Помогнете си с билки от народната медицина при лечение на хипохондрия

Ето как можете да си помогнете при хипохондрия с билки и рецепти от народната медицина, хранене, лечение с лекарства, грижи в дома

Съдържание на статията: Какво е хипохондрия или страх от болести. Как се лекува, лечение. Билки: Лятна хризантема (димитровче). Дяволска уста. Валериана, мента, лайка. Народна медицина: Студен душ, обливания. Молитва. Хранене. Анасон, ким. Храни богати на фосфор. Симптоми, признаци. Причини. Депресия, паническо разстройство, страхова невроза. Генерализирана тревожност. Маниакална хипохондрия. Хапчета. Хомеопатия. Тест. Психотерапия: на психолог или психиатър?

Какво е хипохондрия или страх от болести.

Заболяването хипохондрия не е безобидно и затова трябва да му се обърне достатъчно внимание. То се води психосоматично разстройство или както може да се нарече на медицински жаргон психосоматика. Често хората страдащи от него са обект на закачки и подигравки, но това не е само някаква забавна и особена черта на характера или странност. Всъщност заболяването хипоходрия не е просто черта на характера, а е опасно психично заболяване. В много случаи то е симптом на друго заболяване като например депресия.

Неприятната хипохондрия е и невроза, но рядко се разглежда като самостоятелно заболяване, а като придружавана от неврастения, тревожност или други. При нея човек започва да се наблюдава повече от нормалното за това дали не е болен от нещо и от какво може да се разболее. Когато се появят някакви незначими и съвсем леки соматични причини и прояви на болести, хипохондриците са напълно убедени, че са вече болни без да има такова нещо. По този начин проблемът, който не е станал още болест и може би няма и да стане, се третира като сериозно заболяване и болният се обгрижва прекалено много, без да има изобщо такава нужда.

Как се лекува, лечение.

Страдащите от психосоматично разстройство често пъти не се поддават на психиатрично лечение. За тях е по-добре да се подлагат на медицинско лечение в заведение за хронично соматично заболяване, което би дало някакви по-добри резултати. Обикновено около 25% от пациентите са с лоши резултати от лечението, а при 65% се наблюдават признаци, които продължават да се наблюдават симптомите на заболяването. В медицинската практика е установено, че пациенти с тревожно състояние могат да имат полза от анксиолитик. Ако симптомите са подобни на депресивно разстройство и се проявяват от време на време, тогава е необходимо да се прилагат и антидепресанти. Билките и народната медицина също са подходящи като помощ за лечението.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Не е добре да живеем в страх, на никой не му е приятно. Трябва обаче да разберем причината за страховете на страдащия от хипохондрия. Може би някой от дома има наследствени заболявания, проявяващи се на всяко поколение. Трябва да се има пред вид, че не всяко заболяване ще може да се излекува. Всяка една болест обаче медицината може да я диагностицира лесно. Достатъчно е да живее човек здравословно и да не се мъчи с мисли за болестите. Това, което може да се случи и е доказано е, че те могат да се материализират.

Лятна хризантема (димитровче)

Лятна хризантема (димитровче)

Билки: Лятна хризантема (димитровче).

Едно добро решение е да се отглежда цветето лятна хризантема (димитровче), което с вида си прогонва депресията и би могло да окаже успокояващо действие върху нервите. Това несъмнено е от полза и за хипохондриците, тъй като те също имат нужда от цветна терапия за прогонване на мрачните мисли и на мнимите болести. Вие можете да отглеждате тези цветя в саксии на прозорците си или в дворовете си и те ще Ви донесат приятно лятно настроение.

Една препоръчителна билкова рецепта: риган 2 супени лъжици, гръцки валериан (Polemonium caeruleum) корен 1 супена лъжица, шишарки хмел 1 супена лъжица, слама от овес 3 супени лъжици, листа от живовляк 3 супени лъжици и корен от Сибирски женшен 2 супени лъжици. Направете си запарка като сложете 1 супена лъжица в 300 мл  вряла вода (чаена чаша). Половината се изпива сутрин преди закуска и другата половина преди следващото хранене. Пийте редовно 10-20 дни.

Живовляк

Живовляк

Може да вземате и тинктура от Ехинацея по 30 капки сутрин с 50 мл вода. Препоръчва се консултация с медицинско лице преди да започнете да изпълнявате рецептата.

Дяволска уста.

За хипохондрия е полезна отварата от билката дяволска уста. Сложете предварително надробената на ситно билка във вряла вода и оставете за половин час да се запари. Можете да ползвате тинктура, но също така можете да я разреждате и запарвате с топла вода, като добре е да добавите малко мед и киселия лимонов сок. Запарката с красивата билка момина сълза дава добър успокояващ ефект. Нея може да ползвате добавена към тази на билката дяволска уста или да се приема самостоятелно. vashaibolit.ru

Дяволска листа и живовляк се препоръчват с други билки за хипохондрия

Дяволска листа и живовляк се препоръчват с други билки за хипохондрия

Валериана, мента, лайка.

За хипохондрия са полезни терапии под формата на билкови отвари, които имат успокояващ ефект върху нервите и да потискат страха и емоциите. Например, може да пиете чай от лайка. Сложете билката във вряща вода, след като се запари изчакайте да изстине и я филтрирайте. Тя обаче действа укрепващо и тонизиращо на нервната система и затова е препоръчително да се взема през деня. Преди да си легнете, не е добре да се взема чай от лайка, защото това означава, че може да Ви ободри. По-добре е да се пие чай от мента преди лягане вечер.

Не винаги лекарствата са най-доброто решение за лечението на хипоходрия и на другите болести. Те дават странични ефекти, така че само по лекарско предписание трябва да се пият. Използването на средства от народната медицина е по-малко рисковано от страна на страничните ефекти, но трябва също да се внимава с противопоказанията на билките. Редовното консумиране на чайове от валериана, самостоятелно или с мента или с маточина се препоръчва при депресивни състояния и хипохондрия. Вечер преди лягане можете да пиете успокояващи отвари от мента, лайка, бял оман, като добавите малко мед.

Народна медицина: Студен душ, обливания.

Народната медицина предлага за болести като хипохондрия студен душ и обливания с вода. За процедурата със студен душ е добре първо тялото да е загрято, след което се прави студен душ за кратко време. Колко и с каква температура трябва всеки сам да реши. На едни може да им навреди студената вода, на други да ги тонизира. Затова всеки сам трябва да прецени как и по колко време ще ги прави и си каква температура, за да има полза и да не си навреди.

Другият вид водни процедури са изпитано и полезно средство от хора, които са имали или имат здравословни проблеми. Препоръчват се особено за хора подложени на стрес и депресия, следователно са полезни и за страдащи от хипохондрия. Отново се препоръчва тялото да е загрято с топъл душ или просто стаята да е топла. Обливанията се правят от пъпа надолу като човек трябва да е седнал в корито или вана, а краката да са на сухо навън и на топло, може да са завити с одеяло. За да има ефект температурата на водата трябва да е около 20° С, но ако не можете да я търпите започнете с около 27° С като я понижавате с по 1 градус на ден.

Добре е да се прави всеки ден, поне по веднъж, а за по-тежките случаи по 2-3 пъти дневно. Обливанията се правят като се обтрива същевременно коремната област под пъпа с хавлиена изтривалка. За мъжете е достатъчно да седнат във ваната или легена и да са потопени във вода до нивото на пъпа. За жените ще е по-трудно с потапянето и стоенето в студена вода, затова те могат да са седнали на столче в съда за процедурите и така да се обливат. Самите процедури се препоръчва да продължат няколко месеца. Когато ги правите трябва да внимавате да не се простудите.

Обливанията действат добре при нервни болести, депресия, безсъние, при психични и душевни проблеми, тонизират нервите и тялото, при проблеми с храносмилането, белодробни, сърдечни, чревни и бъбречни болести, на пикочния мехур, при епилептични спазми и други. Болестите се получават от натрупване на вредни вещества в организма и с обливанията се получава отстраняването им. Препоръчва се и изпотяване чрез сауна или по-достъпният вариант е със спорт. За тези процедури споделя  Станка Железчева във вестник ”Стандарт” брой 218 от 1.08.2013 г.

Молитва.

Молитвата е средство, което се препоръчва за всякакви болести. При някои наблюдения върху пациенти на Запад е установено, че тези, които се молят и за които се молят други вярващи хора, настъпва подобрение или оздравяване малко по-бързо. Този факт не е за пренебрегване, тъй като положителните резултати са налице. Освен това при молитвата човек се свързва с Бог и се получава оздравително въздействие върху него от Неговата живителна сила. Затова обаче молещият се трябва да вярва, че има Бог, а не само за под някакъв вид формалност да се моли.

За да има вяра човек е добре да чете Библията, защото тя е Слово Божие и влияе положително върху ума и тялото, когато се чете. Молещият се трябва да помни, че Бог съществува и неговата роля не е само да помага за оздравяването на болните, а за да бъдат спасени за вечността чрез вяра в Исус. Това е основната цел на Библията – да ни разкрие Бог като любящ баща, като Творец и като Спасител на човечеството от смъртта.

Добре е и да размишляваме върху живота на Исус особено пред настъпващия общохристиянски празник Рождество Христово. Идването му на тази земя, не е с цел само да ни лекува и да ни проповядва добри неща, а да ни научи за спасението от смъртта, за която Той се жертва на кръста, за да ни даде надежда, че има възможност за живот във вечността, за което си прочетете Библията. Първите и последните глави в нея ни разкриват какъв е бил раят на земята преди грехопадението и какъв ще е в края след като настъпи Второто пришествие.

И в двата случая се вижда, че сме създадени да живеем вечно, но някой е провалил тази възможност. След второто пришествие ще настъпи окончателен мир по света и няма да има вече смърт, болести и престъпления. Това е надеждата за всеки смъртен човек. Четете Библията и вярвайте, размишлявайте върху целта и смисъла на идването на Исус на земята преди 2000 г. и върху смисъла на живота.

Хранене.

Храненето трябва да е разнообразно като се набляга на плодовете и зеленчуците, на морските риби, повече овесени ядки, пълнозърнести храни, да се избягват или намалят рафинираните и животинските храни

Анасон, ким.

Добре е да се добавят анасон и кимион в храната, защото тези семена подобряват кръвообръщението в мозъка и леко подобряват настроението. Те могат да се поръсят в храната или да се направи чай от тях за пиене.

Храни богати на фосфор

Храни богати на фосфор

Храни богати на фосфор.

Фосфорът е важен с неговата функция за изграждане на клетъчните мембрани, с усвояването на калция и ред други неща. Неговият дефицит води до различни състояния като анемия, болки в мускулите, проблеми с изграждането на костите, скованост, слаба имунна система и други. Пренасищането с него също води до проблеми. Богати на фосфор са оризовите и овесените трици, суров слънчоглед, пшеничен зародиш, сусамов тахан и семе, сирене, ленено семе, бразилски орех и други.

Симптоми, признаци.

Първите симптоми за хипохондрия включват престараване с обръщане на внимание на тялото си, повишена свръхчувствителност към някоя болка, убеждението, че всяка раничка и драскотина е началото на сериозно, животозастрашаващо заболяване. От това се разбира, че психологическият баланс е нарушен, страдат нервите и се стига до апатия и депресия.

Много важно е страдащият да промени мисленето си. Всеки ден страдащият трябва да размишлява с убеденост за себе си, че е здрав. Добре е да обърне внимание на външния си вид и да му се обяснява, че няма някакво заболяване, което да е опасно за него и да нарушава спокойствието му.  Освен това той трябва да вземе решение да посети лекар, който да му обясни какво му е състоянието.

Причини.

Причините за хипохондрията са психически и страдащият трябва да бъде лекуван не с лекарства за симптомите, а да се открият истинските психични причини и те да се лекуват. Страховете на хипохондрика са неоснователни и в основата си те са плод на паника и страхове. Всяка една стресова ситуация и депресия могат да бъдат причина за появата на болестта. Страдащият от нея приема това, което му се случва за болест и започва да си прави профилактика или лечение, без да има смисъл. Причина може да бъде и поведението на майката или бащата в детството на страдащия от хипохондрия. Ако те са го наплашвали с болести и лекари, той може да развие болестта като порасне.

Депресия, паническо разстройство, страхова невроза.

Психическите състояния като депресия, паническо разстройство и страхова невроза са в основата на отключването на болестта хипохондрия. Болният насочва вниманието си изцяло върху себе си и върху някакъв проблем, за който той мисли, че е болест. Такива могат да бъдат учестено дишане, ускорен или понижен сърдечен пулс, главоболие и други.

Генерализирана тревожност.

Генерализираната тревожност представлява прекалена тревожност за житейските проблеми, за различни ситуации от битов или социален характер. Обикновено тя е неоснователна и тези, които страдат от нея постоянно очакват беда и някакви неприятности да им се случат. Съвременният начин на живот е изпълнен с проблеми и тревоги, които водят често до разстройство на психиката, което може да провали ежедневните дейности.

Маниакална хипохондрия.

Хипохондрията, се нарича също маниакална хипохондрия или безпокойство за здравето достигащо до мания или това е тревожност от заболяване, което обаче не съществува. То е ирационален страх, от който болният смята, че сериозно е заболял. То се основава на неправилно тълкуване на симптомите на дадено лице въпреки медицинското уверение, че лицето не разполага с определена болест или заболяване. Хипохондрията надхвърля нормалните опасения за здравето и може сериозно да повлияе на академичното и професионалното функциониране, както и на междуличностните отношения.

За хипохондрия се предписват и лекарства от типа на анксиолитиците и антидепресантите

За хипохондрия се предписват и лекарства от типа на анксиолитиците и антидепресантите

Хапчета.

Лекарства от типа на анксиолитиците са предназначени за тежки психически разстройства, каквато е и болестта хипохондрия. Те са различни видове, изписват се от лекар и премахват чувството за тревожност и психически дискомфорт, за по-леко понасяне на стресовете. Лекарите изписват по своя преценка лекарства, сред които са селективни инхибитори за обратно захващане на серотонина. Те повишават ниското ниво на серотонина в мозъка. Също по преценка на специалиста се изписват и антидепресанти.

Хомеопатия.

Психотерапевтът д-р Орлим Баев споделя в своя блог, че при него хомеопатията не действа, но при други е имало някакви резултати. За разлика от многото хора, които се доверяват на хомеопатията, има достатъчно научни трудове и лекари, които са против нея и затова е по-добре да се доверим на народната медицина, физиотерапията и на официалната медицина за лечение на болестите си.

Тест.

Обикновено тестът за хипохондрия се състои във въпроси за това дали се страхувате, че може да се разболеете, дали сте притеснени от някакви симптоми за дадена болест, следите ли състоянието си, преписвате ли книги за здравето, страхувате ли се от вируси, доверявате ли се на лекаря си и т. н. globusnews.net/2008/5859

Психотерапия: на психолог или психиатър?

По-добре е да се провежда психотерапия на психолог, макар че може и на психиатър. Само една малка част от хипохондриците имат добри резултати от лечението в психиатрия, на повечето от тях не им понася. Психотерапията включва самонаблюдение, отпускане и дишане, схема на структурен когнитивен анализ и т. н.. В терапията са включени и членовете на семейството на болните, които трябва да се грижат за тях и да ги търпят, защото те им омръзват с оплакванията си.

Цитати от Библията за вярата в Бога

Цитати от Библията за вярата в Бога

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *