Как да се спасите от хормонални пъпки

При поява на хормонални пъпки е добре да измивате лицето си с препарат, който съдържа салицилова киселина

Много хора дори в зряла възраст изведнъж получават акне и пъпки по лицето и тялото, най-вече гърба и деколтето. Става въпрос за т. нар. хормонални пъпки. Те се получава като резултат от резките промени на стойностите на хормоните естроген и прогестерон в женския организъм. При мъжете това също може да се наблюдава отново под въздействието на хормоналния дисбаланс.
При поява на хормонални пъпки е добре да измивате лицето си с препарат, който съдържа салицилова киселина. Най-добрата комбинация срещу хормонални пъпки, връхлетели ви по никое време е съчетанието между салицилова киселина и бензоил пероксид. И двете съставки можете да намерите в аптеките. Мийте кожата си всеки ден, независимо дали употребявате грим или не, тъй като кожата отделя мазнини, които могат да запушат порите, особено ако се комбинират с мръсотия и пот.

хормонални пъпки

При поява на хормонални пъпки е добре да измивате лицето си с препарат, който съдържа салицилова киселина

Замърсяването на околната среда също има значение за образуването на т.нар. хормонални пъпки. Добре е да почиствате кожата си редовно през деня с антибактериални кърпи или просто да измивате лицето си с вода и мек сапун, за да премахвате мръсотията, а вечер да я третирате със разтвор от салицилова киселина и бензоил пероксид. Добре е срещу хормонални пъпки и да ползвате стягащ тоник, който свива порите.
Сред скритите причини за поява на хормонални пъпки може да се наредят такива непривични неща като замърсени мобилни телефони, които са отлична среда за бактерии, бацили и микроби.
Косата също може да бъде причини появата на хормонални пъпки. Когато третирате косата си с различни продукти, от допира й с кожата на лицето химичните съставки на козметиката може да раздразнят кожата и да запушат порите. Изплаквайте редовно лицето си и нанасяйте върху кожата тънък слой овлажняващ крем, който в някаква степен предпазва от замърсяване.
Рязкото напълняване също може да е причина за появата на хормонален дисбаланс и за появата на хормонални пъпки. Качването на килограми води до промяна на стойностите на кортизола и андрогена, които са виновни за появяването на хормонални пъпки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *