Най-полезни храни при панкреатит

От голямо значение е диетата при панкреатит

Ако не се лекува възпалението на задстомашната жлеза наречено панкреатит, то може да доведе до сериозни увреждания. Панкреасът е една от най-важните жлези в човешкото тяло. Тя отделя храносмилателни сокове и в процес на възпаление може да започне да се самоунищожава, да се самоизяжда.

Най-полезни храни при панкреатит

Най-полезни храни при панкреатит

Различни са причините за появата на панкреатит. Главните от тях са преяждане, нездравословно хранене или прекаляване с алкохол. Последният даже и в малки количества е вреден за здравето. Затова е по-добре да не се употребява. Заболяването е доста коварно и може да доведе до развитие на рак на панкреаса. Причини за него могат да бъдат още грип, апандисит, херпес, травма в корема, простуда и нервно напрежение.

Върху развитието на панкреатит може да се повлияе с диетично хранене. Някои храни са сред най-полезните за него.

Трябва да се избягват тлъстите храни и меса, рафинираните изделия, бял хляб, пържени храни, захарни изделия, лютиви, пушени, пикантни храни, шоколад, зеле, кисели плодове, дразнещи жлезата плодове и зеленчуци. Ябълка ил банан може да похапват болните от панкреатит, но други дразнещи плодове и зеленчуци трябва да се избягват.

Сред полезните храни можем да препоръчаме супа от зеленчуци. Тя е подходяща за диетата, с това, че не съдържа месо или бульон от него. Особено подходяща е супа на доматена основа. Тя съдържа доста полезни вещества като антиоксиданти и други, които биха помогнали за здравето на болните.

Спанакът е друга подходяща храна при панкреатит. Той е богат на желязо и витамини. Може да го ядете на салата, на гарнитура и както си изберете.

Киселото мляко е много препоръчано от диетолозите. То съдържа пробиотици и е полезно за храносмилането. Живите бактерии в него са полезни за задстомашната жлеза, но не всяко мляко г съдържа.

Черешите и боровинките са отлична храна за страдащите от болестта. Те помагат да се пребори болестта.

Тофу е сирене от соево мляко. С него ще можете да си набавите нужните протеини вместо от месото. В него мазнините са малко и това е от полза за прилагането му към диетата.

Червената гъба рейши е полезна при панкреатит и е едно от билковите средства за него. Тя помага за подобряване на баланса на имунната система.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *