Лековитият хрян прави чудеса с тялото, рецепти

Коренът от хрян е отлично пикочогонно средство и има изразени антиоксидантни свойства

Многогодишното растение хрян е остър, дълъг, заострен корен, който се използва като подправка към готварските рецепти. Той притежава силен, леко лютив и остър вкус, който може да бъде оценен само след опитването му! Ботанически този пикантен корен принадлежи към рода, Armoracia (горчици) в семейство Кръстоцветни; близък е с другите членове на Brassica като горчица, зеле, ряпа, зеле и т.н. Научното му название е Armoracia rusticana.

Лековитият хрян прави чудеса с тялото

Лековитият хрян прави чудеса с тялото

Хрянът е родом от източните и средиземноморските региони на Европа, откъдето се е разпространил към Америка през колониалните времена. Стволът му е малък и е многогодишно растение, но може да се отглежда като едногодишна култура заради своите дебели, груби, месести корени в много части на Европа, Америка и Азия, включително Германия, САЩ, Англия, Унгария, Япония и Китай.

Здравни ползи от подправката хрян и съставки

Той е с ниско съдържание на калории и мазнини, но въпреки това съдържа добри количества фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Някои активни елементи в него са доказани, че са с противовъзпалително, диуретично (увеличено отделяне на урина) и нервоуспокояващо свойство.

Коренът съдържа много летливи фито-химични съединения, които дават неговия много по-известен лютив характер. Някои от основните съставки в основата са алил изотиоцианат, 3-бутенил изотиоцианат, 2-пропенилглукосинлат (синигрин), 2-пентил изотиоцианат и фенилетил изотиоцианат. Установено е, че тези съединения са известни с действието си на антиоксидант и функция на детоксикация.

Някои от летливите фито-химични съединения в основата стимулират секрецията на слюнката, стомаха, червата и храносмилателните ензими, като по този начин се улеснява храносмилането. По този начин, той действа като мощен стимулант на стомаха, което повишава апетита.

“Фигурин

Хрян има добри количества от витамин С, който е мощен водоразтворим антиоксидант. В 100гр пресни корени се намират 29 мг или 41% от дневните препоръчани стойности. Тази коренна подправка има някои от жизненоважните минерали в умерени количества, като натрий, калий, манган, желязо, мед, цинк и магнезий. Освен това в него има малки количества основни витамини като фолиева киселина, витамин В-6 (пиридоксин), рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина.

Рецепта с хрян срещу болежки от простуда

Намерете си корен от хрян и го настържете на ситно. После направете с него компрес, сложете го върху найлон или хавлия и я поставете върху болното място за 10-15 минути. След 10 редовни процедури болките на ще изчезват напълно.

За болно гърло и срещу кашлица

Смесват се 200-250 г добре настърган хрян в едно бурканче с пчелен мед. Ползва се по 1 супена лъжица 3 пъти за деня преди ядене. След около седмица кашлицата изчезва и хриповете след още няколко също се успокояват.

В рецептите може да се слага малко кора от лимон, за да стане по-поносим вкуса на хряна.

За сърдечносъдови заболявания

Коренът от хрян е отлично пикочогонно средство и има изразени антиоксидантни свойства

Коренът от хрян е отлично пикочогонно средство и има изразени антиоксидантни свойства

Смесват се по 1 чаена лъжица пресен настърган хрян и мед. взема се на гладно всяка сутрин 1 час преди да закусите. Терапията продължава 1 месец, а не бива да се повтаря 2 продължение на 2 месеца. Добре е да се правят 5-6 терапии по 1 месец за 3 години например.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *