Херпес зостер – причини, симптоми и лечение

Усложненията при херпес зостер са слепота и глухота

Херпес зостер е болезнено вирусно заболяване, което се характеризира с обрив и мехури  по кожата. То е причинено от вирусът зостер, който причинява и варицелата. Херпес зостер е често срещано заболяване при възрастните хора на 50 години.

Белези рядко остават след Херпес зостера

Причини

Веднъж вече влязъл в тялото вирусът херпес зостер предизвиква варицела. Най-често страдаме от варицела, когато сме деца. При някои хора обаче след излекуването от варицела, вирусът остава в тях в т. нар. състояние на неактивност и покой. След години, когато човек вече е по-стар вирусът отново се активира. Най-често, защото човек след 50-сет години е с по-отслабена имунна система. Конкретната причина обаче вирусът да се активира отново не е ясна. Най-често се активира повторно херпес зостер при хора в старческа възраст; при хора, боледували от варицела преди да навършат една година; при хора със слаба имунна система. Ако вие не сте боледували от варицела като малки и имате пряк контакт с болен от възрастен човек от херпес зостер, то не е изключено да заболеете от варицела. За това хората, които не са имали дребна шарка (варицела) като малки трябва да избягват контакти с болни от херпес зостер.

Симптоми

Първият симптом обикновено е едностранна болка, изтръпване или парене. Те се появяват непосредствено преди да настъпи обрива. Обривът представлява червени петна по кожата, след което стават на мехури, които се пукат. След това спукване на мехурите се образуват малки ранички, които започват да изсъхват и да образуват кора. Тази кора пада в период от 2-3 седмици. Белези рядко остават. Целият този процес обаче е изключително болезнен и причинява неудобство и дискомфорт на болния. Могат да бъдат на лице допълнителни симптоми като: коремна болка, втрисане, затруднено движение на мускулите на лицето, спадане на клепача (птоза), висока температура и втрисане, влошено общо усещане, генитални лезии, лавоболие, загубата на слуха, болки в ставите, загуба на движение на очите, подути лимфни възли.

Лечение

Задължително потърсете лекарска помощ. Рядко се правят изследвания, но ако лекуващия лекар прецени може да включи вземане на кожна проба или кръвен тест. Лечението предимно  в домашни условия, предписва се антивирусно лекарство, което да се бори с вируса херпес зостер. За намаляване на сърбежа се преписват мазила или антихистамини. Студени компреси се използват за намаляване на болката.

Ако не се лекува навреме и правилно, херпес зостер може да доведе до усложнения и да причини глухота, слепота или да повтори отново боледуващия.

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Херпес зостер – причини, симптоми и лечение

  1. herpes simplex genitalis.
    Вече 10 дни ацикловир АЛ400 4х1. Пиоктинин. Без видимо подобрение.Имам главобол по-силно изразен от ляво,от зад на горе по мозъчната кора.Това,което най-много ме притеснява е че от 3 дни са ми заглъхнали ушите – повече лявото.Какво да правя?

  2. от 6 мес. ме мъчи въпросният херпес зостер, как да се спася от него?

  3. от 6 мес. ме мъчи въпросният херпес зостер в областта на ляво корема и гърба. Как да се оттърва от неприятните болки и дискомфорт?

  4. Баща ми е болен от левкимия и пие лекарство за подтискане на имунната система :МЕДРОЛ: именно това е довело до нападане на въпросния херпес зостер.НЕ може да спре МЕДРОЛ защото лимфон на лимфните възли се лекува с подтискащи имунната система лекарства , а от друга страна го нападат други заболявания както ЗОСТЕР. МОЛЯ ВИ пишете ми какво да се прави

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *