При хроничен фарингит забравете цигарите и наблегнете на гаргарите

Упоритият хроничен фарингит се появява като последица на често повтарящите се възпаления на фаринкса

Възпалението в задната част на гърлото, наречена фаринкс води до фарингит. Ако тези възпаления станат чести и се повтарят през по-студените сезони и през лятото, ако пиете студени течности, то тогава се появява хроничен фарингит.
Фарингитът е често срещано заболяване и доста хора са боледували от него. Изразява се с раздразнение и трудно преглъщане, поради съпътстващата болка в гърлото.
Както споменахме за хроничен фарингит се говори когато има често заболяване на фаринкса. Много често се появява в резултат от остри възпаления на фаринкса и носа, както и слез редица хронични процеси.

Упоритият хроничен фарингит се появява като последица на често повтарящите се възпаления на фаринкса

Упоритият хроничен фарингит се появява като последица на често повтарящите се възпаления на фаринкса

Пушенето и пиенето на алкохол са едни от най-важните рискови фактори за появата на заболяването. Хора, които седят често в помещения с топъл и сух въздух също могат да получат хроничен фарингит.
Хроничен фарингит е упорита болест, която се лекува доста дълго и за начало се назначава локално лечение, включващо гаргари с топла вода и йод, гаргара с вода и сода, инхалации с различни антисептични билки, както и приемането на високи дози от витамините А, В и С.
Могат да се използват локални препарати и таблетки за смучене. При изостряне на неприятния хроничен фарингит лекар трябва да ви назначи антибиотици и противовъзпалителни средства. Абсолютно е забранено пушенето и пиенето на алкохол, на студени и горещи напитки.
В народната медицина при хроничен фарингит се правят гаргари с отвара от три стръка джоджен и три стръка меча пита, сварени в половин литър вода. Отварата се прецежда и след като изстине, се правят гаргари по няколко пъти дневно, като може и да се пият по една или две глътки.
Друга рецепта от народната медицина за хроничен фарингит е гаргара на всеки 3 часа със солена хладка вода, която се приготвя като в чаена чаша вода се пуска щипка морска сол.
Много лечебна при хроничен фарингит е и гаргара с лимонена вода, която се прави от чаша хладка вода и сокът от половин лимон.
Също така при хроничен фарингит може да опитате инхалации със сода или тетра, а така също и гаргара с отвара от билката.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *