерферон, но той остава в организма за по-дълъг период от време. Това се дължи на добавянето на полиетилен гликол, което подобрява действието на интерферона.

Консенсус Интерферон (КИФН) е лекарство, получено чрез най-новите технологии за биоинженерство. Генетически създадена молекула, разработена въз основа на приемането на най-често срещаните аминокиселини.

Инферген  (интерферон алфакон-1) се различава по това, че последователността от аминокиселини в интерферона се променя. Поради това се подобрява ефектът на лекарството. Той помага дори на тези, чието лечение с други лекарства не е довело до резултат. Дозата от 15 мкг е 1 флакон. Взема се всеки ден или три пъти седмично под кожата на корема или бедрата. Минималната продължителност на лечението е 24 седмици.

Рибавирин

Това е синтетично лекарство, което стимулира имунитета и умножава действието на лекарствата на базата на Интерферона. Прилага се по лекарско предписание заедно с някой от интерфероните.

Арвирон. Лекарството лесно прониква в клетките, засегнати от вируса, спира разделянето на вируса и допринася за смъртта на патогена. Дозата зависи от телесното тегло. Взема се по време на хранене сутрин и вечер по 2-3 таблетки. Не трябва да дъвчете капсулите. Продължителността на лечението е 24-48 седмици.

Ребетол. Той влиза в чернодробните клетки, засегнати от болестта. Там не позволява нови вируси да образуват черупки около РНК и по този начин възпрепятстват тяхното възпроизвеждане. Броят на капсулите зависи от телесното тегло. Обикновено се назначават 2 сутрин и 3 вечер по време на хранене. Капсулите не трябва да се дъвчат. Приема се паралелно с интерферон 24-72 седмици.

Хепатопротектори

Това са лекарства, предназначени да държат черния дроб в труден период за него. Те не се борят с вируса, а помагат на засегнатите клетки да се възстановят по-бързо. Благодарение на тези лекарства, общото състояние се подобрява, слабост, гадене и други прояви на отслабване .

Фосфоглив. Доставя на тялото фосфолипиди. Те са предназначени да „поправят“ стените на заразените чернодробни клетки. Приемат се всеки път по време на хранене 1-2 капсули 3-4 пъти на ден. Продължителността на курса е шест месеца или повече.

Гептрал.Той изпълнява много функции в тялото: увеличава производството на жлъчка, подобрява работата на стомашно-чревния тракт, ускорява възстановяването на чернодробните клетки, премахва интоксикацията и предпазва нервната система. За усилване на ефекта от първите 2-3 седмици, лекарството се прилага интравенозно с помощта на капкомери. След това се назначават таблети. Вътрешно взимайте за 3-4 седмици по 1 таблетка 2 пъти на ден. Препоръчва се лекарството да се консумира на празен стомах половин час преди хранене. По-добре сутрин. Минималната продължителност на лечението е 3 месеца.

Урсосан. Най-ефективното лекарство от всички хепатопротектори. Той се основава на урсодеоксихолична киселина. Той предпазва клетките от унищожаване, укрепва имунитета, намалява количеството токсини, предотвратява натрупването на мазнини в хепатоцитите и забавя развитието на съединителната тъкан в черния дроб. Взема се по 1 капсула 2-3 пъти на ден с храна. Не трябва да се дъвчат капсулите. Дозата може да варира в зависимост от телесното тегло. Продължителността на лечението е от 6 месеца до няколко години.

Лекарства за намаляване на страничните ефекти от лечението.

Антивирусните лекарства Интерферон невинаги се понасят добре. Младите хора бързо се адаптират към подобна терапия, но ако тялото е отслабено, то се нуждае от помощ.

Деринат. Имуномодулатор – нормализира работата на имунната система, увеличава броя на защитните клетки: левкоцити, лимфоцити, фагоцити, гранулоцити.

Прилагат се инжекции интрамускулно. Ежедневно или 2-3 пъти седмично. Курсът е от 2 седмици.

Револейд. Той е предназначен да нормализира функцията на кръвта. Увеличава се коагулацията и предотвратява кървенето. Взема се по 1 таблетка дневно в продължение на 1-2 седмици.

Нейпоген. Нормализира състава на кръвта (броят на неутрофилите), позволява да се намали температурата. Той се прилага подкожно или интравенозно с капкомер.  Назначава се от лекар по резултатите от кръвните изследвания.

Лекува ли се хепатит С.

Има ли ваксина, която да предотврати хепатит С?

Днес има ваксини срещу хепатит А и В, но няма ваксина, която да бъде превенция на хепатит С. Това е така, защото вирусът има огромен брой видове и е много трудно да се създаде лекарство, което да съдържа общ елемент за всички генотипове. Но текущите изследвания развитие продължават. Може би в бъдеще ще се появи подходящ медикамент.

Междувременно за превантивни мерки може да се счита отказът от употреба на наркотици и употреба на презервативи по време на полов акт. Медицинските работници трябва да носят гумени ръкавици, за да защитят ръцете си. Санитарните станции постоянно следят как се обработват инструментите, които влизат в контакт с кръвта. Но само вие можете да решите къде да третирате зъбите си, да направите маникюри и пиърсинг.

Хепатит С може да бъде излекуван, но за това е необходимо да се консултирате със специалист, който има опит с тази болест. Човек трябва да бъде търпелив, да следва препоръките на лекаря и да следва определената диета.

Тест за хепатит С

Тест за хепатит С

Какъв може да бъде резултатът от кръвта за хепатит С?

Ако има подозрение, че дадено лице може да се зарази с хепатит, тогава се предписват няколко теста:

 • Пълна кръвна картина;
 • Биохимичен кръвен тест;
 • Коагулограма (коагулационен анализ);
 • Тестът за определяне на HCV РНК чрез метода на PCR (за HCV-RN), качествено, количествено, генотипизиране;
 • Тестът за антитела срещу вируса на хепатит С (анти-HCV, ELISA, ензимен имуноанализ );
 • Тестът за наличие на антитела от клас М към вируса на хепатит С (анти-HCV IgM);
 • Тестът за наличие на антитела от клас G за вируса на хепатит С (анти-HCV IgG).

Нека разгледаме подробно всеки тип изследване:

Общ кръвен тест . В кръвта се наблюдава намаляване на нивото на тромбоцитите . В същото време броят на левкоцитите се увеличава . Това е знак за възпалителния процес в черния дроб.

Биохимичен кръвен тест. По време на хепатит С, в кръвта се съдържат ензими и други вещества, които не присъстват в анализите на здрави хора.

Аланин аминотрансферазата (АЛАТ) е ензим, който се съдържа в хепатоцитите. Ако се намира в кръвта, то говори за увреждане на черния дроб. Този тест се счита за много чувствителен, за да се определи острият хепатит в ранните етапи.

Аспартат аминотрансферазата (AST) също е ензим, който се намира в тъканите на черния дроб. Ако в кръвта се намират и двата ензима (AST и ALT), това може да означава, че смъртта на чернодробните клетки – некроза – е започнала. В случай, че количеството AST е много по-високо от ALT, възможно е съединителната тъкан (чернодробна фиброза) да започне да расте в черния дроб. Или това е показателно за органно увреждане с токсини – лекарства или алкохол.

Билерубинът е един от съставките на жлъчката. Ако се намира в кръвта, то говори за нарушения в работата на чернодробните клетки, тяхното унищожаване от вируси.

Гама-глутамилтрансептидазата (GGT) е ензим, който се намира в чернодробната тъкан. Повишените нива могат да говорят за чернодробна цироза.

Алкалната фосфатаза (AFP) е ензим, който се съдържа в жлъчните пътища на черния дроб. Ако е налице в кръвта, тогава хепатитът е нарушил изтичането на жлъчката.

Протеиновите фракции са протеини, които се появяват в кръвта при чернодробно увреждане. Протеините са много, но ако страдат от черния дроб, увеличава размера на пет от тях: албумин, алфа 1-глобулин, алфа2-глобулини, бета-глобулини и гама глобулин.

Коагулограмата е набор от тестове за изследване на коагулацията на кръвта. При хепатит, коагулацията на кръвта намалява, времето на коагулацията се увеличава. Това се дължи на факта, че нивото на протеинов протромбин е намалено, което се синтезира в черния дроб и е отговорно за спирането на кръвта по време на кървене.

Тестът за HCV РНК чрез PCR  качествено, количествено, генотип (PCR HCV-RNA) – кръвен тест, който открива наличието на вируса на хепатит С (HCV) и компонент – РНК верига. Изследването се извършва чрез полимеразна верижна реакция (PCR). Той ви позволява да определите количеството на вируса в кръвта и неговия генотип. Тази информация ще ви помогне да изберете правилното лечение и да предскажете как болестта ще продължи.

Ако анализът е положителен, това показва, че тялото е заразено с вируса на хепатит С и патогенът активно се умножава. Знаейки размера на вируса, можете да определите дали човек е заразен и дали болестта е лесна за лечение. Колкото по-ниско е количеството на вируса в кръвта, толкова по-добра е прогнозата.

Тест за антитела на хепатит С (анти-HCV, ELISA ензимно-свързан имуносорбентен анализ) – тест, който има за цел да идентифицира антитела, които са произведени от имунната система да се бори с хепатит С вирус. Общото антитяло включва определянето на имуноглобулини независимо от техния тип.

Положителният резултат от анализа показва, че тялото е заразено с вирус и имунитетът активно се бори с него. Антителата се произвеждат в остри и хронични форми на заболяването. Те също имат 5-9-годишна възраст в кръвта на човек, който се е възстановил и възстановил самостоятелно. Поради това са необходими по-точни изследвания, за да се определи какви процеси протичат по време на заболяването.

Тест за наличие на антитела от клас М към вируса на хепатит С (анти-HCV IgM) – имуноглобулините М се появяват в кръвта 4 седмици след инфекцията. Те остават в голям брой, докато болестта се разяри в тялото. След 6 месеца, когато състоянието се подобрява, те намаляват. Но те могат отново да се появят, ако болестта навлезе в хроничен стадий и започне да се влошава.

Положителният анализ за антитела М показва, че пациентът има остра форма на хепатит С или изостряне на хроничната форма на това заболяване. Ако IgM тестът е отрицателен и няма ALT в кръвта, но има следи от РНК или IgG, тогава лицето се счита за носител на вируса.

Тестът за наличие на антитела от клас G за вируса на хепатит С (анти-HCV IgG) е откриването на имуноглобулини G, които неутрализират „ядрените“ елементи на вирусите. Този анализ няма да покаже нов случай на болестта. След IgG се появяват само 2,5-3 месеца след инфекцията. Техният брой намалява за шест месеца, ако лечението е успешно. При пациенти с хронична форма имуноглобулините G остават в кръвта до края на живота на болния.

Положителният резултат от анализа показва, че острата фаза е свършила. Процесът на възстановяване е започнал, или болестта е излязла под земята и се е появила хронична форма без екзацербации.

Ако резултатът от кръвните тестове за хепатит е отрицателен, това означава, че в тялото ви няма вируси и антитела срещу тях. Но в някои случаи лекарят може да ви посъветва да направите втори анализ след няколко седмици. Факт е, че признаците на хепатит С не се появяват веднага.

За да бъде резултатът от анализа възможно най-точен, е необходимо да следваме прости правила. Кръвта за изследване се взема от улнарната кожна вена. Необходимо е да се вземат тестове сутрин преди хранене. Ден преди това не можете да пиете алкохол, активно да играете спорт. Не забравяйте да уведомите лекаря, ако приемате някакви лекарства. Те могат да повлияят на резултатите от теста.

Допълнителни изследвания

Обикновено лекарят предписва изследване на черния дроб с ултразвук. Той помага да се определи увеличението на черния дроб и засегнатите от вируса зони. Но най-точните резултати са от биопсиите. При тях се взема със специална игла проба от клетки директно от черния дроб. Процедурата е бърза. За да се гарантира, че пациентът не се чувства неудобно, му се инжектира анестетик.

След провеждането на всички проучвания лекарят определя нивото на заболяването и степента на увреждане на черния дроб и избира най-ефективното и безопасно лечение.

Заразяване.

Как се предава хепатит С?

Ето как се предава вирусът на хепатит С

Ето как се предава вирусът на хепатит С

Болестта се предава чрез кръвта. Източникът на инфекция е човек. Той може да бъде пациент с остра или хронична форма на хепатит С, както и носител – човек, който има вирус в кръвта , но не се разболява.

Има много ситуации, при които можете да се заразите с вируса на хепатит С.

При кръвопреливане и трансплантация на донорски органи . Приблизително 1-2% от донорите имат вирус и не го подозират. Особено в риск са хората, които са принудени да правят многократно кръвопреливания. В миналото този начин на предаване на болестта беше основният. Но сега кръвта и донорските органи се проверяват по-внимателно.

При съвместно използване на една игла от хора зависими от наркотици. По този начин до 40% от пациентите се заразяват. Малки фрагменти от кръв, които остават върху иглата са достатъчни, за да пренесат много сериозни заболявания. Включително вируси на СПИН и хепатит С.

Когато използвате нестерилни инструменти. Много медицински и козметични процедури могат да бъдат придружени от кожни лезии. Ако инструментите не са били правилно дезинфекцирани, те запазват заразените кръвни частици с вируса. Такава опасност се крие в кабинета на зъболекаря, по време на акупунктурни сесии, както и тези, които правят пиърсинг, татуировки или просто маникюр.

По време на раждане – „вертикалния“ начин на предаване. Майката може да предаде вируса на детето по време на раждане. Особено, ако в този момент тя има остра форма на хепатит или е страдала от заболяването през последните месеци на бременността. Млякото не съдържа вирус, така че кърменето е напълно безопасно.

Вирусът на хепатит С се предава и чрез полов контакт

Вирусът на хепатит С се предава и чрез полов контакт

При сексуален контакт. По време на секс без презерватив можете да се заразите с вируса от сексуалния партньор. Въпреки това, рискът от такава инфекция с хепатит С не е прекалено висок.

При предоставяне на медицинска помощ. Здравните работници, които инжектират, лекуват рани или работят с кръв и препарати, също рискуват да се заразят. Особено, ако заразената кръв попадне върху увредената кожа.

Хепатит С не се предава чрез споделени ястия, храна и вода, кърпи, целувки и прегръдки. Когато говорим, кихаме и кашляме, вирусът също не се пренася.

Хроничен хепатит С.

В този период симптомите на заболяването са слаби или липсват, което предотвратява навременната диагноза.

Хроничната инфекция се придружава от:

 • спад на силите;
 • вегетативни разстройства;
 • апатия или раздразнителност;
 • проблеми със съня и други симптоми.

В резултат на болестта някои пациенти отиват на лекар, а други продължават да отписват неприятните симптоми на умора, нервно изтощение, лошото храносмилане. Значителна част от заразените хора се чувстват добре.

Изявените признаци на хепатит се появяват на фона на тежко чернодробно увреждане. В тази фаза има:

 • проблеми с кръвоносните съдове;
 • дискомфорт в десния хипохондричен регион;
 • горчив вкус в устата;
 • външни промени;
 • пожълтяване на лигавиците, очите и кожата;
 • оток на долните крайници и корема;
 • асцит (натрупване на течност в коремната кухина);
 • разширяване на вените и артериите в горната част на тялото;
 • силни пристъпи на гадене;
 • липса на апетит;
 • удебеляване на пръстите като барабан;
 • изсветляване на изпражненията;
 • потъмняване на урината;
 • нарушение на храносмилателния процес;
 • психоневрологични нарушения;
 • загуба на съзнание;
 • халюцинации и т.н.

Пациентите често се оплакват от намаляване на интелектуалните способности, проблеми с координацията на движенията, влошаване на зрението и т.н. Според една от хипотезите това се обяснява с проникването на вируса в мозъка.

Ново лечение на хепатит С.

Симптомите на хепатит С не се проявяват дълго време, след като човек е заразен, през което време се уврежда черният дроб, и затова болестта се нарича и ”нежният убиец”

Симптомите на хепатит С не се проявяват дълго време, след като човек е заразен, през което време се уврежда черният дроб, и затова болестта се нарича и ”нежният убиец”

На 25 януари 2018 г. федералният канадски експертен комитет по лекарствата (CDEC) публикува обширните си прегледи на две нови „пан-генотипни“ лечения на хепатит С: Maviret ™ (AbbVie) и Vosevi ™ (Gilead). И в двата случая лекарствата са препоръчани за възстановяване за възрастни пациенти с инфекция с генотип 1, 2, 3, 4, 5 или 6 на хроничен хепатит С (HCV), със или без компенсирана цироза. Възстановяването ще се извърши само ако пациентът е под грижите на лекар с опит в диагностиката и лечението на HCV инфекция.

Тези лекарства са на фармацевтичните компании съответно Абви и Гилеад. Те са пуснали вече в продажба безинтерферонови революционни терапии за опасния Хепатит С. Тези терапии се въвеждат и у нас, въпреки че са скъпи. Лечението с новите лекарства става за 150 дни вместо досегашните 210 дни.

Освен това са наложени следните специфични за продукта специфични условия:

Допълнителни условия за преразглеждане:

MAVIRET (glecaprevir / pibrentasvir или G / P) може да бъде възстановителен при пациенти с HCV генотип 1 инфекция, които преди са били лекувани или с режим на инхибитор на NS5A или с NS3 / 4A протеазен инхибитор, но не и с двата класа инхибитори.

VOSEVI (софосбувир / велпатсвир / воксилапревир или SOF / VEL / VOX) се възстановява само при генотип 1, 2, 3, 4, 5 или 6 пациенти, които преди това са лекувани с HCV режим, съдържащ инхибитор на NS5A; ИЛИ генотип 1, 2, 3 или 4 и са били лекувани преди това с HCV режим, съдържащ SOF без инхибитор на NS5A.

Всичко за хепатит – ТУК.

Диета при хепатит С.

Диета за хепатит С

Диета за хепатит С

Продължителният ход на заболяването силно засяга черния дроб, така че веднага след поставянето на диагнозата, за пациента е показана и спасителна подходящата диета.

През периода на лечение и рехабилитация се препоръчва да се изоставят:

 • мазно месо, риба;
 • пушени и колбасни продукти;
 • майонеза;
 • изпечени ястия;
 • алкохол;
 • сладкиши, торти;
 • бързо хранене и полуготови продукти;
 • продукти, пълни с химически добавки.

Препоръчва се да се ограничи количеството на изконсумираното кафе и шоколад.

Предпочитание се дава на:

 • растителни храни (зеленчуци, плодове, билки);
 • кисели млечни продукти с намалено съдържание на мазнини (кефир, ферментирало мляко, извара);
 • зърнени храни (грис, овес, ориз, елда).

Диетата трябва да се състои от парени, варени, задушени, печени във фурната ястия. Пърженото и приготвеното на жар през този период е нежелателно.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *