ВНИМАНИЕ! Дебнат ни храни, от които остаряваме бързо! (част I)

Опасността идва от рязкото повишаване на кръвната захар, което състарява организма

Има храни, които ни подмладяват или забавят процесите на остаряване, но има и такива, които ни състаряват. Екип от учени изнесе факти за някои храни, които сме си мислили, че са здравословни, но сега са показани техните отрицателни качества. Ето кои са те:
Пшеничните храни

Пшенични храни

Те водят до т.нар. „гликиране“ в тялото ни, от които се образуват вещества, наречени „крайни продукти на гликирането” (Advanced Glycation End Products / AGEs]). AGEs ускоряват процеса на стареене, като с течение на времето увреждат органите, ставите и набръчкват кожата. Кръвната захар всъщност води до най-много производството на AGEs в тялото. Съдържащият се в пълнозърнестата пшеница уникален вид въглехидрат амилопектин-A предизвиква рязко повишаване на кръвната захар, по-силно дори от това на чистата захар. Други потенциални вредни ефекти на пшеничните храни идват и от глутена.
Според учените се оказва, че печените пшеничени продукти съдържат и канцерогенни химикали, наречени акриламиди, които повишават риска от рак и ускоряват процеса на стареене.
Царевичните храни

Царевични храни

От всички царевични продукти най-вредният и състаряващ продукт е високо-фруктозният царевичен сироп (HFCS). Учените са открили ужасяващи факти – фруктозата в HFCS води до формирането на 10 пъти повече AGEs в тялото, отколкото глюкозата. HFCS се съдържа предимно в подсладените напитки, както и в повечето полуфабрикати като салатни дресинги и кетчуп.
Царевичните храни също оказват огромно влияние върху нивата на кръвната захар в човешкия организъм, което от своя страна може да ускорят процеса на стареене на тялото. Царевичното олио пък е, че то добавят прекомерни количества омега-6 мастни киселини в храната и причинява дисбаланс в съотношението между омега-3 и омега-6, а това от своя страна води до възпаления и окисляване в човешкото тяло.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *