При хипертония и висок холестерол помага офика

Дървото офика помага за висок холестерол, високо кръвно, глаукома, хемороиди и други заболявания

Често дървото офика (Sorbus aucuparia) е наричано калина или самодивско дърво, но то не е същото. Имат някаква прилика, но то е съвсем отделно дърво. Както казахме полезно е при високо кръвно налягане (хипертония), висок холестерол, хронично възпаление на черния дроб, еластичен колит, диарии, болки при хемороиди, катари на горните, дихателни пътища, глаукома и др.

При хипертония и висок холестерол помага офика

При хипертония и висок холестерол помага офика

Плодовете на дървото офика под формата на запарка имат полезно въздействие против ревматизъм, понижава мастите в нашия черен дроб, влияе върху обмяната на мазнините, а сокът от суровите пресни плодове е полезен при глаукома като намалява очното налягане.

Запарка от офика: Една лъжица супена от плодовете се счуква леко и се сипват в 400 г. вряща вода и се оставят да поврат още 5 минути. Остава да се прецеди, след като поизстине малко и се пие по една винена чаша на гладно преди ядене три пъти на ден.

Друг вариант на рецептата е с повече киснене на билката в по-малко вода – както първия вариант, но се добавя в 200 г. вряла вода и след като поври 5 минути се оставя да кисне 4 часа и се пие по 50 до 70 г. три пъти на ден преди ядене.

Специално при нефролитиаза се прилага следната рецепта: половин килограм плод офика се сваряват с 50 г захар докато станат на каша. Кашата се пие по няколко лъжички на ден.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При подути лимфи, стомашни болки и проблеми и при пресипнал глас може да се използва чай от плодове на дива офика, стрити. Прави се гаргара. Спиртна тинктура се прилага от пресни плодове при лимфодемия, увеличени лимфни възли и други подобни заболявания свързани с лимфната система.

Дървото офика стига до височина 15 метра и цъфти към края на май.

Някои учени са на мнение, че не трябва да се ползват сурови плодовете на офиката, ако не са извадени семената. Те съдържат отровна киселина – парасорбинова и амигдалин, който както знаете се съдържа в бадемите и това притеснява някои учени. За по-сигурно се консултирайте с фармацевт за употребата на плодовете на офика.

Плодовете на офиката съдържат вещества като танин, сорбитан (нискоградусов алкохол), лимонена киселина, ябълкова киселина, кехлибарена киселина, сорбинова киселина, витамин С, амигдалин, тартарикум, етерични масла и пигмента антоцианин.

За амигдалина четете още – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *