Какво е лечението на болната хипофизна жлеза

Редица заболявания се получават при нарушена функция на малката хипофизна жлеза

Размерът на човешката хипофизна жлеза е само 1 см, но от нея зависят други органи. Тя е разположена в костна ямка в основата на мозъка. Лекарите я разделят на две части според хормоните, които отделя – неврохипофиза и аденохипофиза. Първата произвежда хормонът вазопресин с въздействие върху тонуса н амускулите и гладката мускулатура на нашите съдове, друг хормон – окситоцин, който влияе върху контракциите на матката през раждането и отговаря за антидиуретичен хормон. Втората част отделя хормон на растежа и на тиреотипен хормон регулиращ секрецията в кората на надбъбречните жлези.

Главоболието е симптом и на заболявания на вашата хипофизна жлеза

Главоболието е симптом и на заболявания на вашата хипофизна жлеза

Редица заболявания се получават при нарушена функция на малката хипофизна жлеза – при хиперфункция:  гигантизъм; хиперпролактинемия – водещ до високи нива н апролактин, акромегалията – с увеличен растеж на крайниците и други; при хипофункция: безвкусен диабет; хипопитуитаризъм, характерен с висока смъртност.

Лечението на малката хипофизна жлеза е според заболяването и в повечето случаи е симптоматично. В много случаи болестите се получават от тумор в жлезата, който може да се оперира и да се върне пациентът към нормален живот.

Какво е лечението на болната хипофизна жлеза

Какво е лечението на болната хипофизна жлеза

В случаи на хиперпролактинемия се изписват лекарства за намаляване секрецията на пролактин.

“Фигурин

При акромегалията освен лекарства се прилага и лъчетерапия, а по преценка на лекарите може да се направи и операция с микроскопска апаратура през носа.

При аденом (доброкачествен тумор) се прави операция, която не е тежка и пациентът още на следващия ден след нея е на крака.

Една от причините за заболяване на малката хипофизна жлеза са автоимунните заболявания, а други са злополуки, операции, тумори.

За профилактика лекарите препоръчват да се пазим от мобилните телефони и други видове облъчвания.

Народната медицина препоръчва за нарушена функция на нашата хипофизна жлеза рецепти за общо усилване на организма като допълнение към основното лечение.

Една от тях е сироп от алое арборесценс. Той се прави от 200 г листи, изчистени от бодлите с 400 г червено домашно вино и 400 г пчелен мед. Сместа се вари на слаб огън и на водна баня за 1 час. Следва да се прецеди, след като изстине и се пие по 1 супена лъжица 20 минути преди ядене.

Друга подобна рецепта е сироп от черен бъз получен от нареждането в буркан на ред узрели зърна от бъз и ред захар.

Освен тях, люцерната стимулира функцията на жлезата. Тя се ползва на таблетки при някои болести.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *