Променете храненето си при желязодефицитна анемия

Желязодефицитна анемия изисква специален режим на хранене и лечение с лекарско участие, защото болестта може да доведе до фатални последствия

Ако косата ви е загубила блясъка си и е започнала да цъфти и да пада, кожата ви е суха и лицето ви е бледо, а ноктите ви са станали чупливи и набраздени, може да се замислите дали не развивате желязодефицитна анемия.

Ако към горепосочените симптоми се добавят лесна уморяемост, цепнатини в ъглите на устните и парене в лигавицата на устата, то тогава непременно се обърнете към лекуващия ви лекар за изследвания.

Диагнозата се поставя след лабораторно изследване на кръвта, а за да бъде потвърдено, че анемията се дължи именно на железен дефицит, е необходимо да се направят допълнителни изследвания.

желязодефицитна анемия

Желязодефицитна анемия изисква специален режим на хранене и лечение с лекарско учатие, защото болестта може да доведе до фатални последствия

Лечението на опасната желязодефицитна анемия на първо място трябва да установи защо имате понижена концентрация на желязо в кръвта. търсят се скрити кръвоизливи в тялото и то най-често в стомашно-чревния тракт.

Другото важно за лечението на болестта се изразява в заместителна терапия с желязосъдържащи препарати като същевременно трябва да се промени и хранителния режим.

Трябва да се установи точно кое причинява опасната желязодефицитна анемия и от какво се причинява тя – дали от някакви чести кръвозагуби, гастрит, язва, нарушения в образуването на червените кръвни клетки и хемоглобина, начинът на хранене и това дали сте вегетарианец.

Като цяло при желязодефицитна анемия е добре да се консумират храни, богати на желязо. Това се черен и бял дроб, месо, коприва, лапад, смокини, маслини, боб, магданоз, патладжан, леща, тиквени семки, сушени плодове, дреболии.

Освен това богати на желязо храни са бадемите, слънчогледовите семки, пуйка, гъската, киселецът, марулята, черешите, сусамът и сушените смокини.

Болниет от желязодефицитна анемия трябва да хапват повече зелен чесън и лук, пресните краставици, черна ряпа, ябълки, карфиол, тиква, орехи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *