Хума – чудодеен природен лек и козметично средство

Лековитата хума (лечебна глина) е един невероятен природен дар, полезен за детоксикация, за много здравословни проблеми, дори и за рак

Съдържание на статията: Хума. Лечение с хума. Хума за пиене. Зелена хума. Зелена хума за пиене. Лечение на рак със зелена хума. Маска с хума против акне. Хума за коса. Маска за коса с хума. Хума за мазна коса. Хума за лице. Маска за лице с хума. Маска с хума и кисело мляко. Хума цена. Шампоан с хума. Сапун с хума.

Хума.

Лечебната глина е позната с различни видове, които имат и своите различни цветове и особени лечебни свойства. Тя се нарича още и хума, а името й идва от латинската дума humus, което означава пръст. Всеки вид глина е подходяща за определени лечения в зависимост от нейния състав. Един наистина уникален природен дар за човечеството е така наречената бяла глина или каолин.

С нейното изследване специалистите се занимават повече от един век. И всеки път естественият продукт се явява пред учените с нови и полезни свойства. Освен това каолинът не е известен само на козметологията. В действителност, много лекари предписват това за битови нужди, и строителите я използват както е известно като отличен пожароустойчив компонент на много видове керамични плочки, полу-киселинни огнеупорни тухли и известния бял цимент.

Бялата хума или каолин е най-фината глина. За нея се знае, че е богата на магнезий и цинк и е позната и използвана още от древността с цел за разкрасяване на кожата. Полезна е при косопад, от нея косата става здрава, гъста и с хубав блясък, и също представлява ефективно средство срещу белещи се и чупливи нокти. Тя е добър дезинфектант и затова се използва като съставка в някои бебешки пудри главно против подсичане. За всякакъв тип кожа може да се използва.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Каолинът е бил открит за първи път на територията на провинция Дзянси, Югоизточен Китай. Първоначално този ронлив тебешир бил наречен „гаолин“ (gaolin), което в превод означава „висока планина“. Оттам идва и името й каолин. Трябва да се каже, че е образувана от изветрянето на скалите в райони със сух и горещ климат (например, гранит), които съдържат фелдшпати (те все още определят като първични каолини, принадлежат към групата на минералите, от които се образуват скалите и главно се използват в индустрията, за производство на стъкло). Този естествен процес води до повторно отлагане и създаването на нова седиментни скали – „каолинова глина“. Именно от това се получава и ще се използва и в бъдещето.

Към днешна дата, депозити на бяла глина се намират в:

– Планинската част на Република Китай;

– България;

– Руската федерация (близо до град Кыштым в Челябинска област, Увелски и Карталински региони);

– В Украйна (Кировоградски, Винишки, Запорожски, Днепърски, Житомирски, Сумски, Донецки и Черкаски региони).

Бяла хума – химичен състав

Бялата хума (глина) е международно известна като минерал, създаден в природните условия от полученото съединение на оксиди на силиций и алуминий.

Но това ограничение не е окончателен списък на нейните компоненти, сред които са ценните за човешкото тяло азот, калий, калций, цинк, магнезий и манган.

Въпреки това, най-ценното в нея е силиций, чиято липса води до негативен ефект върху тялото.

Полезни свойства на бялата хума

В природата се среща под формата на парчета с различен размер. Бялата глина има свойството малко да набъбва. Въпреки името й „бяла глина“ цветът на този вид може да бъде чист сив, сиво-зелен или сиво-син. Покритието на глина зависи директно от мястото на произхода й и минералния й състав. Например чрез смесване с пясък цветът й става кафяв, жълтеникав при присъствието на алуминиев силикат, розов при смесване с железен оксид.

Както и всяка друга глина и тя има:

– абсорбционни свойства;

– висока специфична топлоемкост;

– обвиващи свойства;

– избелващи свойства;

– радиоестезични свойства.

Всички тези свойства на бялата хума, позволяват да я използват в различни сектори на икономиката, в медицината и козметологията.

Във фармацевтичната литература хумата е описана като:

– бял прах;

– често с жълтеникав или сивкав оттенък;

– мазна при допир;

– тя не се разтваря във вода и разредени киселини;

– малкото количество вода образува достатъчно пластична маса;

– тя има специфична миризма.

Поради физичните и химичните свойства на каолина, той е широко използван във външни приложения за медицински и козметични цели. Той добре подхранва и успокоява различните типове кожа.

Бялата глина е особено полезна в грижата за мазна кожа с разширени пори. Тя може да се използва не само под формата на маска, но и под формата на прах, в резултат, на което премахва излишния себум и кожата изсъхва, премахва блясъка й.

Високо съдържание на силициев диоксид в глината премахва мъртвите клетки на кожата и подобрява нейната регенерация. В допълнение, той подобрява детоксикацията на кожата като извежда токсични и вредни вещества.

Зелена родопска глина

Зелена родопска глина

Каолинът е широко използван за лечение на различни кожни заболявания на стомашно-чревния тракт, подуване на устата в резултат на лъчетерапия.

В народната медицина, каолиновата бяла хума се използва в съчетание с други билкови лекарства за лечение на рак на дебелото черво. Тя предпазва стомаха и червата от влиянието на лекарствата и на стомашната солна киселина.

Каолинът облекчава болките в мускулите, възпаления, включително ухапвания от насекоми, насърчава изцелението на порязвания, натъртвания, херпес, циреи.

Той подобрява кръвообращението и по този начин се улеснява оздравителният процес и възстановяването.

Използването на това добито подземно минерално богатство е многостранно и разнообразно.

Приложение на бялата глина

В наше време бялата глина, се използва предимно заради нейната висока степен на пожароустойчивост и ниска еластичност:

– като суровинна база в производството на порцеланови и керамични изделия;

– за производството на много тънка електрическа керамика;

– за получаването на ултрамарин;

– като пълнител в производството на хартия;

– като съставен елемент в производството на каучук;

– при производството на пластмаси и покривни материали;

– за производството на шамот;

– за боядисване на хартиени и картонени изделия;

– за създаване на пестициди;

– за козметични цели;

– във фармакологията.

Въз основа на многобройни изследвания учените доказват безвредността на минералния продукт. Ето защо бялата хума е намерила своето широко приложение в областта на медицината и медицинската козметология.

Приложение на бялата хума в медицината

Всеки знае, че силицият оказва важно положително въздействие върху човешкия организъм. Поради това бялата хума или глина се използва от лекарите за лечение на:

– съединителната тъкан;

– хрущялни компоненти;

– кости и стави;

– проявите на остеопороза;

– проблеми на кръвоносната система;

– утаяване на токсични вещества в организма (поради наличието на фини частици каолинът се счита за природен абсорбент и по този начин се почистват добре червата, лимфата, кожата и кръвта от шлаките, неутрализира отрови, премахва отрицателните ефекти на отровните газове);

– при вируси и бактерии (глината е в състояние да поема техни елементи);

– рани и изгаряния (тя също абсорбира и разпадните продукти на раната на кожната тъкан при зарастващи рани и язви).

С висок топлинен капацитет, този минерал се използва ефективно в т. нар термотерапия до:

– подобряване на кръвообращението в мускулите и сухожилията;

– облекчаване на болката при заболявания на ставите (артрит, ревматизъм, и други ставни проблеми); за такива случаи са направени специални глинени пакети;

– използва се при производството на лекарствени фармакологични и избелващи пасти за зъби, които допълнително се ценят в на развитието на неприятни и болезнени рани в устата.

Лечение с хума.

Бялата глина, която се нарича и хума има леко алкална реакция. Неговата рН = 7,0-8,0. Благодарение на това специално вещество влияе на човешкото тяло и стимулира процеса на борбата срещу свободните радикали. Клинично доказано е, че намаляването или увеличаването на рН може да доведе до развитието на много болести. Нейният богат химически състав е полезен за човешкото здраве. Бялата хума съдържа силиций, алуминий, манган, цинк, калций, силициев двуокис и други полезни вещества.

Силицият има положителен ефект върху най-горния слой на кожата – дермата. Той стимулира производството на колаген. Поради това кожата получава своята твърдост и еластичност.

Алуминият осигурява на хумата адстрингентни свойства,

Манганът ефективно премахва мазния блясък на кожата. Той е отличен дезинфекционен минерал и ни избавя от всякакви възпалителни реакции.

Цинкът е естествен антиоксидант и както всички антиоксиданти допринася за удължаване на младостта. Той забавя остаряването на клетките и подмладява кожата. Освен това има свойства да подсушава кожата.

Благодарение на калция се поддържа епидермиса. Той придава не само гъвкавост, но и естествена нежност.

Силициевият двуокис е важен компонент, който осигурява най-пълно усвояване на всички необходими вещества. Той има положителен ефект върху клетките, възстановява нормалното им функциониране.

Разбира се, това не е пълен списък на всички компоненти, съдържащи се в бялата хума. Но тези вещества са достатъчни, за да се разбере за какво е полезна тя.

Основните полезни свойства на бялата хума, които се използват са:

– почистващи;

– противовъзпалителни;

– избелващи.

Бялата хума е в състояние да усвои напълно всички отрови и токсини. Тя ефективно премахва от храносмилателния тракт много вредни вещества и затова влиза в състава на абсорбиращите лекарства.

Понякога бялата хума се използва за вътрешна употреба при домашно лечение. Това се прави в съответствие с определени правила, които трябва да знаем за нейната вътрешна употреба. Тя се използва за укрепване на косата, за намаляване на производството на себум, почистване на скалпа. Тя е основен елемент в борбата срещу себорея и пърхот.

Бялата хума намира приложение в грижа за устната кухина и зъбите, затова я включват като съставка в пастите за зъби, тъй като тя ги почиства, без да уврежда емайла, и дори може да се премахне даже зъбния камък.

Бялата хума, чиито свойства са внимателно проучени от учените, се използва от лекарите като лекарство, както външно, така и вътрешно.

Но е важно да се знае, че се използва само в рамките на пречистен продукт. Такава глина трябва да се подложи на специално пречистване и да е позволено да се ползва. Ето защо се препоръчва за вътрешна употреба, само подходящ продукт закупен в аптека.

Лечение с хума се практикува широко, например за различни кожни заболявания, подсичане, язви, изгаряния. Хумата се използва под формата на мехлеми, пасти и прахове.

Можете да вземате вътрешно бяла хума за пречистване на черния дроб. Тя напълно се разтваря твърдите образувания на жлъчните пътища, премахва застоя в нея.

При най-различни отравяне (отрови, токсини, химикали), хумата се прилага при алергии, тя е ефективен сорбент. Нейната употреба позволява да се свързват и извеждат всички вредни вещества от храносмилателния тракт.

Този продукт има положителни ефекти при лечението на колит, ентерит и други възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Хумата е в състояние да премине през червата, и да абсорбира радиацията и нейните елементи в тялото и да ги извежда от организма. Тази функция е била открита по пътя на опита след инцидента в Чернобил.

Ето защо в неблагоприятни райони, се препоръчва да се използва бяла хума (глина). Свойствата и приложенията на този продукт оказва положително въздействие върху здравето.

Уникалният продукт се използва като компрес или различни бани в терапевтични заболявания на опорно-двигателния апарат.

Добри резултати се получават чрез третиране с хума на астма,  отравяне на тялото от тежки метали и алергия.

Бяла хума за вътрешна употреба

Може да изглежда абсурдно приложението й за вътрешна употреба, тъй като все пак не е като другите природни продукти и изглежда неразумно използването на бяла хума  по този начин. Тя обаче наистина помага и се бори срещу много патологии.

Бялата хума няма да излекува болести на сърцето,  остеопороза, заболявания на бъбреците, черния дроб,  хипертония, кръвни заболявания, пикочо-половите инфекции, астма, онкологични заболявания.

Не приписвайте магически свойства на хумата, и да не губите време, защото тези заболявания се нуждаят от адекватна и навременна медицинска помощ.

Онкологични заболявания

Има оскъдни сведения за приложението на бялата хума при лечение на рак на кожата. На болен от тази болест са били слагани лапи от хума върху проблемните зони. Всяка лапа е държана по за 2 часа и е сменяна със следваща, и така това е било правено деноношно за известно време. Същевременно болният е пил хумена вода, но и се е хранел здравословно – веганска диета с подходящо избрани храни до пълно оздравяване.

В народната медицина бялата хума се използва в комбинация с други билкови средства за лечение на рак на дебелото черво. Тя предпазва стомаха и червата от въздействието на лекарствата и стомашната солна киселина.

Лапа от бяла хума срещу рак на гърдата

Един природен лек от народната медицина е използван за лечение на бучки при рак на гърдата. За това се използва хума, изпечена предварително на слънце или в дори в близост на печка, обаче да не е близо до или директно във фурната или на котлона. От нея след изпичането и начукването в дървено хаванче, се приготвя с вода кашичка.

Получената маса се разстила на ленти в средата на едно парче плат. Увива се с плата с неговите ненамазани части по краищата и тази лапа директно се налага върху бучката. Процедурата се повтаря по няколко пъти дневно, един компрес обаче не бива да стои повече от три часа.

Върху болното място след няколко компреса се забелязва дупчица върху бучката. Това не е повод за тревога. Хумата през нея „изтегля“ вредните вещества в бучката. Изпълнението на процедурите става до пълно затваряне и заздравяване на раничката.

Зелената хума също помага срещу рак. Четете за нея по-надолу.

Противопоказания

Хума – това е един полезен природен продукт, който благодарение на своята естественост, е напълно безвредна за организма.

Въпреки това, козметици и лекари препоръчват да се помисли за няколко неща, за да се предпазите от негативните ефекти:

Тя не трябва да се прилага при повишена температура.

Хората с чувствителна кожа трябва да бъдат много внимателни в своя подход към използването на това полезно вещество. В някои случаи, особено, когато се комбинира с други съставки и тези в хумата, може да настъпи алергична реакция.

Хората със суха кожа също трябва да бъдат внимателни. След като продуктът има ефект да подсушава кожата. Следователно, активният компонент може да бъде използван само заедно с овлажняващи съставки.

Не нанасяйте продукта, ако кожата има отворени рани. Не се препоръчва да се използва магически куршум по време на обостряне на дерматологични заболявания.

Хума за пиене.

Много често бялата хума се използва вътрешно под формата на глинена вода. Тя е истински склад на хранителни вещества, който може да замени скъпите витаминни комплекси.

За да се подготви тази напитка, трябва да:

Таблетки с бяла хума произведени в Украйна.

Таблетки с бяла хума произведени в Украйна.

– Закупите от аптека хума за вътрешна употреба, която следва да държите на слънцето за 30 минути.

– След това, прахът (или ако са таблетки за натрошаване) в количество от 1 супена лъжица се прибавят към чаша вода. Внимателно се разбърква и се пие.

Лечението с хума се препоръчва да става на курсове. Напитката се приема всеки ден (веднъж на ден) за 2-3 седмици. След това направете почивка за 14 дни. По желание отново можете да възобновите лечението.

Бялата хума е безвредна панацея, с която човечеството е щедро надарено.

Тя може да бъде полезна за вашето здраве, за нормализиране на обмяната на веществата, елиминиране на токсините, подобряване на функционирането на стомашно-чревния тракт.

Тя е незаменим инструмент за тези, които търсят да се забави процесът на стареене, или искат да имат мека и еластична кожа.

Зелена хума.

Свойства и приложение на зелената хума

Основните характеристики на това веществото – това е способността дълбоко да почиства кожата, да премахва възпаления, изпозлва се с маски пилинг. Тя нормализира функционирането на мастните жлези, осигурява подсушаване на мастните зони.

Зелената глина е в състояние да овлажни и подхрани сухата кожа. И при това ни избавя от мазнини. Благодарение на тези свойства зелената хума се използва успешно за всички типове кожа.

Състав на природния компонент

Тайната на лечебния ефект на зелената хума е продиктувана от високото съдържание на полезни микроелементи. В нея са открити оксиди на желязо и магнезий.

Съставът на земния продукт съдържа голямо количество полезни компоненти: магнезий, калций, фосфор, цинк, силиций, калий, мед, кобалт, желязо молибден, селен. Причината за цвета й е железният оксид в нейния състав.

Зеленият прах съдържа и сребро, предоставящо стимулиране на метаболитните процеси и защита срещу стареене.

Свойства на зелената хума

Уникалният прах има редица предимства.

Сред тях са следните свойства:

Стимулант. Зелената хума (глина) активира обменните процеси в повърхностните тъкани. По този начин тя осигурява подобряване на кожата, ноктите и косата.

Абсорбент. Веществото ефективно извършва дълбоко почистване на кожата, премахване на токсини от клетките.

Пилинг. Зелената хума е в състояние да се конкурира със скъпото салонно лечение за почистване на кожата. Тя перфектно премахва мъртвите клетки, излишната мазнина и замърсяванията.

Тоник. Земният компонент е особено ценен за способността му да осигури освежаващо въздействие. Кожата става стегната и гъвкава още след първата процедура.

Ефект против стареене. Тя лесно може да се справи с плитки бръчки, дарява мекота и нежност.

Козметични ефекти на зелената хума

В контакт с кожата осигурява следните ефекти:

стяга порите;

пречиства покривалата;

тонизира и омекотява кожата;

елиминира подуването;

нормализира работата на мастните жлези;

премахва черните точки и пигментация;

възстановява нормалния метаболизъм;

премахва бръчките;

нормализира кръвообращението;

регенерира тъкани.

Зелената хума е в състояние перфектно да се грижи за вашите къдрици. Тя премахва косопада, елиминира пърхота, възстановява структура на повредените нишки.

Също така е полезна в борбата срещу целулита.

Терапевтични и профилактични свойства

Био-терапевтите са сигурни, че зелената хума е в състояние да поеме негативната енергия, излъчвана от човешкото тяло. С това те обясняват нейната висока ефективност при лечението на различни заболявания.

Природният продукт зелена хума има наистина по-голямо търсене в медицинската практика. Използва се за лечение на:

кожни заболявания, дерматит;

алергии;

подагра;

заболявания на ставите и гръбначния стълб;

възпалителни заболявания;

белодробни заболявания;

заболявания на сърдечносъдовата система;

псориазис;

заболявания на имунната система;

кариес, периодонтално заболяване;

помага на процеса на зарастване на повърхностни рани, при алергии, екзема, ухапвания от насекоми, обриви и артрит.

Противопоказания и странични ефекти

Зелената хума – е естествен природен продукт, който не предизвиква алергични реакции. Ето защо използването на веществото все още няма медицински противопоказания.

Освен това, един уникален продукт не причинява странични ефекти. И ако сте били в състояние да чувствате негативното въздействие от лечебно средство съдържащо зелена хума, бъдете сигурни, че тази реакция е причинено от една от съставките, не на планинския минерал, а от другите съставки.

За хората с чувствителна кожа или жени, страдащи от розацея, е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да използвате продукта.

Как да се избегнат нежелани реакции

За да се предпазите от подобни неприятни моменти, помислете за някои нюанси:

Обърнете внимание на козметичния продукт, който съдържа зелена хума. Той не трябва да съдържа вещества, които могат да предизвикат алергии. За козметични услуги, се препоръчва планинският продукт да се използва в чист вид.

Подгответе кожата си. Маските трябва да се прилагат, върху почистена под пара кожа.

Правилно прилагайте лекарството. Избягвайте зоната около очите.

Зелена хума за пиене.

Подобно на бялата хума и зелената може да се използва като се пие в чаша вода, като си направим хумена вода с добавянето на малко хума.

Като профилактично  средство бялата и зелената хума може се пие всеки ден преди закуска. Хумена вода можете да си направите като в чаша вода се разтваря чаена лъжичка хума. Пие се само бистрата вода, след като се утаи. Тя се употребява и при псориазис. Ако се получи запек, това означава, че в тялото има много токсини. В такъв случай трябва да се намали концентрацията на хума в хумената вода. При запек не се препоръчва да се използва вътрешно хума.

Лечение на рак със зелена хума.

В нета има публикации за лечение на рак с хума и с други природни средства. В сайта medstips.com/oncology/prevention-and-treatment-of-cancer е публикуван един материал на човек, който споделя своя метод за лечение на коварната болест със зелена хума.

Трябва да се вземе една буца хума, за предпочитане хума на прах, която се накисва във вода, разбърква се с пръчка или ръка (не с метален предмет) до състоянието на мехлем, а след това се излива в хумата малко оцет, сок от живовляк и отвара от хвощ (от всички тези течности се разлагат токсичните вещества в организма, и глината ги поглъща в себе си). Рецептата може да се направи и по друг начин. Смелете в дървено хаванче и суха зелена бентонитова глина, налейте малко от течността от посочените по-горе билки, оцет, сок от зеле и бъркайте докато доведете сместа до консистенцията на мехлем.

За да се лекува рак, тумори, язва на стомаха или червата, за да се отървете от рани и трофични язви, засегнатата област трябва да бъде третирана с не по-малко от 4-5 глинени приложения (лапи) за един ден, върху болното място. В допълнение трябва на всеки час да се пие глинена вода, за да се убият в организма всички болни клетки, микроби и бактерии. Необходимо е да се правят по 3 бани на ден и разбира се, да се придържате към най-строга вегетарианска диета. Нито рак, нито онкологични и други заболявания, няма да устоят пред това лечение, с изключение, когато времето е досадно и затова сте пропуснали процедури или когато телата ни страдат от непоправима вреда по други причини от терапевтични методи.

Зелената хума (глина бентонит) има балансиращ тонизиращ ефект и антиканцерогенно действие по отношение на живите клетки! Това се отнася за някои видове рак, всякакви доброкачествени и злокачествени тумори, рани и язви. Мехлемът със зелена хума играе важна роля в охкологичното лечение, тъй като намалява възпалението и по този начин се изчистват злокачествените тумори.

В случай на язва на стомаха или лечение на тумор трябва да започнете с факта, че на всеки половин час да се пие 3-4 супени лъжици глинена вода. Също така трябва 3 пъти на ден, да поеме 1-2 ч.л. прах от зелена хума. Можете през деня да смучете парчета хума. То е само полезно. Нищо чудно, че в България и Франция в аптеките продават таблетки от зелен бентонит. При язвен колит трябва последователно да се поема със зелена глина и 0,25-0,5 ч.л бял тебешир.

При тумори, трофични язви, екземи и други кожни заболявания грънчарската зелена глина се прилага директно на възпаленото място. Но в този случай, приложението не трябва да бъде много влажно. И не се страхувайте от всякакъв вид инфекция, тъй като зелената бентонитова глина е стерилна и притежава антибактериални свойства. Преди и след процедурата, болно място трябва да бъде добре измито с не твърде силен разтвор на манган. И на края описаната по-горе смес с хума и билките, се изпълнява за завършване на възстановяването от заболяването.

В някои случаи, туморът, язвата или раната след терапията със зелената хума започват да се разширяват. Не се безпокойте. След като започнете терапията с хумата, започва прочистване на организма и оттам и подуванията. И тогава можете да сте сигурни, че болестта вече е в процес на оздравяване или поне че тялото се изчиства. Но при условие, че се храните правилно и поддържате здравословен начин на живот.

Лечение със зелена хума на заболявания на жените.

Трябва да ползвате вътрешно под формата на хума на прах и хумена вода върху болните части на тялото, долната част на корема, гърдите и т. н. глинен лосион, за един час или два във вагината, изработени от зелена или бяла хума, и покрита с марля. В допълнение тялото трябва да се прочисти от всички замърсявания, с влагалищната промивка, хумата и пиенето на лимонена вода.

При лечение на белодробни заболявания трябва да се направят на гърдите 2-3, а дори и повече компреси с хума на ден. В допълнение това трябва да е 1 път на ден, и да се втрива в гърдите течна глинена смес с настърган чесън, чесън или камфорово масло. За да направите това, накиснете памучен тампон с тази смес и го вземете с ръка и правете кръгови движения по часовниковата стрелка.

За да бъде успешно лечението на всички по-горе споменати заболявания, успоредно с лечението с хума, трябва да използвате и други доказани средства, които се използват при лечение на някои заболявания. Разбира се, формите и методите са много, така че трябва внимателно да изберете този, който ще Ви е от полза най-добре.

Този метод за лечение на рак може да е помогнал на някой човек, но не трябва да се очаква, че на всеки ще може да помогне. За всяко нещо се иска лекарски съвет и да не се разчита само на този метод. Все пак хумата действа само пречистващо, и не убива раковите клетки.

Маска с хума против акне.

Против акне може да помогне маска за лице от бяла хума и алое

Бялата хума в съчетание с алое значително подобрява състоянието на проблемната кожа.

Бялата хума в съчетание с алое значително подобрява състоянието на проблемната кожа.

Това средство ефективно изсушава микропукнатините и осигурява нормална секреция на мастните жлези. За приготвянето му се нужни сок изцеден от листа алое прясно нарязани. Тази течност се разрежда с минерална вода в равни пропорции и към тази смес се добавя бяла хума. Консистенцията на полученото средство трябва да прилича на гъста сметана. За жените с много чувствителна кожа, се препоръчва да заменят натуралната минерална вода с мляко.

Антисептичните свойства на хумата успокояват кожата при дразнене, изсушават пъпки и акне.

Маска за акне с хума, алое и спирт

Бялата глина, в съчетание с алое значително подобряват състоянието на проблемната кожа

За да се приготви ефективно прочистваща маска, ще са необходими:

– суха бяла хума н апрах – 1 супена лъжица;

– спиртен разтвор – 2 супени лъжици;

– пресен сок от алое – 3 капки.

Компонентите се смесват добре и се прилагат върху кожата, като се фокусира върху проблемните области. След 10 минути маската се изплаква с течаща вода.

От видовете хума, синята е отличен противовъзпалителен агент. Тя помага за премахване на акне, насърчава заздравяването на рани, действа почистващо, притежава тонизиращи и регенериращи свойства. Често се използва за премахване на лунички и възрастови петна.

Хума за коса.

Хумата е едно отлично средство за грижите за косата. Продуктът е част от широка гама от шампоани и маски.

Те в основата си са направени да действат за намаляване на производството на себум, почистване на скалпа и укрепване на косата. Бялата и другите видове хума са основен елемент в борбата срещу себорея и пърхот,

Често маската за коса на основата на бяла глина се прави с цел:

– укрепване на космените фоликули;

– подобряване на структурния състав на нишките (за по-добро фиксиране при правенето на прически);

– при себорея и пърхот, който провокира вид мазна коса;

– общото укрепване на косата по цялата й дължина;

– предотвратяване на загуба на коса.

Маска за коса с хума.

Маска с бяла хума нанася се върху кожата, тя има комплексно въздействие.

Маска с бяла хума нанася се върху кожата, тя има комплексно въздействие.

Маската за коса трябва да се прави два пъти месечно, а в началните етапи – седмично или два пъти седмично, докато се получат първите положителни ефекти.

От полза е да използвате хумата вътрешно и да се правят специални глинени вани.

Изключително важно е да се отбележи, че след всяка маска с хума кожата трябва да остане цялата еластична и мека. Когато на повърхността се получи изсъхване, единственото нещо, което е позволено да се направи – е да поръсете мястото с малко вода.

За отстраняване на маската е разрешено да използва само топла, а не гореща вода.

Зелена хума за коса

Зелената хума често се използва като ефективно средство в продуктите предназначени за косата. Тя я подхранва, съдържа всички необходими компоненти, които я укрепват, премахва мазнините и пърхота.

Лесна маска за коса

Има няколко прости рецепти:

Разрежда се зелена хума на прах 2 супени лъжици в топла вода също толкова. Намажете главата в глинената течност и я задръжте за 30 минути. След това изплакнете косата си под течаща вода. От шампоан може да нямате нужда.

Смесете хума 100 г във вода 100 мл и добавете ябълков оцет 1 супена лъжица. Сместа трябва да се втрива в корените на косата с леки масажни движения, след това се разнася по всички направления. След 15 минути изплакнете косата от маската.

Хума за мазна коса.

Маска за коса с бяла хума

Бялата хума може да се използва за мазен скалп, при повишена мазна коса. Разредете шепа глина с вода. Вместо вода може да се използва отвара от полза за билки за коса – коприва и лайка. Получената смес се разбърква до получаване на еднородна консистенция.

Нанесете я върху кожата на главата, втривайте леко в средата, а след това по цялата дължина на косата. Задръжте маската 30-40 минути и изплакнете с топла вода с малко количество шампоан.

Хумата отстранява излишната мазнина от косата и подобрява храненето на кожата. Освен това, хумата се използва като средство за укрепване на суха, чуплива коса и на такава с разцепени краища.

Терапия за пърхот и мазна коса

Ако сте изправени пред такива неприятни проблеми като пърхот или повишено омазняване, използвайте следната рецепта за маска със зелена хума.

Разтворете хумата във вода до желаната гъстота и добавете яйчен жълтък. Сместа се разбърква внимателно с масажни движения и я втривайте в скалпа. Не забравяйте да оградите на косата с кърпа. Маската се държи около 15 минути. Измийте с топла вода както обикновено.

Все още няма тайни в механизма на действие на зелената хума върху тялото, които не са ясни. Въпреки това, след първото използване неволно започвате да вярвате в магията на един уникален зелен земен прах.

Все още ли не вярвате в чудеса? След като изпробвате тези маски, опитайте да си представите лечебната сила на зелената хума.

Хума за лице.

Всяка жена, която ползва хума на прах, борейки се, за да подобри цвета на кожата си и нейната текстура на кожата е останала доволна от действието й. За постигането на тези ефекти, трябва да се използват правилно зелената хума за лице.

Препоръки за използването на зелена глина

Съветите са доста прости:

Продължителността на лечението зависи от вида на кожата. На суха кожа маската трябва да я обвива поне 5 минути. На мазна кожа – продължителността да е не повече от 15 минути.

Хумата изсъхва бързо и затова козметиците препоръчват периодично да поръсвате лицето си с вода, така че маската да не изсъхва.

При сваляне на маската трябва да обилно да я овлажните. Напълно неприемливо е да я отделите от кожата на парчета, тъй като това ще доведе до сериозно увреждане.

Всяко прилагане на маски с хума на прах се препоръчва да става 2-3 пъти в седмицата.

Открийте ефективни рецепти, които позволяват постигането на мека и кадифен кожата.

Маска за лице с хума.

Прилагането на маската, е желателно да става в хоризонтално положение, така че хумата да не потече от кожата надолу.

Прилагането на маската, е желателно да става в хоризонтално положение, така че хумата да не потече от кожата надолу.

Ако използвате бяла глина за лице, трябва да избягвате областта около очите, където кожата е достатъчно тънка.

По-горе описахме маска за лице с бяла хума и алое, което освен за гладка кожа се използва и против акне.

Маска за лице с бяла хума и доматен сок

Тази маска помага да се стеснят порите, да се отървете от мазнината и значително побелява от нея кожата.

За производството на необходимите средства, изстискайте сока от пресни домати. Хумата се разрежда с доматения сок, докато постигнете желаната консистенция. След това се прилага по описания по-горе начин.

Маска за лице с хума и мед

Бялата хума ефективно премахва старчески петна и лунички. Тази маска може да помогне за бръчките и стяга кожата перфектно.

Необходимо е да се вземе 1 супена лъжица хума на прах и да я смесите с 1 чаена лъжичка течен мед. Тази гъста смес се разрежда с мляко до крем и се прилага по същия начин.

Избелване на лунички и следи от възпаление

Избелваща маска се приготвя с добавяне на сок от ягоди.

Избелваща маска се приготвя с добавяне на сок от ягоди.

Таз и маска се прави от следните съставки:

бяла хума на прах – 2 супени лъжици;

сок от краставица – 1 супена лъжица;

ягодов сок – 1 чаена лъжица;

сок от френско грозде – 1 чаена лъжица.

Хумата се разрежда със сок от краставица и горски плодове, докато се получи кремообразна консистенция. След прилагане върху кожата да се изчака 12-15 минути, след това измийте с хладка вода.

Маски за мазна кожа

За да се придаде на лицето на човек свежест и матовост, хумата се разрежда с лимонов сок и салицилова киселина, взети в равни пропорции. Получената маска трябва да държите не повече от 10 минути и ако се получи силно усещане за парене, веднага трябва да се измиете. В края на процедурата трябва да се прилага крем за чувствителна кожа.

За получаване на маска срещу подуване, приготвя се хума 1 супена лъжица, един яйчен жълтък и кисело мляко с ниско съдържание на мазнини 2-3 чаени лъжици. Готовата смес се препоръчва да се прилага за 15 минути, след което изплакнете с хладка вода.

За използването на друга ефективна маска е нужна хума 1 супена лъжица, лимонов сок 3 капки и алкохолна тинктура от невен 1 супена лъжица. Компонентите в смесена форма, трябва да се прилагат върху лицето за 15 минути и след това се промива с вода и овлажнява с крем за кожа.

За суха кожа

Смесете супена лъжица суха хума на прах с 2 супени лъжици извара / крем / от козе мляко и добавете 1 ч. л.  натурален течен мед и нанесете сместа върху лицето. Изплакнете маската със студена вода 10 минути след прилагането й. За най-добър ефект след процедурата може да изтрие третираните зони с хартиена кърпа, напоена с етерично масло от лайка.

Тази маска може да се използва както за подхранване и хидратация на кожата, така и за постигане на деликатна кожа на шията, лактите и ръцете.

Една супена лъжица хума се смесва старателно с 2 чаени лъжици от избрано от вас растително масло, след това сварете един млад картоф, смелете го да стане на каша и го добавете към състава. Ако маската се получи много гъста, може да се разреди с малко количество краве или козе мляко. Времето за експозиция на маската върху кожата е 10 минути. След този период, трябва да се измие с течаща вода.

За комбинирана и нормална кожа

Смесете супена лъжица хума с 2 супени лъжици кисело мляко и 1 чаена лъжица лимонов сок. След това се разрежда с нарязан пресен магданоз, така че да стане гъста паста. Нанесете маската за 10 минути, след което изплакнете с дестилирана вода.

Маска с хума и кисело мляко.

За да се постигне равномерен цвят на кожата се взема супена лъжица хума и се смесва с кисело мляко супена лъжица и 3 капки масло от чаено дърво. Получената смес се прилага на дебел слой върху лицето, и след 12 минути се изплаква със студена вода. Тази маска е подходяща също за комбинирана и нормална кожа.

За мека кожа към бялата хума често се добавят млечни продукти.

Срещу преждевременно стареене на кожата

За да се постигне добър стягащ ефект с помощта на хума, разредете отвара от лайка, лавандула или градински чай (билката трябва да бъде варена на слаб огън до кипене) се смесват до състоянието на течна суспензия. Маската се прилага по цялото лице, като се обръща специално внимание на назолабиалните гънки и „пачи крак“ – бръчките около очите. Когато сместа изсъхне, внимателно се премахва с ръка, и след това изплакнете лицето с филтрирана вода.

За мека кожа често към бялата хума се добавят млечни продукти.

За мека кожа често към бялата хума се добавят млечни продукти.

Хидратираща маска

За бързо овлажняване на кожата и за да се отърве от първите признаци на стареене, вие се нуждаете от следните съставки:

– хума – 1 супена лъжица;

– извара – 1 супена лъжица;

– мляко – 1 супена лъжица.

Всички компоненти (под затоплена формата), се смесват и се прилагат върху чиста кожа. След 20-30 минути, съставът трябва да се изплакне с вода.

Подхранваща маска

Необходими продукти:

– бяла хума – 1 супена лъжица;

– кисело мляко – 1 супена лъжица;

– доматен сок – 1 супена лъжица.

Киселото мляко и сока се затоплят на водна баня. Сухата хума се разтваря в получената смес и се прилага за 15 минути върху лицето. Следва измиване на маската свода разредена със запарка от липа (супена лъжица цветове се запарват в чаша завряла вода).

Хума цена.

Според предлаганите по интернет намираме предложения за зелена хума ”Кала” от 350 г в буркан – цена от 1,90 лева, на сайта domashna-kozmetika.com. Бяла и жълта хума на същата фирма с предлага на същата цена и има и други предложения за пакети с хума. Например пакет със сиво-зелена хума от 250 г – цена 3,40 лева на фирма Авиа.

Аптека Фрамар предлага пакет зелена хума от 100 г на цена 0,80 лева. apteka.framar.bg.

Шампоан с хума.

Хумата е основна съставка в шампоаните и сапуните произведени в дома заради отличните си измивни свойства. Една алтернатива на такъв шампоан може напълно да отхвърли необходимостта от използване на шампоан от магазина с вредните му съставки.

Лековитата хума (лечебна глина) е един невероятен природен дар, полезен за детоксикация, за много здравословни проблеми, дори и за рак.

Лековитата хума (лечебна глина) е един невероятен природен дар, полезен за детоксикация, за много здравословни проблеми, дори и за рак.

Редовното измиване с този шампоан ще витализира косата до неузнаваемост. Като резултат тя ще расте дори по-бързо. Неприятната загуба на косми ще се прекрати трайно.

За да си го приготвите трябва да смесите 6-7 лъжици от прахообразната хума (без значение е дали ще е зелена, бяла или друга) със 150 мл билкова отвара (лайка или коприва).

Трябва да се добави и омазняващ агент от зехтин лъжичка-две и освен тях 10-15 капки бадемово масло. Нанася се равномерно в скалпа и по дължините и се престоява час. След това се отмива само с вода и билкова отвара.

Сапун с хума.

Домашен сапун с хума можете да приготвите най-лесно с използването на глицерин. Въпросната съставка глицерин се предлага в доста от био магазините. С нея си спестявате продължителния процес и риска от изгаряния със сода по време на приготвянето му.

Нужни са следните компоненти:

– за препоръчване е прозрачна глицеринова база – 100 грама;

– 2 ч. л. хума – синя или бяла;

– масло от чаено дърво –три до пет капки;

– масло от гроздови семки – само лъжичка.

Разтапяте глицериновата база на водна баня и бъркате постоянно и със силиконова бъркалка добавяте и останалите компоненти. Когато сапунената смес остане все още топла, тя се изсипва в силиконова форма за сладки. Изчаква се да се втвърди и се вади и трябва да престои поне две седмици, след което ще може да използва приготвения сапун с хума.

Сред сапуните с хума, предлагани по магазините у нас, по-известни са Милва и Авия. Цените им не са високи от 0,80 до 1,90 лв. Последният вариант е за бебешката кожа като го щади и нежно го хидратира.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *