Храни и напитки подходящи за дълъг път

Добрата кондиция на шофьора е много важна за предпазване от заспиване на волана

Ако ви предстои дълъг път, трябва да сте добре подготвени с храна и напитки. Но изборът ви трябва да е внимателен, за да може да сте в кондиция и да шофирате дълго и безпроблемно.

Заспиването на волана е причина за хиляди ПТП годишно.

Според специалисти сигнал за това, че водачът на превозното средство има нужда от сън е неконтролируемото затваряне на очите, клюмането на главата, блуждаещите и несвързани мисли. Когато шофьорът на автомобила няма спомен от шофирането през изминалия половин час, пропуска пътни знаци или криволичи между платната очевидно има нужда от сън
Обилното хранене ще ви накара да се почувствате сънливи и леко разсеяни. Това определено не е състояние, което е препоръчително за шофиране. Затова хапвайте начесто и по-малко.
Плодовете могат да бъдат един от най-добрите начини да се чувствате свежи и сити по време на път.
Ако ви очаква много дълъг път, може да разчитате на кафе и чай, но не в твърде големи количества.
Най-добрата напитка за всеки шофьор е водата. Може и натурален сок. Захарта в него ще ви държи в кондиция.

Най-добрият начин за превенция от инциденти и заспиване на волана е достатъчният сън преди тръгване на път.
Когато водачът е преуморен, но спре и се разходи около колата и отново седне зад волана, това няма да компенсира липсата на сън, обяснява експертът. Д-р Славчев управител на фондация „Сън и здраве“. Той отбелязва, че има един трик, който не е особено популярен, но върши чудесна работа при сънен дефицит. Водачите, които, почувстват признаци на дремливост трябва да спрат, да изпият едно кафе и веднага след това да подремнат като отбият автомобила на безопасно място от пътя, препоръчва специалистът. По думите му така се получава двоен ободряващ ефект – от кафето и от съня, защото кофеинът обикновено започва да действа трийсет минути след неговото приемане.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *