Лековитият хрян прави чудеса с тялото, рецепти

Коренът от хрян е отлично пикочогонно средство и има изразени антиоксидантни свойства

Многогодишното растение хрян е остър, дълъг, заострен корен, който се използва като подправка към готварските рецепти. Той притежава силен, леко лютив и остър вкус, който може да бъде оценен само след опитването му! Ботанически този пикантен корен принадлежи към рода, Armoracia (горчици) в семейство Кръстоцветни; близък е с другите членове на Brassica като горчица, зеле, ряпа, зеле и т.н. Научното му название е Armoracia rusticana.

Лековитият хрян прави чудеса с тялото

Лековитият хрян прави чудеса с тялото

Хрянът е родом от източните и средиземноморските региони на Европа, откъдето се е разпространил към Америка през колониалните времена. Стволът му е малък и е многогодишно растение, но може да се отглежда като едногодишна култура заради своите дебели, груби, месести корени в много части на Европа, Америка и Азия, включително Германия, САЩ, Англия, Унгария, Япония и Китай.

Здравни ползи от подправката хрян и съставки

Той е с ниско съдържание на калории и мазнини, но въпреки това съдържа добри количества фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Някои активни елементи в него са доказани, че са с противовъзпалително, диуретично (увеличено отделяне на урина) и нервоуспокояващо свойство.

Коренът съдържа много летливи фито-химични съединения, които дават неговия много по-известен лютив характер. Някои от основните съставки в основата са алил изотиоцианат, 3-бутенил изотиоцианат, 2-пропенилглукосинлат (синигрин), 2-пентил изотиоцианат и фенилетил изотиоцианат. Установено е, че тези съединения са известни с действието си на антиоксидант и функция на детоксикация.

Някои от летливите фито-химични съединения в основата стимулират секрецията на слюнката, стомаха, червата и храносмилателните ензими, като по този начин се улеснява храносмилането. По този начин, той действа като мощен стимулант на стомаха, което повишава апетита.

Хрян има добри количества от витамин С, който е мощен водоразтворим антиоксидант. В 100гр пресни корени се намират 29 мг или 41% от дневните препоръчани стойности. Тази коренна подправка има някои от жизненоважните минерали в умерени количества, като натрий, калий, манган, желязо, мед, цинк и магнезий. Освен това в него има малки количества основни витамини като фолиева киселина, витамин В-6 (пиридоксин), рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина.

Рецепта с хрян срещу болежки от простуда

Намерете си корен от хрян и го настържете на ситно. После направете с него компрес, сложете го върху найлон или хавлия и я поставете върху болното място за 10-15 минути. След 10 редовни процедури болките на ще изчезват напълно.

За болно гърло и срещу кашлица

Смесват се 200-250 г добре настърган хрян в едно бурканче с пчелен мед. Ползва се по 1 супена лъжица 3 пъти за деня преди ядене. След около седмица кашлицата изчезва и хриповете след още няколко също се успокояват.

В рецептите може да се слага малко кора от лимон, за да стане по-поносим вкуса на хряна.

За сърдечносъдови заболявания

Коренът от хрян е отлично пикочогонно средство и има изразени антиоксидантни свойства

Коренът от хрян е отлично пикочогонно средство и има изразени антиоксидантни свойства

Смесват се по 1 чаена лъжица пресен настърган хрян и мед. взема се на гладно всяка сутрин 1 час преди да закусите. Терапията продължава 1 месец, а не бива да се повтаря 2 продължение на 2 месеца. Добре е да се правят 5-6 терапии по 1 месец за 3 години например.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *