Хипотиреоидизъм – рецепти с билки за лечение и хранене

Изпитани билки и рецепти за лечение на хипотиреоидизъм. Хранене и диета за болната щитовидна жлеза и какви са специфичните й симптоми.

Съдържание на статията: Симптоми.

 диета.  лечение. Субклиничен хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизъм и бременност.  лечение с билки. Вроден.

Хипотиреоидизъм.

Заболяването хипотиреоидизъм представлява процес, който се дължи на липсата на тироидни хормони на щитовидната жлеза.

То се среща при около един на хиляда мъже и деветнадесет жени между хиляда.Често има случаи, когато заболяването е трудно да се открие, и в дългосрочен план. Причината за диагностичния проблем е фактът, че заболяването протича и се развива бавно, и се характеризира със симптоми, които е трудно да се каже, че са точно от хипотиреоидизъм. Обикновено симптомите се бъркат с обикновена умора, жените – по време на бременност или нещо друго.

Поради появата и разпространението на заболяването протича спиране на основните процеси в обмяната на веществата, от тироидните хормони, отговорни за енергийния метаболизъм.

Особености на хипотиреоидизма:

“Фигурин

Той много рядко се превръща в отделна болест, свързана само с нарушена функция на щитовидната жлеза;

Не е самостоятелно заболяване и не може да бъде единствената диагноза (освен в редки случаи);

Получават се усложнения или закономерности вследствие на обикновени патологии на щитовидната железа с изключение на хипертиреоидизъм;

Болестта се основава на функционалните нарушения под формата на недостатъчното производство на хормони на щитовидната жлеза (трийодтиронин, тетрайодотиронин (тироксин), калцитонин), тяхното увреждане или преждевременна дезактивация в тъканите;

Това е нарушение на общите хормонални и метаболитни процеси в организма.

Всеки от тези елементи изисква малко обяснение. В края на краищата разпространението на това заболяване е много широко, което предизвиква голям интерес на населението във връзка с разширяването на знанията за това. Другото име за тежък (екстремен) хипотиреоидизъм е микседем.

Рядко се случва заболяването хипотиреоидизъм да е отделно или самостоятелна диагноза.

Ако разгледаме това твърдение от патогенетична гледна точка, то е вярно на 100%. Единствените изключения са случаите, когато зададете основната причина за хипотиреоидизъм не е възможно, или на фона на нормалното количество хормони на щитовидната жлеза, се записват клинични симптоми на хипотиреоидизъм. Тогава болестта може да се диагностицира само с термин като „идиопатичен хипотиреоидизъм.“

Във всички други случаи, той трябва да бъде първично заболяване, което е довело до нарушение на функционалните възможности на щитовидната жлеза по отношение на синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Продължително протичащият хипотиреоидизъм непременно причинява сериозни нарушения в организма, при които се появяват наслояване на други заболявания, които дават неблагоприятен фон за по-нататъшна прогресия.

Хипотиреоидизъм – функционални нарушения на щитовидната жлеза с поражение на целия организъм.

В основаста на хипотиреоидизма са открити органични промени в щитовидната тъкан и преструктуриране, и нарушена способност да синтезира необходимите хормони (тироксин, трийодтиронин, калцитонин).

Ефектите, които се случват в същото време, водят дори до повече функционални и органични анатомични нарушения в почти всички органи и тъкани. Тъй като хормоните на щитовидната жлеза участват във важни биохимични реакции, които регулират метаболитните процеси на протеините и минералния метаболизъм и синтеза на стероидните хормони и растежа и развитието на опорно-двигателния апарат, на функционалния капацитет на сърцето и мозъка. Хипотиреоидизъм е не само трудността на функционирането на тези органи, но също и нарушение на тяхната анатомична структура.

Здрава и болна щитовидна жлеза при хипотиреоидизъм.

Здрава и болна щитовидна жлеза при хипотиреоидизъм.

Въпреки факта, че заболяването хипотиреоидизъм е функционално разстройство, то проявява дисфункция на щитовидната жлеза, нейните последици и усложнения имат органичен характер. Заболяването предизвиква нарушаване на нормалната структура на целевите органи, които са зависими от хормоните на щитовидната жлеза. В този случай щитовидната жлеза като правило също променя своята структура, но промените не са причинени от хипотиреоидизма, а от болест, която е предизвикала появата му!

Хипотиреоидизъм – синдром на общите хормонални нарушения.

Ендокринната система на човешкото тяло работи по верига от затворен тип. Загубата на едно от неговите звена непременно забавя работата на другите. По отношение на хипотиреоидизма винаги така се случва.

В края на краищата хормоните тироксин, трийодтиронин и калцитонин взаимодействат с:

Хормоните на хипофизата, които регулират щитовидната жлеза – липсата им стимулира производството на хормона тиреотропин, който стимулира растежа на щитовидната жлеза в дифузен обем, като възли или ракови тумори.

С други тропни хормони (чийто обект на действие са периферните ендокринни жлези), на хипоталамо-хипофизната система – на фона на снижаването на тиреоидните и усилената активност на тиреотропните хормони поради по-ниската активност на щитовидната жлеза, е възможно да се увеличи размерът на пролактина. Тези промени водят до постоянни промени в млечните жлези, както и допълнително разрушаване на синтеза на половите хормони от яйчниците.

Стероидни хормони на надбъбречните и половите жлези – активността на техния синтез значително намалява хормоните на щитовидната жлеза не могат да осигурят адекватна активност на протеинния метаболизъм в черния дроб. Като резултат – отсъства строителен материал за стероидите, които са съставени предимно от протеини, хормоните на тестисите, яйчниците и надбъбречните жлези.

Паратироиден – недостигът на калцитонин причинява смущения на калциевия метаболизъм, което е следствие на измиването на калциевите йони от костната тъкан от прекомерна активност на паратиреоидният хормон (паратхормон, ПТХ).

Може ли хипотиреоидизмът да бъде отделна болест?

Тези клинични варианти на хипотиреоидизъм, когато щитовидната жлеза синтезира достатъчно количество хормони и тяхната концентрация в кръвта е нормално, се отнасят до парадоксалните типове заболявания. Това е наистина невероятно и невъзможно. В края на краищата, ако тироидните хормони се произвеждат нормално, тогава как може да се появят симптомите на хипотиреоидизъм? Оказва се, че о това се случва.

Основният механизъм на този вид състояния е ненормалното структурата на хормоните на щитовидната жлеза и бързото им разпределение в кръвта. Стартирането на тези патологични процеси способни на различни автоимунни заболявания на фона на системните заболявания или възстановяване от тежки заболявания (инфекция, травма, панкреатична некроза, изгаряния). Въпреки че достатъчно количество от циркулиращите хормони се намират в плазмата, тя не е в състояние да изпълнява своята цел напълно, така както са инактивирани собствените човешки имунни клетки. По същия начин, клиничният хипотиреоидизъм възниква и при разрушени рецептори на тироксин в неговите целеви органи.

Причини за възникване на хипотиреоидизъм.

Хипотиреоидизъм е разстройство на ендокринната система и може да възникне в резултат на незабавно заболяване на щитовидната жлеза и поради други патологии, свързани с дисфункция на органи и структури.

Ето какви могат да бъдат основните причини за хипотиреоидизъм и етиологичната им класификация.

 

Етиологичен тип хипотиреоидизъм. 

Основен (той се основава на поражението на щитовидната жлеза, което води до нейната функционална непълноценност).

Непосредствени причини за заболяването.

  1. Вродени фактори:

– Недоразвита щитовидна жлеза (хипо- и аплазия);

– Наследствена ферментопатия с лезии на ензими на щитовидната жлеза, участващи в синтеза на тиреоидните хормони на щитовидната жлеза;

  1. Придобити Фактори на произхода:

– Състояние след отстраняване на щитовидната жлеза (струмектомия);

– Йонизиращо лъчение при лъчева терапия на туморни заболявания, или с естествен произход в областите на бедствия, свързани с ядрени емисии;

– Лечение на радиоактивни йодни препарати;

– Тироидит (възпаление на щитовидната жлеза) с микробен и автоимунен произход;

– Дефицит на йод и ендемична гуша на този фон;

– Предозирането на лекарства, които потискат синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и амиодарон;

– Неопластични лезии на щитовидната жлеза.

Етиологичен тип хипотиреоидизъм. 

Вторичен (причинен от намалена активност на хипофизната жлеза по отношение на способността на синтез на тиреотропния хормон).

Непосредствени причини за заболяването.

– Исхемична лезии на хипофизата с атеросклероза на мозъчните съдове или остра тежка анемия на фона кървене;

– Възпаление на вътрешночерепните структури в областите на хипофизата на мозъка;

– Злокачествена трансформация на клетки на аденогипофизатарния отдел;

– Хипофизни поражения на фона на автоимунни заболявания;

– Токсични ефекти на лекарства върху клетките на хипофизата жлеза (леводопа, Парлодел).

Етиологичен тип хипотиреоидизъм. 

Третичен (представлява поражение на хипоталамусните ядра).

Непосредствени причини за заболяването.

– Менингоенцефалит, включващ хипоталамната област;

– Тежка травматична контузия на главния мозък;

– Тумор в мозъка;

– Терапия със серотонинови лекарства.

Етиологичен тип хипотиреоидизъм. 

Периферна (нарушение на съществуващите действия на хормоните на щитовидната жлеза).

Непосредствени причини за заболяването.

– Автоимунни процеси, при които се образуват антитела на хормоните на щитовидната жлеза;

– Вродени или наследствени заболявания на структурните рецептори в тъканта, чрез които тироидните хормони упражняват техните ефекти;

– Ферментопатия на бъбреците и черния дроб, което води до нарушаване на превръщането на тироксин в трийодтиронин;

– Дефекти на транспортните протеини, които транспортират хормоните вътре в клетъчните тела.

 

Това заболяване може да бъде много добре маскирано. Липсата на хормони на щитовидната жлеза, особено сред жените е причина за депресия, постоянно лошо настроение, необяснимо чувство на тъга. Пациентът може скрито или явно да му се понижи интелекта, да се влоши вниманието и паметта, и да получи спад на когнитивната функция. Човек трудно заспива, започва безсъние или обратно, редовно е сънлив.

Колкото по-дълго продължава периодът на развитие на болестта след появата й и не се открива и не е подложена на лечение, толкова по-голям е рискът от синдром на интракраниална хипертония. Човекът се оплаква от редовна болка в главата. Пациентът може да живее в спокойствие като си мисли, че цялата вина за проблема идва от врата (или другаде) и че има остеохондроза. Подозренията възникват и за мускулните болки в ръцете, чувството на слабост в тях, изтръпване и настръхване. Хипотиреоидизмът участва и в сърдечносъдовите заболявания, като повишено кръвно налягане и холестерол в кръвта на пациента.

В случай на женски хипотиреоидизъм може да се развие мастопатия, налице са проблеми при менструация.

Друга особеност на заболяването е подуване на отделните части на тялото. По-често се получават подути клепачи, на други места – макар и рядко оток, са основните показатели за наличието на хипотиреоидизъм. Ефект от появата на болестта може да бъде повторно подтискане на имунитета при хората. Но това може да се появи при най-малкото нарушение на функцията на щитовидната жлеза. Друга особеност – това е анемията, която се получава, защото щитовидната жлеза е отговорна за образуването на кръвта.

Хипотиреоидизмът в повече от 95% от случаите е от първичен характер, и се обуславя от патологии на щитовидната жлеза . Затова за откриването на клинични прояви на хипотиреоидизъм, на първо място се разглежда този орган!

Първичен хипотиреоидизъм

Всички случаи на хипотиреоидизъм практически са пряко свързани с нарушаване на структурата и функционирането на тялото, което е отговорно за синтеза на тиреоидните хормони на важния човешки орган – щитовидната жлеза. Критериите за степента на патологичния процес в организма логично е да бъдат израз на някакви промени в неговата структура и способността да изпълнява функциите, които трябва да изпълни. По отношение на първичния хипотиреоидизъм причинно-следствената връзка е конструирана така, че щитовидната жлеза, поради нарушаване на нейната структура не е в състояние да синтезира хормони Т4 и Т3. Това води до клиничните прояви на хипотиреоидизъм, които се наслагват върху симптомите на основното заболяване.

Към основните заболявания на щитовидната жлеза, които могат да доведат до първичен хипотироидизъм се отнасят вродени заболявания под формата на дефект или пълна липса на орган, възпалителни промени (тиреоидит), рак и баналната ендемична гуша с недостатъчен прием на йод в организма. Пълно или частично отстраняване на щитовидната жлеза може да причини хипотиреоидизъм в различна тежест.

За провеждане на диференциална диагностика между всички видове хипотиреоидизъм и да се потвърди, че е първичен хипотиреоидизъм на помощ идват:

Наличието на увреждане на щитовидната жлеза от клиничните данни – (нейното увеличение, наличие на възли, затруднено преглъщане и болки в гърлото), заедно със симптомите на хипотиреоидизъм;

Изследване на щитовидната жлеза при хипотиреоидизъм.

Изследване на щитовидната жлеза при хипотиреоидизъм.

Изследвания с ултразвук, ядрено-магнитен резонанс, или радиоизотопна диагностика, говорят за структурното преустройство на щитовидната жлеза и намаляване на нейните функционални способности;

Резултатите от анализа на кръвния тест за определяне на плазмените концентрации на хормоните на щитовидната жлеза Т4, Т3, TSH. При първичен хипотиреоидизъм нивата на Т3 и Т4 винаги са намалени. TSH компенсаторно се увеличава до повишаване на стимулирането на щитовидната жлеза в образуването на хормони, или остава в нормални граници.

Вторичен хипотиреоидизъм.

Вторичен хипотиреоидизъм.

Вторичен хипотиреоидизъм.

Вторичният хипотиреоидизъм е един вид понижаване на щитовидната функционални способности, които не се появяват в резултат на поражението на неговата тъкан, и във връзка с нарушаването на регулацията на функционална активност по отношение на производството на хормони. Щитовидната жлеза, като всяка жлеза на ендокринната система, зависи от регулаторните жлези. Такива са хипофизата и хипоталамуса. Под вторичен хипотиреоидизъм се има пред вид нарушение на дейността на хипоталамния хормон тиротропин. Той или не се произвежда от хипофизната жлеза, или структурата му става ненормална. Във всеки случай се получава ситуация, при която анатомично не изменена и здрава щитовидна жлеза не е в състояние да синтезира тироксин.

Поражението на жлезистите клетки на хипофизатамогат да бъдат предизвикани от различни интрацеребрални патологични процеси под формата на травматични наранявания, тумори, заболявания на кръвообращението в мозъчните артерии, автоимунно разрушаване. По отношение на клиничните прояви, вторичният хипотиреоидизъм е различен от първичния с това, че към типичните клинични симптоми се присъединяват и симптомите на други ендокринни жлези: яйчниците и надбъбречните жлези. Той е по-груб, отколкото е първичният хипотиреоидизъм, налице са заболявания на опорно-двигателния апарат и на сърцето, тежки нарушения на интелектуалните способности, нарушения в сексуалната сфера под формата на продължителна аменорея и безплодие, атрофия на половите органи и гърдите, на телесните косми, сексуална инфантилност и електролитни нарушения.

За потвърждаване на вторичен хипотиреоидизъм може да помогне:

Липсата на клинични и инструментални признаци на заболявания на щитовидната жлеза при очевиден клиничен хипотиреоидизъм.

Данните от рентгеново изследване на черепа в две издатини с изследване на областта на турското седло, където е разположена хипофизната жлеза.

Компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс на главата, което ще помогне да се определи наличието или липсата на обективни причини, които предизвикват вторичния хипотиреоидизъм.

Кръвен тест за определяне на плазмените концентрации на специфичните хормони в щитовидната жлеза и хипофизната. Диагностичните критерии за вторичен хипотиреоидизъм е да се намали нивото на хормоните T3, T4 и TSH.

В някои случаи е необходимо да се говори за третичен хипотиреоидизъм. Той също така не е свързан със заболяване на щитовидната жлеза и е причинен от нарушена регулация на неговата активност. В този случай, патогенетичната верига ще бъде по-трудна, тъй като работата е нарушила не една, а две единици от регулаторните процеси. Това се отразява на хипоталамусните ядра на мозъка, които са отговорни за синтеза на хормони, които регулират активността на хипофизните хормони. В случай на третичен хипотиреоидизъм, всичко изглежда така: хипоталамусът не произвежда тиротропин-освобождаващ хормон, хипофизната жлеза не произвежда TSH, щитовидната жлеза не произвежда своите тиреоидни хормони.

Ефекти на хипотиреоидизъм

Формите на които може да бъде разделен хипотиреоидизмът са умерена и тежка. Всичко зависи от количеството хормони на щитовидната жлеза, произведено от щитовидната жлеза. Ако те не съществуват изобщо, последиците биха били просто катастрофални. Тази форма на хипотиреоидизъм се нарича микседем. Когато способността на щитовидната жлеза да произвежда хормони са частично запази, функциониране на организма се нарушава, но тези ефекти са обратими и са напълно съвместими с ежедневието.

Пациенти с хипотиреоидизъм трябва да са наясно, че могат да се появят следните ефекти без правилната хормоно-заместителна терапия.

При деца:

Изоставане на детето в умственото и физическото развитие, до кретенизъм.

Забавено появане на вторични полови белези, до пълното инфантилност.

Проблеми със сърцето:

Резкият спад в защитните сили на имунната система, което се проявява с чести простудни заболявания, тежки обостряния на хронични инфекции.

Внезапна слабост и неспособност да се правят упражнения.

При възрастни:

Спад на умствените способности, паметта и интелигентността.

Устойчиви проблеми на сърцето.

Устойчиво понижаване на кръвното налягане.

Продължителен курс на хронични заболявания и инфекциозни процеси.

Нарушения на менструалната функция.

Атрофия на яйчниците, външните полови органи и млечните жлези.

Импотентност, полово безсилие и безплодие.

Хипо кома (критичен спад в нивата на хормоните, което води до сериозни нарушения на обменните процеси до падането на критичните показатели на сърцето и мозъка, придружен от постоянна загуба на съзнание).

Всички сериозни последствия от хипотиреоидизъм могат да бъдат избегнати, като се обърне особено внимание на съществуващия проблем в ранните етапи на своето развитие. Колкото по-рано е поставена диагнозата и е започната подробна и подходяща хормонално заместителна терапия, толкова по-малко смущения настъпват в тялото!

Симптоми на хипотиреоидизъм.

Клиничната картина на хипотиреоидизъм може да бъде представлявана от основните симптоми на заболяване на щитовидната жлеза, което е причина за неговата дисфункция и незабавните му симптоми.

Основните симптоми на хипотиреоидизъм:

Менструални смущения при жените;

Рязко увеличаване на теглото, макар и леко. Тя се причинява от понижаване на скоростта на обмяна на веществата, но същевременно се намалява и апетита, което не позволява да се предотврати по-значително увеличение на телесното тегло.

Чувство на гадене, подуване на корема, запек. Лицето и крайниците могат да се възпалят.

Косата на болните хора става суха и чуплива, те започват да косопад.

Скалпът може да придобие жълтеникав оттенък.

Налице са нарушения на слуха и гласови промени (този симптом е характерен с особено остра форма, и се случва, защото е налице подуване на езика, ларинкса и средното ухо).

Умора, слабост; мисленето и говорът са по-бавни; чувство на втрисане, което се причинява от бавен метаболизъм.

Клиничното представяне на хипотиреоидизъм се определя от неговата етиология, възраст на пациента, както и степента на развитие на дефицит на хормони на щитовидната жлеза.

Основните проблеми на клиничната диагноза на хипотиреоидизъм са:
– Липсата на специфична (срещащи се само при хипотиреоидизъм) симптоми.
– Високо разпространение подобни на симптомите на хипотиреоидизъм в общата популация, които са свързани с други хронични физически и психически заболявания. Около 15% от възрастните с нормална функция на щитовидната жлеза могат да разпознават до няколко симптоми характерни за на хипотиреоидизъм.
– Липса на пряка връзка между степента на недостиг на хормони на щитовидната жлеза и тежестта на клиничните прояви (в някои случаи, симптомите могат изцяло да отсъстват във видимия хипотироидизъм, в други те вече са значително изразени в субклиничен хипотиреоидизъм).

Както е отбелязано, клиничната картина на хипотиреоидизъм се характеризира с полисистемност, но в отделни пациенти е доминирана от оплаквания и симптоми от една система, във връзка с която пациентите често се диагностицират със замаскирани заболявания.

При пациенти с изразения и дълго-действащия хипотиреоидизъм се формира доста отличителен външен вид  на „микседем“, който се характеризира с общ и периорбитален оток. Лицето е подпухнало, с блед оттенък на жълтеница, изгледът е отчужден, бедни изражения на лицето.

Кожа

При първите признаци на хипотиреоидизъм се появяват чупливи нокти, образуват канали върху нокътната плочка бледи и масивен косопад. Пациентите имат бледа кожа с люспести петна и огнища на хиперкератоза по лактите и стъпалата. Възможно е и леко пожълтяване, което се дължи на увеличение на черния дроб, намаляване на телесната температура до 35 ° C. Понякога се получава и суха кожа. В допълнение, има изтъняване на косата и оцветяване, повишава се и загубата на коса.

Реч и слух

Като цяло пациентите са апатични, забавни или дори потискани. За тежък хипотиреоидизъм е често срещано явление изостаналост в речта. Понякога изглежда, че нещо пациент има нещо в устата си (дефект в говора). Отокът на лигавицата на ларинкса появява нисък или дори дрезгав тон на гласа. Пациентът може да се препъне над произношението на отделни думи, а след това, като положи успешно усилие, ги изговаря вече по-ясно. При класическия хипотиреоидизъм се описва подуване на езика, на който можете да видите отпечатъците от зъбите. При подуване на лигавицата на евстахиевата тръба може да се появи и известна загуба на слуха.

Нервна система

Статус безпричинна апатия постепенно прерастваща в депресия. Видимо засегнати паметта и умствените способности нарушението на вродения хипотиреоидизъм води до развитие на кретенизъм. При жените се случва изтръпване, проблеми със зрението и слуха.
Сред промените в нервната система трябва да се посочи загубата на паметта и интелекта, сънливост, депресия. При деца на възраст над 3-годишна възраст и при по-възрастните се получават промени в нервната система, които не са необратими и напълно се отразени на фона на заместителната терапия. Обратно, вроденият хипотироидизъм в отсъствието на заместителна терапия води до необратими нервни, психични и физически заболявания. От страна на периферната нервна система промените са рядкост, въпреки че при някои пациенти имат явления на микседем, които провокират развитието на синдрома на карпалния тунел.

Мускулно-скелетна система

Слабост, понякога достигаща до пълна импотентност, поради намаляване на мускулния тонус, намалена физическа издръжливост. Бавният процес на мускулна релаксация води до скованост в движенията и периодично резки определени мускули. При вродените симптоми на хипотиреоидизъм е и непропорционалното развитие например – съкратен крайник с дълго тяло.

Метаболзъм
Общото намаление в базалния метаболизъм показва тенденция на пациенти с хипотиреоидизъм до увеличаване на теглото, но с тази болест никога не се стига до развитието на грубо затлъстяване. При изключително тежка форма на хипотиреоидизъм може да се развие хипотермия. Пациентите често се оплакват от студ (по всяко време мръзнат). Генезисът на този симптом, заедно с намаляване на базалния метаболизъм е важна характеристика на хипотиреоидизъм и централизация на кръвообращението.

Най-честите промени на сърдечносъдовата система е тенденцията към брадикардия, леко диастолното кръвно налягане и образуването на перикарден излив. При по-голямата част от пациентите с хипотиреоидизъм се развива атеросклеротична дислипидемия.

Храносмилане

При хипотиреоидизъм често се наблюдават стомашно-чревни симптоми.  Атонията на червата причинява запек, който е чест симптом, гастрит и продължителна и постоянна болка, и мъчително гадене.Нарушен е и процеса на разграждане на хранителните вещества – хаотични елементи са открити в изпражненията.Освен това, може да се развие жлъчна дискинезия, хепатомегалия; характеризираща се със загуба на апетит. При изявения хипотиреоидизъм може да се развие хипохромна анемия.

Кръв

Хематопоетичната система реагира на хипо анемия, което увеличава симптомите на общата слабост. Намаленият имунитет се проявява с чести простудни заболявания. За по-малкото кръв от анализа се установява левкопения.

Аномалии на ендокринната система

Хипотиреоидизмът причинява верига от хормонални нарушения. Липсата на надбъбречна функция влошава симптомите на заболяването. Страда репродуктивната функция: импотентност при мъжете, фригидност и менструални нарушения при жените.
Много често, особено при жените, настъпват промени в репродуктивната система. При хипотиреоидизъм могат да се случат най-различни нарушения в менструалния цикъл: от аменорея до дисфункционално маточно кръвотечение. При мъжете, и при жените има загуба на либидо. В патогенезата на промените на репродуктивната система има определена стойност на вторичнита хиперпролактинемия. Тежкият хипотиреоидизъм почти винаги се придружава от безплодие, но по-малко очевиден недостиг на хормоните на щитовидната жлеза при някои жени (около 2% от всички бременни жени) не може да предотврати появата на бременността, което в този случай е съпроводено с висока степен на риск от прекъсването й или се ражда дете с разстройство в развитието на нервната система.

Когато е налице дълго съществуващ хипотиреоидизъм, се получава хиперстимулация хипофизния хормон тиреотропин, която може да завърши с формирането на вторичен аденом.След компенсация  на тиреотропин в заместителната терапия на фона на намаляване на обема на хипофизната жлеза може да се образува ”турско” седло.

Кома
Най-тежко, но и изключително рядко усложнение на хипотиреоидизмът е кома при микседем. Комата обикновено се развива при по-възрастни пациенти с дългосрочен недиагностициран хипотиреоидизъм, тежки съпътстващи заболявания, с нисък социален статус и липса на грижи. Провокирането на развитието на кома при микседем е съпроводено с успоредно протичащи заболявания (най-вече инфекциозни), охлаждане, травма, потискане на централната нервна система. При клиничната кома при хипотиреоидизъм се проявява хипотермия, хиповентилация с хиперкапния, хиперволемия, хипонатриемия, брадикардия, хипотония, остра задръжка на урината, динамичен илеус, хипогликемия, сърдечна недостатъчност, прогресивно подтискане на централната нервна система. Смъртността от кома при микседем е 80%, без навременно лечение.

Симптоми на хипотиреоидизъм характерни за жените

Често симптомите на хипотиреоидизъм при жените са били пренебрегвани: сериозността на състоянието не е свързвано с някои чесрто оплаквания. Подпухнало лице, „отнесен“ поглед (при нормалното функциониране на щитовидната жлеза очите на жената имат блясък!). получават се проблеми с косата и ноктите, пациентките стават съмнителни в собствената си привлекателност.

Повечето от жените, страдащи от недостатъчност на хормоните на щитовидната жлеза се оплакват от:

Недостатъчно сън и липса на покой на тялото. Денят започва сутрин с чувство на слабост.

Апатия, въпреки че няма видима причина за нея.

Постоянно мръзнене, независимо от времето и облеклото.

Патологично забравяне, много лоша памет (симптомите често са свързани с атеросклероза, поради повишения холестерол при хипотиреоидизъм).

Припадък поради хипотония и забавяне на речта.

Липса на сексуално желание, излишно окосмяване по цялото тяло.

Появата на мастит и кисти в гърдите и матката.

Нарушение на менструалния цикъл (нередовна менструация) по-рано настъпване на менопауза.

Хипотиреоидизъм при жените може да се случи по време на бременност, на фона на липсата на йод за щитовидната жлеза. Но ако е налице субклиничен хипотиреоидизъм на ограничено етап, за жената е нормално след раждането да се възстанови.

Понякога хипотиреоидизъм се получава в периода след раждането и е свързан с намалената работа на хипофизната жлеза.

Диагностика на хипотиреоидизъм

Диагнозата се основава на анализ на показателите на хормоните на щитовидната жлеза Т3, Т4 и TSH. Хипотиреоидизмът се диагностицира при по-малки граници на тироксин 140-50 нмол / л и трийодтиронин по-малко от 3.85-1.50 ммол / л.

Увеличението на индекса на TSH се среща в логаритмична прогресия: дори с незначителна загуба на Т4 е регистрирано значително увеличение на TSH. Степента на недостиг на хормони Т3 и Т4 определя тежестта на заболяването.

За да се установи причината на заболяването се определя ултразвуково изследване на щитовидната жлеза, рентгенови лъчи или компютърна томография на главата, за да се изключи тумор на хипофизата.

Хипотиреоидизъм диета.

Заболяването хипотиреоидизъм както е посочено по-горе, се характеризира с недостиг на хормони на щитовидната жлеза. Обяснено с прости думи, това означава забавянето на метаболитните процеси в тялото на човека. Ето защо диетата за хипотиреоидизъм на щитовидната жлеза трябва да бъде ниско калорична.

Храните трябва да бъдат избрани с голямо внимание, защото техните действия трябва да бъдат насочени към възстановяването и стимулирането на окислителните процеси. Най-лесният начин е да се намали количеството на въглехидратите и мазнините.

Списъкът на продуктите, които не се препоръчват включва:

тлъсти меса (свинско, агнешко) и домашни птици (гъски, патици);

мозък, черен дроб, бъбреци;

конфитюр, мед ограничено;

горчица, черен пипер, хрян;

силен чай или кафе, какао, кола;

хляб от рафинирано брашно, масло, торти, сладкиши, пържени продукти (торти, палачинки, бухти);

хайвер;

пушени и солени риби, рибни консерви;

мазнини и разновидности на колбаси;

маргарин, свинска мас, олио;

всички бобови растения;

месо, птици и риба;

месо, кисели краставички;

кръстоцветни зеленчуци (всички видове зеле, ряпа, репички, ряпа, ряпа);

гъби в каквато и да е форма;

бульони;

макарони и ориз са ограничени.

В списъка на препоръчаните продукти включват:

Фейхоа – плод с вкус на ягода.

Фейхоа – плод с вкус на ягода.

риба, главно морска (треска, скумрия, сьомга), богати на фосфор, полиненаситени мастни киселини и йод;

всички плодове, особено райска ябълка, фейхоа, киви, които са богати на йод, както и череши, грозде, банани, авокадо;

зеленчуци с изключение на кръстоцветни зеленчуци;

слабо сварено напитки (кафе и чай), чай с лимон или мляко, пресни сокове, билкови чайове от шипка и трици;

нискомаслено мляко и напитки на млечна киселина, както и извара, сметана;

безсолно сирене, ниско съдържание на мазнини и не-остри сортове;

пълнозърнесто брашно, сухари, бисквити;

постно сортове месо „бяло“ пилешко месо, съдържащо тирозин;

постни колбаси;

салати, с растително масло, оцет, желе;

масло с повишено внимание, растителни масла – в храните и в готвенето;

белтъчни омлети, варени яйца, жълтък с повишено внимание;

булгур (елда, просо, ечемик), печива и ястия от тях;

морски дарове (предимно риби, а мидите и стридите, някои ги препоръчват, но имат и вредни неща в тях, водорасли,).

Диета за хипотиреоидизъм не предполага рязкото ограничаване на продуктите и превключване на специална диета. Системата за захранване остава здравословна и вкусна, с някои специфични правила. Спазването на хранителна терапия има благоприятен ефект върху метаболитните процеси, и накрая, но не на последно място, смекчава заболяването, при симптоми на пациента. Правилното хранене с кислород на клетките и намаляване на риска от тежка болест.

Хипотиреоидизъм лечение.

Благодарение на постиженията на фармацевтичната индустрия, която позволява изкуствено синтезиране на хормони на щитовидната жлеза, модерната ендокринология разполага с ефективен метод за лечение на хипотиреоидизъм. Терапията се провежда чрез заместване на липсващия хормон на щитовидната жлеза в организма със синтетичен аналог – левотироксин (L-тироксин).

Симптоматичен (клиничен) хипотиреоидизъм изисква хормонална терапия, независимо от възрастта на пациента и съпътстващи заболявания. Индивидуално се определя вариант, за да се започне лечение, началната доза и скоростта на растежа му.

Абсолютната индикация за латентен (субклиничен) хипотиреоидизъм служи за диагноза на болестта и за нужната заместителна терапия при една бременна жена, или ако тя планира да забременеете в близко бъдеще.

В повечето случаи, нормализирането на общото състояние на пациента при хипотиреоидизъм започва в първата седмица от започването на прилагането на лекарството. Пълното изчезване на клиничните симптоми обикновено се случва в рамките на няколко месеца. При изтощени пациенти и такива в напреднала възраст, отговорът на лекарството се развива по-бавно. За пациентите със сърдечносъдови заболявания се изисква специално внимание за избор на дозата (прекомерен прием на L-тироксин увеличава риска ангина и предсмъртно мъждене).

В случай на хипотироидизъм, в резултат на премахването на щитовидната жлеза или лъчетерапия, е показано получаването на синтетични хормони през целия живот. Това лечение на хипотиреоидизъм е необходимо също и на фона на автоимунен тиреоидит (болест на Хашимото). По време на лечението пациентът трябва редовно да посещава лекар, за да коригира дозата, и да следи нивата на TSH в кръвта.

Ако хипотиреоидизмът се случва на фона на други заболявания, нормализирането на функцията на щитовидната жлеза често се получава в процеса на лечение на основната патология. Симптомите на хипотиреоидизъм, които са причинени от някои лекарства се елиминират след премахването на тези лекарства.

Ако причината за хипотиреоидизъм е липса на йод, неговата консумация чрез храната на пациента се препоръчва чрез предписване на йод-съдържащи лекарства, консумация на йодирана сол, морски дарове.

Лечение на кома при микседем се провежда в интензивно отделение с интравенозни инжекции с големи дози тиреоидни хормони и кортикостероиди, коригиране на състоянието на хипогликемията, хемодинамичните и електролитни нарушения.

Субклиничен хипотиреоидизъм.

При субклиничен хипотиреоидизъм (латентен), няма клинични прояви, показващи увеличение на нивото на щитовидната жлеза-стимулиращия хормон (който повишава активността на щитовидната жлеза) в рамките на нормалните нива на трийодтиронин и тироксин (хормоните на щитовидната жлеза).

Липсва пряка връзка между степента на недостиг на хормоните на щитовидната жлеза и тежестта на клиничните прояви. В някои случаи, симптомите могат да бъдат изцяло отсъстващи в доказания хипотироидизъм, в други те вече са значително изразени в субклиничната форма на хипотиреоидизъм.

Диагностиката на хипотиреоидизъм, доказва, че намаляването на функцията на щитовидната жлеза, е доста просто. Това включва определяне на TSH и T4, с откриването на изолирано повишаване на TSH се установява субклиничен хипотиреоидизъм, а в същото време повишаването на нивото на TSH и намаляването на нивото на Т4 – явен хипотиреоидизъм. Много по-голям проблем е определянето на указания за това изследване, тъй като неспецифичната клинична картина на хипотироидизъм се определя от факта, че дори и „явните признаци“ не могат да намерят потвърждение на хормоналните изследвания, заедно с това, в някои случаи, хипотиреоидизъм, дори придружено от значително увеличаване на нивото на TSH и намаляване на Т4, понякога протичат без симптоми.

Ако говорим за субклиничен хипотиреоидизъм, то в повечето случаи не е проява, която ще му позволи да го подозира. При сравнението на тези факти, възниква въпросът за целесъобразността на определяне на скрининг на функцията на щитовидната жлеза, за да се диагностицира хипотиреоидизъм, който поддържа много от препоръките.

При субклиничен хипотиреоидизъм с увеличени TSH и с нормална T-3 и T-4 може да се намали обема на щитовидната жлеза. Преходно умерени или силно експресирани в 40%, а в 60% – без симптоми и признаци на първичен, вторичен или периферен хипотиреоидизъм. Най-често, няма промени или са леко изразени.

Лекарите ендокринолози не препоръчват терапия на пациенти със следните условия: преходен, периферен или хипотиреоидизъм, без симптоми и при субклиничен хипотиреоидизъм, ако TSH е по-малко от 4.2 mkIE / мл. В други случаи е необходимо да се провежда адекватно лечение.

Хипотиреоидизъм и бременност.

При бременни жени в гестационна седмица може да се развие недостиг на йод. Въпреки това, последните две от явлението не бива да се бъркат със синдрома на хипотиреоидизъм в пълен размер.

Тежка форма на хипотиреоидизъм почти винаги се придружава от безплодие, но с по-малко очевиден недостиг на хормони на щитовидната жлеза при някои жени (около 2% от всички бременни жени) не може да се предотврати появата на бременността, което в този случай е съпроводено с висока степен на риск от прекъсване или дете с разстройство на нервната система на развитието.
Преходен хипотиреоидизъм при жените може да се появи по време на бременност. Може да се получи от продължителната употреба на продукти, които намаляват нивото на хормоните на щитовидната жлеза: лук, боб, чесън, царевица, просо, фъстъци, сладки картофи, жълти репи.

Когато има недостиг на хормони на щитовидната жлеза при жените, те страдат от безплодие, нарушение в бременността се случва, но се увеличава и риска от спонтанен аборт или появата на бебе с неврологични заболявания. Намалено сексуално желание се получава при жените и мъжете.

При бременни жени с хипотиреоидизъм може да се роди бебе с аномалии на вътрешните органи, сърдечни дефекти, с функционален дефицит на щитовидната жлеза. При възрастните има значителни нарушения на имунитета, което води до автоимунни и често инфекциозни заболявания.

Бременните жени и кърмачета могат да имат лек до умерен йоден дефицит причинен преходно нарушения на синтез на хормони на щитовидната жлеза. В случай на преходен хипотиреоидизъм, дисфункцията на щитовидната жлеза може да изчезне в хода на естествената история на заболяването.

По-малко изразеният хипотиреоидизъм при някои жени не пречи на бременността, но тя застрашава плода, за него има висок риск от спонтанен аборт или раждане на дете с неврологични заболявания. И мъжете и жените имат намалено либидо.

Хипотиреоидизъм лечение с билки.

Народните средства за хипотиреоидизъм могат да излекуват болестта успешно, ако всички препоръки, които дава лекарят в основното лечение се спазват.

  1. Пациентът е полезно да се пие смес от три зеленчука: картофи, моркови, цвекло. Сокове се вземат в равни пропорции, около 200 милилитра. Сместа се приема по 50 мл преди всяко хранене и не повече от три пъти на ден. При използването на този състав не може да се ядат месни ястия.

    Момина сълза

    Момина сълза

2 .Рецепта – пресен магданоз, момина сълза, сух репей. Всички компоненти са смачкват, смесени в равни части и се слагат в студена вода и се варят пет минути. Средството се използва по една супена лъжица, преди хранене, три пъти всеки ден.

  1. Сок получен от лечебни растения – кресон. От него да се пие по една лъжица по няколко пъти на ден, без разреждане с питейна вода. Също така свежата медуница е много полезна, използването й е в суров вид. Ако е възможно може да се ядат сурови растения медуница предварително измити. Не е грешка да го добавите в разнообразието от салати.
  1. При увеличено подтискане на функцията на щитовидната жлеза помага женшен. Нейната тинктура може да се приготви в къщи и също така от аптеките. Инфузия трябва да се използва в количество от тридесет капчици за възрастен човек три пъти на ден.  Лечението на хипотиреоидизъм с женшен трябва да се извърши в рамките на един месец.
  1. Полезно лекарство може да се направи от коприва. За тази цел растението се суши, натрошава се, изсипва се във вряща вода и кисне един час. След това се филтрира и взема вътрешно. Полезно е да се използва копривена тинктура от три до четири пъти на ден.

Народните средства е необходимо да се ползват в продължение на дълъг период от време. По принцип, повечето от рецептите се основават на използването на лекарствени билки.

 

Рецепта със смес от орехи, мед, чесън и отвара от билки: вземете 1 кг мед, 300 г счукани орехи, 100 г задушен и счукан чесън, 50 гр смлени в кафемелачка семена от копър. Смесете всички съставки.
Рецепта за отварата от билки: направи данъчна: приемайте по 1 чаена лъжичка камшик от аптеката, борови пъпки, исландски лишей, листа от черна боровинка, листа блатен тъжник, орехови листа, лечебен росопас. Вземете 3 супени лъжици от колекцията, към тях се прибавят 1 супена лъжица анасон и 1 супена лъжица ленено семе, заливат се с 3 чаши вода и се варят 15 минути, след което се охлаждат и се прецеждат.
Вземете смес от орехи, мед и чесън 3 пъти дневно 30 минути преди хранене. След 10 минути се пие 1/3 чаша от отварата от билките. Това е препоръчана рецепта, която се използва за лечението на хипотиреоидизъм с народни средства .

Отвара за лечение на хипотиреоидизъм

Рецепта: Кората на голям лимон, 1 супена лъжица ленено семе и 1 супена лъжица мед, залейте ги с един литър завряла вода. Сложете на слаб огън и варете 10 минути, отстранете от огъня, оставете да изстине и се прецежда. Пийте в рамките на дни, вместо вода или сок. Преди да премахнете кората от лимон, тя трябва да бъде добре измита.

Отвара от билки и боровинки

Рецепта: Направете смес от по 1 лъжичка от бял равнец, овчарска торбичка, листа от бяла бреза, жълт кантарион, червен кантарион, лайка, мента и пача трева. Към 2 лъжици от тази колекция добавете 1 лъжичка боровинки, изсипете ги в завряла вода и оставете да къкри за 15 минути, сваля се от огъня, охлажда се и се прецежда. Пийте по 1/3 чаша отвара 3 пъти дневно.

Запарка от коприва

Рецепта: 2 лъжици сушена коприва се сипват в 400 мл завряла вода и се оставя за 1 час да кисне, прецежда се. Пийте 1/4 чаша 3 пъти дневно половин час преди хранене. Инфузията се съхранява в хладилник не повече от два дни.

Фейхова със захар при недостиг на йод

Рецепта: 1/2 кг пресни плодове фейхова се смилат в месомелачка и се смесват с един килограм захар. Вземайте сутрин по 2 супени лъжици.

Смес с морско зеле

Рецептата: 1 лъжица диво зеле, 3 супени лъжици извара, ядките на 10 ореха, 1 лъжица чесън, 1 лъжичка растително масло. Всички съставки се смилат и се разбъркват добре. Съхранява се в хладилник. Яжте от сместа 2-3 пъти седмично. Тази смес е за липсата на йод в организма и затова намира приложение при лечение на хипотиреоидизъм.

Всички лекове се приготвят самостоятелно, трябва да се вземат не само веднъж, но с течение на времето, тъй като резултатът ще бъде забележим само след курса на лечение. Не забравяйте за основното лечение, което лекарят препоръчва.

При хипотиреоидизъм, периодично се опитвайте да търкате кехлибарено масло към щитовидната жлеза. Готовото масло се купува в аптеката и се смесва със зехтин, след това 3-5 капки нежно втрийте в областта на щитовидната жлеза. Курсът е с продължителност 2 седмици. Има още едно безвредно средство, което поддържа цялото тяло. В 1/3 чаша топло мляко или вода е необходимо да се разтвори 1 лъжичка манов мед събран от пчелите от иглолистни дървета. Консумацията е по една доза сутрин на гладно и преди лягане.

Лечение на хипотиреоидизъм и тироидни възли

За хипотиреоидизъм, и възли в щитовидната жлеза ще помогне инфузия на бял гъши очебелец и орех:
– За подготовката на първата инфузия на 200 г сух натрошени корени бял гъши очебелец се налива в 1 литър топла водка. Престоява 3 седмици и се прецежда. Долива се с вода до първоначалния обем. Вземайте 1 чаена лъжичка (Смесена с 1/4 топла вода) на празен стомах, 30 минути преди хранене, два пъти на ден – сутрин и следобед.

Рецепта тинктура следната: Сухи нарязани пролетни издънки на клоните на орех, както и сухи смачкани вътрешни преградни стени орехи, смесени в равни части. Към лъжица от този сбор добавете 0,5 литър водка. Престоява 3 седмици и се прецежда. Напълнете с вода до първоначалния обем. Вземайте 1 чаена лъжичка (Смесен с 1/4 чаша топла вода) на празен стомах, половин час преди хранене, веднъж на ден (вечер).

Диоскорея

Диоскорея

На всеки 3 седмици лечение се прав 7-дневно прекъсване. В тази пауза, се препоръчва да се взема следният лек. Вземете равни части кафява кора и плодове на конски кестен, корени кавказка диоскорея. Към 100 грама от тази смес се добавя 0,5 литър топла водка. Престоява 2 седмици и се прецежда. Напълнете с вода до първоначалния обем. Вземайте 1 чаена лъжичка (смесва се с 50 мл топла вода) на гладно 30 мин. преди хранене два пъти на ден. Общата продължителност на лечението е няколко месеца.

Заедно с билколечението се провежда и външно третиране.

– Приготвят се пресни незрели семена от петнист бучиниш. Напълнете буркан със семена до една четвърт. Веднага запълнете буркана със слънчогледово масло до върха. Кисне 2 седмици като се разклаща всеки ден. Прецежда се. Този мехлем е за намазване областта на щитовидната жлеза преди лягане. Запомнете билката бучиниш е силно токсична, така че признаците на отравяне са гадене, усещане за парене в устата, замъглено зрение, слюноотделяне, студ в крайниците, световъртеж, ако ги получите преустановете използването на тази рецепта.

Овчарска торбичка

Овчарска торбичка

– Сушена билка обикновена луличка се смила на прах. Вземете 1 лъжичка от този прах и я смесете с 2 лъжички разтопено масло. С този мехлем се намазвате преди лягане.
– Изсушени листа от жълтурчета се смилат на прах. Вземете 1 лъжичка от този прах и го смесете с 2 лъжички разтопено масло. С този мехлем се намазвате преди лягане.

Сок от калина за третиране на възли на щитовидната жлеза

Възли на щитовидната жлеза могат да бъдат лекувани със сок от калина. За вкус добавете мед и най-важното за лечението е семена калина на прах. Дневната норма на лекарството – 3 супени лъжици сок от калина и малко семе на прах (на върха на ножа). Същото количество семена на прах могат да бъдат добавени към основни ястия, чай. След една седмица на лечение, компонентите могат да се намалят наполовина.

Ехинацеята подсилва имунитета на страдащите от хипотиреоидизъм.

Ехинацеята подсилва имунитета на страдащите от хипотиреоидизъм.

Билки от народната медицина срещу хипотиреоидизъм: репей, плодове арония, младите листа и листа от орех, елша кора, маралов корен, борови пъпки, плодовете на хвойна, дяволска уста, невен, маргаритка, жълт кантарион, риган, мащерка, бял равнец, хмел, ленено семе, хвощ, зърнастец кора, нард, челядник, шипки, жълтурчета, корен от глухарче, цикория, червена боровинка листа, Echinops, Rhodiola Rosea корен, ангелика, женско биле.

Вроден хипотиреоидизъм.

Вроденият хипотироидизъм е в резултат на:

– вродена хипоплазия и аплазия (намаляване) на щитовидната жлеза;

– вродени структурни аномалии на оста хипоталамус-хипофиза;

Хипотиреоидизъм – хранене и рецепти с билки за лечение.

Хипотиреоидизъм – хранене и рецепти с билки за лечение.

– наследствени дефекти на биосинтеза на хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4);

– екзогенни фактори (наличие на майчини антитела при автоимунни заболявания, употребата на наркотици) в утробата.

Например проникващите през плацентата майчини хормони на щитовидната жлеза, компенсират контрола на развитието на плода, който има патологично заболяване на щитовидната жлеза, но след раждането, когато нивото на хормони в кръвта на майката падат надолу, дефицитът им може да доведе до необратима недоразвитост на централната нервна система на детето (кората на главния мозък в частност).

Получава се явно нарушаване на скелета на детето и други органи, и най-важното – умствено изоставане в различна степен, без да се изключва пълен кретенизъм.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *