Храни, които влияят върху психичното здраве

Доказани фактори за храни, които влияят върху психичното здраве

Много лекари и обучени психотерапевти отдавна са признали важността на диетата и храненето върху здравето за благополучието на пациента. Сега психиатри и психолози са призовани да признаят връзката между хранителният избор на пациента и психичното здраве.

Последните проучвания потвърждават, че хранителни дефицити могат да доведат до лошо психическо здраве. Редица научни изследвания са установили, че не само здравословното хранене може да помогне за подобряване психичното здраве на пациента, но и хранителни вещества като фолиева киселина, В12, желязо, цинк, магнезий, омега-3 мастни киселини, витамин D и други, могат да имат значително въздействие върху здравето на мозъка.

Храни, които влияят върху психичното здраве на човека

Храни, които влияят върху психичното здраве на човека

Според Джероми Сарис от университета в Мелбърн, храненето може да бъде също толкова важно за психиката, както е в области като ендокринология, гастроентерология и кардиология.

В допълнение към тези специфични хранителни вещества, проучванията показват връзка между здравословното хранене и намаления риск от депресия и самоубийство в много култури през целия живот на пациента.

Нездравословното хранене изглежда е особено вредно за деца и тийнейджъри, чиито мозъци са все още в процес на значително развитие. Всичко това говори, че храненето е ключов фактор за намаляване на честотата и разпространението на психичните разстройства както в САЩ, така и по света.

Според Sarris предписанието на основни хранителни вещества, могат да бъдат оправдани, когато помагат на пациентите да се постигне по-добро психично здраве, особено при майки, малки деца и тийнейджъри. Изследователят Фрликс Джака от Deakin университет, казва, че хранителните подобрения могат да бъдат начин за предотвратяване на ранното начало на по-чести психични разстройства като депресия, и дори някои психотични разстройства.

Храни полезни за психичното здраве са пълнозърнестите храни като овесените ядки, елда, просо, орехи, бадеми и други ядки, повече плодове и зеленчуци, риба, зехтин и други, богати на минерали и витамини.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *