Поражения от хламидия и лечение  

Микроорганизмът хламидия може да причини сериозни други усложнения

Заразяването с микроорганизма хламидия с научното название chlamydia trachomatis става по полов път. Той причинява инфекциозното заболяване хламидиоза, което е широко разпространено по света. От него са засегнати над 164 милиона души, както мъже, така и жени. Инкубационният период е до един месец, но в много случаи болестта протича без симптоми и затова късно се открива.

Инфекцията причинена от хламидия е опасна за вашето здраве

Инфекцията причинена от хламидия е опасна за вашето здраве

Бактерията Chlamydia trachomatis, която предизвиква болестта хламидиоза е облигантна Грам – отрицателна. Тя е странен микроорганизъм. По устройство и начин на функциониране, те са бактерии, а по начин на паразитиране вътре в клетките на организма се доближават до вирусите. Заразата с тях става главно по полов път, но може и от болна майка да се предаде на бебето.

Симптоми

Заразата остава скрита и в много случаи изобщо не дава симптоми при 80% от жените и при 50% от мъжете, затова болестта се разпространява много лесно и бързо. Хламидията е много устойчив микроорганизъм и затова се лекува трудно. За установяването на болестта е необходим тест за лабораторни изследвания.

При жените симптомите са: гадене, болки в корема в долната част, в гърба, при сексуален контакт, висока температура, кървене между циклите на менструациите, жълтеникаво течение от вагината, често уриниране и сърбеж или парене по време на уриниране или след него в пикочния канал.

При мъжете симптомите са: изтичане на течност от пикочния канал с бял или жълтеникав цвят, също както при жените сърбеж или парене по време на уриниране или след него в пикочния канал, неприятен сърбеж и парене около отвора на члена и болки в областта на тестисите, но рядко.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Лечение

Лечението се извършва от лекар с антибиотици доксициклин,
азитромицин, еритромицин, офлоксацин. То може да трае 7 или до10 дни. Полезни билки за заболяването са астрагал, ехинацея, червена детелина, хидрастис, мравчено дърво, чесън и котешко нокът (таблетки Саменто по 2 на ден и за мъжа и жената за 3 месеца).

Поражения и последствия от хламидия

Бактерията хламидия причинява тежко венерическо заболяване

Бактерията хламидия причинява тежко венерическо заболяване

Пораженията и последствията от хламидия са развитие на пневмония, артрит, инфекции в гърлото и очите (от неизмити ръце след полов контак), при жените може да причини стерилитет и рак на маточната шийка, инфекции в гениталите, извънматочна бременност. Някои от пораженията и усложненията се причиняват от разновидностите на бактерията хламидия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *