Хранене на новороденото и какво трябва да знаете

Доверете се на инстинктите на вашето бебе

Независимо дали сте нов родител или опитен такъв, винаги може да имате въпроси за храненето на вашето новородено. Ето какво трябва да знаете.

В повечето случаи, кърмата е идеалната храна за бебета

В повечето случаи, кърмата е идеалната храна за бебета. Ако кърмите, е по възможност, не използвайте адаптирано мляко. Не давайте на вашето новородено вода, сок или други течности. Въвеждането на тези течности, преди бебето да е на възраст 6 месеца, е ненужно и може да доведе до недохранване.
Повечето новородени се кърмят от 8 до 12 пъти на ден – приблизително на всеки 2-3 часа. Ако използвате адаптирано мляко, може да се наложи да храните бебето си малко по-рядко, защото се смила по-бавно, отколкото кърмата.

Прием на витамин D
Говорете с лекаря за добавки на витамин D за вашето бебе. Кърмата не може да осигури достатъчно витамин D, който е от съществено значение, за бебето да поема калций и фосфор, необходими за здрави кости. Недостатъчното количество витамин D може също да причини рахит, омекотяване и отслабване на костите.

Следвайте сигналите на вашето бебе
Признаците на глад на бебето са: протягане, мъркане, различни движения и движението на устните. Плачът е от по-късните признаци на глад. Разбира се, не всеки вик означава глад. Понякога бебето може просто да се нуждае от чиста пелена, промяна на обстановката или от гушкане.

Кога бебето ви е нахранено
Когато бебето ви спира да суче, затваря устата си, или се отдалечава от зърното или от бутилката, то може да бъде вече нахранено или просто да си взима почивка. Опитайте се да оригнете бебето си, или изчакайте минута преди да предложите гърдата или бутилката отново. Ако бебето ви е нахранено, той или тя ще се противопоставят по-енергично.

Доверете се на инстинктите на вашето бебе
Може да се притеснявате, че вашето новородено не се храни достатъчно, но бебетата обикновено знаят от колко храна се нуждаят. Все пак е важно да се знаят признаците на недохранване. Консултирайте се с лекар, ако вашето новородено:
Не наддава, Мокри, по-малко от шест до осем памперса на ден, Има промяна в честотата на движение на червата, Показва малко интерес в храненето
Растежът и развитието на Вашето бебе се основава отчасти на мощната връзка, която се формира по време на хранене. Задръжте бебето близо по време на всяко хранене. Погледнете го в очите. Говорете с нежен глас и то ще расте здраво и спокойно обкръжено с любов.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Хранене на новороденото и какво трябва да знаете

  1. Tova sa palni prostotii da ne davash voda ili sok ,a ot kade si nabavq vodata ot karmata ili adaptiranoto mlqko.Shte e mnogo jalko , ako nqkoi ot maikite vi povqrvat…………….

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *