ВНИМАНИЕ! Дебнат ни храни, от които остаряваме бързо! (част II)

Захарните изделия и различни растителни масла също ни състаряват

Продължаваме темата с храните, които ни състаряват по-бързо. И така, показахме отрицателните качества на пшеничните и царевичните храни. Ето кои са останалите:

Захарни изделия

Захарните изделия
Освен че е опасна за развитието на диабет от втори тип и всички съпътстващи това заболявания, захарта може да се разглежда и от друг ъгъл – тя ни състарява най-много от всичко. Тук отново въпросът опира до връзката между средните нива на кръвната захар и нивата на опасния AGEs в тялото.
Затова учените съветват да се ползват естествени подсладители като Стевия в топлите напитки, печивата, компотите и пр. Ако имате непреодолимо желание за сладко, може да хапвате по малко черен шоколад, който има доста полезни качества. За намаляване на кръвната захар в организма трябва да внимавате и за храни, съдържащи голямо количество скорбяла – бял ориз, овесени ядки, картофи. Специалистите съветват да консумираме тези храни в малки количества, придружени от здравословни мазнини и протеини, за да се забави реакцията на кръвната захар.

Растителни масла

Олио от соя, рапица или други растителни масла
Става въпрос за рекламираните напоследък различни видове растителни масла като тиквено, сусамово, рапично, олио от соя и др. Те се знаят като „здравословни“, но учените развенчават и този мит. Според тях всички те обикновено са преминали през процес на рафиниране при изключително висока температура и използването на химически разтворители като хексан. В този процес полиненаситените мазнини са претърпели окисление и са станали много вредни за тялото, тъй като произвеждат свободни радикали, които увреждат клетъчните мембрани. Всичко това състарява организма ни и води до сърдечно-съдови заболявания.
Учените съветват да ги избягваме, а да наблягаме на студено пресовани зехтин, олио от авокадо, кокосово олио.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “ВНИМАНИЕ! Дебнат ни храни, от които остаряваме бързо! (част II)

  1. Вие ДОБРЕ ли сте? Олио от авокадо и кокосово олио…Ами да, в България сме преситени от авокадо и палми, та си правим олио по всяко време на деня, но на пук не го ядем…
    Като пишете нещо, не го пишете, колкото да си попълните мястото, а да е наистина полезно за четящите!
    Преминали рафиниране…да вземете обаче най-добре да прочетете какво е рафиниране, какво са свободни радикали и т.н…Само обърквате народа…

  2. Може да ни правят на маймуни но палмите са ни малко,помислете за вноса за да се почувстваме, като истински маймуни!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *