Използвайте хрян срещу бронхит и подагра

Лековитото растение хрян помага при камъни в бъбреците и жлъчката и подобрява храносмилането

В народната медицина полезният хрян е популярен лек за редица заболявания. С него можете да облекчите симптомите на бронхит, камъни в бъбреците, цистит, подагра, ревматизъм. Хрянът премахва пигментни петна, събужда апетита, действа жлъчегонно, подобрява храносмилането. Също тако лековитото растение действа антиревматично, противомикробно, диуретично. Лютивият хрян гони радикулит, миозит и възпаление на дихателните пътища.

хрян

Лековитото растение хрян помага при камъни в бъбреците и жлъчката и подобрява храносмилането

С него може да противодействате при болки в зъбите. С настърган хрян, разреден с вода, изплакнете устата си при болки в зъбите, остри респираторни заболявания, ангина и грип. Когато се дъвче бавно в устата, е добра профилактика на зъбен кариес. Отвара от корени хрян помага при лечение на дизентерия, хипертония, заболяване на черния дроб. От корена на хряна се правят и лапи при артрит и дерматити.
Суровите листа на хряна са естествено обезболяващо – притискат се върху челото при главоболие. Настойката от хрян е известна с антибиотичните си свойства и с доказаната си ефективност срещу патогенни гъбички.
Хрянът помага при болка. Настържете малко пресен хрян и го завийте в кърпа. С нея си направете компреси на участъците които ви болят, било по тялото или главата. Помага и за ревматични болки при случаи на пристъпи.
Добре е да знаете, че хрянът не бива да се приема при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.
Броколи и хрян в комбинация пък са отличен вариант за антиракова профилактика. Съчетанието помага дори и ако съставките му са преминали през термична обработка. В хряна се съдържа ензимът миросиназа. Лютото помага да бъде усвоен целият спектър от полезни съставки на броколите. Според запознати колкото по-люти са подправките, толкова по-пълноценно се усвояват градивните елементи на броколите. Усилва се и тяхното защитно действие.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *