Срив в имунитета може да предизвика херпес зостер

Опасният херпес зостер е заразен за малки деца, които никога не са боледували от варицела

Срив в имунната система може да предизвика развитие на болестта херпес зостер. Това опасно и болезнено заболяване засяга кожата и периферните нерви в определена зона от тялото – главата, тялото, крайниците. Вирусът на варицелата всъщност предизвиква възникването на херпес зостер. Първоначално организмът се разболява от варицела, предимно в детска възраст. После имунната система потиска този вирус в тялото, но той съществува в неактивно състояние в тялото. Но срив в имунитета, преживян стрес и други неблагоприятни обстоятелства го изважда от латентното му състояние и се развива болестта херпес зостер. Всичко започва по принцип със стрелкащи силни болки в определена зона на тялото, като болките могат да се усещат в мускулите.

херпес зостер

Опасният херпес зостер е заразен за малки деца, които никога не са боледували от варицела

Повърхността на кожата е чувствителна при допир и болезнена, след което на това място се появява характерния обрив за заболяването. В по-редки случаи тези симптоми могат да продължат и по-дълго и да се получат болки в главата, зъбите, белия дроб. Само при много малка част от страдащите болестта започва директно с обрив и болки по кожата на засегнатото място.
Мястото на обрива се зачервява и уплътнява, може да се подуят близките лимфни възли, а върху кожата се появяват мехурчета, пълни с течност. Това е придружено със силна болка в засегнатия нерв. Характерно за херпес зостер е, че обривът се появява само от едната страна на тялото. Докато затихва кризата мехурчетата помътняват, пукат се и се покриват с коричка, която в последствие пада, а мястото остава зачервено още известно време.
Често се случва болката в засегнатата зона да продължи и след преминаването на обрива и това може да продължи понякога и няколко месеца.
Херпес зостер се лекува с антивирусни препарати, като лечението трябва да започне незабавно, за да се предотвратят по-тежките последствия.
Добре е да се знае, че херпес зостер е заразен за малки деца, които никога не са боледували от варицела.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *