Ползите за здравето от красивата хортензия

Основното приложение на билката хортензия е за лечение на болести на отделителната система

Красивата хортензия е вид овален храст, който има големи, листа оцветени в средно зелено до тъмно зелено. Те са разположени по двойки и едно срещу друго. На височина достига от 1м до 1,6 м, също и на широчина достига тези размери. Растението се отглежда предимно като декоративно за украса, по дворове и в саксии. Цветовете на хортензията са сини, червени, бели и други. То се прилага от векове в народната медицина при инфекции в областта на отделителната система.

Билката хортензия се прилага за лечение на болести на отделителната система и други

Билката хортензия се прилага за лечение на болести на отделителната система и други

Използваема част за лечебни цели са коренищата и корените на растението. Те се изравят през есента.

Хортензията съдържа едно вещество халофугинон, което е полезно срещу автоимунни заболявания. То има ефект да намалява белите кръвни телца, които се отделят за унищожаването на собствените структури на тялото. Съдържа се в корените. Освен него съдържа и флавоноиди, хидрангеин, сапонини, рутин, смолисти вещества, летливи масла, скорбяла и други.

Екстракт от хортензия е прието, че помага при болести като диабет и свързани с проблеми в имунната система – мултиплена склероза, псориазис и склеродерма. Билката се използва за облекчаване при артрозна болест, ревматоиден артрит, отоци на крайниците и подагра. Екстракт от растението се използва и за бронхити настинки и кашлица в Непал. Използва се и при треска и малария. В народната медицина на Китай тя е една от 50-те билки употребявани срещу рак на стомаха.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Основното приложение на красивата хортензия е при болести на отделителната система – инфекции на пикочните пътища, пикочния мехур, бъбреците и за лечение на рани. Тя облекчава при болки в кръста, помага за изхвърлянето на камъни от бъбреците. Екстракт от корените й тонизира органите на отделителната система, също е полезна и за здравето на простатата. Прилага се и за лечение на нощно напикаване при деца, при болестното състояние на незадържане на урина при възрастните.

От години билката хортензия се счита, че помага за доброто здраве на простатата като често се комбинира и с други билки.

Отвара от корените й се приготвя като се варят 2-4 чаени лъжици сушени корени в чаша вода за 10-15 минути. Приема се 3 пъти дневно. При приемането му под друга форма например стрити корени на прах – 2-4 г, 2-4 мл воден екстракт, 2-10 мл тинктура също 3 пъти дневно.

По отношение на дозата и продължителността особено трябва да се внимава при вземането на медикаменти съдържащи литий, защото си влияят. За кратък период от време е безвреден за повечето хора.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *