Какво е холецистит и билки полезни за него

Диагностицирането холецистит започва с появата на симптомите му, в такива случаи потърсете лекарска помощ

Холецистит е възпаление на жлъчния мехур, малък орган в близост до черния дроб, който играе роля в смилането на храната. Обикновено, течност, наречена жлъчка преминава от жлъчния мехур по пътя към тънките черва. Ако потока на жлъчката е блокиран, тя се натрупва вътре в жлъчния мехур, което води до подуване, болка и възможно заразяване.

Заболяването холецистит може да доведе до стеноза на стенат на жлъчката и до спукването й

Заболяването холецистит може да доведе до стеноза на стенат на жлъчката и до спукването й

Какви са причините за холецистит?

Когато се натрупат камъчета в жлъчката, се запушва канала, по който се излива жлъчната течност в тънките черва, това води до вторична бактериална инфекция и тя причинява холецистит. Често това е съпроводено с внезапни болки. Това води до раздразнение и подуване на жлъчния мехур. Инфекция или травма, като например нараняване от автомобилна катастрофа, също могат да причинят холецистит.

Той бива калкулозен или алкалкулозен. Калкулозния е в 90% от случаите и е характерен при жлъчнокаменна болест. Алкалкулозен холецистит макар и рядко, най-често се среща при критично болни хора в интензивните отделения на болниците. В тези случаи не съществуват камъни в жлъчката. Обикновено са усложнения на друго тежко заболяване, като например HIV или диабет, които предизвикват набъбване.

Какви са симптомите?

Най-честият симптом на холецистит е болка в горната дясна част на корема, която понякога може да се премести. Други симптоми включват: гадене или повръщане, болка, която се влошава по време на дълбоко вдишване, болка за повече от 6 часа, особено след хранене, при нарушена диета.

Билки полезни при холецистит

Сок от глухарче. Пие се дневно по 125 мл сок от пресни листа. Може да се добави и сок от воден кресон.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Сок от цикория. Ползва се сок от цялото растение – семена, корени листа и стъбла. Билката е много полезна за целия организъм, особено за черния дроб и за отделяне на жлъчен сок.

Друго много полезно лечебно средство за холецистит е маслото от черен кимион. Да се ползва в уверени количества, защото действа слабително.

Семе от коноп е другата полезно природно средство. Достатъчно е да се приема по 2 чаени лъжици за деня, заедно с храната.

Цикорията е една от билките полезни при холецистит

Цикорията е една от билките полезни при холецистит

Зехтин – по 30 мл сутрин на гладно. Той е полезен и за други болести и общо за здравето.

За профилактика и лечение на холецестит е необходима диета богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Също така трябва пациентът да се стреми към намаляване на излишните килограми.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *