3 км ходене на ден за здраве и тонус

3 км или 5000 крачки ходене на ден може да ни избави от редица заболявания

Много хора по различни причини не започват да се занимават с активна спортна дейност, но могат да си помогнат при проблеми със ставите, наднормено тегло, болки в гърба, нервност чрез целенасочено ходене. Ходенето може да се окаже и първа крачка към по-редовни и сериозни спортни занимания.

Разходка с кучето действа доста ободряващо

Не трябва да се изпада в заблуда, че ходенето може да се приема като тренировка за един дори начинаещ спортист, но то е едно отлично средство за поддържане на здравето и отлична форма на тялото. И е евтино за разлика от повечето спортове! Друго преимущество е леснотата при изпълнение. Изчислението на Световната здравна организация направено за страните от ЕС установи, че точно 5000 крачки, или приблизително 3 км ходене пеша на ден, гарантират доброто здраве и отличния тонус. Ходенето се оказва полезно и за портфейла. Експертите изчислили, че почти всекидневното оставяне на колата на паркинга или в гаража може да спести на джоба на европейците средно до 700 евро годишно. От тях около 400 са разход за гориво, а останалите за лечение.
Активното ходене може да ни избави постепенно от ред заболявания на модерната цивилизация. Сред тях са диабет, кардиопатии, хипертония, рак, остеопороза. В повечето случаи става дума за зле изградени двигателни навици от детството заедно с неправилно хранене.
Като цяло статистиката е стряскаща – в Европа годишно заради застоял начин на живот умират около 600 000 души.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *